返回列表 發帖

KWANIE MUSIC AWARDS 2018

好不容易又一年,
今年好似好熱鬧咁喎
好多歌手真正回歸
不過新一輩當然有能力左右大局啦。

唔同其他媒體
呢度無得 Compromise
無 Quota 無利害關係
無人直接送飛比我
無得直接拎PASS 周圍走
無人飛我過台灣去澳門去埋澳洲
全部嘢都忠於「我」最喜愛。

能夠堅持落去嘅嘢唔算太多
呢個屬於自己嘅迷你天地例外
19 年 1 月 5
一晚睇返今年樂壇行成點。
= = = = = = = = = = = = = = = = =
常設獎項
年度新晉歌手 金、銀、銅獎、優異獎
年度唱作人  金、銀、銅獎
年度作曲人  大獎、優異獎
年度填詞人  大獎、優異獎
年度編曲人  大獎、優異獎
年度監製   大獎、優異獎
年度組合   金、銀、銅獎
年度女歌手  金、銀、銅獎
年度男歌手  金、銀、銅獎
年度歌曲   至尊歌曲、第二至第十位
年度非主打  金、銀、銅獎
年度唱片   金、銀、銅獎

KWANIE MUSIC AWARDS 2018 得獎名單

年度歌曲

至尊歌曲  256  未來見 - RubberBand     02>03>04>01>02>01>04
第二位   241  全世界暫停 - Supper Moment 06>11>05>06>08>13>05>07>10>07>06>01
第三位   240  可一可再 - 陳奕迅       04>05>06>09>11>06>05>11>08>11>13>01
第四位   240  重光紀念日 - 林欣彤      09>04>03>09>10>13>02>02>01
第五位   239  愛情是一種法國甜品 - 林二汶  09>03>07>06>04>06>08>10>03>01
第六位   239  窮我一生 - 李晧軒       10>05>03>02>05>07>08>12>07>01
第七位   236  想創 - 陳柏宇         06>08>04>04>05>08>11>09>05>12>01
第八位   236  和好 - 鄧小巧         05>03>03>06>05>03>06>07>01
第九位   234  荒原 - 盧凱彤         18>08>04>06>04>09>04>01> X >01
第十位   233  荷光 - Robynn & Kendy   19>05>07>02>03>05>02>01>12

年度唱片
金獎 Hours - RubberBand (746) [逆流之歌 48 那一端 37 城市當代配樂團 202 未來見 256 發麻 203]
銀獎 L.O.V.E. - 陳奕迅 (685) [與你常在 55 破壞王 28 龍舌蘭 133 漸漸 229 可一可再 240]
銅獎 Alfred Hui - 許廷鏗 (681) [演員的自我修養 131 恐怖情人 73 體操 85 停半分鐘聽一闋歌 221 白紙 171]

年度男歌手
金獎 陳奕迅 (685) [與你常在 55 破壞王 28 龍舌蘭 133 漸漸 229 可一可再 240]
銀獎 許廷鏗 (681) [演員的自我修養 131 恐怖情人 73 體操 85 停半分鐘聽一闋歌 221 白紙 171]
銅獎 陳柏宇 (611) [無限大 51 閱後即焚 110 想創 236 認真如初 214]
 (4th - 張敬軒 438 5th - 周國賢 437)

年度女歌手
金獎 鄧小巧 (857) [四大發明 168 重陽 69 和好 236 將沙拋給一片海 149 芭樂 235]
銀獎 李幸倪 (642) [曌 79 很堅強 53 信 70 自我感覺還好 28 侘寂 132 風霏 74 天地一沙鷗 232]
銅獎 林欣彤 (623) [Da Di Da 72  228 重光紀念日 240]
 (4th - 江海迦 408 5th - 謝安琪 386)

年度組合
金獎 RubberBand (746) [逆流之歌 48 那一端 37 城市當代配樂團 202 未來見 256 發麻 203]
銀獎 Supper Moment (650) [不要死在崇拜裡 83 撼動 90 LOVE is NEARBY 76 橙海 160 全世界暫停 241]
銅獎 Robynn & Kendy (604) [青春終老 63 世界對我們 111 未來紀念館 197 荷光 233]
 (4th - Fabel 331 5th - Nowhere Boys 223)

年度唱作人
金獎 江海迦 (408) [自由 7 無期 210 小問題 191]
銀獎 陳蕾 (328) [慌 6 娛樂人生 160 Run Away 162]
銅獎 王菀之 (275) [離遊記 92 沉默的士高 183]
 (4th - 洪嘉豪 246 5th - 陳奕迅 240)

年度新晉歌手
金獎 洪嘉豪 (277) [青情符號 62 掉進海的眼淚 39 半天空檔 176]
銀獎 劉卓軒 (143) [有些夢太廉價 26 遇怪魔我急於變大個 117]
銅獎 梁釗峰 (128) [閃亮的青春 66 若然冬天沒有花 62]
優異 Cassette (15) [染色體 15]

年度作曲人
大獎 Supper Moment (1,013) [一二三,三二一 154 不要死在崇拜裡 83 天陰,間中有陽光 57 關於寂寞 78 風靡 74 LOVE is NEARBY 76 撼動 90 橙海 160 全世界暫停 241]
優異 林家謙 (755.5) [心之科學 36 潛水 65 #DLGH 38 重陽 69 伯利恆的主角 15.3 長大 1.7 世界對我們 55.5 想創 236 愛情是一種法國甜品 239]

年度填詞人
大獎 陳詠謙 (2,268.7) [草原 6 維多利亞 23 寶貝兒 15 男人背後 80 放工未 108 與你常在 55 求生 2.5 飲啦小氣 66 大肆慶祝 5 閨蜜專用 6 表情符號 20.7 主宰 23 開心節 51.5 R U Naughty? 7.5 揮揮手 65 啦啦小隊 2.5 在月台上等你 42 破壞王 28 龍舌蘭 133 掉進海的眼淚 39 點石成金 7 最後召集 33 一晃眼 63 奉愛之名 125 飢餓遊戲 212 半天空檔 176 小問題 191 漸漸 229 可一可再 240 認真如初 214]
優異 林夕 (2,199) [初心 26 一二三,三二一 154 失戀太少 9 恐怖情人 73 自我感覺還好 28 終生女友 5 勇悍‧17 114 仙樂處處飄 59 侘寂 132 太空艙 55 困獸.28 144 亂世情侶 76  228 荒原 234 窮我一生 239 人妻的偽術 220 天地一沙鷗 232 白紙 171]

年度編曲人
大獎 謝國維 (1,082.5) [自由泳 38.5 怕 101 重陽 34.5 和好 236 將沙拋給一片海 74.5 黑彩虹 123 重光紀念日 240 芭樂 235]
優異 王雙駿 (865) [一二三,三二一 154 不要死在崇拜裡 41.5 放工未 108 飲啦小氣 66 大肆慶祝 5 閨蜜專用 6 開心節 103 勇悍‧17 114 裸泳 49 撼動 30 R U Naughty? 15 啦啦小隊 5 沐春風 49 橙海 80 全世界暫停 120.5]

年度監製
大獎 王雙駿 (1,661.8) [一二三,三二一 154 不要死在崇拜裡 27.7 放工未 108 與你常在 55 搖滾之母 106 飲啦小氣 66 大肆慶祝 5 閨蜜專用 6 開心節 103 勇悍‧17 57 裸泳 49 撼動 45 R U Naughty? 15 困獸‧28 72 啦啦小隊 5 破壞王 28 龍舌蘭 133 沐春風 24.5 橙海 53.3 全世界暫停 80.3 漸漸 229 可一可再 240]
優異 謝國維 (1,525) [自由泳 77 嫌小姐 15 我們的航海時代 29.5 怕 101 年輕的我們 18 天空塌下前 45.5 生死時速 13 一生旅行團 24 四大發明 168 逝水如斯 12 重陽 69 和好 236 將沙拋給一片海 149 黑彩虹 123 芭樂 235 大不了一代 210]

年度非主打
金獎 對人歡笑 - 陳柏宇
銀獎 明明他已離開你 - 張敬軒
銅獎 人間鬍子 - 李幸倪

KWANIE MUSIC AWARDS 2017 得獎名單

年度歌曲

至尊歌曲  246  禽獸 - 麥浚龍         12>04>03>05>05>05>08>07>12>01>05
第二位   246  地心吸力-  Nowhere Boys    11>05>04>03>06>05>07>04>04>01
第三位   241  如果青春不會有盡頭 - 黃淑蔓  08>03>05>07>06>03>04>08>10>01
第四位   241  空姐 - 李幸倪         08>06>07>05>09>06>03>02>01>11
第五位   240  小姐你好 - 周殷廷       18>05>03>05>03>03>07>05>10>01
第六位   239  突然一生人 - 王菀之      15>14>07>10>03>13>06>04>08>09>09>01
第七位   238  觸景傷城 - 小肥        04>07>08>05>12>12>08>08>07>03>01
第八位   237  愛比死更冷 - 周國賢      04>05>06>04>02>08>05>09>01>18
第九位   237  無神論 - 雷深如        14>04>07>06>03>12>09>08>02>01
第十位   236  Come with Me - 吳雨霏   08>11>11>17>14>18>04>11>04>04>08>14>07>03

年度唱片
金獎 I - 陳柏宇 (590) [行屍走肉 22 閱後即焚 150 霸氣情歌 235 磚頭 183]
銀獎 Live in the Moment - 李幸倪 (552) [隨風而來 隨風而去 87 曌 46 空姐 241 和每天講再見 178]
銅獎 One Step Closer - 周柏豪 (515) [近在千里 118 有生一天 207 終於我們 190]

年度男歌手
金獎 陳柏宇 (656) [巴別塔 66 行屍酒肉 22 閱後即焚 150 霸氣情歌 235 磚頭 183]
銀獎 許廷鏗 (585) [藍血人 135 神奇之旅 102 人曲 48 痛醒 146  154]
銅獎 周柏豪 (545) [請關掉手提電話 133 [近在千里 118 天網 30 有生一天 207 終於我們 190]
 (4th - 小肥 476 5th - 麥浚龍 445)

年度女歌手
金獎 王菀之 (774) [酷愛 96 離遊記 54 突然一生人 239 愛不曾遺忘任何人 203 忘記有時 182]
銀獎 李幸倪 (642) [天變地變情不變 90 隨風而來 隨風而去 87 曌 46 空姐 241 和每天講再見 178]
銅獎 鄧小巧 (623) [荒唐 49 心靈作家 32 不藥而癒 213 兩溝 173 可惜你是個人 156]
 (4th - 方皓玟 561 5th - 江海迦 458)

年度組合
金獎 Nowhere Boys (517) [大步走 49 地心引力 13 夕陽武士 13 愛情動作神功 10 天外飛仙 186 地心吸力 246]
銀獎 ToNick (470) [長相廝守 234 阿飛與阿基 236]
銅獎 Mr. (357) [天知道 95 從前說 45 不屈 217]
 (4th - Robynn & Kendy 331 5th - Yellow! 306)

年度唱作人
金獎 王菀之 (678) [離遊記 54 突然一生人 239 愛不曾遺忘任何人 203 忘記有時 182]
銀獎 方皓玟 (561) [Common Sense 109 UWILC 146、假使世界原來不像你預期 101 還要去過生活 50 Let's Say 155]
銅獎 江海迦 (458) [Nights without You 53 3AM 207 吃定我 198]
 (4th - 周國賢 411 5th - 林奕匡 357)

年度新晉歌手
金獎 陳詠謙 (126) [不趕時間 126]
銀獎 未能接通 (89) [暫時未能接通 89]
銅獎 菊梓喬 (54.5) [手中沙 45 欲言又止 9.5]
優異 sp'ACE (5) [主角 5]

年度作曲人
大獎 方皓玟 (799) [Common Sense 109 UWILC 146、假使世界原來不像你預期 101 
          還要去過生活 50 Let's Say 155 觸景傷城 238]
優異 王菀之 (724) [下次愛你 46 離遊記 54 突然一生人 239 愛不曾遺忘任何人 203 忘記有時 182]

年度填詞人
大獎 陳詠謙 (2,064) [Lovesick 40 幸福止痛 32 派錯派對 12.5 難得一遇 90 死亡之吻 58 不意外的意外 62
            唔紅有原因 12 小燈塔 15 刺青 53 缺氧 6 一格格 11 奇怪 103 小碎步 65 安全感 96
            After Party 3.5 藍血人 135 以前 24 不甘示弱 6 妒忌心 31 心頭大石 2.5 Be Water, My Friend 51
            是日休息絕不工作 50 一晃眼 67 奉愛之名 83 草原 14 痛醒 146 不趕時間 126 終於我們 190
            衰仔大學 173 3AM 103.5 有淚多好 203]
優異 林若寧 (1,968) [幾個十年 21 近在千里 59 情人自擾 15 獨愛 48 不經不覺 130 搖籃曲 57 陽光小姐 20
            朋友身份 62 Mr. Weather Man 64 時間做證 18 人在野 85 急救中 36 Nights without You 53
            咖啡因萬歲 91 自由泳 81 有生一天 207 少女的球鞋 206 一隻小豬 198 空姐 241
            154 Live Goes On 122]

年度編曲人
大獎 馮翰銘 (898) [酷愛 96 突然一生人 239 和每天講再見 178 愛不曾遺忘任何人 203 忘記有時 182]
優異 王雙駿 (865) [派錯派對 25 說再見了吧 54 當我想起你 69 奇怪 103 小碎步 65 After Party 7 藍血人 135 靈感床 33.67 Wonder Woman 129 妒忌心 31 Be Water, My Friend 51 大丈夫 7 Let's Say 155]

年度監製
大獎 謝國維 (1,540.7) [大步走 49 荒唐 49 模 58 I will be Alright 70 地心引力 13 It's My Day 6 夕陽武士 13 家變 6
             Mr. Weather Man 64 愛情動作神功 10 心靈作家 32 自由泳 81 嫌小姐 56
             不藥而癒 213 天外飛仙 186 剎那的烏托邦 59.67 兩溝 173 地心吸力 246 可惜你是個人 156]
優異 陳浩然 (1,412.5) [幸福止痛 32 巴別塔 66 難得一遇 90 負攝石 25.5 不意外的意外 31 行屍走肉 11 不甘示弱 6
            UPSIDEDOWN 55 是日休息絕不工作 50 閱後即焚 150 咖啡因萬歲 45.5 Baby Stop 13 草原 14
            人渣 99.5 少女的球鞋 103 霸氣情歌 235 有淚多好 203 磚頭 183]

年度非主打
金獎 若葉之年 - Serrini
銀獎 長路 - Mr.
銅獎 一念 - 側田

2018 各週三甲歌

冠軍           亞軍               季軍

01  再不再見 - C AllStar      欲言又止 - 菊梓喬 / 王浩信     咖啡因萬歲 - 側田
02  一晃眼 - 衛蘭        曌 - 李幸倪            離遊記 - 王菀之
03  咖啡因萬歲 - 側田      缺 - 張敬軒            和好 - 鄧小巧
04  閱後即焚 - 陳柏宇      自由泳 - 黎曉陽          和好 - 鄧小巧
05  世界對我們 - Robynn & Kendy Leaving Home - 王嘉儀        Don't Let it Go - 薛凱琪
06  那年零一個月 - 黃淑蔓    完全正能量 - 胡楓         娛樂人生 - 陳蕾
07  奉愛之名 - 吳雨霏      當下的力量 - 周國賢        和好 - 鄧小巧
08  缺 - 張敬軒         一二三,三二一 - 楊千嬅      我們的航海時代 - 音樂份子
09  娛樂人生 - 陳蕾       捍衛者 - 安俊豪          忍 - 林欣彤
10  和好 - 鄧小巧        灰色 - 徐佳瑩           捍衛者 - 安俊豪
11  風塵三俠 - 小肥       怕 - 黎曉陽            無期 - 江海迦
12  當下的力量 - 周國賢     幾分之幾 - 盧廣仲         慢慢喜歡你 - 莫文蔚
13  無期 - 江海迦        不要死在崇拜裡 - Supper Moment   未來紀念館 - Robynn & Kendy

14  想創 - 陳柏宇        尾站天國 - 陳慧琳         慢慢喜歡你 - 莫文蔚
15  饑餓遊戲 - 關楚耀      尾站天國 - 陳慧琳         一念 - 側田
16  慢慢喜歡你 - 莫文蔚     Earth - Fabel            自遊 - 胡琳
17  忍 - 林欣彤         演員的自我修養 - 許廷鏗      未來紀念館 - Robynn & Kendy
18  城市當代配樂團 - RubberBand  七尺之下 - Kolor           把持 - 吳嘉熙
19  未來紀念館 - Robynn & Kendy  殘渣 - 葉巧琳            天才兒童 1985 - 張敬軒
20  荒原 - 盧凱彤        Be with You - 陳慧琳        窮我一生 - 李晧軒
21  將沙拋給一片海 - 鄧小巧   窮我一生 - 李晧軒         半天空檔 - 洪嘉豪
22  橙海 - Supper Moment     Face it Don't Run - 謝芊彤 / 謝芊蕾 重光紀念日 - 林欣彤
23  黑彩虹 - 鄭欣宜       與你常在 - 陳奕迅         青玉案 - 胡琳
24  Run Away - 陳蕾       天空塌下前 - per se         人妻的偽術 - 謝安琪
25  預言書 (Live Version) - 張敬軒 人妻的偽術 - 謝安琪        漸漸 - 陳奕迅
26  半天空檔 - 洪嘉豪      重光紀念日 - 林欣彤        小問題 - 江海迦

27  窮我一生 - 李晧軒      重光紀念日 - 林欣彤        哪兒 - 小塵埃
28  重光紀念日 - 林欣彤     恐怖情人 - 許廷鏗         搖滾之母 - 楊千嬅
29  極夜後 - 何韻詩       搖滾之母 - 楊千嬅         天衣 - 李拾壹 / 王嘉儀
30  小問題 - 江海迦       深化危機 - Dear Jane        芭樂 - 鄧小巧
31  人妻的偽術 - 謝安琪     天衣 - 李拾壹 / 王嘉儀       漸漸 - 陳奕迅
32  荒原 - 盧凱彤        漸漸 - 陳奕迅           青春終老 - Robynn & Kendy
33  漸漸 - 陳奕迅        體操 - 許廷鏗           一生旅行團 - 野仔
34  Captain Nancy - 薛家燕     鄰家的你 - 潘朵拉樂團        表情符號 - 洪嘉豪
35  全世界暫停 - Supper Moment  Captain Nancy - 薛家燕       沉默的士高 - 王菀之
36  芭樂 - 鄧小巧        未來見 - RubberBand        愛情是一種法國甜品 - 林二汶
37  沉默的士高 - 王菀之     開心節 - 鍾舒漫          未來見 - RubberBand
38  天地一沙鷗 - 李幸倪     仙樂處處飄 - 小塵埃        四大發明 - 鄧小巧
39  未來見 - RubberBand     天地一沙鷗 - 李幸倪        盡力呼吸 - 岑寧兒

40  寂寞塗鴉 - Fabel        未來見 - RubberBand        明明想抱緊 - 李晧軒
41  未來見 - RubberBand     一個女人 和浴室 - 謝安琪       停半分鐘聽一闋歌 - 許廷鏗
42  停半分鐘聽一闋歌 - 許廷鏗  閃亮的青春 - 梁釗峰        裸泳 - 鍾舒祺
43  認真如初 - 陳柏宇      關於寂寞 - 鄭欣宜         愛情是一種法國甜品 - 林二汶
44  愛情是一種法國甜品 - 林二汶 四大發明 - 鄧小巧         盡力呼吸 - 岑寧兒
45  可一可再 - 陳奕迅      青空 - 謝霆鋒           大不了一代 - Nowhere Boys
46  盡力呼吸 - 岑寧兒      荷光 - Robynn & Kendy       侘寂 - 李幸倪
47  錢七 - 周國賢        發麻 - RubberBand         荷光 - Robynn & Kendy
48  老少平安 - 周柏豪      白紙 - 許廷鏗           生之頌 - 林奕匡
49  大不了一代 - Nowhere Boys  荷光 - Robynn & Kendy       幻覺湖 - 林一峰
50  荷光 - Robynn & Kendy    遇怪魔我急於變大個 - 劉卓軒    白紙 - 許廷鏗
51  白紙 - 許廷鏗        發麻 - RubberBand         亂世情侶 - 古巨基
52  發麻 - RubberBand      龍舌蘭 - 陳奕迅          亂世情侶 - 古巨基

2018 最後入圍名單單單單單單單單單單單單單單單單單單單單單

支持CM首席祖粉Kwanie

G持心G掃獎
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

希望 Captain Nancy 喺呢到有所收獲啦

撞九首冠軍歌
原來堅姐得一冠
又無女金
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Captain Nancy要有獎喔

Omg RK組金

早你一日頒心之科學個至尊

支持
期待RubberBand首度上台唱歌

支持你
大家明架喇
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

support!!
印象中NWB好似冇斷過 年年有獎

支持 KL
期待恨你變成愛你既橡膠可以掃到幾多獎

支持 KL
-Prince- 發表於 2018-12-23 02:14

橡膠今年實在強勢,獨立之後難掩光芒

+port KL,希望來自KL 既 Gin Lee都可以分一杯spoon

睇冠軍歌估女金
其實唔難

支持CM首席祖粉Kwanie
hehehaha 發表於 21/12/2018 23:39
G持心G掃獎
帥小寶` 發表於 21/12/2018 23:52
早你一日頒心之科學個至尊
RVHOCPC 發表於 22/12/2018 00:35
喂真嘢唔出得街喎
希望 Captain Nancy 喺呢到有所收獲啦
chanchan0909 發表於 21/12/2018 23:54
Captain Nancy要有獎喔
表妹保莉 發表於 22/12/2018 00:27
有個萬千光輝XXX獎夠晒數啦
撞九首冠軍歌
原來堅姐得一冠
又無女金
616.1314 發表於 22/12/2018 00:05
女歌手唔多冠呀所以都撞得少
堅姐, 硬係唔係好中
支持你
大家明架喇
John 發表於 22/12/2018 01:52
明咩呀
明我以德?
睇冠軍歌估女金
其實唔難
林仔 發表於 23/12/2018 15:35
極少放煙幕啦
Omg RK組金
Kfmusic 發表於 22/12/2018 00:35
組合競爭好激烈
不過少歌就少籌碼
support!!
印象中NWB好似冇斷過 年年有獎
ed8671ed 發表於 22/12/2018 21:35
今年斷 !!!!
支持
期待RubberBand首度上台唱歌
CunninG 發表於 22/12/2018 00:54
支持 KL
-Prince- 發表於 23/12/2018 02:14
橡膠今年實在強勢,獨立之後難掩光芒

+port KL,希望來自KL 既 Gin Lee都可以分一杯spoon ...
powerful 發表於 23/12/2018 15:34
RB 我覺得係有啲分別嘅同以前
但點解呢又講唔出
獎就梗有, 睇顏色啦

Support kl
我們的總和

男女歌手組合最後八強

男歌手 - 李晧軒 / 周柏豪 / 周國賢 / 洪嘉豪 / 張敬軒 / 許廷鏗 / 陳奕迅 / 陳柏宇
女歌手 - 王菀之 / 江海迦 / 李幸倪 / 林二汶 / 林欣彤 / 陳蕾 / 鄧小巧 / 謝安琪
組合 - C AllStar / Dear Jane / Fabel / Nowhere Boys / Robynn & Kendy / RubberBand / Supper Moment / 小塵埃

聽日 3PM 一舖睇晒 2018 本地樂壇 !!

留名支持

Support kl
Wonders 發表於 29/12/2018 00:52
留名支持
mamakin 發表於 4/1/2019 23:34
THANKS THANKS 我哋十分鐘後見 !

支持Gin Lee
睇返自我感覺還好個post
d Kay粉原來個陣已經攻擊緊Gin Lee
仲要好過份
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

支持Gin Lee
睇返自我感覺還好個post
d Kay粉原來個陣已經攻擊緊Gin Lee
仲要好過份 ...
John 發表於 5/1/2019 14:55
有眼見嘅
成績TELLS EVERYTHING.

入嚟舉牌撐阿堅!
二〇二三年度全女班投票

開場

2018 年都真係一個幾熱鬧嘅年份
多咗幾多矚目嘅 PROJECT 同合作
當然質素唔一定有保證嘅
一年得五十二期,每期廿個位
總共 233 首上榜歌
究竟我心目中最喜愛係啲乜呢?
一齊同大家睇一睇!
歡迎嚟到我自己嘅頒獎禮 :)

唔標榜任何嘢,全部都係我最喜愛
首先頒嘅係幕後獎
作曲、填詞、編曲、監製各兩個。

年度作曲人
上年五強 - 方皓玟 / 王菀之 / 馮穎琪 / 江海迦 / 林奕匡

去年五強都係女音樂人為主
今年唔同晒LU!

今年得獎兩個單位都一早係出名嘅作曲人
都各自有九首上榜歌
不過一個就已經有自己明顯嘅 Style
另一邊呢就包羅萬有
邊一個會贏呢?

入嚟舉牌撐阿堅!
616.1314 發表於 5/1/2019 14:58
坐到尾啦, OK 架啦

全部都係男士!

年度作曲人
優異獎

林家謙 (755.5)
上榜歌曲:重陽、潛水、#DLGH、心之科學、伯利恆的主角、長大
冠軍歌曲:愛情是一種法國甜品、想創、世界對我們
(合共 9 首上榜歌曲)

年度作曲人
大獎

Supper Moment (1,013)
上榜歌曲:撼動、LOVE is NEARBY、風靡、天陰,間中有陽光
三甲歌曲:一二三,三二一、不要死在崇拜裡、關於寂寞
冠軍歌曲:全世界暫停、橙海
(合共 9 首上榜歌曲)

年度填詞人
上年五強 - 陳詠謙 / 林若寧 / 林夕 / 黃偉文 / 藍奕邦

嚟嚟去去都係呢堆架啦
不過今年五強有少少唔同嘅

恭喜祖祖同千千有得出場
二〇二三年度全女班投票

幕後獎好難唔係男人攞

恭喜祖祖同千千有得出場
616.1314 發表於 5/1/2019 15:04
揀得一絕架我覺得
幕後獎好難唔係男人攞
林仔 發表於 5/1/2019 15:06
上年作曲人咪唔係

計分制度之下無計,我都想一二名調轉
牙夕上榜歌只有陳詠謙六成
但係分數兩個都好相近
不過其實陳詠謙係咪真係咁差呢
係堆砌架喇係求其架喇
大家點睇 ??

年度填詞人
優異獎

林夕 (2,199)
上榜歌曲:困獸.28、太空艙、勇悍‧17、自我感覺還好、失戀太少、終生女友
三甲歌曲:一二三,三二一、恐怖情人、仙樂處處飄、初心、侘寂、亂世情侶
冠軍歌曲:窮我一生、荒原、天地一沙鷗、忍、人妻的偽術、白紙
(合共 18 首上榜歌曲)

年度填詞人
大獎

陳詠謙 (2,268.67)
上榜歌曲:放工未、揮揮手、掉進海的眼淚、男人背後、飲啦小氣、破壞王、最後召集、在月台上等你、維多利亞、R U Naughty?、寶貝兒、主宰、點石成金、草原、閨蜜專用、大肆慶祝、求生、啦啦小隊
三甲歌曲:龍舌蘭、與你常在、開心節、表情符號
冠軍歌曲:可一可再、漸漸、認真如初、飢餓遊戲、小問題、半天空檔、奉愛之名、一晃眼
(合共 30 首上榜歌曲)

年度編曲人
年度監製

四個獎擺喺度
你哋兩個自己分掂佢啦

繼續係 CM 天后sss 負責唱歌
不過係咪代表人妻的偽術無獎攞
二〇二三年度全女班投票

繼續係 CM 天后sss 負責唱歌
不過係咪代表人妻的偽術無獎攞
616.1314 發表於 5/1/2019 15:09
係代表四個天后只係負責開場

得獎人 - 王雙駿、謝國維

年度編曲人
優異獎

王雙駿 (946)
上榜歌曲:放工未、撼動、勇悍‧17、飲啦小氣、沐春風、R U Naughty?、閨蜜專用、大肆慶祝、啦啦小隊
三甲歌曲:一二三,三二一、開心節、不要死在崇拜裡、裸泳
冠軍歌曲:全世界暫停、橙海
(合共 15 首上榜歌曲)

年度編曲人
大獎

謝國維 (1,082.5)
上榜歌曲:重陽
三甲歌曲:怕、自由泳
冠軍歌曲:重光紀念日、和好、芭樂、黑彩虹、將沙拋給一片海
(合共 8 首上榜歌曲)

年度監製
優異獎

謝國維 (1,525)
上榜歌曲:重陽、年輕的我們、嫌小姐、逝水如斯、生死時速
三甲歌曲:四大發明、怕、自由泳、天空塌下前、我們的航海時代、一生旅行團
冠軍歌曲:和好、芭樂、大不了一代、將沙拋給一片海、黑彩虹
(合共 16 首上榜歌曲)

年度監製
大獎

王雙駿 (1,661.8)
上榜歌曲:困獸.28、放工未、撼動、勇悍‧17、飲啦小氣、破壞王、沐春風、R U Naughty?、閨蜜專用、大肆慶祝、啦啦小隊
三甲歌曲:一二三,三二一、龍舌蘭、搖滾之母、開心節、與你常在、不要死在崇拜裡、裸泳
冠軍歌曲:可一可再、漸漸、全世界暫停、橙海
(合共 22 首上榜歌曲)

休息一陣返嚟新人出場!

年度新晉歌手

優異獎

獨立樂隊相對哋要出碟係咪容易啲?
係嘅,但通常都走唔到好遠囉。
任何新人都想佢哋有第二隻碟
佢哋都唔例外啦。

入場支持! 幕後人撞左3/4
堅堅一首都未出反而心姐已經兩首
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

嚟自 Closer 同 Peri M 兩隊都幾唔同嘅樂隊
一組成就玩電音
出咗 ∞ 呢隻碟
《染色體》呢首都幾好 Un
不過論電音又好似唔夠 Fabel 嚟咁囉。

年度新晉歌手
優異獎

Cassette (15)
上榜歌曲:染色體 [15]

年度新晉歌手
銅獎

嘻嘻,又嚟亂咁頒獎喇。
只要第一次出碟就係新人啦。
理得你嚟自邊度吖。
佢上年有出碟,仲要係兩隻
一隻係EP,一隻係 CD + DVD
雖然佢唔當係新人,
咁我都無用新人嘅標準嚟評價啦
唔係點會無冠。

阿 Key 係咪白果 Mode On
明明繼續出小巧就可以全女班
睇嚟小巧今日有排掃
二〇二三年度全女班投票

入場支持! 幕後人撞左3/4
堅堅一首都未出反而心姐已經兩首 ...
JasOh103 發表於 5/1/2019 15:21
都係呢啲啦

你話呢
阿 Key 係咪白果 Mode On
616.1314 發表於 5/1/2019 15:21
我諗所有話我打手嘅打手應該會收聲。
入場  
無show每首歌分數
nicholashin 發表於 5/1/2019 15:22
前年比你爆完仲玩咩

入場
無show每首歌分數

《月亮代表我的心》太保守唔算係好鍾意所以無上
《閃亮的青春》其實可以幾順但係偏悶
《若然冬天沒有花》係三PLUG 最好,成績都理應最好嘅
期待佢將來可以跳出舊有框框,有多少少唔同風格嘅歌。
BTW 幾時派《問題青年》??

年度新晉歌手
銅獎

梁釗峰 (128)
上榜歌曲:若然冬天沒有花 [62]
三甲歌曲:閃亮的青春 [66]

年度新晉歌手
銀獎

佢前年已經拎咗獎,上年再以個人名義咁出碟
雖然就無得賣嘅。
一直都見到佢野心都幾大吓
咁呢個又未必係壞事嚟嘅
唔評論佢為人
但佢做嘅歌的確係唔差。

hi
我們的總和

hi
Wonders 發表於 5/1/2019 15:27
多謝支持

《流水落花》其實真係遺珠嚟,整體都唔錯
《有些夢太廉價》段國語係敗筆,不過詞幾好
《遇怪魔我急於變大個》最好,又最HIT

年度新晉歌手
銀獎

劉卓軒 (143)
上榜歌曲:有些夢太廉價 [26]
三甲歌曲:遇怪魔我急於變大個 [117]

年度新晉歌手
金獎

雖然無實體碟
但都有五首都幾唔同嘅單曲
又估唔到佢唱LIVE 都幾定下
叱咤當晚嘅表現
仲好似好過拎十大嗰堆歌手添……

全部都係男士!

年度作曲人
優異獎

林家謙 (755.5)
上榜歌曲:重陽、潛水、#DL ...
kwanie 發表於 2019-1-5 15:02

祖兒

《月亮代表我的心》太保守唔算係好鍾意所以無上
《閃亮的青春》其實可以幾順但 ...
kwanie 發表於 2019-1-5 15:25

月亮代表我的心

話時話
葉巧琳你當唔當新人

月亮代表我的心
John 發表於 5/1/2019 15:30
無印象到連歌名都錯
好彩無入903 姐