返回列表 發帖
係咪可以confirm佢近年啲歌廢到一個點
Frankiekiekie 發表於 2019-3-13 13:41

選曲唔錯,唔洗聽爭氣痛愛抱抱逃避你99-09medley

貌合神離
尋晚望住佢地諗起呢四隻字
放空 發表於 2019-3-13 13:45

我覺得好多香港歌手都無好認真prepare同研究點樣做好今次個表演,有驚喜的得HINS 同 AGA
佢地有無諗過 做得好件事
果段演出係可以replay兼賺好多share同noise
當年Shine都係因為YYconcert一段仔就share到有budget可以開九展
(P.s. 如果kay唔炒車, 果段應該好岩翻睇)
Make it simple.

其實睇呢場show睇得好滿足
有一 有Falling 有勢不 有別來無恙 有祖兒medley
又有二汶靚聲翻唱近年hit歌
成件事好難得
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

果段演出係可以replay兼賺好多share同noise
stone@stone 發表於 13/3/2019 13:51
咁多個得牙巧係無BUDGET 架咋喎

有一 有Falling 有勢不 有別來無恙 有祖兒medley
又有二汶靚 ...
JasOh103 發表於 2019-3-13 13:56

仲有蔡健雅

kwanie 發表於 2019-3-13 13:59

我想講的係,
舞台感既野,唔係你拍個MV/自己自彈/BUSKING 可以做到
一段好的on stage performance 係可以吸客儲客
有些歌手真係搞到同流行音樂XX年差唔到 WHY

希望出年繼續有  同大家做得更好啦

我覺得好多香港歌手都無好認真prepare同研究點樣做好今次個表演,有驚喜的得HINS 同 AGA
佢地有無諗過  ...
stone@stone 發表於 2019-3-13 13:51

星夢嗰兩個hea到同慈善show播mmo冇分別
廣偉其實都差唔多 不過自彈自唱無限大都算有少少特別
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

kwanie 發表於 2019-3-13 13:59

慘不過美巧唔計佢病水準有影響
噚晚佢啲風台開始出嚟
兩溝成陣淫味出晒嚟

stephybest 發表於 2019-3-13 13:49

希望快歌都係,09之前果D真係聽厭,唔介意Pretty Crazy+布穀鳥+出色
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

慘不過美巧唔計佢病水準有影響
噚晚佢啲風台開始出嚟
兩溝成陣淫味出晒嚟 ...
Frankiekiekie 發表於 2019-3-13 14:20

見到美巧扭全場都High起黎

又有二汶靚 ...
JasOh103 發表於 2019-3-13 13:56

你睇得最滿足唔係kay瘋狂炒車走音心都涼曬咁咩

stephybest 發表於 2019-3-13 13:49

琴晚段medley希望可以喺演唱會再唱<3

琴晚段medley希望可以喺演唱會再唱
Lewis 發表於 2019-3-13 15:07

希望唔好
花千樹連續劇都值得入regular rundown完整表演
尤其是係花千樹, 冇喺個人concert認真完整表演過

希望快歌都係,09之前果D真係聽厭,唔介意Pretty Crazy+布穀鳥+出色
風見志郎 發表於 2019-3-13 14:33

Pretty Crazy+布穀鳥+出色唔計PC可能會紅,後兩首都無咩人識,以佢街客贊助派飛率偏高計,好易變左冷場

Pretty Crazy+布穀鳥+出色唔計PC可能會紅,後兩首都無咩人識,以佢街客贊助派飛率偏高計,好易變左冷 ...
stone@stone 發表於 2019-3-13 15:15

出色本身edm已經好重beat, 就算啲人唔識都會high到 (好似What'sUp), 唔需要擔心冷場
布穀鳥呢啲就最多半首好
最好加埋一面之緣全身暑假What's Up

希望唔好
尤其是係花千樹, 冇喺個人concert認真 ...
721AXA 發表於 2019-3-13 15:13

擔心JY把聲

亞亞亞、花千樹、心之科學、連續劇....
全部都好難唱/ 或者要嗌(好傷把聲)

希望唔好再唱《這麼近那麼遠》
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

【2019 KKBOX 風雲榜】謝安琪演唱
https://vimeo.com/323371924

仲唔出謝安琪條片?幫佢tune音?
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

見到美巧扭全場都High起黎
frankie_0401 發表於 13/3/2019 14:41
巧黨真係人多勢眾

有哂心理準備重睇一次,羅生門係甩beat 同埋同6號把聲唔夾,但就無點走音
Shallow 單純唔係佢個range同style,拉牛上樹,
mic 係咁跌、耳機無聲仲要彈琴唱歌,都唔知顧得邊樣
本身Band sound 又大,到頭來琴聲完全出唔到,
真係寧願佢完全放棄左個琴好過 (因為連自己手琴彈左啲咩音都聽唔到)

橙海依家先留意到Sunny 全程同Kay 要企得好近,
因為耳機仍然無聲,唔係佢唱嗰陣都要做埋口型俾阿Kay睇,等佢唔使甩得咁緊要
真係非常專業!

之但係橙海其實佢無甩beat,但個key 撞得好緊要,
相信真係唔熟呢首歌同埋冇點夾過嘅結果,就算已經冇事可能結果都一樣
勢不兩立其實唱得好正常,
同樣地要Sunny去唱部分亦都係顯得突兀

結論係個表現做得唔好就梗㗎啦,但係咁多狀況之下
唱到呢個水準我覺得已經冇乜嘢好講
俾人借位插都避無可避

今次大會要負好大責任,出問題唔叫停繼續要歌手唱實在好離譜,
當然Kay 表現唔夠冷靜同應變能力唔夠亦係不爭嘅事實,
汲取經驗,kkbox 如果有下一次唔該醒醒定定

其實kkbox到而家有冇回應過啲乜?

先唔好講有事叫唔叫停左先
成首無盡既時間都冇修正過個問題/其他緩衝之計?
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

有哂心理準備重睇一次,羅生門係甩beat 同埋同6號把聲唔夾,但就無點走音
Shallow 單純唔係佢個range同styl ...
阿薯 發表於 2019-3-13 16:00

無點走音都講得出

Pretty Crazy+布穀鳥+出色唔計PC可能會紅,後兩首都無咩人識,以佢街客贊助派飛率偏高計,好易變左冷 ...
stone@stone 發表於 2019-3-13 15:15

Gotta Get High/我好得閒呢
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

其實kkbox到而家有冇回應過啲乜?

先唔好講有事叫唔叫停左先
成首無盡既時間都冇修正過個問題/其他緩衝之 ...
hehe 發表於 2019-3-13 16:18

有報道話工作人員話台下有太多手機訊號干擾,
所以羅生門出事佢哋綵排嗰陣冇預料到嘅

報道仲話上到去整完仲衰左,唔止冇音樂、冇band leader聲,連對手嘅聲都無埋
最後要到勢不先整好,捱足20分鐘真係好慘

Gotta Get High/我好得閒呢
John 發表於 2019-3-13 16:36

想睇祖祖表演倩女幽魂
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

明明上次同一場地
拉闊楊千嬅
Ivana 都係類似咁嘅形式 坐喺台下 同台上嘅美千 唱足2首閃靈同勇都無事

簽名被屏蔽

你話甩beat因為耳機有問題我可以理解
但破音走音呢?
無耳機都聽到音架
唔係觀察無耳機又聽唔到音樂?

羅生門一開波啲音已經唔知去左邊
佢唱成咁都唔係第一日
唔好下下賴其他嘢
呢種次次走音都有原因嘅態度好要不得

明明上次同一場地
拉闊楊千嬅
Ivana 都係類似咁嘅形式 坐喺台下 同台上嘅美千 唱足2首閃靈同勇都無事 ...
放空 發表於 2019-3-13 16:58

肯肯定係呢兩場show無Joey在場啦
而家咩都可以賴落佢度
唔爭在賴埋呢樣
氣場太強,耳機失靈

但破音走音呢?
無耳機都聽到音架

羅 ...
Flambeau 發表於 2019-3-13 17:09

耳機有問題唔會引致走音?耳機有問題→心情情緒有影響,緊張,又要分哂心諗下點樣可以搞返好→走音
你講得岩正如羅生門一開始,佢個樣徬徨到,仲點專心唱?

我只可以話耳機有問題對音準點都有D影響囉

耳機有問題唔會引致走音?耳機有問題→心情情緒有影響,緊張,又要分哂心諗下點樣可以搞返好→走音
你講得 ...
cmho 發表於 2019-3-13 17:18

謝安琪走音真係多多借口
十年前係咁,十年後都係咁

謝安琪走音真係多多借口
十年前係咁,十年後都係咁
cathay1996 發表於 2019-3-13 17:43

我只係針對今次個Case, 的確Kay一向既 live係唔掂係有改善空間

希望唔好
尤其是係花千樹, 冇喺個人concert認真 ...
721AXA 發表於 2019-3-13 15:13

但我有點擔心佢唱唔唱到咁多場花千樹連續劇,就算唱都要降key....高音位好危險

kay扮夠可憐未呀 講到好似比人性侵咁 好嘔心

好想逐格去分析謝安琪尋晚個心路歷程

羅生門個鋪排其實好好 點知耳機累事 佢body language破壞成個mood
平時唱呢首已經唔穩(studio太神) 加上呢個突發狀況啲音就更震 更飄到上太空
又睇得出佢當刻的確好無助好徬徨 盡力the show must go on 唔係個個都敢好似adele當年grammy咁叫停
值得一讚 不過責無旁貸

Shallow前奏一起我就已經吳若希.gif 邊個唱都會死
我真係恭喜佢呀 過咗自己vocal peak仲夠膽越級挑戰
呢首可以肯定 就算耳機冇問題都唔會唱得好 最後搞到咁樣衰係chikinology

橙海接shallow原本係一個好好既flow (watch as I dive in, we’re far from shallow now) 原版又有女聲
但係唔啱佢唱就係唔啱
拉牛上樹咁 恐怖ad-libs 海豚音不復當年
台風又尷尬 成個心姐出嚟勾佬咁款 三個字: 好災難

最後多得Kontinue既佢出返黎埋個靚尾 全場都好似可憐佢前十分鐘既表現high起上來
事實上佢最有信心最放都係呢首
希望今次買個教訓 認真練返歌 下次live可以回勇

羅生門個鋪排其實好好 點知耳機累事 佢body languag ...
JasOh103 發表於 2019-3-13 18:40

真係辛苦晒你咁都搵到位讚

羅生門個鋪排其實好好 點知耳機累事 佢body languag ...

羅生門個黑面演繹其實好唔錯!整下左邊耳機再整下右邊耳機,代表緊佢內心好矛盾,
之後決定除曬兩邊耳機,代表佢決定講出真相,
打沉返歌中既男主角黑面係代表緊嗰種絕情

勢不兩立個verse好high好好un(係個chorus唔掂
雖然你哋都話聽厭

羅生門個黑面演繹其實好唔錯!整下左邊耳機再整下右邊耳機,代表緊佢內心好矛盾,
之後決定除曬兩邊耳機 ...
stephybest 發表於 2019-3-13 18:48
係呀,仲特登走音話比男主角聽其實自己冇佢想像中咁好tim

但破音走音呢?
無耳機都聽到音架

羅 ...
Flambeau 發表於 2019-3-13 17:09

其實聽唔到聲應該唔會搞到走音走到咁
最多歌有歌行,佢有佢唱

之後決定除曬兩邊耳機 ...
stephybest 發表於 2019-3-13 18:48

一開始仲不停指住個咪

我心諗...有聲喎 咩料

其實kay 下次練番好啲live
已經可以塞住好多人把口啦
仲浪費時間喺到出post 拎同情分

其實kay 下次練番好啲live
已經可以塞住好多人把口啦
仲浪費時間喺到出post 拎同情分 ...
放空 發表於 2019-3-13 19:04

Gingin狂出po追擊佢都好正
咩只要信不要怕 驚都唔好俾人知 我做每件事都會衡量自己是否能夠勝任

句句有骨 愛

咩只要信不要怕 驚都唔好俾人知 我做每件事都會衡量自己是否能夠勝任{: ...
JasOh103 發表於 2019-3-13 19:07

本身睇完佢個ig post 無乜野
睇番你話追擊kay 真係笑咗出嚟

簽名被屏蔽

咩只要信不要怕 驚都唔好俾人知 我做每件事都會衡量自己是否能夠勝任{: ...

Gin今次做多了,洗唔洗不停出文狙擊佢都贏左一仗啦,何必呢……

Kay 係叱吒頒獎典禮 live 咪幾好囉 今次真係器材問題 仲想點?
    你哋咪繼續踩 唔好之後又懷念Kay ...
白河喜來登 發表於 2019-3-13 19:14

我係你就深潛算啦.....
DM多仔多到覆唔哂

gingin 大個女了
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Gin今次做多了,洗唔洗不停出文狙擊佢都贏左一仗啦,何必呢……
stephybest 發表於 2019-3-13 19:20

我睇得好爽喎

stephybest 發表於 2019-3-13 19:20

如果屬實我對佢有D 改觀