返回列表 發帖
CH細聽.年度總結 2018 年度歌手 最後十強

聽日開始一連五日會公佈五位年度歌手
不如就睇下邊十個單位有機會競逐呢五個位置

排名按歌手名字筆劃 (粗體為冠軍歌)

Dear Jane (上榜歌: 深化危機 / 寧願當初不相見(Acoustic Version) / 身體語言)
JW (上榜歌: I Just Wanna Stay With You / 維多利亞 / 主宰 / 揮揮手)
MastaMic (上榜歌: Fire / 破地獄 / 思想流浪)
RubberBand (上榜歌: 城市當代配樂團 / 那一端 / 逆流之歌 / 大叔情歌 / 未來見 / 發麻)
Serrini (上榜歌: Don't Text Him / Pink Song / Let Us Go Then You And I)
Supper Moment (上榜歌: 不要死在崇拜裡 / 橙海 / 全世界暫停 / 撼動 / To Whom)
張敬軒 (上榜歌: / 天才兒童1985 / Make A Beat / 潛水 / 百年樹木)
鄧小巧 (上榜歌: 心靈作家 / 和好 / 將沙拋給一片海 / 芭樂 / 四大發明 / 重陽)
陳柏宇 (上榜歌: 閱後即焚 / 交叉神經 / 想創 / 無限大 / 認真如初)
陳蕾 (上榜歌: 娛樂人生 / Run Away / 慌)

JW都有頭10
kevinlai1621 發表於 2019-1-26 18:05

LOVE JOEY LOVE FOREVER

CH細聽.年度總結 2018  年度歌手 第五位

陳蕾 (233)
冠軍歌: Run Away
上榜歌: 娛樂人生, 慌

早就說了這個獎項是依照「經調整榜分」來頒發,
因為我計好分就知道不調整就會讓這位創作人食白果。
至於「調整」了什麼,我相信是她今年創作所散發的真我和自信。

讓記得早兩年推出的《出走》和《你快樂嗎》,
不是不好聽,只是差了點什麼,好像與我在電視或YOUTUBE認識的陳蕾有點不同。
直至《娛樂人生》的出現,我就知道之前是欠缺了屬於陳蕾的前衛和我行我素。

當然演繹未必是完美(但至少我認為是水準以上),
但至少比《出走》和《你快樂嗎》更有態度和性格。

CH細聽.年度總結 2018  年度歌手 第四位

JW (236)
冠軍歌: I Just Wanna Stay With You, 揮揮手
上榜歌: 維多利亞, 主宰

一個歌手一年的成績應該怎樣去量度?
派台歌質量?專輯質素?
以上皆是,但我還會看音樂會/演唱會的表演。

2018年最後悔沒有看到的演唱會就是JW在1月頭的處女紅館show,
或者因為沒有太大期望,
在看網上直播時才感到驚訝,
驚嘆這個的演唱會雖然只做一場但卻用了二百分的誠意去製作。
又飛天又濕身,演唱穩定,
實在是中生代女歌手的典範。

另外,我想講《主宰》個幾句「喔喔喔」其實要唱得好聽也一點都不容易。

估:
第一位 RB
第二位 Serrini
第三位 廣偉
第四位 JW
616.1314 發表於 2019-1-27 20:59

你又知JW會有既
祖兒好慘
John 發表於 2019-1-27 20:03

祖兒(王)表示有獎好開心

WOW 陳蕾榜上有名
chanchan0909 發表於 2019-1-27 19:29

佢上年既表現真係大躍進
如果落榜真係好可惜

又無容祖兒。。。
616.1314 發表於 2019-1-27 19:03

美祖仲有機會以優秀角逐年度珍藏

但我還會看音樂會/演唱會的表演。

Gin Lee
John 發表於 2019-1-29 01:07

咁要有人請我去先得
真愛祖
希望以後戴祖儀可以接力
JasOh103 發表於 2019-1-29 00:26

IDK HER
祖兒好勁
bagfgfcde 發表於 2019-1-28 21:37

其實主宰係唱得幾好 好歐美
#lovejoeylovewong

另外恭喜阿豹
ed8671ed 發表於 2019-1-28 21:03

因為覺得你好似好鍾意 JW 咁  所以覺得佢一定唔會無份
616.1314 發表於 2019-1-28 20:59

我諗我可以名正言順做祖兒(王)既CM頭號粉絲

CH細聽.年度總結 2018  年度歌手 第三位

Supper Moment (270.5)
冠軍歌: 橙海,To Whom
上榜歌: 不要死在崇拜裡, 全世界暫停, 撼動

其實Supper Moment的首歌紅館show我都想去睇,
可惜真係買唔飛 - -

Supper Moment的音樂一直都係在商業和音樂性上取得一個不錯的平衡。
這兩年所推出的歌曲更加聽得出其歌曲製作比以往更加細緻。
而現場演繹方面,不論場地大小或活動性質,
都會出盡百二分的氣力,帶動氣氛。
再加上Supper Moment的人氣真的是這一代最火熱的樂隊,
可算是新年來最成功的樂隊典範。

提外話,如果今年係照以往既三甲咁做年結,
佢地又會係組合銀,
究竟我幾時先可以名正言順比到個第一位佢地?

CH細聽.年度總結 2018  年度歌手 第二位

Serrini (350)
兩星期冠軍歌: Let Us Go Then You And I
冠軍歌: Don't Text Him
上榜歌: Pink Song

我真係好慶幸香港可以有一位咁strong and independent既創作人,
雖然未必人人接受到紫薯媽媽既性格,
亦都未必人人會喜愛樹妮妮既唱腔,
但Serrini既創作總有一首會打動到你,
令你明白抒發感情才是意義

要八婆的尖銳, 佢就會回你一句「忽Eat All」;
在半空唔知點降落? 咁咪Don't Text Him囉;
突然想文青一下, 傷春悲秋? 去搵油尖旺金毛玲;
生活遇上挫折, 佢就會叫你放心去, 因為佢永遠係背後支持你。

我上年曾經都好迷失,
成日問自己who am I? 點解自己好似好奇怪。
不過好彩係呢個時候有Serrini,
佢叫我要放棄治療,
因為佢讓我明白依家既我已經係the best version。

希望美巧唔洗白果
帥小寶` 發表於 2019-1-29 20:31

可能要考慮頒粒最佳白果比佢 ....

可見榜主唔盲撐祖祖之餘
亦都唔會盲撐XX宇
值得嘉許噶
616.1314 發表於 2019-1-31 15:18

好彩冇XX宇
bagfgfcde 發表於 2019-1-31 08:37

講D野比你地知
其實......陳柏宇係今年既男金

CH細聽.年度總結 2018  年度歌手 第一位

RubberBand (513)
三星期冠軍歌: 未來見
冠軍歌: 城市當代配樂團, 逆流之歌
上榜歌: 那一端, 大叔情歌, 發麻

人生有幾多個十年?
十年又是一個怎樣的概念?
十年內可以發生的事賓在太多,
可以令一個小男孩成長成一個大人,
經歷兩次公開考試、完成大學課程,
在社會做幾年工作, 取得工作需要的專業資格。

這個不長但也不短的十年,
我慶幸有RubberBand的音樂陪伴我,
與我渡過人生的難關,
為我的迷失提供提引;
也為這個社會的不公義發聲,
還大眾看到有需要而被遺忘的一群。

RubberBand的第一個十年已告一段落,
願他們有更豐盛的第二個十年,
也勞煩他們繼續成為我的成長說明書。

可能會有人有興趣知如果照往年頒既結果會點
我都好樂意純粹按榜分高低分享比大家知

男金 陳柏宇 (278)
男銀 MastaMic (175)
男銅 張敬軒 (174.5)

女金 Serrini (350)
女銀 鄧小巧 (275)
金銅 JW (236)
女四 陳蕾 (233)
女五 容祖兒 (196)
女六 AGA (174)

組金 RubberBand (513)
組銀 Supper Moment (270.5)
組銅 Dear Jane (190)

CH細聽.年度珍藏 最後八強

要成為年度珍藏, 就必須成為2018年本榜的自PLUG歌
而當中我最喜愛的一首就會成為年度珍藏

就讓我們看看今年有那八首自PLUG歌

徐佳瑩 - 言不由衷

陳柏宇 - 想創

丁世光 - Simon

張惠妹 - 身後

Supper Moment - 全世界暫停
https://www.joox.com/hk/zh_hk/single/rCIl7t8V99lVHVATZyzkPg==

三十萬年老虎鉗 - 帶我上車
https://www.joox.com/hk/zh_hk/single/+zfEe1zJNL+pq4AKTPvZ0g==

鄭興 - 城南

MastaMic - 思想流浪
https://www.joox.com/hk/zh_hk/single/wIsa0l9jtPepY+zZTsTC5w==

最後一個結果, 明天/後天公佈

實至名歸
Eason 三甲不入
咁都有女五  好在唔係用咁嘅形式頒姐  ...
chanchan0909 發表於 2019-1-31 22:55

Eason係男四同埋Eason隻碟加埋一齊聽既感覺好過就咁plug
所以都係明年見啦~

CH細聽.年度珍藏

Supper Moment - 全世界暫停
收錄於專輯《dal sengo》
曲: Supper Moment|
詞: Supper Moment|
編: Adrian Chan, Supper Moment, 王雙駿|
監: Adrian Chan, 王雙駿

人在垂直活著時, 不多不少會在水平留戀著。
所以, 在我發掘華語音樂的多樣性的同時,
最終讓我留戀的, 還是廣東歌

沒有過去的你們, 就無今天的我。
我感激我的生命有他們的出現,
縱然我們未必能抵抗時間的巨輪,
必須面對離別,
但至少我們可以讓全世界暫停,
好好感時當下的一刻。

未來見。

恭喜 SM
如果係你呢堆候選名單入面揀一首 我都會選擇呢首  

終於完結 辛苦哂  ...
bagfgfcde 發表於 2019-2-2 22:39
如果唔係Forever Young最尾plug左我就會揀Forever Young

SM真係要多謝艾怡良

祖兒係我度都係女歌手第五
John 發表於 2019-2-2 17:34

咁都有第五!?

奸既文字真係愈黎愈好睇
支持用心頒獎用心愛音樂既榜主
-Prince- 發表於 2019-2-5 00:43

多謝王子希望下年我都仲有時間可以好似今年咁寫啦