返回列表 發帖
其實今日謝安琪食咗隻好大嘅死貓
你完全聽得出佢嗰種無助,一開唱已經ear mon 無聲,
指手畫腳極都冇人整,kkbox 音響真係好廢
有返正常ear mon 勢不兩立不知幾正常

首先冇獎都幫手黎已經拍硬當
選歌又為話題唱shallow
真心講香港要唱得GEM 適合,你叫Kay 夾硬唱,同Sunny 又唔夾
橙海同勢不兩立唔知點解要合唱,因為已經上左台?
Kay 唱得辛苦,大家又聽得辛苦

點解得佢有問題?

如果為話題唱shallow就真係shallow

謝安琪翻唱其他歌不自量力個問題已經存在好多年 ...
kayzzz 發表於 2019-3-13 00:34

你見佢要謝安琪彈琴同Sunny share一支咪合唱嗰幾句咪就係奧斯卡個表演囉
刻意得來效果又唔好
樂隊搭古典琴有啲九唔搭八

其實6號唱羅生門都有啲吃力不討好,佢真係唱唔翻Juno 浸味
容祖今日表現係正常水平以下,高音大部份都去唔到,不過最大鑊係佢枝咪時大時細聲
曾樂彤咁大個show都咪咀 真係pretty crazy 神經病

點解得佢有問題?

如果為話題唱shallow就真係shallow

謝安琪翻唱其他歌不自量力個問題已經存在好多年

...
kayzzz 發表於 2019-3-13 00:34

其實大家唔覺得今次啲選曲好似好奇怪咩
明顯歌手應該冇得揀,kkbox 想佢地唱乜就要唱乜

Supper 同Kay 呢part 明顯係被逼合作,但又唔夠時間夾嘅結果,
有邊個真係會將橙海比一個女歌手佢做和音㗎
你俾Gin Lee 同容祖唱都死啦

其實真心覺得Shallow係佢自己想唱
佢最鍾意呢啲外國英文歌 ...
nicknicknick 發表於 2019-3-13 00:48

但佢會想照copy 奧斯卡表演咩==

但頭先Hana 話係「好開心有機會kkbox 重新編曲唱回到以前」
正常你都會諗應該係唱最大熱嘅作品
所以我相信係kkbox suggest song list 先

好high喎
如果唔係有呢首救返 就真係歷年最災難
JasOh103 發表於 2019-3-13 00:52

其實事實無理由要揀首唔hit 嘅勢不兩立唱
但應該係為咗夾supper 所以要rock
亦意外成為唯一一首正常發揮嘅歌

其實我無話Kay 冇責任,
羅生門聲都震埋又甩beat
橙海真係唱得好難聽
Shallow 夾硬上
但真心講全場個硬件都間斷地出問題
選曲又唔係首首大熱作品
做show 而言我覺得大會有責任比一個好嘅支援歌手去唱歌

四大發明都唔錯啊, 起碼唱到 ~痛感神經~
people 發表於 2019-3-13 03:49

點解唔唱重陽,明明最有機會show off 自己唱功!
不過小巧已經係合格而上,live表現top5

Gin Lee
Tanya
小隊長
廣偉
小巧
二汶
軒仔
Aga
容祖
Hana
胡鴻鈞
CAS
Supper
6號
Kay

.......曾樂彤

有哂心理準備重睇一次,羅生門係甩beat 同埋同6號把聲唔夾,但就無點走音
Shallow 單純唔係佢個range同style,拉牛上樹,
mic 係咁跌、耳機無聲仲要彈琴唱歌,都唔知顧得邊樣
本身Band sound 又大,到頭來琴聲完全出唔到,
真係寧願佢完全放棄左個琴好過 (因為連自己手琴彈左啲咩音都聽唔到)

橙海依家先留意到Sunny 全程同Kay 要企得好近,
因為耳機仍然無聲,唔係佢唱嗰陣都要做埋口型俾阿Kay睇,等佢唔使甩得咁緊要
真係非常專業!

之但係橙海其實佢無甩beat,但個key 撞得好緊要,
相信真係唔熟呢首歌同埋冇點夾過嘅結果,就算已經冇事可能結果都一樣
勢不兩立其實唱得好正常,
同樣地要Sunny去唱部分亦都係顯得突兀

結論係個表現做得唔好就梗㗎啦,但係咁多狀況之下
唱到呢個水準我覺得已經冇乜嘢好講
俾人借位插都避無可避

今次大會要負好大責任,出問題唔叫停繼續要歌手唱實在好離譜,
當然Kay 表現唔夠冷靜同應變能力唔夠亦係不爭嘅事實,
汲取經驗,kkbox 如果有下一次唔該醒醒定定

其實kkbox到而家有冇回應過啲乜?

先唔好講有事叫唔叫停左先
成首無盡既時間都冇修正過個問題/其他緩衝之 ...
hehe 發表於 2019-3-13 16:18

有報道話工作人員話台下有太多手機訊號干擾,
所以羅生門出事佢哋綵排嗰陣冇預料到嘅

報道仲話上到去整完仲衰左,唔止冇音樂、冇band leader聲,連對手嘅聲都無埋
最後要到勢不先整好,捱足20分鐘真係好慘