返回列表 發帖

香港 hmv 零售業務清盤

[蘋果日報 19-12-2018]: 臨近歲晚70名hmv員工要面對公司倒閉的悲歌。hmv數碼中國(8078)昨公佈hmv零售業務自願清盤,結束其25年歷史,估計hmv有4,000萬元欠債未清還,但公司存貨價值只有900萬元。今次hmv突結業,暴露了母公司財政問題,亦將集團主席蕭定一的名聲、資產同時押上。本報發現他為圓電影夢,發展其亞洲影視王國,自願成為公司部份債務的個人擔保人。他四按旗下豪宅,公司劣勢依舊,隨時為公司瞓身變瞓街。

昨日早上6時許,hmv數碼中國公佈,旗下hmv零售決定自願清盤。事出突然,hmv前日仍在招聘店員,昨日已停業,員工轉到銅鑼灣旗艦店出席員工大會,表現平靜。臨時清盤人黃新強表示,全職約70名員工已被遣散,部份員工或會重新聘用,負責清盤後處理貨物等事宜。他估計仍有超過4,000萬未償還欠債,包括員工欠

黃又指,公司有資金支付員工部份薪金,每人約8,000元工資、2,000元代通知金及8,000元遣散費,員工可通過勞工處,再追討尚欠的薪金,但hmv現時只有約900萬元存貨,如黑膠唱片、耳機及唱片等,會申請法院命令變賣貨物。明年1月10日將會舉行債權人會議,由債權人選出正式清盤人再處理。記者致電公司主席蕭定一,他未有回覆,但發聲明指:「作為hmv的粉絲,對門市全線結業感到非常可惜。」他指hmv母公司hmv數碼中國的其他業務,如藝人管理等暫不受影響。不過,根據今年6月集團的資產負債表,其現金只有1.26億元,債務卻近9億,財務狀況相當惡劣。

現時蕭定一在hmv數碼中國持股8.27%,本來公司出事,未必惹禍上身,但蕭為發展亞洲影視王國決定「瞓身」。去年11月,hmv數碼中國與建銀國際旗下公司簽訂投資協議,由對方認購可換股債券、票據各1.5億,用作hmv數碼中國的營運資金及投資項目資金。但條款訂明hmv數碼中國及相關人士,需提供約4.5億證券供擔保,於是蕭及另一位投資者出「私己錢」,以約3.7億、合計購入15.5億股hmv數碼中國,並立即把股份轉至建銀國際,疑似作為抵押品。

今年3月,hmv數碼中國再向匯友生命科學(8088)借取3億股,合計金額7,200萬元,同樣轉入建銀國際疑作抵押品。其中有條文講明,蕭定一是擔保人,故他或須承擔借方無法履行借貸協議所產生的費用及損失。其後hmv數碼中國股價狂瀉,11月跌穿平倉線。據中央結算數據,蕭定一11月14日或已向建銀國際增加兩億多股份作擔保品,時間與他四按自己的西半山殷然頂層複式「天池屋」相當接近。

6,870萬元要填數

埋單計數,匯友生命科學借出證券時,協定價格是0.24元,價值協定為7,200萬元;hmv數碼中國的股價昨只剩0.011元,其借出3億股的賬面價值只餘330萬元,差額6,870萬元將要人「填數」。

蕭定一父親蕭若元早前在網台提到,約三個月前知道兒子「出咗事」,認為兒子的生意營運手法違反了其原則,就是「不和內地人做生意」。他又認為兒子出事有經濟因素、亦有消費因素。

記者:孫樂祈

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20181219/20571928

由於時代改變, 由早期cassette 帶>>黑膠唱片>>CD唱片>> LaserDisc (video) >>MD唱片>>數碼歌曲和DVD ... 雖然經歷過全部轉變,但最懷念還是去HMV日子,以前經常帶小朋友去聽新歌,買CD唱片和 DVD ,但現在祗可以在虛擬上網才可以聽到歌曲。

欣宜切啲肥膏出嚟賣下有無得諗?

諗諗下,CM論譠應該成為了聽新歌聚集地

cassette 帶>>黑膠唱片>>CD唱片>> MD唱片>>數碼歌曲>>CM cool hot hits...

賴爽 發表於 2018-12-19 11:02

應該得許廷鏗會要

BTW
由HMV以前信和炒碟時仲可以打電話留正價貨嘅良心企業變得連舊碟都越賣越貴之後已經無再幫襯

賴爽 發表於 2018-12-19 11:02

計我話,叫早早拋個身出嚟先有可能買得起

faithshun 發表於 2018-12-19 11:21

不如希望英皇接收HMV業務會實際一點.

faithshun 發表於 2018-12-19 11:21

早早唔會投靠蕭生啦 係英皇咁開心
應該得許廷鏗會要

BTW
由HMV以前信和炒碟時仲可以打電話留正價貨嘅良心企業變得連舊碟都越賣越貴之後已 ...
gooloo 發表於 2018-12-19 11:09

AGGER
G 持下啲小店好過

大家可以考慮去清盤拍賣會買平野

篇新聞寫到好似啲考試題目咁

「蕭定一父親蕭若元早前在網台提到,約三個月前知道兒子「出咗事」,認為兒子的生意營運手法違反了其原則,就是「不和內地人做生意」。」
咁都可以抽埋大陸人水

看清楚報導,除了零售市場委縮外, 原來蕭定一主要是和國內合作才攪到一身蟻.

謝安琪(Kay)同任賢齊今日喺尖沙嘴出席活動,提到hmv清盤,近日推出新碟嘅Kay話知道消息,但暫時唔知對自己有冇影響,作為唱片業一份子,覺得好欷歔,佢話:「我都鍾意去唱片舖聽歌,感受吓唔同嘅創作,唱片業艱難已經唔係今時今日,所以仍然好努力去做音樂,同創作係值得尊敬,希望做一啲嘢,令到本地樂迷能夠再支持唱片。」會唔會轉攻網上推出歌曲?阿Kay話:「聽到呢件事都好欷歔,我當然唔想,一路都想搵方法求存求變,聽到呢個消息都好沉重。」
至於老公張繼聰為蕭定一旗下藝人,有冇受事件影響?阿Kay話 :「以我所知佢係電影部分,唔直接有關連,但詳情都要問番佢。」
同場嘅小齊被問到hmv清盤面臨倒閉,佢話:「o依家啲人屋企都唔買CD機,時代進步年代唔同咗,又係潮流轉變,工業革命變化,我哋歌手都差啲被人淘汰,好多人問我係咪出新歌,我都問你有買咩?山不轉路轉,路不轉人轉,要調整。」

(新聞連結: https://bit.ly/2UQwdeJ

80後沙田友表示中學年代仲會間中去新城市HMV試聽新歌,
一代icon俱往矣~

大佬hmv d碟真係貴到離曬譜wor.. 點買得落手
cd warehouse正路好多

你睇下CD warehouse 賣埋lego 車仔就知現時慘況
連鎖店其實大眾書局買碟最平 (唔計信和)
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

大佬hmv d碟真係貴到離曬譜wor.. 點買得落手
cd warehouse正路好多
Lewis 發表於 2018-12-19 11:58
我亦對香港HMV唱片零售店生意策略有點意見, 主要他們眼角太高,偏離了零售市場實際需要.當全世界如Joox, kkbox , itunes 和淘寶網都主力放在虛擬購物市場, HMV還是要擴張零售店業務, 每月交租已經成為了主要致命傷, 另外唱片業零售蕭條和太少附屬產品推銷加速滅亡主要因素.

簽名被屏蔽

hmv 個影碟 唱片比例失衡到癲
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

HMV太多問題 搞死自己

好感慨
以前真係好鐘意行HMV
可以逗留好耐試聽好多唔同既碟
而且屋企人都係響HMV買碟
好多回憶
俱往矣

好鐘意去hmv買碟,雖然貴(香港唱片咪仲離譜),但環境好,又可以慢慢睇慢慢揀又有得聽,營業時間又長

我最鐘意係以前喺中環樓上嗰間
好大間 又多碟
不過以前讀緊書無咁多錢
到宜家有收入嘅時候已經搬左去細D嘅舖位 又揾唔番以前D碟
好感慨..

Hk record 到HMV...

以前葵芳至少有4間CD舖
現在得CD warehouse ...

Kaho/ Aga/ Gin都出digital...

希望唱片業能像今年12月般小回春
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

其實早兩星期行HMV已經無賣任何三大唱片公司新碟。但唔明點解12月重有得訂星夢唱片同有譚嘉儀唱片出貨紀錄? 有會員話HMV銷售計唱片商會銷售30%, 如果只賣譚小姐的唱片,其他唱片根本無貨,我終於明點解譚小姐銷售會勝一眾一線歌手了。

一來鋪租貴, 二來而家上JOOX, YOUTUBE聽根本唔需要錢又方便, CD買左返去咪又係要RIP做MP3, 不如直接上網聽, 甚至ITUNES都少人買, 有幾多人會買CD, 賣BLURAY/DVD先係收入主要來源

一來鋪租貴, 二來而家上JOOX, YOUTUBE聽根本唔需要錢又方便, CD買左返去咪又係要RIP做MP3, 不如直接上網聽, ...
hkchart 發表於 2018-12-22 12:02

覺得大多數EP得3-5首歌,放碟聽真係好無癮,10幾分鐘就聽完,大碟聽CD就好d

其實而家一年先可能有一隻具話題性既廣東碟
其他都主要係韓迷市場
hmv D碟又唔係全部齊又唔係平
有白武士頂住幾年命算好了
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

又一間執笠,慘

不務正業太耐

i can tell u a lot but i wont
HMV earn enough

Sin li  i worked there

HMV清盤真係好慘,唔少外國足球DVD都係晌嗰度買,以後除咗上網買之外,都唔知仲有邊度可以買到啦!