返回列表 發帖

2018 CBM 年度總選

最佳編曲
阿瑞 / 荒井十一 -《時候》/ 索尼音樂娛樂有限公司

鼓聲以及鐘聲嘅開場
感受到強烈嘅佛教味道
全首歌嘅編排 時而平靜,時而高漲
編曲部分將整首歌提升左更高嘅效果層次
而配合歌曲與專輯所帶出嘅變幻莫測

最佳填詞 候選名單
藍奕邦 -《理想家》/ 環球唱片有限公司
林夕 -《荒原》/ 環球唱片有限公司
李宗盛 -《新寫的舊歌》/ 相信音樂國際股份有限公司
許鈞 -《29》/ 索尼音樂娛樂有限公司
林夕 -《侘寂》/ 環球唱片有限公司
周耀輝 -《盡力呼吸》/ ROOTS

NEXT : 最佳旋律 + 年度歌曲

最佳填詞

《侘寂》嘅歌詞部分以一位心無雜念作為開端
然後因甚麼都沒有而不怕小偷,亦不怕被破壞
其實所講嘅蘊含住一種人生態度

歌曲嘅構思來自日本嘅一種古老美學
所提到一種以接受短暫同不完美為核心
需要我地接受自己與別人嘅不完美
時常保持住樂觀,以及隨遇而安嘅心去面對

不過林夕於嘅三字句歌詞更為精彩
運用另外兩美學《沙畫》與《枯山水》嘅風格多變性
融合於歌詞部分中,使歌曲又有龐大嘅人生觀
並且回應歌詞開首對於東西嘅缺失而顯示出豁達自在嘅感覺
填詞人為歌曲昇華至更高尚嘅境界,應記一功

想知你點解讀「三加三 三減三 等於化」

Gin Lee gin lee !

最佳填詞

《侘寂》嘅歌詞部分以一位心無雜念作為 ...
chanchan0909 發表於 2019-2-8 21:13

delete this

恭喜 Gin Lee (既作品)有獎
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

最佳旋律 候選名單
林家謙 -《愛情是一種法國甜品》/ 索尼音樂娛樂有限公司
岑寧兒 -《盡力呼吸》/ ROOTS
高磊 -《太平橋》/ 海蝶音樂股份有限公司
黃奇斌 -《浪流連》/ 艾格普蘭特艾格有限公司
孫偉明 / 盧凱彤 -《海裡睡人》/ 環球唱片有限公司
艾怡良 -《Forever Young》/ 環球唱片有限公司

NEXT : 年度歌曲

Forever Young完勝

想知你點解讀「三加三 三減三 等於化」
nicholashin 發表於 2019-2-8 21:15
我覺得都係擁有同缺失嘅一種表達
至於點解要用三加三同三減三 , 需要 John 同大家解答
Gin Lee gin lee !
放空 發表於 2019-2-8 21:16
恭喜 Gin Lee (既作品)有獎
616.1314 發表於 2019-2-8 21:19
Gin Lee 嘅作品終於有獎啦
delete this
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 21:19
我 delete 左 [演繹者: Gin Lee]
呢個部分
Forever Young完勝
nicholashin 發表於 2019-2-8 21:23
會唔會爆冷呢

最佳單曲製作
方大同 / Derrick Sepnio -《頌海》/ 賦音樂有限公司

一首歌頌海洋嘅 ...
chanchan0909 發表於 2019-2-8 21:00

高質
震憾人心既好聲音

最佳旋律

由盧凱彤與孫偉明合填
歌曲一直徘徊於低音部分
係 Ellen 創作歌曲嘅風格

簡約而平淡嘅旋律
令人置身在天空中自由自在
作為「愛」以主題嘅專輯
歌曲既能感受到淡然嘅大愛
更能思念著於天各一方嘅人

高質
震憾人心既好聲音
-Prince- 發表於 2019-2-8 21:26
好聽到爆
令到大同繼續 keep 住每兩年就有獎嘅規律

恭喜曬四組用心創作嘅幕後音樂人
其中 Ellen 第二度獲得最佳旋律,再次恭喜佢

得返一個單曲獎項未揭曉「年度歌曲」
邊首歌會成為年度歌曲呢
會唔會好似舊年咁令大家驚訝呢

有請提名名單

年度歌曲 候選名單
《29》- 許鈞 / 索尼音樂娛樂有限公司
《飛砂》- 逆流 / Zuk Production
《誠實假日酒店》- 野外合作社
《未來見》- RubberBand / R Flat
《浪流連》- 茄子蛋 / 艾格普蘭特艾格有限公司
《Forever Young》- 艾怡良 / 環球唱片有限公司
《海裡睡人》- eason and the duo band / 環球唱片有限公司

呢位咁唔年輕既榜主應該會比永遠年輕做年度歌曲
希望未來見會贏啦
我們的總和

年度歌曲

作曲 RubberBand
填詞 Tim Lui
編曲 RubberBand
監製 正@RubberBand

歲月不留人,所以往事最多只能長埋在心裡面
從前嘅年少輕狂,到今天變得成熟穩重
最初嘅一面漸漸地被時間磨滅左
記憶亦都漸漸隨時間而遺忘

但當見到舊相好,就不其然地憶記起以往嘅事情
腦海不斷浮現出只會係你與我明白嘅往事
即使可能只剩下零碎記憶
但仍有機會重遇,足夠以一個微笑來報答

《未來見》橫跨了 過去、現在 與 未來
在追求理想時而發現漸漸脫離初心
見證了重回當初嘅渴望同堅定
歌曲整體各部分嘅高配合度
展現出友情經歷時間考驗之下,內心嘅真情流露

RubberBand 出道以來推出嘅八張專輯
關於 成長、友情 同埋 關於時間 嘅作品都唔少
《未來見》本身初次細聽亦未算做相當喜愛
但隨住時間嘅過去,呢首歌會令人反覆細味
相信時間久了
《未來見》仍然會係一首依然令人歷久常新嘅歌曲

Well-deserved
支持未來見

呢位咁唔年輕既榜主應該會比永遠年輕做年度歌曲
希望未來見會贏啦
Wonders 發表於 2019-2-8 21:35
我好年輕囉
所以唔需要寄望自己 Forever Young , 你地就需要
Timmy 最需要
Well-deserved
支持未來見
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 21:38
佢地終於拎到呢個獎

最佳旋律

由盧凱彤與孫偉明合填
...
chanchan0909 發表於 2019-2-8 21:29

支持
第一次喺kkbox試聽會已經好鍾意呢首歌

恭喜曬 RubberBand,連續五屆入圍年度歌曲獎項

再包括埋 2010 年 SimpleLoveSong 計榜分排第四加埋嘅呢一次
終於首次奪得年度歌曲獎 !

高興嘅時間需要多一點,休息一會
仲有更多競爭激烈嘅獎項要頒發,稍後再見

年度細碟
《the album part one》- 麥浚龍 / 謝安琪 / 幻.國文化娛樂有限公司

演奏類最佳專輯

《第一卷.宮羽破》- 一奏器樂派 / 一奏文化

華語區最佳外語專輯
《Cassa Nova 半熟王子》- 落日飛車 / 夕陽音樂產業有限公司

最佳單曲製作
方大同 / Derrick Sepnio -《頌海》/ 賦音樂有限公司

最佳編曲
阿瑞 / 荒井十一 -《時候》/ 索尼音樂娛樂有限公司

最佳填詞

最佳旋律

年度歌曲

NEXT : 年度卓越單位 + 年度躍進單位

支持
第一次喺kkbox試聽會已經好鍾意呢首歌
timc524 發表於 2019-2-8 21:41
我係聽多幾次先至鍾意 , 最後反超左 Forever Young , sorry Eve
呢個旋律需要慢慢細味先會喜歡
L.O.V.E. 專輯都終於開齋 , 恭喜

再次多謝大家嘅留守

只剩十個獎項,呢個時間終於輪到歌手嘅獎項要出場
首先會有卓越單位同躍進單位嘅出現

頒獎前先講一樣野,呢兩個獎項係鼓勵一班中生代嘅歌手們
[當然躍進單位其實老一輩嘅單位都可以候選
只係一直以黎大多提名嘅都係新生代同中生代
所以就咁睇以為卓越單位同躍進單位嘅性質係一樣,其實係有分別架]

離開左新人階段之後往更高嘅方向前進
其實要做到呢件事都幾唔容易
但留得喺到嘅其實都係喜歡、努力同向夢想堅持嘅音樂人
不過獎項只得一個,只能推薦一位,都係要睇製成品
所以希望大家可以多瞭解同認識佢地啦
即刻睇睇今年有邊啲單位我地需要細心認識 !

年度卓越單位 候選名單
話梅鹿 -《化學》
許鈞 -《事實上我沒有名字》/ 索尼音樂娛樂有限公司
孫盛希 -《女·人 Woman》《希遊記》/ 滾石唱片
柯智棠 -《吟遊》/ 何樂音樂有限公司
Stranded Whale -《The Revival》
蘇運瑩 -《幻》/ 索尼音樂娛樂有限公司
謝震廷 -《愛麗絲 Where Are We Going?》/ 十全媒體娛樂行銷股份有限公司

年度卓越單位

Shi Shi 自從於新人年推出完專輯之後
未有停止腳步,一直於音樂平台上發表新作品以及推出專輯
來到今年更接連推出左兩張專輯
迎來創作力量爆發嘅一年

首先今年嘅第一張專輯
就延續左前兩張同樣以女性為中心嘅題材
由《GIRLS》《Between》到呢張《女·人 Woman》
展現出 Shi Shi 漸漸成熟嘅一面
亦都係對於佢黎講喺音樂路上嘅一個目標

而實驗專輯《希遊記》就令佢更進一步
搵黎一班音樂人一起探索更多嘅可能性
總結一整年,新生代嘅歌手中 Shi Shi 真係最勤力嘅一位
而且仍然不斷地嘗試挑戰更多曲風
卓越單位中佢嘅表現確實搶眼,需要給她賦予肯定

年度躍進單位 候選名單
落日飛車 -《Cassa Nova 半熟王子》/ 夕陽音樂產業有限公司
黃衍仁 -《飛蛾光顧》
Supper Moment -《[dal segno]》/ 紅線音樂
野外合作社 -《颱風》
per se -《ends》/ 音樂份子有限公司
落差草原WWWW -《盤》/ Lonely God

NEXT : 年度組合 + 年度男歌手

年度躍進單位
落日飛車 -《Cassa Nova 半熟王子》/ 夕陽音樂產業有限公司

聽左咁多位候選躍進單位過往嘅專輯
發現落日飛車嘅首張與次張專輯有一種驚為天人嘅變化

首先想講因為呢次嘅評選令我認識到佢地
所以我係先聽左《Cassa Nova 半熟王子》
先至再聽返佢地兩張較早推出嘅專輯
今年嘅呢隻專輯令我本以為落日飛車係一隊一直純粹賣浪漫嘅樂隊
曲風都係比較八九十年代,唱腔相對較柔和為主

但當聽《Bossa Nova 芭莎諾娃》
原來係一隊玩搖滾樂隊,另外歌曲以藍調為主
而且帶有六七十年代嘅復古味道

而兩隻專輯間隔嘅七年間曾推出一張《金桔希子 Jinji Kikko》

呢張 EP 嘅歌曲類型就比較偏向《Cassa Nova 半熟王子》
或許就係因為呢張 EP 而令到佢地確立左呢張新專輯嘅方向
令到佢地有如此巨大嘅變化
據了解原來隨住年紀嘅增長,亦都因而改變左創作模式
以前初出道時會放膽做自己想做嘅音樂
及後認知多左,發現有好多方式去呈現出佢地嘅作品
於是經過七年嘅努力,就製作左一張令人耳目一新嘅專輯

年度卓越單位

Shi Shi 自從於新人年 ...
chanchan0909 發表於 2019-2-8 21:54

孫盛希呢隻幾好 但我更愛鹿鹿

年度躍進單位

聽左咁多 ...
chanchan0909 發表於 2019-2-8 22:00

per se is robbed

bagfgfcde 發表於 2019-2-8 22:01
孫盛希太勤力啦 , 而且都唔差
所以第一輪已經直接勝出

per se is robbed
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 22:01
同樣都係第一次揀選就贏左

恭喜同樣來自台灣嘅兩組單位 孫盛希 同 落日飛車 !
講起新生代單位,今年嘅提名名單真係見到唔少
更加分別喺組合樂團同男女歌手直接入圍
都係非常之厲害,多謝佢地比左咁多驚喜
但係最後會唔會都係由經驗豐富嘅前輩獲獎呢
拭目以待,首先頒發組合獎以及男歌手獎

年度組合 候選名單

per se -《ends》/ 音樂份子有限公司
G T B -《大香港精神》《大香港 X’mas》/ Seeahole
My Little Airport -《你說之後會找我》/ 維港唱片 Harbour Records
歐開合唱團 -《南方靈魂》/ 歐開文創
飛石號 -《天方夜談》/ 海蝶音樂股份有限公司
原子邦妮 -《我在宇宙的邊緣》/ 滾石唱片
The Lighters 萊特姊弟 -《眨眼》/ 希格斯音樂有限公司

孫盛希太勤力啦 , 而且都唔差
所以第一輪已經直接勝出
同樣都係第一次揀選就贏左  ...
chanchan0909 發表於 2019-2-8 22:03

女人我覺得麻麻
不過年尾嗰隻好聽既

女人我覺得麻麻
不過年尾嗰隻好聽既
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 22:05
me too !
同埋佢暫時合作過嘅音樂單位都好夾 , 所以我超鍾意佢啲合唱歌

年度組合

由兩位來自中國的年輕人組成嘅飛石號
首張專輯《天方夜談》紀錄了於創作歌曲時嘅領悟與感受

全張專輯嘅節奏都比較緩慢
只有《星期一圓舞曲》相對較為輕快
專輯所提及嘅唔同嘅情境之中
都運用左唔同嘅樂器
而情感上都有唔同嘅表達形式

因此專輯聽後並未有獨沽一味嘅感覺
反而感受到佢地喺情感上嘅演繹都能夠駕輕就熟
二人嘅聲線喺整張專輯中發揮都好穩定
而且同樣能保持極高嘅默契
純熟配合為聽眾帶來一場聽覺享受嘅人生旅程

年度男歌手 候選名單
Olivier Cong -《A Ghost & His Paintings》/ Raven & The Sea Music Production
許鈞 -《事實上我沒有名字》/ 索尼音樂娛樂有限公司
李榮浩 -《耳朵》/ 華納國際音樂股份有限公司
陳奕迅 -《L.O.V.E.》/ 環球唱片有限公司
黃明志 -《亞洲通牒》/ 愛貝克思股份有限公司
謝震廷 -《愛麗絲 Where Are We Going?》/ 十全媒體娛樂行銷股份有限公司

NEXT : 年度女歌手 + 年度樂圑 + 年度音樂單位

年度男歌手

Eason 於《L.O.V.E.》專輯以最純粹嘅演繹
表達出最簡單直接的愛

與前一張《C'mon In~》
嘅演繹之中繼續保持住自然而不炫技
以最真挈嘅態度去表達愛

透過專輯盼望大家尋回「愛」這一個字
從而把愛影響更多嘅人
讓世界變得更美好

總結過去多屆,包括以前以榜分年代
Eason 已經加埋獲得四度以首名姿態奪得男歌手

其作品嘅創新與穩定度
以及歌者嘅演唱實力再一次肯定

年度組合

由兩位來自中國的年輕人組成 ...
chanchan0909 發表於 2019-2-8 22:10

Idk her

Idk her
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 22:16
男子組合黎個喎

年度卓越單位

Shi Shi 自從於新人年 ...
chanchan0909 發表於 2019-2-8 21:54
其實我覺得《女·人》差過《Between》唔少 但《希遊記》好出色

年度組合
chanchan0909 發表於 2019-2-8 22:10
呢隻好冷門下 印象中未喺啲Year-end list見過呢隻碟

年度男歌手
chanchan0909 發表於 2019-2-8 22:16
許鈞白果味濃

恭喜新晉單位飛石號得到組合獎

以及時隔五屆獲得歌王嘅 Eason

接住唔多講
因為大家都知邊個獎項要揭曉
年度女歌手 同 年度樂圑
不過先睇左提名名單先

年度女歌手 候選名單
岑寧兒 -《Nothing Is Under Control》/ ROOTS
陳綺貞 -《沙發海》/ 添翼音樂
林憶蓮 -《0》/ 環球唱片有限公司
蔡健雅 -《我要給世界最悠長的濕吻》/ 環球唱片有限公司
艾怡良 -《垂直活著,水平留戀著。》/ 環球唱片有限公司

呀 ! [高音] 這信封好燙 !!!

支持裁剪雅

其實我覺得《女·人》差過《Between》唔少 但《希遊記》好出色 呢隻好冷門下 印象中未喺啲Year-end  ...
nicholashin 發表於 2019-2-8 22:19
我覺得水準差唔多吧 , 不過《Between》有幾首歌都仍然 keep 住聽

飛石號我諗應該唔會太吸引你地 , 因為成隻碟唔太突出 , 形象都唔太夠深刻 , 所以無入圍新人獎 , 反而 G T B 入左
但演繹我幾鍾意 , 特別係和音方面做得唔錯 , 所以就比左佢地拎組合獎

仲有年度專輯呀
不過都差唔多最後啦 , 可能會有一班人要白果

最佳填詞

《侘寂》嘅歌詞部分以一位心無雜念作為 ...
chanchan0909 發表於 2019-2-8 21:13

Gin Gin
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

支持裁剪雅
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 22:22
究竟裁剪雅可唔可以時隔三年再奪歌后呢 !!!

年度女歌手

Sandy 時隔六年再次推出專輯
上一張《蓋亞》為佢於音樂上再突破上另一個層次
今次到呢張《0》備受矚目
相信呢張專輯喺推出之前
由構思到創作想必花左唔少時間

誠然聽後《0》始終都會較喜歡《蓋亞》
不是《0》嘅問題,只不過《蓋亞》實在太經典
《0》完整度都好高,音樂製作與概念都仍然於水準之上
更值得鼓勵嘅係 Sandy 嘅演繹
可以聽到佢嘅溫柔細膩,又突然於中段展然嘅爆發力
都能夠輕鬆駕馭 , 收放自如
展示左非常出色嘅掌控功力
絕對係首屈一指嘅演唱家

Gin Gin
JasOh103 發表於 2019-2-8 22:27
以為你會見唔到
屬於 Gin Lee 嘅歷史時刻

年度女歌手
chanchan0909 發表於 2019-2-8 22:29
呢隻碟真係好出色 Sandy亦演繹得幾好

年度樂團 候選名單

話梅鹿 -《化學》
Supper Moment -《[dal segno]》/ 紅線音樂
野外合作社 -《颱風》
I Mean Us -《OST》/ 禾廣娛樂股份有限公司
落差草原WWWW -《盤》/ Lonely God
RubberBand -《Hours》/ R Flat

NEXT : 年度音樂單位

overrun 曬 已經播緊 error , 想睇

呢隻碟真係好出色 Sandy亦演繹得幾好
nicholashin 發表於 2019-2-8 22:30
實至名歸

很想坐上霏姐又要出場了嗎

年度樂圑

「懷孕搖滾」落日飛車經已連中四元
分別摘下「華語區最佳外語單曲」「華語區最佳外語專輯」
「年度躍進單位」以及「年度樂團」

起初未聽專輯 , 見到佢地被稱為懷孕搖滾
我都抱著懷疑嘅態度
但細聽後確實令人耳朵懷孕

而落日飛車於專輯中嘅轉型
除左比聽眾帶黎不一樣嘅落日飛車之外
於新曲風嘅處理亦都顯得非常純熟
即使未有另一半嘅朋友去聆聽呢張專輯
相信都會有戀愛嘅感覺

很想坐上霏姐又要出場了嗎
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 22:34
無錯 , 要第四次上台 , 要抖抖先
所以放左去女歌手之後頒

而落日飛車於專輯中嘅轉型
除左比聽眾帶黎不一樣嘅落日飛車之外
於新曲風嘅處理亦都顯得非常純熟
即使未有另一半嘅朋友去聆聽呢張專輯
相信都會有戀愛嘅感覺

chanchan0909 發表於 2019-2-8 22:36
好sweet