返回列表 發帖

CH細聽.年度總結 2018 (圓滿結束, 未來見)

人老了, 便覺得時間寶貴。
要事前準備一堆tag,
之後再抽一天出來公佈,
實在是太費時又費神。

所以今年改改模式吧,
每當我寫好了結果就在這兒直接公佈。
你們有空看到有更新就進來看看,
如果有共鳴便留個言,
讓我知道還是有知音人。

分計得七七八八,
結果也定得八八九九,
就只差未下筆寫,
希望最快下星期有第一個結果,
二月前能完成吧。

-----------------------------------------------------------------

今年年結項目包括:

CH細聽.年度推薦專輯 x10
- 我最喜愛的10張由2017年12月至2018年11月期間出版的中文專輯

CH細聽.年度歌曲 x10
- 參考2018年榜分, 挑選10首我最喜愛的派台歌

CH細聽.年度歌手x5
- 2018年經調整榜分最高的5位歌手

CH細聽.年度新人
- 2018年我最喜愛的新人

CH細聽.年度旋律
CH細聽.年度歌詞
CH細聽.年度編曲
CH細聽.年度單曲製作
- 五強名單暫定下星期公佈
- 純粹2018年派台歌中我最喜愛的曲詞編監

CH細聽.年度珍藏
- 2018年的自plug歌中, 我最喜愛的一首

合共30+1項

CH細聽.音樂推介 2018 冠軍歌

Week 01  Serrini - Don't Text Him
Week 02  吳雨霏 - 奉愛之名
Week 03  王菀之 - 離遊記
Week 04  JW - I Just Wanna Stay With You
Week 05  許志安 - Remember Me
Week 06  AGA - 無期
Week 07  徐佳瑩 - 灰色
Week 08  陳柏宇 - 想創
Week 09  張敬軒 - 缺
Week 10  許廷鏗 - 演員的自我修養
Week 11  林奕匡 - 好好的聊個天
Week 12  林欣彤 - 忍
Week 13  陳慧琳 - 尾站天國

Week 14  Rubberband - 城市當代配樂團
Week 15  方大同 - Ten Reasons
Week 16  J.Sheon - 壞蛋特調
Week 17  鄧小巧 - 將沙拋給一片海
Week 18  丁世光 - Simon
Week 19  Supper Moment - 橙海
Week 20  MastaMic - 破地獄
Week 21  陳蕾 - Run Away (feat. Jan Curious)
Week 22  張惠妹 - 身後
Week 23  林欣彤 - 重光紀念日
Week 24  陳柏宇 - 無限大
Week 25  RubberBand - 逆流之歌
Week 26  Dear Jane - 深化危機

Week 27  鄭興 - 城南
Week 28  Serrini - Pink Song
Week 29  張敬軒/容祖兒 - Make A Beat
Week 30  小塵埃 - 哪兒
Week 31  李幸倪 - 天地一沙鷗
Week 32  側田 - 半杯入魂
Week 33  王菀之 - 沉默的士高
Week 34  李榮浩 - 年少有為
Week 35  Serrini - Let Us Go Then You And I
Week 36  Serrini - Let Us Go Then You And I
Week 37  RubberBand - 未來見
Week 38  林二汶 - 愛情是一種法國甜品
Week 39  RubberBand - 未來見

Week 40  RubberBand - 未來見
Week 41  謝安琪 - 一個女人和浴室
Week 42  鍾舒祺 - 裸泳
Week 43  容祖兒 - 優秀
Week 44  陳奕迅 - 可一可再
Week 45  Supper Moment/Survive Said The Prophet - To Whom
Week 46  JW - 揮揮手
Week 47  衛蘭 - 在月台上等你
Week 48  梁釗峰 - 閃亮的青春
Week 49  陳綺貞 - 傷害
Week 50  陳柏宇 - 認真如初
Week 51  周國賢 - 守口如瓶
Week 52  陳綺貞 殘缺的彩虹

CH細聽.音樂推介 2018

CH細聽.年度歌曲
第一位 RubberBand - 未來見
第二位 Serrini - Don't Text Him
第三位 側田 - 半杯入魂
第四位 Serrini - Let Us Go Then You and I
第五位 林二汶 - 愛情是一種法國甜品
第六位 Supper Moment - 橙海
第七位 謝安琪 - 一個女人和浴室
第八位 MastaMic - 破地獄
第九位 徐佳瑩 - 灰色
第十位 陳柏宇 - 認真如初

CH細聽.年度推薦專輯
第一位 MastaMic - Mastapiece
第二位 Supper Moment - [dal sengo]
第三位 張惠妹 - 偷故事的人
第四位 RubberBand - Hours
第五位 徐佳瑩 - 心裡學
第六位 丁世光 - 神經誌
第七位 三十萬年老虎鉗 - 我不是超人
第八位 小肥 – 睡前服
第九位 岑寧兒 - Nothing is Under Control
第十位 AGA - Luna

CH細聽.年度歌手
第一位 RubberBand
第二位 Serrini
第三位 Supper Moment
第四位 JW
第五位 陳蕾

CH細聽.年度新人
三十萬年老虎鉗

CH細聽.年度旋律
RubberBand - 未來見

CH細聽.年度歌詞
Serrini – Don't Text Him

CH細聽.年度編曲
Adrian Chan, Supper Moment, 王雙駿 - 橙海

CH細聽.年度單曲製作
C.Y. Kong, Tom@Mr., MJ Tam - Run Away

CH細聽.年度珍藏
Supper Moment - 全世界暫停

keep

慘慘自私選冇埋祖兒可以同呢個榜講再見
我們的總和

SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

支持祖粉
點解今年咁多人都轉玩法 lol
無左自私選好傷心
希望年度推薦專輯會分到一張俾答案之書喇
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

蔡健雅新碟唔合資格
希望憑割愛獲獎

2018年經調整榜分最高的5位歌手
CunninG 發表於 2018-12-20 00:10

lmlmlmlmlm

改動左唔少 , 比舊年少左 1/3 獎
不過今年好多專輯都喺 12 月出 , 只能夠下年參選專輯獎頂

等睇個個都話年紀大所以精簡公佈方法
Support

十卜長大,又行過去下一區了

powerful 發表於 2018-12-21 14:48

我都支持長大
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

powerful 發表於 2018-12-21 14:48

thx~
雖然我今年無上過呢首歌
等睇個個都話年紀大所以精簡公佈方法
Support
表妹保莉 發表於 2018-12-21 13:33

thx 其實又唔係話精簡左
因為分都係要計
不過無以前計咁多野
同埋我都會寫少少野去summarize每個年結項目挑選既原因

改動左唔少 , 比舊年少左 1/3 獎
不過今年好多專輯都喺 12 月出 , 只能夠下年參選專輯獎頂  ...
chanchan0909 發表於 2018-12-20 15:01

其實我既原意係因為覺得一個月好難去判斷隻碟好唔好
而且上年年尾既碟其實都陪左我今年成大半年
例如第三位隻碟就係上年出
但我到呢家都仲會諗出黎聽

Kfmusic 發表於 2018-12-20 12:08

其實主要係自PLUG歌個分會調整下放心點都無903調得咁亂

蔡健雅新碟唔合資格
希望憑割愛獲獎
bagfgfcde 發表於 2018-12-20 00:30

好彩我下年仲玩, 仲有機會碟不過再下張就好難講啦

支持祖粉
點解今年咁多人都轉玩法 lol
無左自私選好傷心
希望年度推薦專輯會分到一張 ...
616.1314 發表於 2018-12-20 00:19

我會安排祖祖出現係年結之中

John 發表於 2018-12-20 00:17

慘慘自私選冇埋祖兒可以同呢個榜講再見
Wonders 發表於 2018-12-20 00:14

又唔係第一年, 2014已經試過白果

留名支持!!

人老了。。
咁仲係咪forever young

支持奸

希望你可以學祖祖咁
做共和榜主至少做二十年

支持奸

希望你可以學祖祖咁
做共和榜主至少做二十年
-Prince- 發表於 2018-12-23 02:12

祖祖係因為青黃不接自做足20年
但CM咁多優秀既榜主
佢地可以支撐CM

留名支持!!

人老了。。
咁仲係咪forever young
ed8671ed 發表於 2018-12-22 21:38

初衷要保持FOREVER YOUNG就好了
其他的就由他去

(係咪好文青)

其實真係除左未正式下筆, 所以結果已經90%READY
所以由今日起一連四日會率先同大家公佈曲詞編監既五強

CH細聽.年度總結 2018 年度旋律 最後五強

Bert – 一個女人和浴室 (唱: 謝安琪)

RubberBand – 未來見 (唱: RubberBand)

羽田 – 灰色 (唱:徐佳瑩)

徐沛昕 – 缺 (唱:張敬軒)

林家謙 – 愛情是一種法國甜品 (唱: 林二汶)

甜品個曲堅靚

thx~
雖然我今年無上過呢首歌  

thx 其實又唔係話精簡左
因為分都係要計
不過無以前計 ...
CunninG 發表於 2018-12-21 23:19

我係十卜你長大,唔係祖

會唔會好似關菊英咁頒俾自己...

OMG 呢五首個曲都真係GD

支持我男朋友林家謙

其實真係除左未正式下筆, 所以結果已經90%READY
所以由今日起一連四日會率先同大家公佈曲詞編監既五強

CH ...
CunninG 發表於 2018-12-23 14:28

你係咪攞左我個名單黎頒?

我係十卜你長大,唔係祖
powerful 發表於 2018-12-23 15:31

thx, 其實我唔會話自己長大左好多
但至少呢幾年覺得自己開始似番個人
無以前咁甩皮甩骨

你係咪攞左我個名單黎頒?
表妹保莉 發表於 2018-12-23 19:20

如果你睇埋詞編監發覺唔對路
咁你可能要加強下你部電腦既protection

支持我男朋友林家謙
hehehaha 發表於 2018-12-23 19:10

errr.. ok welll....

會唔會好似關菊英咁頒俾自己...
bagfgfcde 發表於 2018-12-23 15:58

又會咁既, 你讀啊
我自己讀唔係幾好意思

甜品個曲堅靚
John 發表於 2018-12-23 15:17

Simple is the best
同埋其實佢本身既曲都唔差

CH細聽.年度總結 2018 年度歌詞 最後五強

Serrini - Don't Tex Him (唱: Serrini)
「 夏至秋天的距離 月與倒影的距離
  猶如站在 遠方的你       」

黃偉文 – 一個女人和浴室 (唱: 謝安琪)
「 平常就似 報稅或 拿乾洗
  自立時 還更美麗     」

梁嘉茵 - 天空塌下前 (唱: per se)
「 燦爛會在漆黑中發現 」

MastaMic - 破地獄 (唱: MastaMic)
「 你以為我變咗流行 諗住我可能刀下留人
  鏡頭後我變番流氓 仇人小心白頭人送黑頭人 」

周耀輝 - 將沙拋給一片海 (唱:鄧小巧)
「 將沙拋給一片海 將風吹給一抹雪 」
https://www.joox.com/hk/zh_hk/single/QmDK2fnksREt3Ita201WpA==

wow 一個女人和浴室 曲詞都有
support
一早都知道門已鎖床已翻仍未慣
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

將沙拋給一片海好慘

CH細聽.年度總結 2018 年度編曲 最後五強

陳哲廬 – 一個女人和浴室 (唱: 謝安琪)

T-Ma 馬敬恆- 小問題 (唱: AGA)

Tom@Mr., MJ Tam - 娛樂人生 (唱: 陳蕾)

王雙駿 - 裸泳 (唱: 鍾舒祺)

Adrian Chan, Supper Moment, 王雙駿 - 橙海

將沙拋給一片海好慘
John 發表於 2018-12-24 18:06

我盡左力啦

wow 一個女人和浴室 曲詞都有support
kayapink 發表於 2018-12-24 17:38

其實編曲都入埋

CH細聽.年度總結 2018 年度編曲 最後五強

陳哲廬 – 一個女人和浴室 (唱: 謝安琪)

T-Ma 馬敬恆- 小問 ...
CunninG 發表於 2018-12-25 13:38

裸泳!

CH細聽.年度總結 2018 年度單曲製作 最後五強

C.Y. Kong, Tom@Mr., MJ Tam - Run Away (唱: 陳蕾)

Adrian Chan, 王雙駿 - To Whom (唱: Supper Moment, Survive Said The Prophet)

正@RubberBand – 未來見 (唱: RubberBand)

Bea Yeoun Hee - 尾站天國 (唱: 陳慧琳)

MastaMic, Moritz Friedrich - 破地獄 (唱: MastaMic)

Kelly! Kelly!

曲 支持 灰色
詞 支持 Don’t Text Him
編 支持 小問題
監 支持 尾站天國

二〇二三年度全女班投票

女浴室又真係佳作
曲詞編都入
支持

Hello奸奸
希望Run Away有獎

純粹支持奸
聽左少少作品
暫時未有心水
除左曲幾鍾意浴室
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

Hello奸奸
希望Run Away有獎
stopzi 發表於 2018-12-27 07:43

thanks
其實陳蕾今年真係幾GQ
某程度仲GQ過CM愛將小巧

女浴室又真係佳作
曲詞編都入
支持
aussie2013 發表於 2018-12-26 22:20

其實我都認同
但做唔做到最佳又係另一個問題 

Kelly! Kelly!
John 發表於 2018-12-26 13:16

會唔會搞住湊仔出席唔到而無獎 

裸泳!
表妹保莉 發表於 2018-12-25 14:45

我其實幾鍾意佢個80年代既編曲

曲 支持 灰色
詞 支持 Don’t Text Him
編 支持 小問題
監 支持 尾站天國
...
616.1314 發表於 2018-12-26 19:02

你係咪偷睇過我既賽果

CH細聽.年度總結 2018  年度歌曲 第十位

陳柏宇 - 認真如初 (122)
收錄於專輯《Present》
曲: Cousin Fung|詞: 陳詠謙|
編: Cousin Fung@emp|
監: Edward Chan, Cousin Fung@emp
走勢: 7 > 2 > 4 > 3 > 5 > XX > 1 > 6 > 8

我知道大家會說我偏心,但我不會否認。做了這些多年的歌迷,我知道除了慘情歌外,其實我對他的情深款款也是照單全收。由主打的《I Miss You》到side track的《Espresso先生》、由青澀初戀的《永久保存》到甜蜜新婚的《霸氣情歌》,每一首甜蜜情歌仍在我的playlist中出現,因為我仍能在在這堆歌曲中感受到滿滿的愛。

不過老實說,令他拿下十大的最後一席,最大的功臣還是我的舊同事。十二月的出席了舊同事的婚禮,而這場婚禮正正令我明白到歌曲的信息。當我置身在婚禮現場,看到一對新人真摯地說出愛的誓言,即使我不是新人最親的親朋好友,原來我還是會感動,因為在那個場景、那個時刻,愛的真善美就「擲地有聲」地展現在我的眼前。原來,兩個人相愛就是這麼的一回事。

在出席這個婚禮前,我還是認為單身沒有什麼大問題。到這刻,其實我還是覺得單身沒什麼大問題。只是,當原來遇上對的人時,可以「尋個樹蔭雙宿雙棲」,這定必比一個人幸福。

CH細聽.年度總結 2018 年度單曲製作 最後五強

C.Y. Kong, Tom@Mr., MJ Tam - Run Away (唱: 陳蕾)

Adr ...
CunninG 發表於 2018-12-26 11:17
呢個獎我支持破地獄

曲: Cousin Fun ...
CunninG 發表於 2018-12-27 23:00
希望你都搵到一個會慢慢喜歡你嘅人啦

原來已經開始頒
支持陳伯!
覺得近三年其實呢首最甜最好聽
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

其實呢首聽聽下又覺得幾好聽

其實呢首聽聽下又覺得幾好聽
表妹保莉 發表於 2018-12-28 14:30

原來已經開始頒 支持陳伯!
覺得近三年其實呢首最甜最好聽
JasOh103 發表於 2018-12-28 09:40

其實我覺得咁多首甜歌
最好聽係請跟我走
甜得黎又浪漫
呢個獎我支持破地獄
希望你都搵到一個會慢慢喜歡你嘅人啦
chanchan0909 發表於 2018-12-28 09:32

我知你已經搵到果位慢慢喜歡你既人

CH細聽.年度總結 2018  年度歌曲 第九位

徐佳瑩 - 灰色 (111)
收錄於專輯《心裡學》
曲: 羽田|
詞: 羽田, 謝金林, 徐佳瑩|
編: 蔡政勳, 田雅欣, 陳君豪|
監: 蔡政勳, 陳君豪
走勢: 3 > 3 > 7 > 8 > 9 > 1 > XX > 2

灰色理應是種令人感到氣餒的顏色,但在徐佳瑩的處理下,竟然變成溫暖的、充滿愛與希望的、療癒心靈的顏色。

歌曲的旋律本身十分輕柔,配上Lala溫柔的聲音,本身就像輕撫內心深處的春風。然而,歌曲卻不甘只做一抹春風,歌曲尾段卻配上強而有力的編曲,令這抹柔和的風變成一陣龍捲風,但依法保持溫柔,只是歌曲的情感變得更濃烈。

或者人與人之間的互動就是這種感覺。當初我們只是單一的色彩,例如白色、黑色,但當遇我們與不同的人相遇,便會產生出一種全新的色彩。當我們不斷地與人相遇,我們的顏色就會不斷地改變、進化,繼而變成漂亮的彩色。

收錄於專輯《心裡學》
詞: 羽田 ...
CunninG 發表於 2018-12-29 11:00

撞第九位

收錄於專輯《心裡學》
詞: 羽田 ...
CunninG 發表於 2018-12-29 11:00
好鍾意呢首歌

奸奸好sweet

撞一首十大 開心
恭喜 Lala
二〇二三年度全女班投票

灰色