返回列表 發帖

2018 CBM 年度總選

大家今年都咁努力,我都唔敢怠慢

實在難以置信,以評選最佳嘅形式頒發獎項不經不覺已經黎到第五個年頭
睇返自己之前喺到搞過嘅四屆,深思發現其實可以有更多項目比我地一班唔同類型嘅音樂人
所以 獎項數量、獎項項目方面,甚至連獎項嘅名字喺今屆開始都有所變更

今屆比上屆少左投票獎項,舊年無喺總選講
喺到答謝返過往多年有份投票嘅各位,有啲更係每次總選季選都會參加
實在太多,未能盡錄,真係衷心嘅答謝過往嘅支持,無限感激

今年度將會有兩個獎項係為純音樂單曲同專輯而設立
包括「演奏類最佳單曲」及「演奏類最佳專輯」
另外今年都有唔少本地歌手推出英文同日文單曲,都需要增設獎項作為鼓勵
會有「華語區最佳外語單曲」及「華語區最佳外語專輯」
顧名思義華語區歌手都可以參選
而今年最大嘅唔同係基本上都唔會太過依賴上榜先可以參選嘅模式
目的係希望擴大參選嘅範圍,有更多好作品可以推介比大家

今年會多左一個「特別貢獻獎」,雖然表揚目的同「年度貢獻獎」大致相同
但分別在於「特別貢獻獎」不限於一個年度嘅貢獻
而且得獎者唔一定只得一個單位,並且唔一定係每年嘅固定獎項
事先聲明,呢個獎並唔係金針獎或者名人堂,希望大家唔好誤會啦

同埋本來以上榜分數決定嘅「年度歌手」,今屆開始唔計分啦
會改成「年度音樂單位」,鼓勵一個單位過去一年喺專輯嘅努力
呢個單位除左專輯演唱人之外,幕後製作人都有機會參選

今年本地樂壇新人匱乏,依靠中生代以及老將們撐起樂壇
亦少有地見到本地樂壇同華語樂壇一樣咁熱鬧,喺年尾有咁多專輯推出
因此今屆睇怕都應該無咁快確定名單同頒獎了,需要花多些少時間去聽佢地嘅心血

我知道我嘅頒獎禮啲項目每年都有改變,大家可能有唔明同唔習慣
以下係獎項入圍細則,打得有點倉促,希望睇得明啦
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=14002&pid=1121641

而最後名單嘅確定同埋舉行日期時間會容後公布,請細心等待
不過期間都會周不時喺 #4 更新嘅,如果你記得嘅話,不妨入黎睇下呀

2018.02.08 19:00-23:33

屆時將頒發 26 個獎項
1. 年度新晉單位
2. 年度卓越單位
3. 年度躍進單位
4. 演奏類最佳單曲
5. 演奏類最佳專輯
6. 華語區最佳外語單曲
7. 華語區最佳外語專輯
8. 最佳旋律
9. 最佳填詞
10. 最佳編曲
11. 最佳歌曲製作
12. 最佳音樂錄影帶
13. 年度男歌手
14. 年度女歌手
15. 年度組合
16. 年度樂團
17. 年度細碟
18. 最佳專輯包裝
19. 最佳專輯製作
20. 最佳專輯團隊
21. 年度班霸
22. 特別貢獻獎
23. 年度貢獻獎
24. 年度歌曲
25. 年度專輯
26. 年度音樂單位

2018 CBM 年度總選 獎項入圍細則

2018 CBM 冠軍列表

01 吳雨霏 - 奉愛之名
    02 王詩安 - 徠卡味
  03 - 04 徐佳瑩 - 灰色
  05 - 07 逆流 - 飛砂
    08 鄧小巧 - 和好
    09 陳蕾 - 娛樂人生
    10 盧廣仲 - 幾分之幾
    11 小肥 Feat. 6 號 / 側田 - 風塵三俠
    12 鄭嘉嘉 - 呼吸都痛
    13 Josie & The Uni Boys - 章魚黑洞
    14 Fabel - Earth
    15 莫文蔚 - 慢慢喜歡你
    16 Kolor - 七尺之下
    17 盧凱彤 - 荒原
  18 - 19 盧冠廷 - 理想家
    20 Supper Moment - 橙海
    21 陳蕾 Feat. Jan Curious - Run Away
    22 Revery - 唇舌
    23 王嘉儀 - 翩翩
    24 關楚耀 Feat. MastaMic - 求生
  25 - 26 李宗盛 - 新寫的舊歌
    27 eason and the duo band - 與你常在
    28 八三夭 - 一事無成的偉大
    29 鄧小巧 - 芭樂
    30 迪子 - 美哉
    31 RubberBand - 那一端
    32 王菀之 - 沉默的士高
    33 李拾壹 / 王嘉儀 - 天衣
    34 李榮浩 - 年少有為
    35 Serrini - Let Us Go Then You And I
    36 Gin Lee - 天地一沙鷗
    37 逆流 - 毋忘我
    38 方大同 Feat. 王詩安 - 頌海
39 , 42 , 45 RubberBand - 未來見
    40 林二汶 - 愛情是一種法國甜品
    41 石詠莉 - 阿呆
  43 , 46 岑寧兒 - 盡力呼吸
    44 Gin Lee - 侘寂
    47 林一峰 - 幻覺湖
    48 陳奕迅 - 破壞王
  49 - 50 Supper Moment / Survive Said The Prophet - To Whom
    51 謝安琪 - 沐春風
蔡健雅 - 遺書

歷屆 CBM 年度總選
2014 CBM 年度總選 得獎名單
2015 CBM 年度總選 得獎名單
2016 CBM 年度總選 得獎名單
2017 CBM 年度總選 得獎名單

2018 CBM 年度總選 得獎名單

專輯類
年度專輯 《Cassa Nova 半熟王子》- 落日飛車 / 夕陽音樂產業有限公司
最佳專輯團隊 《盤》- 落差草原 WWWW / Lonely God
最佳專輯製作 《0》- 常石磊 / 恭碩良 / Kelvin Avon / 環球唱片有限公司
最佳專輯包裝 《擒虎記》- 黃家賢 / 楊豐銘 / 禾廣娛樂股份有限公司
年度細碟 《the album part one》 - 麥浚龍 / 謝安琪 / 幻.國文化娛樂有限公司
華語區最佳外語專輯 《Cassa Nova 半熟王子》- 落日飛車 / 夕陽音樂產業有限公司
演奏類最佳專輯 《第一卷.宮羽破》- 一奏器樂派 / 一奏文化

個人類
年度音樂單位 黃明志 -《亞洲通牒》/ 愛貝克思股份有限公司
年度男歌手 陳奕迅 -《L.O.V.E.》/ 環球唱片有限公司
年度女歌手 林憶蓮 -《0》/ 環球唱片有限公司
年度組合 飛石號 -《天方夜談》/ 海蝶音樂股份有限公司
年度樂圑 落日飛車 -《Cassa Nova 半熟王子》/ 夕陽音樂產業有限公司
年度躍進單位 落日飛車 -《Cassa Nova 半熟王子》/ 夕陽音樂產業有限公司
年度卓越單位 孫盛希 -《女·人 Woman》《希遊記》/ 滾石唱片
年度新晉單位 Olivier Cong -《A Ghost & His Paintings》/ Raven & The Sea Music Production

歌曲類
年度歌曲 《未來見》- RubberBand / R Flat
最佳音樂錄影帶 《轉眼 (2018 自傳最終章)》- 陳奕仁 / 相信音樂國際股份有限公司
最佳旋律 《海裡睡人》- 孫偉明 / 盧凱彤 / 環球唱片有限公司
最佳填詞 《侘寂》- 林夕 / 環球唱片有限公司
最佳編曲 《時候》- 阿瑞 / 荒井十一 / 索尼音樂娛樂有限公司
最佳單曲製作 《頌海》- 方大同 / Derrick Sepnio / 賦音樂有限公司
華語區最佳外語單曲 《Summum Bonum》- 落日飛車 / 夕陽音樂產業有限公司
演奏類最佳單曲 《撥雲》- 一奏器樂派 / 一奏文化

其他類
年度班霸 環球唱片有限公司
年度貢獻獎 《Movie to Music》- 盧冠廷 / 環球唱片有限公司
特別貢獻獎 盧凱彤

得獎者獎項數目
6 落日飛車
4 朱金泰
3 王昱辰 | RubberBand
2 曾國宏 | 一奏器樂派 | 麥浚龍 | 盧凱彤
1 《盤》團隊 | 《Movie to Music》專輯 | 環球唱片有限公司 | 常石磊 | 恭碩良 | Kelvin Avon | 黃家賢 | 楊豐銘 | 謝安琪 | 王雙駿 | 陳哲廬 | 雷頌德 | 黃明志 | 陳奕迅 | 林憶蓮 | 孫盛希 | Olivier Cong | Tim Lui | 馮庭正 | 陳奕仁 | 孫偉明 | 林夕 | 阿瑞 | 荒井十一 | 方大同 | Derrick Sepnio

專輯獎項數目
5 《Cassa Nova 半熟王子》
2 《0》|《L.O.V.E.》|《第一卷.宮羽破》
1 《盤》|《Movie to Music》|《the album part one》|《亞洲通牒》|《天方夜談》|《女·人 Woman》|《希遊記》|《A Ghost & His Paintings》|《Hours》|《Bold & Beautiful》|《幻》|《擒虎記》|《自傳》

2018.02.08 19:00 - 23:33

以下為各獎項提名名單

1. 年度新晉單位
一奏器樂派 
第一卷.宮羽破
Olivier Cong A Ghost & His Paintings
ØZI ØZI: The Album
I Mean Us 《OST》
G T B 《大香港精神》《大香港 X'Mas》
Room307 《Room307》

2. 年度卓越單位
話梅鹿 《化學》
許鈞 《事實上我沒有名字》
孫盛希 《女·人 Woman》《希遊記》
柯智棠 《吟遊》
Stranded Whale 《The Revival》
蘇運瑩 《幻》
謝震廷 《愛麗絲 Where Are We Going?》

3. 年度躍進單位
落日飛車 《Cassa Nova 半熟王子》
黃衍仁 《飛蛾光顧》
Supper Moment 《[dal segno]》
野外合作社 《颱風》
per se 《ends》
落差草原WWWW 《盤》
蘇運瑩 《幻》

4. 演奏類最佳單曲
捨得海 [演奏者: 一奏器樂派]
撥雲 [演奏者: 一奏器樂派]
半空飛行 [演奏者: 海島小輪]
赤磷 [演奏者: 話梅鹿]
Four Season [演奏者: Smoke in Half Note]
光無盡墜落的美麗 [演奏者: V.K 克]

5. 演奏類最佳專輯
《第一卷.宮羽破》 一奏器樂派
《化學》 話梅鹿
《響味 | 味響》 葉賀璞
《City Animals》 蘇郁涵
《小美》 盧律銘
《光無盡墜落的美麗》 V.K 克

6. 華語區最佳外語單曲
You So (Youth Soul) [演唱者: I Mean Us]
Why Don't You Kill Us All ? [演唱者: 雞蛋蒸肉餅]
Summum Bonum [演唱者: 落日飛車]
Ride [演唱者: 岑寧兒]
It’s Always The Little Things [演唱者: 郭頂 / 山形瑞秋]
breathe in... breathe out [演唱者: 林憶蓮]

7. 華語區最佳外語專輯
《A Ghost & His Paintings》 Olivier Cong
《But Tonight, The Boulevard Is Mine》 Jabin Law
《Not A Good Day To Die》 Tomii Chan
《摩登悲劇》 王若琳
《OST》 I Mean Us
《Cassa Nova 半熟王子》 落日飛車
《The Revival》 Stranded Whale

8. 最佳旋律
林家謙 - 愛情是一種法國甜品 [演唱者: 林二汶]
岑寧兒 - 盡力呼吸 [演唱者: 岑寧兒]
高磊 - 太平橋 [演唱者: 飛石號]
黃奇斌 - 浪流連 [演唱者: 茄子蛋]
孫偉明 / 盧凱彤 - 海裡睡人 [演唱者: eason and the duo band]
艾怡良 - Forever Young [演唱者: 艾怡良]

9. 最佳填詞
藍奕邦 - 理想家 [演唱者: 盧冠廷]
林夕 - 荒原 [演唱者: 盧凱彤]
李宗盛 - 新寫的舊歌 [演唱者: 李宗盛]
許鈞 - 29 [演唱者: 許鈞]
林夕 - 侘寂 [演唱者: Gin Lee]
周耀輝 - 盡力呼吸 [演唱者: 岑寧兒]

10. 最佳編曲
譚傑明 / 杜志烜 - 娛樂人生 [演唱者: 陳蕾]
Olivier Cong - The Day We Walked Into The Woods, Without A Map [演唱者: Olivier Cong]
蔡德才 / 盧凱彤 - 荒原 [演唱者: 盧凱彤]
野外合作社 - 誠實假日酒店 [演唱者: 野外合作社]
the duo band - 與你常在 [演唱者: eason and the duo band]
阿瑞 / 荒井十一 - 時候 [演唱者: 蘇運瑩]
恭碩良 / 五月天 / 常石磊 / 八三夭阿璞 - 沙文 [演唱者: 林憶蓮]

11. 最佳單曲製作
荒井十一 - 慢慢喜歡你 [演唱者: 莫文蔚]
MastaMic / Moritz Friedrich - 破地獄 [演唱者: MastaMic]
八三夭 - 一事無成的偉大 [演唱者: 八三夭]
方大同 / Derrick Sepnio - 頌海 [演唱者: 方大同 Feat. 王詩安]
馮庭正 - 未來見 [演唱者: RubberBand]
李欣芸 - 曖 [演唱者: 孫盛希 Feat. ØZI]
荒井十一 - 時候 [演唱者: 蘇運瑩]

12. 最佳音樂錄影帶
杜嘉莉 - 飛砂 [歌曲演唱者: 逆流]
劉立 - 大風吹 [歌曲演唱者: 草東沒有派對]
宋冬野 / 神思遠 - 郭源潮 [歌曲演唱者: 宋冬野]
林炳存 - 欲望反光 [歌曲演唱者: 蕭敬騰]

比爾賈 - 沙文 [歌曲演唱者: 林憶蓮]
陳奕仁 - 怪美的 [歌曲演唱者: 蔡依林]
陳奕仁 - 轉眼 (2018 自傳最終章) [歌曲演唱者: 五月天]

13. 年度男歌手
Olivier Cong 《A Ghost & His Paintings》
許鈞 《事實上我沒有名字》
李榮浩 《耳朵》
陳奕迅 《L.O.V.E.》
黃明志 《亞洲通牒》
謝震廷 《愛麗絲 Where Are We Going?》

14. 年度女歌手
岑寧兒 《Nothing Is Under Control》
陳綺貞 《沙發海》
蘇運瑩 《幻》
林憶蓮 《0》
蔡健雅 《我要給世界最悠長的濕吻》
艾怡良 《垂直活著,水平留戀著。》

15. 年度組合
per se 《ends》
G T B 《大香港精神》《大香港 X’mas》
My Little Airport 《你說之後會找我》
歐開合唱團 《南方靈魂》
飛石號 《天方夜談》
原子邦妮 《我在宇宙的邊緣》
The Lighters 萊特姊弟 《眨眼》

16. 年度樂團
話梅鹿 《化學》
Supper Moment 《[dal segno]》
野外合作社 《颱風》
I Mean Us 《OST》
落日飛車 《Cassa Nova 半熟王子》
落差草原WWWW 《盤》
RubberBand 《Hours》

17. 年度細碟
《Inner Voice》 鄧小巧
《亂世 ‧ 說》 逆流
《Recall A Little Bit》 小塵埃
《AMOR FATI》 迪子
《Squarecle》 雞蛋蒸肉餅
《the album part one》 麥浚龍 / 謝安琪

18. 最佳專輯包裝
《亂 ‧ 世說》 [專輯演唱者: 逆流]
《盤》 [專輯演唱者: 落差草原 WWWW]
《Hours》 [專輯演唱者: RubberBand]
《The Revival》 [專輯演唱者: Stranded Whale]
《擒虎記》 [專輯演唱者: 泥灘地浪人]

19. 最佳專輯製作人
王海洋 / 劉遙 -《颱風》 [專輯演唱者: 野外合作社]
王昱辰 -《Cassa Nova 半熟王子》 [專輯演唱者: 落日飛車]
鍾成虎 -《沙發海》 [專輯演唱者: 陳綺貞]
常石磊 / 恭碩良 / Kelvin Avon -《0》 [專輯演唱者: 林憶蓮]
蔡健雅 / 安棟 -《我要給世界最悠長的濕吻》 [專輯演唱者: 蔡健雅]
蔡依林 / 剃刀蔣 / 陳星翰 / 陳君豪 / 陳奕凡 -《Ugly Beauty》  [專輯演唱者: 蔡依林]

20. 最佳專輯團隊
《颱風》 [專輯演唱者: 野外合作社]
《盤》 [專輯演唱者: 落差草原WWWW]
《the album part one》 [專輯演唱者: 麥浚龍 / 謝安琪]
《0》 [專輯演唱者: 林憶蓮]
《L.O.V.E.》 [專輯演唱者: eason and the duo band]
《亞洲通牒》 [專輯演唱者: 黃明志]

21. 年度班霸
索尼音樂娛樂有限公司
滾石唱片
環球唱片有限公司

22. 特別貢獻獎
盧凱彤

23. 年度貢獻獎
《Movie to Music》- 盧冠廷

24. 年度歌曲
29 [演唱者: 許鈞]
飛砂 [演唱者: 逆流]
誠實假日酒店 [演唱者: 野外合作社]
未來見 [演唱者: RubberBand]
浪流連 [演唱者: 茄子蛋]
Forever Young [演唱者: 艾怡良]
海裡睡人 [演唱者: eason and the duo band]

25. 年度專輯
《Cassa Nova 半熟王子》 [專輯演唱者: 落日飛車]
《颱風》 [專輯演唱者: 野外合作社]
《事實上我沒有名字》 [專輯演唱者: 許鈞]
《盤》 [專輯演唱者: 落差草原WWWW]
《0》 [專輯演唱者: 林憶蓮]
《L.O.V.E.》 [專輯演唱者: eason and the duo band]

26. 年度音樂單位
eason and the duo band
林夕
周耀輝
陳建騏
黃明志

支持 ChanB
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

感覺SO PRO
十卜

只想支持TL

年度歌曲: 莫文蔚 - 慢慢喜歡你

不解釋, 大家懂的

支持好用心 每年頒獎典禮都一直有改變有調整既陳陳

希望Gin Lee有獎
支持每年始終如一地好的陳陳
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

希望可以見證到你頒獎俾自己
第52周冠軍歌係某老女人

支持林奕匡《Miracle》勇奪「華語區最佳外語單曲」!

支持 ChanB
616.1314 發表於 2018-12-22 00:22
數字會員每年都入黎支持 , 好感動
感覺SO PRO
十卜
kwanie 發表於 2018-12-22 00:27
希望成個總選最後唔係只得個外觀啦
只想支持TL
RVHOCPC 發表於 2018-12-22 00:34
你令我醒起 , 我忘記左要講 金草莓 2018 今年都會有
到時你就可以支持你男朋友韓 TL 了
年度歌曲: 莫文蔚 - 慢慢喜歡你

不解釋, 大家懂的
CunninG 發表於 2018-12-22 00:53
我不懂
可能呢首歌最後會拎到年度貢獻獎呢
支持好用心 每年頒獎典禮都一直有改變有調整既陳陳
bagfgfcde 發表於 2018-12-22 00:53
有呢句嘅鼓勵對我好重要
因為你今年嘅高質帶動左我同好多榜主
希望獎項可以展現到音樂類型嘅多元化啦
希望Gin Lee有獎
支持每年始終如一地好的陳陳
John 發表於 2018-12-22 01:51
Gin Lee 表現比舊年好 , 希望得到應得嘅提名啦
真係因為多得你地一如既往嘅好 , 先至比我可以繼續用自己想做嘅方式比大家睇
希望可以見證到你頒獎俾自己
第52周冠軍歌係某老女人
ed8671ed 發表於 2018-12-22 21:40
邊個獎 ? 我就想將特別貢獻獎頒比你
因為你今年食左兔兔 , 令 G T B 有靈感創作怎麼可以吃兔兔 , 真係好大嘅貢獻
你咁快就發現到
支持林奕匡《Miracle》勇奪「華語區最佳外語單曲」!
nicholashin 發表於 2018-12-22 22:42
想頒比蔡一傑嘅日文歌《ONE》多啲

究竟幾時表演一蓮托生?

支持陳陳
支持慢慢喜歡你

究竟幾時表演一蓮托生?
表妹保莉 發表於 2018-12-22 23:32
係唔會有 唔好期待啦
支持陳陳
支持慢慢喜歡你
-Prince- 發表於 2018-12-23 02:09
多謝王子
我將呢首歌送比 你 同 ED

希望這一生輸嗎拎年度歌曲

又係你呀陳生!!!!支持!!!

每年頒獎之前都要期待一下入圍名單
我們的總和

Wonders 發表於 2018-12-30 13:31

容祖兒 心之科技

入圍新人我淨係聽過Olivier Cong、ØZI同GTB

最緊要 信
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

nicholashin 發表於 2018-12-30 19:27
未完全 confirm 架
搵下搵下原來都有幾多唔錯嘅新單位 , 上面 7 個有機會再剷走一兩個 , 或者仲有機會比一個入都唔定
最近有隊叫 Smoke in Half Note 都出左佢地首張專輯《One to be Whole》, 都有機會入圍
所以要再密切留意啦

未完全 confirm 架
搵下搵下原來都有幾多唔錯嘅新單位 , 上面 7 個有機會再剷走一兩個 , 或者仲有 ...
chanchan0909 發表於 2018-12-30 20:44

Room307 係咪睇我推薦,,,

Room307 係咪睇我推薦,,,
bagfgfcde 發表於 2018-12-30 21:09
係呀 , 不過可能有機會最後 foul 走
要再細聽呢八個單位一次先可以 confirm

希望ØZI同許鈞入到年度男歌手
尋日發現李權哲用雲端司機名義出咗張《低成本專輯》 雖然我未聽但估會有入圍

見到有海島小輪候選,驚喜

City Animals deserves better

希望報名做下年新人

support
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

捨得頒獎未

原來The Lighters出咗大碟 遲啲一定要聽!
ØZI入唔到年度男歌手好可惜 最少好過柯智棠同李榮浩啦

許鈞《29》2017年已經出咗 (其實《Random Day》都係) 所以我一直唔自plug呢首
但成隻碟每首歌都好出色好好聽 希望有獎

BTW 宋冬野幾時cover咗《小船》

好多好聽既碟
題外話 beehype 香港單曲十大揀咗Room307其中一首歌 好令人驚喜
因為CM好似冇乜人留意到 得我地有提名呢隻碟/歌手單位

年度躍進竟然冇陳蕾 係咪因為冇候選資格
海島小輪嗰隻碟我麻麻地 City Animals 好啲
希望話梅鹿贏到其中一個獎

外語碟係咪會 cut 走一兩隻  不過呢幾隻已經好好聽
我有少少後悔冇頒獎俾落日飛車 不如你呢度補翻啦

最佳歌詞我覺得逆成長都唔錯
支持侘寂 唔支持個演唱人李XX
最佳單曲製作Run Away >>> 慢慢喜歡你
(不過呢首對你黎講有特殊意義 都理解既 )

江逸天可唔可以候選男歌手?
女歌手又有慢慢XXX
多謝支持落差草原 WWWW  話說另外有隊厭世少年都唔錯
落腳原來被foul咗
同埋而家先發現黃衍仁0入圍

製作人我個人覺得蔡依林唔係好值入圍
小雅入到 開心 talent always wins

年歌我覺得有少少噴
另外希望年專有落差草原 WWWW

浪流連入咗年歌!!! 除咗黃明志未聽 其他幾首都好好聽 同埋有啲意外盡力呼吸入唔到
Random Day竟然撥咗落今年
李權哲意外慘食白果零入圍。。。
希望逆流有獎啦 雖然啲對手都好強勁
女歌手成堆年尾發力嘅人 如果少一兩個 孫盛希應該會用希遊記入到圍

候選名單好勁
好欣賞榜主聽咗咁多唔同種類嘅音樂再整合推介畀大家聽
期待你的頒獎禮

出左一個月 post 都無咩動靜 , 回返大家先
希望這一生輸嗎拎年度歌曲
放空 發表於 2018-12-25 09:06
金草莓嗰邊 ?
金草莓年度歌曲我支持首位榮獲中國新領軍智庫品牌工程公益形象大使稱號嘅香港歌手郭泇妏嘅捲土重來 !
又係你呀陳生!!!!支持!!!
stopzi 發表於 2018-12-25 09:49
你個頒獎禮呢 ???
Wonders 發表於 2018-12-30 13:31
support
gcgoobi 發表於 2019-1-15 22:23
多謝 !
nicholashin 發表於 2018-12-30 19:27
你有一半都識
最緊要 信
John 發表於 2018-12-30 19:37
多謝你堅持相信 !!!
希望報名做下年新人
RVHOCPC 發表於 2019-1-15 20:25
你邊間唱片公司 , 下年可以提名年度班霸 !

希望ØZI同許鈞入到年度男歌手  
尋日發現李權哲用雲端司機名義出咗張《低成本專輯》 雖然我未聽 ...
nicholashin 發表於 2019-1-12 12:36
原來The Lighters出咗大碟 遲啲一定要聽!  
ØZI入唔到年度男歌手好可惜 最少好過柯智棠同李榮浩啦 ...
nicholashin 發表於 2019-1-23 00:00
許鈞應該可以入到最後嘅一 round !
The Lighters 今年出左張 EP , 跟住最後幾日出左大碟 , 包埋 EP 裡面嘅歌
ØZI 嘅專輯之前聽左兩三次 , 未有太大好感
既然你都咁落力推薦 , 我都會再聽下嘅

許鈞隻碟淨聽單曲會覺得好似做多左 , 不過專輯出黎嘅效果就無左呢種感覺
宋冬野新歌呀嘛 , 可以搵下
你點評價佢今年首《知道》, 我會鍾意郭源潮多啲
同埋我稍後會再追返你個頒獎禮
見到有海島小輪候選,驚喜
powerful 發表於 2019-1-12 17:47
香港純音樂專輯唔多 , 如果有嘅都值得支持 !
今年如果我無數錯的話香港區應該有三張 , 話梅鹿《化學》, 海島小輪《CROSSINGS》同埋 Smoke in Half Note《One to Be Whole》
Smoke in Half Note 其實都幾難界定佢係咪純音樂樂隊 , 因為有人聲 , 嚴格黎講應該唔算
不過人聲出現嘅部分都係每首歌出現少少咁 , 同埋佢地話主唱就猶如樂器的一部分
候選名單好勁
好欣賞榜主聽咗咁多唔同種類嘅音樂再整合推介畀大家聽
期待你的頒獎禮 ...
不瑕 發表於 2019-1-23 00:39
你聽嘅比我多
我知道我仲聽得唔夠 , 可能仲有好多我無聽到
我都期待你三月嘅頒獎禮 到時得閒啲 , 必定全力支持

小道消息指豆漿大王會正式冠名贊助今年嘅頒獎禮

City Animals deserves better
bagfgfcde 發表於 2019-1-12 19:08
好多好聽既碟  
題外話 beehype 香港單曲十大揀咗Room307其中一首歌 好令人驚喜
因為CM好似冇乜人 ...
bagfgfcde 發表於 2019-1-23 00:22
《City Animals》我無聽過 我會去聽 !
beehype 仲有個 Clave 唔認識 , 睇黎都要聽下 !
Room307 打左我自己一巴 , 今年本地樂壇新人並非匱乏 , 只係我自己無發現到
我預計今年無論內地定台灣 , 即使無提名新人 , 都可能會出現到喺其他獎項 !

陳蕾暫時未有提名   歌手獎項應該難 , 太少歌唔夠人地打
躍進我要有第二隻碟開始先可以有候選資料
主要係以今次嗰隻同前面嗰隻碟嘅比較 , 但豹哥到而家都未出專輯

我比較希望我最後每一項都係六個名額 , 所以係呀 , 仲會有調整
落日飛車正 ! 我聽多好多次
單曲方面我發現比專輯更難揀
太多各式各樣唔同種類嘅都有 , 同埋可能聽左覺得好好 , 但係唔記得記低
所以暫時預計都會有少部分嘅調整
不過一開始我都有寫低 Run Away 入圍製作人 , 娛樂人生入圍編曲 , 我希望最後都入到啦

外語歌手可以候選所屬歌手獎項呀 , 所以 Olivier Cong 可以入圍男歌手
話梅鹿作為純音樂都入圍到樂隊 , 不過男人同女人嘅純音樂專輯就入圍唔到歌手啦
女歌手暫時 8 個 , 估計都會喺呢 8 個 out 走 2 個
不過我已經心中有數啦 , 想到最後先至剷走
同樣地我都好鍾意 落差草原 WWWW
厭世少年就係我一開始訂好規則之後去聽嘅第一批嘅專輯
初初都覺得可以 , 之後聽後面幾 track , 好 18+ 呀 , 你啱聽啲
落腳就估計會係遺珠之一 , 黃衍仁暫時有個年度躍進單位

Jolin 應該係摱車邊入圍 , 我自己麻麻地呢隻 , 應該唔會有好多提名
年歌同樣因為太多單曲 , 會有調整 但都會有 4 首好穩陣
年度專輯我淨返係 9 隻揀 6 隻 , 我仲諗緊方向比自己去揀
應該好快有結果 可以話比你知 《盤》係九強之一
淨返嘅睇提名嘅數量可能都會估到有邊隻
浪流連入咗年歌!!! 除咗黃明志未聽 其他幾首都好好聽 同埋有啲意外盡力呼吸入唔到
Random Day竟然撥咗落今 ...
ed8671ed 發表於 2019-1-23 00:23
支持浪流連
盡力呼吸係十大嘅範圍 , 再進一步就難啲
我忘記左 Random Day 原來係喺舊年《詩》參加過
我搞亂左 , 咁唔可以入圍了 好彩仲未 confirm !

李權哲見到 NH 都有提起過 , 其實我無估到佢咁快有專輯
佢話呢隻更貼近佢現時嘅自己 , 但佢同舊年嗰張嘅風格太唔同
所以就轉變得太快 , 一時間跟唔上佢呢種轉變 , 同埋覺得唔係太好聽
但似乎我見到有好多人好鍾意呢隻碟 {:1_9:}

逆流好慘 , 好似比較大機會爭細碟獎 , 但仲有《the album part one》同最強勁敵《AMOR FATI》
好唔想逆流白果
孫盛希今年連出兩隻碟 , 野心好大 , 但我估計都比較難爭到金曲獎歌后
佢條件真係好好 , 希望佢下一隻碟可以做得更好啦
小道消息指豆漿大王會正式冠名贊助今年嘅頒獎禮
RVHOCPC 發表於 2019-1-23 21:37
無聊 !!!

大家都好踴躍 {:1_9:}
我希望可以喺 26 號正式 confirm 個名單啦 !
到時再同大家宣佈

2018 CBM 年度總選 前奏

2018 CBM 年度總選 嘅提名名單經已大致確定
因為提名名單太長嘅關係 , 會分幾日介紹一下各獎項入圍嘅單位同作品

暫定總選會喺 2 月 9 號舉行
雖然唔知呢日係咪真係得閒 , 不過定個 deadline 比自己 , 希望呢日之前可以完成曬所有嘅野啦 !

今屆 26 個獎項大致分為四類 , 「個人類」「歌曲類」「專輯類」以及「其他類」
「其他類」有 3 個獎項 , 「年度班霸」「年度貢獻獎」 以及「特別貢獻獎」
後兩個獎項會喺所有提名介紹完之後公布得獎者 , 大家可以估下邊個得獎

而本年度有 3 間唱片公司提名年度班霸

年度班霸 候選名單
索尼音樂娛樂有限公司
滾石唱片
環球唱片有限公司

今年呢三間唱片公司喺過去一年發表左唔少專輯
而環球唱片同索尼音樂喺呢個獎成立嘅四年以黎都未有缺席此獎項

今晚介紹多一個 , 「年度新晉單位」
初初以為今年無咩新人 , 但仔細搵過之後其實都幾多 , 最後仲唔夠位

入圍嘅單位來自唔同嘅地區 , 等我簡單介紹一下

年度新晉單位 候選名單

一奏器樂派《第一卷.宮羽破》/ 一奏文化
中國純音樂樂團 , 以中國樂器配合不同嘅音樂風格 , 打造一張以流行與國樂融合嘅專輯

Olivier Cong《A Ghost & His Paintings》/ Raven & The Sea Music Production
香港音樂人 , 2017 CBM 年度專輯《Don't Text Him》製作人得獎者 , 首張個人專輯於寂靜嘅氣氛中徘徊 , 帶領大家剖析內心

ØZI《ØZI: The Album》/ 街聲
坊間稱佢為係今年核彈級新人 , 來自台灣嘅 ØZI 陳奕凡 , 佢個名真係好難搵 , 同佢嘅專輯感覺一樣 , 既新鮮感又充滿神秘

I Mean Us《OST》/ 禾廣娛樂股份有限公司
同樣來自台灣嘅樂隊 , 成軍三年終推出首張專輯《OST》 , 專輯名稱以電影原聲帶取名 , 透過歌曲嘅表達盼望聽眾可以享受緊一場公路電影

G T B《大香港精神》《大香港 X'Mas》/ Seeahole
兩位港女 Serena 同 Ruby 大談香港精神 , 直白隨性不加修飾 , 臨近聖誕再推出《大香港 X'Mas》

Room307 《Room307》/ doub club
來自香港嘅 Room307 , 專輯嘅歌曲都沒有太多文字篇幅表達內心 , 但十八分鐘裡面感受到歌者經歷感情失落 , 同時又給自己賦予希望嘅過程

係咪已經停止介紹...

係咪已經停止介紹...
bagfgfcde 發表於 2019-1-30 09:06
原本諗住尋晚 , 不過又想揀左先再介紹
所以今晚會介紹幾個獎項

今年新增左 6 個獎項 , 其中一個之前經已介紹過 , 另一個遲下介紹
其餘 4 個黎自演奏類同華語區外語作品

設立嘅目的除左想喺獎項有更多唔同嘅項目之外
更多嘅都係想鼓勵佢地
尤其係喺坊間呢類型嘅獎項寥寥可數

但佢地仍然會推出全純音樂專輯或者其他語言嘅專輯
所以就想設立呢個獎項
盡一點微薄嘅力量推薦比大家

以下係演奏類最佳單曲以及最佳專輯嘅提名名單

演奏類最佳單曲
捨得海》- 一奏器樂派 / 一奏文化
《撥雲》- 一奏器樂派 / 一奏文化
半空飛行》- 海島小輪
赤磷》- 話梅鹿 / StreetVoice
Four Season》- Smoke in Half Note / SEEAHOLE
光無盡墜落的美麗》-
V.K 克 / 亞神音樂娛樂

演奏類最佳專輯
《第一卷.宮羽破》- 一奏器樂派 / 一奏文化
《化學》- 話梅鹿
/ StreetVoice
《響味 | 味響》- 葉賀璞
/ 亞神音樂娛樂
《City Animals》- 蘇郁涵 / Sunnyside Records
《小美》- 盧律銘 / 禾廣娛樂股份有限公司
《光 無盡墜落的美麗》- V.K 克 /
亞神音樂娛樂

名單上有介紹過入圍新晉單位嘅一奏器樂派 , 專輯順利入圍外另仲有兩首單曲入圍
喺演奏類亦都搵到唔少新單位 , 如來自香港嘅兩隊演奏樂隊「海島小輪」以及「Smoke in Half Note」, 雖未有提名新晉單位 , 不過憑專輯單曲不約而同地獲得獎項提名

另一隊香港樂隊話梅鹿 , 時隔兩年半推出第二隻專輯《化學》 , 歌曲全以化學名詞作為歌名 , 比喻重組後嘅佢地喺新成員與新風格上展示出更多嘅化學作用 , 最終入選專輯及「赤磷」入選單曲獎

中生代演奏代表仲有黎自台灣嘅蘇郁涵 , 佢係台灣第一位躍上國際舞台嘅爵士鐵琴演奏家 , 入圍嘅《City Animals》係佢嘅第三張專輯 , 據佢介紹呢張專輯係佢多年來嘅遷徙同成長 , 作為是次專輯嘅素材 , 運用旋律表達情感

台灣代表鋼琴演奏大師 V.K 克推出十周年紀念專輯《光無盡墜落的美麗》, 同樣地憑專輯入圍 , 另外以同名單曲入圍獎項 , 專輯富有一種力量及期盼 , 身處困難嘅你我 , 於狹窄嘅前路中看見嘅光明能讓你有堅持嘅動力

台灣吉他演奏家葉賀璞推出《響味 | 味響》, 專輯就以一個蛋糕作為封面 , 切合主題 , 一張需要慢慢品嘗與細味嘅專輯

而《小美》專輯就係出自同名電影而衍生出嘅電影原聲帶 , 台灣音樂人盧律銘把呢套懸疑電影嘅陰森與驚慄嘅聲響場景再次展示出專輯中

華語區最佳外語單曲

《You So (Youth Soul)》- I Mean Us / 禾廣娛樂股份有限公司
《Why Don't You Kill Us All ?》- 雞蛋蒸肉餅 / Daymaker Creatives Limited
《Summum Bonum》- 落日飛車 / 夕陽音樂產業有限公司
《Ride》- 岑寧兒 / ROOTS
《It’s Always The Little Things》- 郭頂 / 山形瑞秋 / 環球唱片有限公司
《breathe in... breathe out》- 林憶蓮 / 環球唱片有限公司

華語區最佳外語專輯
《A Ghost & His Paintings》- Olivier Cong / Raven & The Sea Music Production
《But Tonight, The Boulevard Is Mine》- Jabin Law
《Not A Good Day To Die》- Tomii Chan
《摩登悲劇》- 王若琳 / 索尼音樂娛樂有限公司
《OST》- I Mean Us / 禾廣娛樂股份有限公司
《Cassa Nova 半熟王子》- 落日飛車 / 夕陽音樂產業有限公司
《The Revival》- Stranded Whale

時隔兩年 , 香港樂隊 Stranded Whale 推出《The Revival》專輯 , 展示人性醜態以及歌者對於陰暗前路嘅不服 , 成員 Jabin Law 同 Tomii Chan 分別於本年度推出專輯 《But Tonight, The Boulevard Is Mine》及 《Not A Good Day To Die》並一同入選專輯獎 , 展示佢地嘅音樂才華 , 高產量嘅同時亦有高質素嘅音樂

此前介紹過嘅兩單位準新人 Olivier Cong 同埋 I Mean Us , 佢地嘅專輯順利入圍 , 另外 I Mean Us 斬獲單曲提名 , 新人能否成功挑戰老將 , 值得期待

時隔 7 年再次推出大碟嘅 落日飛車 ,《Bossa Nova》之後經過中段時間發表過嘅 EP《Jinji Kikko》黎到《Cassa Nova》, 孕育左呢張充滿浪漫氣氛嘅專輯 , 專輯成功入圍外 , 單曲《Summum Bonum》亦都成功入圍單曲獎

另外單曲獎項有幾位都係於佢地嘅廣東或者國語專輯中出現嘅英語作品 , 有以過山車比喻人生高低 Yoyo 嘅《Ride》, 有宣泄當權者不滿 GDJYB《Why Don't You Kill Us All ?》仲有 作為專輯開首 , 一聽就相當吸引 Sandy 嘅《breathe in... breathe out》

自從以《飛行器的執行週期》獲得金曲獎六項提名而為人認識嘅郭頂 , 2018 年推出了一首英語單曲 , 與美國音樂人 Rachel Yamagata 合作 , 入圍單曲《It’s Always The Little Things》展示出兩位聲線上嘅默契 , 因而衍生出一首溫柔細膩嘅愛情小品

Tag咗愛情小品

Tag咗愛情小品
nicholashin 發表於 2019-2-1 00:53

好明顯陳陳一路聽住愛情小品就一路諗起 Ed
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Tag咗愛情小品
nicholashin 發表於 2019-2-1 00:53
所以多謝你支持郭頂 !!!
好明顯陳陳一路聽住愛情小品就一路諗起 Ed
616.1314 發表於 2019-2-1 01:13
你自己代入左唔好賴去我身上啦

單曲類嘅獎項呢兩日介紹左兩個 , 另外嘅六個我地分開兩日介紹
講個秘密你知 , 單曲類嘅全部八個獎項已經揀定啦 , 敬請期待

最佳旋律 候選名單
林家謙 -《愛情是一種法國甜品》/ 索尼音樂娛樂有限公司
岑寧兒 -《盡力呼吸》/ ROOTS
高磊 -《太平橋》/ 海蝶音樂股份有限公司
黃奇斌 -《浪流連》/ 艾格普蘭特艾格有限公司
孫偉明 / 盧凱彤 -《海裡睡人》/ 環球唱片有限公司
艾怡良 -《Forever Young》/ 環球唱片有限公司

最佳填詞 候選名單
藍奕邦 -《理想家》/ 環球唱片有限公司
林夕 -《荒原》/ 環球唱片有限公司
李宗盛 -《新寫的舊歌》/ 相信音樂國際股份有限公司
許鈞 -《29》/ 索尼音樂娛樂有限公司
林夕 -《侘寂》/ 環球唱片有限公司
周耀輝 -《盡力呼吸》/ ROOTS

今日先介紹曲詞兩項 ,《盡力呼吸》道盡了生離死別 , 捨與不捨之間領悟出存在嘅意義
旋律亦都提升左歌曲嘅氛圍 , 更能感覺到於生離死別嘅一瞬間

同一題材嘅《海裡睡人》, 簡約而平淡嘅旋律 , 有一種置身於《荒原》嘅感覺 , 令人想念
李宗盛在父親節間推出《新寫的舊歌》, 係送比佢嘅爸爸嘅一封信 , 借此來解開多年來嘅心結
《愛情是一種法國甜品》旋律中嘅高低起伏 , 嘗盡人生嘅甜酸苦辣
同樣有著高亢低落嘅《Forever Young》, 作為時間嘅見證
仲有《太平橋》, 經歷時間見證所帶黎濃厚嘅回憶感

人生需要成長 , 《29》紀錄著步入三十歲前嘅未知同迷途
《浪流連》就以中年人身份嘅領悟
《侘寂》提醒要時常保持樂觀豁達嘅人生態度
《理想家》勉勵迷途嘅人要堅持所想 , 時間會讓世界明白你

最佳音樂錄影帶 候選名單
杜嘉莉 -《飛砂》/ Zuk Production
劉立 -《大風吹》/ 石皮有限公司
宋冬野 / 神思遠 -《郭源潮》/ 海蝶音樂股份有限公司
林炳存 -《欲望反光》/ 華納國際音樂股份有限公司
比爾賈 -《沙文》/ 環球唱片有限公司
陳奕仁 -《怪美的》/ 索尼音樂娛樂有限公司
陳奕仁 -《轉眼 (2018 自傳最終章)》/ 相信音樂國際股份有限公司

候選 MV 中亦各具特色

有電影拍攝手法《飛砂》
帶有深度嘅《大風吹》同《郭源潮》
有快鏡拍攝《欲望反光》
具有視覺衝擊《沙文》
當然仲有 MV 一向都保持水準嘅 Jolin 推出嘅《怪美的》
由陳奕仁執導嘅仲有 2018 年壓軸出場
感人之作《轉眼 (2018 自傳最終章)》

2 月 9 日 , 就會揭曉得獎作品 , 請期待

最佳編曲 候選名單
譚傑明 / 杜志烜 -《娛樂人生》/ 自由意志Free Willer Music
Olivier Cong -《The Day We Walked Into The Woods, Without A Map》/ Raven & The Sea Music Production
蔡德才 / 盧凱彤 -《荒原》/ 環球唱片有限公司
野外合作社 -《誠實假日酒店》
the duo band -《與你常在》/ 環球唱片有限公司
阿瑞 / 荒井十一 -《時候》/ 索尼音樂娛樂有限公司
恭碩良 / 五月天 / 常石磊 / 八三夭阿璞 -《沙文》/ 環球唱片有限公司

最佳單曲製作 候選名單
荒井十一 -《慢慢喜歡你》/ 索尼音樂娛樂有限公司
MastaMic / Moritz Friedrich -《破地獄》/ Masta & Co.
八三夭 -《一事無成的偉大》/ 滾石唱片
方大同 / Derrick Sepnio -《頌海》/ 賦音樂
馮庭正 -《未來見》/ R Flat
李欣芸 -《曖》/ 滾石唱片
荒井十一 -《時候》/ 索尼音樂娛樂有限公司

年度歌曲 候選名單
《29》- 許鈞 / 索尼音樂娛樂有限公司
《飛砂》- 逆流 / Zuk Production
《誠實假日酒店》- 野外合作社
《未來見》- RubberBand / R Flat
《浪流連》- 茄子蛋 / 艾格普蘭特艾格有限公司
《Forever Young》- 艾怡良 / 環球唱片有限公司
《海裡睡人》- eason and the duo band / 環球唱片有限公司

單曲類最後介紹嘅三個獎項
見到好多再次出現嘅幾首歌曲 , 我地唔多介紹啦

《曖》同《頌海》兩組單位嘅和聲配合 , 相當默契
《破地獄》以經文手法批評一啲睇唔過眼嘅人與事 , 具有創意
同樣有佛教味道嘅《時候》時而平靜 , 時而高漲 , 配合歌曲與專輯所帶出嘅變幻莫測
《誠實假日酒店》入圍年度歌曲與編曲 , 歌曲以假日酒店會發生嘅事
比喻人嘅內心只會喺無人看見嘅情況下先會誠實地表現出來 , 歌曲立意非常代表呢一代人嘅思想
《慢慢喜歡你》讓你放慢節奏 , 去感受你珍惜嘅人
《一事無成的偉大》超過十二段旋律橋段 , 貫穿唔同階段經歷嘅高低起跌 , 唱出屬於每一個平凡人嘅故事
《與你常在》嚐盡人生之美 , 讓你懂得活在當下
《娛樂人生》, 開首嘅弦樂一步一步帶領聽眾進入呢個娛樂嘅世界
懂得娛樂人生, 每天都可以享受人生
《未來見》放在最後 , 祝願新一年大家都可以無憾的可做我

《慢慢喜歡你》讓你放慢節奏 , 去感受你珍惜嘅人

Sweet