返回列表 發帖
3:10
bagfgfcde 發表於 2019-3-26 22:24
oh 又真係有啲相似
intro 電子之後加入結他同鼓嗰 part 都好似

2018 金草莓音樂大賞 提名名單

1. 金草莓 年度新人
郭泇妏 [歌曲: 捲土重來 | 樂極忘形]
歐詠怡 [歌曲: 愛神箭 | 逆光]
LuvDat [歌曲: What Do You Say | 飛行號]
許芯悅 [歌曲: 給您的直播]
陳志雲 [歌曲: 尋志雲]

2. 金草莓 年度退步歌手
ToNick [專輯: 不停站] [歌曲: 小明少少明 | Let's Goal | 搖滾抗體 | 你好 | This Christmas]
Shine [歌曲: 老花前必做十件事 | 不怕]

3. 金草莓 年度音樂錄影帶
Party With TL [演唱者: 韓子亮]
Party With TL(有表情版) [演唱者: 韓子亮]
SHE MY BAE BAE [演唱者: 韓子亮]
應該分開嗎 ?(合唱版) [演唱者: 韓子亮 / 王雯]
阿龍理髮 [演唱者: 劉浩龍]

4. 金草莓 年度旋律
張佳添 - 捲土重來 [演唱者: 郭泇妏]
Sriprathum Sadudee - 快樂泰度 Por Peang [演唱者: 胡慧冲]
BLACKJACK - Party With TL [演唱者: 韓子亮]
黃宇希 - SHE MY BAE BAE [演唱者: 韓子亮]
劉穎途 - 尋志雲 [演唱者: 陳志雲]

5. 金草莓 年度填詞
BLACKJACK - Party With TL [演唱者: 韓子亮]
黃宇希 - SHE MY BAE BAE [演唱者: 韓子亮]
林海峰 - 阿龍理髮 [演唱者: 劉浩龍]
陳詠謙 - 點石成金 [演唱者: 蔡一傑]

6. 金草莓 年度編曲
Kenix Cheang - Stay With Me [演唱者: ReVe]
James Ting - What Do You Say [演唱者: LuvDat]
BLACKJACK - SHE MY BAE BAE [演唱者: 韓子亮]
劉穎途 - 尋志雲 [演唱者: 陳志雲]

7. 金草莓 年度單曲製作人
徐日勤 - 有了你 [演唱者: 林子祥]
BLACKJACK - SHE MY BAE BAE [演唱者: 韓子亮]
梁奕藍 - 應該分開嗎 ? [演唱者: 韓梓亮 / 王雯]

8. 金草莓 年度專輯製作人
張家誠 / 何哲圖 / 朱俊傑 / 韋景雲 / Johnny Yim - 星光 [專輯演唱者: 鄭俊弘]
何哲圖 / 朱俊傑 / 譚耀倫 / 黃安弘 / 譚嘉儀 - Lonely [專輯演唱者: 譚嘉儀]
任寒冰 / 陳子龍 / 李漢群 - 聽說的幸福 [專輯演唱者: 鍾欣潼]

9. 金草莓 年度專輯包裝
星夜的呼喚 [專輯演唱者: 譚詠麟]
星光 [專輯演唱者: 鄭俊弘]
Lonely [專輯演唱者: 譚嘉儀]
#meme [專輯演唱者: 曾樂彤]
我還是成龍 [專輯演唱者: 成龍]

10. 金草莓 年度組合
LuvDat [歌曲: What Do You Say | 飛行號]
Shine [歌曲: 老花前必做十件事 | 不怕]

11. 金草莓 年度樂團 從缺

12. 金草莓 年度男歌手
劉浩龍 [歌曲: Feel So Right | 冇得解 | 阿龍理髮]
何衍隆 [歌曲: 用盡生命離開你 | 第一印象]
韓子亮 [歌曲: Party With TL | SHE MY BAE BAE | 應該分開嗎 ?(合唱版) | 這一生輸嗎 ?]
譚詠麟 [專輯: 星夜的呼喚 | 麟選] [歌曲: 我們的夢]
鄭俊弘 [專輯: 星光] [歌曲: 逆天 | 星光 | 信念 | 無畏的肩膊]

13. 金草莓 年度女歌手
郭泇妏 [歌曲: 捲土重來 | 樂極忘形]
鍾欣潼 [專輯: 聽說的幸福] [歌曲: 全副舞裝 | 你不會懂 | 幸福出發 | 聽說的幸福]
譚嘉儀 [專輯: Lonely] [歌曲: 冰傷 | 有了你 | 甜言騙局 | Lonely(合唱版)]
王雯 [歌曲: 應該分開嗎 ?(合唱版) | 解咒]
譚杏藍 [歌曲: Hey Hey 講到邊 | 傻大姐 | 不得了小姐 | 誰叫何里玉 | 痴癡黐]

14. 金草莓 年度歌曲
捲土重來 [演唱者: 郭泇妏]
SHE MY BAE BAE [演唱者: 韓子亮]
尋志雲 [演唱者: 陳志雲]
阿龍理髮 [演唱者: 劉浩龍]

15. 金草莓 年度專輯
愛∙回憶 108 新曲+精選 [專輯演唱者: VA]
我做你 你做我 Stand By You [專輯演唱者: VA]
星夜的呼喚 [專輯演唱者: 譚詠麟]
星光 [專輯演唱者: 鄭俊弘]
Lonely [專輯演唱者: 譚嘉儀]

16. 金草莓 年度唱片公司
太陽娛樂文化有限公司
英皇娛樂有限公司
皇者娛樂有限公司
星夢娛樂集團有限公司

17. 金草莓 年度歌手

劉浩龍 [歌曲: Feel So Right | 冇得解 | 阿龍理髮]
鍾欣潼 [專輯: 聽說的幸福] [歌曲: 全副舞裝 | 你不會懂 | 幸福出發 | 聽說的幸福]
韓子亮 [歌曲: Party With TL | SHE MY BAE BAE | 應該分開嗎 ?(合唱版) | 這一生輸嗎 ?]
鄭俊弘 [專輯: 星光] [歌曲: 逆天 | 星光 | 信念 | 無畏的肩膊]
譚嘉儀 [專輯: Lonely] [歌曲: 冰傷 | 有了你 | 甜言騙局 | Lonely(合唱版)]

TL差唔多入晒

強烈支持TL自己頒獎比自己

提名名單非常精彩
但快樂泰度旋律好好聽囉

RVHOCPC 發表於 2019-3-27 17:59

支持!

係咪溜咗戴祖兒?

無論係新人定係女歌手都好值得入圍

TL差唔多入晒
timc524 發表於 2019-3-27 17:42
連埋唱片公司 , 佢嘅作品總共有 18 項提名
#Talent
RVHOCPC 發表於 2019-3-27 17:59
關我咩事 , 同埋我無作品同無入圍囉 ok ?
講到勁 , 我覺得你先至值得表揚 , 憑兩首歌就打入年度男歌手五強 , 其他人都望塵莫及    
提名名單非常精彩
但快樂泰度旋律好好聽囉
nicholashin 發表於 2019-3-27 20:30
都係嘅 , 某程度係佢嘅演繹影響左旋律部分
本來以為快樂泰度會有好多入圍 , 但聽埋其他之後就發覺原來呢首都幾好
支持!
放空 發表於 2019-4-3 08:18
唔太明白有咩好支持
係咪溜咗戴祖兒?

無論係新人定係女歌手都好值得入圍
matthewyky 發表於 2019-4-3 09:15
細看近年,那信念 已經喺 2017 年 plug 左了 , 所以會計喺嗰年
另外嗰首都叫做 ok , 不過佢演繹方式好似陳明熹 , 如果佢發力女歌手提名指日可待

金草莓遺珠 - 黑白彩虹

CunninG 發表於 2019-4-3 16:32

1/100

同埋可以考慮增設金草莓年度現場演出?

只想支持TL同王雯
應該分開嗎????絕不離棄
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

CunninG 發表於 2019-4-3 16:32
曾經有考慮過女歌手
1/100
bagfgfcde 發表於 2019-4-3 16:41
我比左 30 分 , 但後尾覺得呢隻碟真係比得高左
同埋可以考慮增設金草莓年度現場演出?
matthewyky 發表於 2019-4-3 17:15
好提議 , 但係太大工程
只想支持TL同王雯
應該分開嗎????絕不離棄
帥小寶` 發表於 2019-4-3 17:39
舊年嘅歌王歌后

我地正等待某人嘅評分 , 得獎名單有待公布

原來《點石成金》仲未拎到年度填詞

原來《點石成金》仲未拎到年度填詞
nicholashin 發表於 2019-9-3 22:41
我三月已經完成左 , 然後一直等緊我地全 CM 最有效率嘅 E 板主比分
結果到而家等左足足半年 , 令到大家誤以為呢個頒獎禮經已壽終正寢
不過佢現時有啲好偉大嘅任務在身 , 希望盡量可以喺月尾 po 返個結果出黎啦 !!!

2018 金草莓音樂大賞 得獎名單

金草莓 年度新人 
郭泇妏
金草莓 年度退步歌手 ToNick
金草莓 年度音樂錄影帶 Party With TL [演唱者: 韓子亮]
金草莓 年度旋律 BLACKJACK - Party With TL [演唱者: 韓子亮]

金草莓 年度填詞 BLACKJACK -
金草莓 年度編曲 James Ting - What Do You Say [演唱者: LuvDat]
金草莓 年度單曲製作人 BLACKJACK - Party With TL [演唱者: 韓子亮]
金草莓 年度專輯製作人 張家誠 / 何哲圖 / 朱俊傑 / 韋景雲 / Johnny Yim - 星光 [專輯演唱者: 鄭俊弘]
金草莓 年度專輯包裝 《星光》 [專輯演唱者: 鄭俊弘]
金草莓 年度組合 Shine
金草莓 年度樂團 從缺
金草莓 年度男歌手 韓子亮
金草莓 年度女歌手 郭泇妏
金草莓 年度歌曲 Party With TL - 韓子亮
金草莓 年度專輯 《愛∙回憶 108 新曲+精選》- VA
金草莓 年度唱片公司 星夢娛樂集團有限公司
金草莓 年度歌手 
韓子亮

原來「月尾」係指2019年12月尾
TL大贏家 不過年度男歌手係韓子亮定韓梓亮

原來「月尾」係指2019年12月尾
TL大贏家  不過年度男歌手係韓子亮定韓梓亮  ...
nicholashin 發表於 2019-12-30 13:07
算啦 , 等佢不知不覺咁完左佢 ~~~
相比起 2017 , 有三個獎成功冧莊 年度填詞 , 年度男歌手 同埋 年度歌曲 [上年 TL 以 Feat 名義 ]
可能兩個名都唔係