返回列表 發帖
Idk her
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 22:16
男子組合黎個喎

2018 CBM 年度總選

恭喜新晉單位飛石號得到組合獎

以及時隔五屆獲得歌王嘅 Eason

接住唔多講
因為大家都知邊個獎項要揭曉
年度女歌手 同 年度樂圑
不過先睇左提名名單先

年度女歌手 候選名單
岑寧兒 -《Nothing Is Under Control》/ ROOTS
陳綺貞 -《沙發海》/ 添翼音樂
蘇運瑩 -《幻》/ 索尼音樂娛樂有限公司
林憶蓮 -《0》/ 環球唱片有限公司
蔡健雅 -《我要給世界最悠長的濕吻》/ 環球唱片有限公司
艾怡良 -《垂直活著,水平留戀著。》/ 環球唱片有限公司

呀 ! [高音] 這信封好燙 !!!

其實我覺得《女·人》差過《Between》唔少 但《希遊記》好出色 呢隻好冷門下 印象中未喺啲Year-end  ...
nicholashin 發表於 2019-2-8 22:19
我覺得水準差唔多吧 , 不過《Between》有幾首歌都仍然 keep 住聽

飛石號我諗應該唔會太吸引你地 , 因為成隻碟唔太突出 , 形象都唔太夠深刻 , 所以無入圍新人獎 , 反而 G T B 入左
但演繹我幾鍾意 , 特別係和音方面做得唔錯 , 所以就比左佢地拎組合獎

仲有年度專輯呀
不過都差唔多最後啦 , 可能會有一班人要白果

支持裁剪雅
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 22:22
究竟裁剪雅可唔可以時隔三年再奪歌后呢 !!!

年度女歌手

Sandy 時隔六年再次推出專輯
上一張《蓋亞》為佢於音樂上再突破上另一個層次
今次到呢張《0》備受矚目
相信呢張專輯喺推出之前
由構思到創作想必花左唔少時間

誠然聽後《0》始終都會較喜歡《蓋亞》
不是《0》嘅問題,只不過《蓋亞》實在太經典
《0》完整度都好高,音樂製作與概念都仍然於水準之上
更值得鼓勵嘅係 Sandy 嘅演繹
可以聽到佢嘅溫柔細膩,又突然於中段展然嘅爆發力
都能夠輕鬆駕馭 , 收放自如
展示左非常出色嘅掌控功力
絕對係首屈一指嘅演唱家

Gin Gin
JasOh103 發表於 2019-2-8 22:27
以為你會見唔到
屬於 Gin Lee 嘅歷史時刻

年度樂團 候選名單

話梅鹿 -《化學》
Supper Moment -《[dal segno]》/ 紅線音樂
野外合作社 -《颱風》
I Mean Us -《OST》/ 禾廣娛樂股份有限公司
落日飛車 -《Cassa Nova 半熟王子》/ 夕陽音樂產業有限公司
落差草原WWWW -《盤》/ Lonely God
RubberBand -《Hours》/ R Flat

NEXT : 年度音樂單位

overrun 曬 已經播緊 error , 想睇

呢隻碟真係好出色 Sandy亦演繹得幾好
nicholashin 發表於 2019-2-8 22:30
實至名歸

年度樂圑
落日飛車 -《Cassa Nova 半熟王子》/ 夕陽音樂產業有限公司

「懷孕搖滾」落日飛車經已連中四元
分別摘下「華語區最佳外語單曲」「華語區最佳外語專輯」
「年度躍進單位」以及「年度樂團」

起初未聽專輯 , 見到佢地被稱為懷孕搖滾
我都抱著懷疑嘅態度
但細聽後確實令人耳朵懷孕

而落日飛車於專輯中嘅轉型
除左比聽眾帶黎不一樣嘅落日飛車之外
於新曲風嘅處理亦都顯得非常純熟
即使未有另一半嘅朋友去聆聽呢張專輯
相信都會有戀愛嘅感覺

很想坐上霏姐又要出場了嗎
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 22:34
無錯 , 要第四次上台 , 要抖抖先
所以放左去女歌手之後頒

好sweet
nicholashin 發表於 2019-2-8 22:37
嗯 你聽完都會想戀愛

恭喜曬 Sandy 成為歌后

同埋今晚又上台嘅落日飛車 , 恭喜曬

大獎頒完緊接出場嘅繼續係大獎

年度音樂單位,前身係年度歌手嘅獎項
取消左計分制度,加入左更多唔同地方嘅歌手
就連幕後團隊同製作人都可以候選嘅一個獎項

而獎項鼓勵對音樂人對創作嘅意念
同其創作具有社會責任嘅一個肯定
以下五個單位都喺今年嘅歌曲中付出了不少嘅努力

年度音樂單位 候選名單
eason and the duo band
林夕
周耀輝
陳建騏
黃明志

年度音樂單位
黃明志 -《亞洲通牒》/ 愛貝克思股份有限公司

《亞洲通牒》係亞洲系列嘅第五張專輯
與系列嘅前幾張專輯一樣
繼續以宣揚亞洲文化為主
而呢張專輯從取名而言
令我們知道係時候有啲東西看來需要重視

就如專輯中嘅首曲「4896」
嘻哈嘅演繹表明憤怒嘅態度
之後嘅「買包包換鮑鮑」
直接地指出現代人為擁有名牌不惜一切將自己奉獻
「Malaysia Boleh」就回到自己嘅本土
馬來西亞宣揚同守護本土文化
除左本土地區,從「唱廣東歌」同「Cry Father」
佢亦都不遺餘力地去捍衛更多嘅語言
當然仲有因為黃明志本身就精通多國語言
所以可以喺專輯聽到好多唔同語言
如 國語、粵語、英語、台語、馬來語 等等
亦都係捍衛語言嘅一種呈現

專輯亦都有融合不同地方嘅元素
如「一起做過的蠢事情」將曾經影響你我嘅東西作為二次創作
而專輯最叫人深刻嘅莫過於「Mingalaba」
亦都係少有深情演繹嘅作品
歌曲希望大家關心外勞被社會剝削嘅情況
加入古箏作為歌曲選材,倍添一份哀傷

整張專輯嘅覆蓋層面好廣
從語言到地區,以致周圍影響著嘅每一件事情嘅發生
而黃明志能成為呢個獎項嘅得主
除左佢嘅音樂能夠有好強嘅感染力量之外
呢隻碟承載住對於未來嘅前膽
到底我地需要一個點樣嘅未來 ?
是金錢定係利益,定係只顧自己繼續自私地生活
專輯亦都幫助我地去審視現況
需要大家共同重視問題嘅所在

「Good Morning」亦都係通牒後嘅寄望
盼望未來每日嘅清早都係懸掛著陽光普照

點解黃明志會有咁多提名 LOL
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 22:44
得三個 只係全部都係最後出場

恭喜非常高產量嘅黃明志

仲有邊個未拎獎 ???
最後嘅三個專輯獎,壓軸獎項
咁緊張同期待的話,比你地再期待一陣,稍後回來

年度卓越單位
孫盛希 -《女·人 Woman》《希遊記》/ 滾石唱片

年度躍進單位

年度組合
飛石號 -《天方夜談》/ 海蝶音樂股份有限公司

年度男歌手
陳奕迅 -《L.O.V.E.》/ 環球唱片有限公司

年度女歌手

年度樂圑

年度音樂單位
黃明志 -《亞洲通牒》/ 愛貝克思股份有限公司

專輯獎,一張專輯嘅製成除左前面嘅時候提過
要有極具吸引力嘅包裝同 MV
仲要曲詞編監彈奏錄音混音後期等等多方面嘅努力
都仲未計算喺曲詞之前嘅構思同選材
以及 MV 之後嘅各種宣傳
所以一張專輯嘅誕生,所涉及嘅勞動力不言而喻
因為就有呢個獎項,最佳專輯團隊
鼓勵專輯中最顯出共同協作嘅團隊
即睇以下邊六組係合拍團隊

最佳專輯團隊 候選名單
《颱風》
《盤》/ Lonely God
《the album part one》/ 幻.國文化娛樂有限公司
《0》/ 環球唱片有限公司
《L.O.V.E.》/ 環球唱片有限公司
《亞洲通牒》/ 愛貝克思股份有限公司

分獎味好濃
nicholashin 發表於 2019-2-8 22:47
即是你估到最後三個獎得主 ?
既然乜都分唔到
等我提下其實都好高質既艾怡良啦
CunninG 發表於 2019-2-8 22:53
sorry 無左最大機會嘅作曲人獎

最佳專輯團隊
《盤》- 落差草原 WWWW / Lonely God

曲目
1. 雨連結天與地的通道
2. 碎花星辰
3. 遊
4. 渡
5. 生長
6. 精靈
7. 灰色的人
8. 慈悲        
9. 肥胖的光芒
10. 符號學
11. 新中心

以環境嘅聲音中融合於音樂上並不少見
舊年柯泯薰嘅《DON'T MAKE A SOUND 不能發出聲音》
全碟都以音樂同環境嘅聲音作為融合
今年聽到另一張以同樣嘅形式,由 落差草原 WWWW 製作嘅《盤》

《盤》以成員各自嘅探索之中
將所得到嘅體驗融合一起作為專輯題材
透過專輯記錄這幾年嘅心路歷程
展示出團隊強大嘅製作功力
於專輯中可以聽到多種樂器,音效
以及加入環境聲音作為嘅融合
令聽眾可以更具體地接收到當中嘅畫面
從而得到更多嘅人生啟發同價值觀

專輯嘅內容帶出嘅訊息量太大
仲需要時間慢慢細味
但仍想鼓勵製作團隊帶來一張非常精彩嘅專輯

可能有專輯製作人
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 22:54
無入圍
恭喜海裡睡人
恭喜未來見
恭喜林憶蓮
恭喜半熟王子
-Prince- 發表於 2019-2-8 22:54
全部都好好聽
好啦我下年加開比佢
CunninG 發表於 2019-2-8 22:55
好 !
感恩
好碟有好報
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 23:01
我需要再反覆幾次聽呢隻碟

恭喜 落差草原 WWWW 專輯嘅所有工作人員
「最佳專輯製作」緊接出場
表揚勞苦功高嘅製作人,睇睇名單

最佳專輯製作人 候選名單
王昱辰 -《Cassa Nova 半熟王子》/ 夕陽音樂產業有限公司
王海洋 / 劉遙 -《颱風》
鍾成虎 -《沙發海》/ 添翼音樂
常石磊 / 恭碩良 / Kelvin Avon -《0》/ 環球唱片有限公司
蔡健雅 / 安棟 -《我要給世界最悠長的濕吻》/ 環球唱片有限公司
蔡依林 / 剃刀蔣 / 陳星翰 / 陳君豪 / 陳奕凡 -《Ugly Beauty》/ 索尼音樂娛樂有限公司

NEXT : 年度專輯

支持裁剪雅
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 23:07
支持 , 因為佢未拎過

最佳專輯製作
《0》- 常石磊 / 恭碩良 / Kelvin Avon / 環球唱片有限公司

曲目
1. breathe in...breath out
2. 太陽系
3. 纖維
4. 晨光
5. rivers
6. 沙文
7. 歸零
8. 幻覺動物
9. 魅惑
10. 一呼...一吸

《蓋亞》後嘅重整,以一個《0》作為重新出發嘅起點
《0》標誌住一個重整後重生再到重整嘅過程
因而時隔六年之後誕生呢張全新國語專輯

由呼吸開始,就如人出生時候嘅開始
曲風嘅選材由最初較為寧靜
然後經歷探索,變得較為迷幻
自我發掘後嘅反思部分變得突然嘅激昂
經過頂峰後再下來,慢慢走向終點站
最後又慢慢變為寧靜,再以呼吸結束

其專輯嘅內容到整張專輯奠定嘅方向
令到執行有著清晰嘅方向
混音部分亦都做得非常細緻

當然需要再度表揚 Sandy 以及製作人

喺演繹方面亦花了不少嘅功夫

令到專輯再走上更高嘅台階

恭喜 常石磊、恭碩良 以及 Kelvin Avon
係《0》專輯嘅第二個獎項
可否再下一城拎埋年度專輯就未知

但我地睇埋其他對手
落日飛車前面拎左四個獎

eason and the duo 有獎

落差草原 WWWW 啱啱拎左個最佳專輯團隊

定係仲未有進帳嘅 許鈞 同 野外合作社 呢

好有懸念,right ?
先睇今晚壓軸獎項嘅提名名單 !

年度專輯 候選名單
《Cassa Nova 半熟王子》- 落日飛車 / 夕陽音樂產業有限公司
《颱風》- 野外合作社
《事實上我沒有名字》- 許鈞 / 索尼音樂娛樂有限公司
《盤》- 落差草原WWWW / Lonely God
《0》- 林憶蓮 / 環球唱片有限公司
《L.O.V.E.》- eason and the duo band / 環球唱片有限公司

年度專輯
《Cassa Nova 半熟王子》- 落日飛車 / 夕陽音樂產業有限公司

製作人
王昱辰

曲目
1. Almost Mature ’87
2. Greedy
3. Cool of Lullaby
4. Angel Disco Love
5. Slow
6. Oriental
7. Summum Bonum
8. Libidream
9. 10-Year-Taipei (Matured ’17)

《Cassa Nova 半熟王子》能於一眾專輯中跑出
勝在夠簡單,簡單在能夠直接於歌曲嘅氣氛中帶出浪漫嘅感覺
簡單在歌詞嘅簡單直接,簡單在歌曲沒有太多嘅計算

專輯也不難發現,每首歌曲都結合了唔同嘅風格
有著非常豐富嘅音樂成份,再加上其主音演繹帶來嘅感染力
仲有歌曲嘅結構組織帶來嘅完整性 , 都會自然地一聽就愛上

已經無法再用文字介紹佢地,因為前面已經介紹左太多太多
喺到恭喜本屆總選最大贏家,落日飛車

聽聞今年會推出翻唱專輯挑戰各種語言
其實喺《Cassa Nova 半熟王子》推出之後
於年尾就翻唱左來自日本樂團 Siamese Cats 嘅「Travel Agency」
盼望佢地能夠有更好嘅發展,成為一隊國際樂團中嘅佼佼者

點解冇濕吻架... = =
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 23:17
沙發海 is robbed
-Prince- 發表於 2019-2-8 23:17
蔡健雅 , 陳綺貞 , 艾怡良 , 蔡依林 , 莫文蔚 ...
眾星成為本屆最佳陪跑得獎者

事實上我沒有名字 is robbed
nicholashin 發表於 2019-2-8 23:21
sorry
你好愛落日飛車
隻碟都係我既二十大 不過冇你咁鍾意
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 23:21
你會越聽越鍾意的
聽多幾次就會慢慢變成你嘅第一位

最佳專輯團隊
《盤》- 落差草原 WWWW / Lonely God

最佳專輯製作
《0》- 常石磊 / 恭碩良 / Kelvin Avon / 環球唱片有限公司

年度專輯

恭喜曬年度專輯《Cassa Nova 半熟王子》
為落日飛車買單,最後六個提名奪到五個獎項

華語區最佳外語單曲 《Summum Bonum》
華語區最佳外語專輯
年度躍進單位
年度樂團
年度專輯

成為今屆總選最大贏家 !!!

再次恭喜落日飛車 !!!

遲下仲會有一個獎項總結 post
先比大家睇下完整得獎名單 , 剛剛 update 左

http://www.cmusichart.com/discuz ... d=15526&pid=1259436

仲會有 2018 年度金草莓評選

希望大家會繼續支持

亦都多謝大家今晚嘅支持,祝大家有一個愉快嘅晚上

支持未來見  支持Gin Lee
支持Gin Lee同鄉黃明志

得閑會拣其他單位來聽下 ...
weiquan 發表於 2019-2-9 00:33
恭喜馬來西亞代表 !
強烈推薦大贏家落日飛車以及演奏類嘅一奏器樂派 !

期待金草莓陳陳頒獎畀TL
nicholashin 發表於 2019-2-9 15:10
可能有黑馬呢
重溫完
恭喜Olivier同Shi Shi!!
Eason同憶蓮都係大熱勝出
海裡睡人好好聽
遺憾白果名 ...
ed8671ed 發表於 2019-2-9 21:26
你列得撞柱出黎即是代表你真係好鍾意呢首歌
我好理解你嘅心情 , 不過對於我黎講唔會係遺憾囉

支持白果得主 Kacey Musgraves
bagfgfcde 發表於 2019-2-21 18:33
我支持白果得主 迪子 多啲

拎住燈牌一個月 點知無用
RVHOCPC 發表於 2019-2-21 19:52
你係咪真係拎住先 ? 睇過 ?!!!
I Mean Us is robbed
bagfgfcde 發表於 2019-2-28 10:05
因為落日飛車囉 , 其中三個直接對話嘅獎都輸左比佢地

唔知有冇機會拎埋金曲獎作曲人
bagfgfcde 發表於 2019-3-25 11:02
好難預料
Forever Young 入圍嘅機會非常大
希望海裡睡人都有得入

仲有遺書、我要給世界最悠長的濕吻同你首愛歌慢慢喜歡你
bagfgfcde 發表於 2019-3-25 16:46
明明係大家嘅愛歌 , 點解會淨係得我一個
支持慢慢喜歡你!
放空 發表於 2019-3-25 18:00
支持 !
支持I Mean Us
bagfgfcde 發表於 2019-3-25 18:02
支持落日飛車 !

You So等歌有抄襲嫌疑wor
weiquan 發表於 2019-3-26 21:45
You So 同邊首歌似 , 想聽下

3:10
bagfgfcde 發表於 2019-3-26 22:24
oh 又真係有啲相似
intro 電子之後加入結他同鼓嗰 part 都好似

2018 金草莓音樂大賞 提名名單

1. 金草莓 年度新人
郭泇妏 [歌曲: 捲土重來 | 樂極忘形]
歐詠怡 [歌曲: 愛神箭 | 逆光]
LuvDat [歌曲: What Do You Say | 飛行號]
許芯悅 [歌曲: 給您的直播]
陳志雲 [歌曲: 尋志雲]

2. 金草莓 年度退步歌手
ToNick [專輯: 不停站] [歌曲: 小明少少明 | Let's Goal | 搖滾抗體 | 你好 | This Christmas]
Shine [歌曲: 老花前必做十件事 | 不怕]

3. 金草莓 年度音樂錄影帶
Party With TL [演唱者: 韓子亮]
Party With TL(有表情版) [演唱者: 韓子亮]
SHE MY BAE BAE [演唱者: 韓子亮]
應該分開嗎 ?(合唱版) [演唱者: 韓子亮 / 王雯]
阿龍理髮 [演唱者: 劉浩龍]

4. 金草莓 年度旋律
張佳添 - 捲土重來 [演唱者: 郭泇妏]
Sriprathum Sadudee - 快樂泰度 Por Peang [演唱者: 胡慧冲]
BLACKJACK - Party With TL [演唱者: 韓子亮]
黃宇希 - SHE MY BAE BAE [演唱者: 韓子亮]
劉穎途 - 尋志雲 [演唱者: 陳志雲]

5. 金草莓 年度填詞
BLACKJACK - Party With TL [演唱者: 韓子亮]
黃宇希 - SHE MY BAE BAE [演唱者: 韓子亮]
林海峰 - 阿龍理髮 [演唱者: 劉浩龍]
陳詠謙 - 點石成金 [演唱者: 蔡一傑]

6. 金草莓 年度編曲
Kenix Cheang - Stay With Me [演唱者: ReVe]
James Ting - What Do You Say [演唱者: LuvDat]
BLACKJACK - SHE MY BAE BAE [演唱者: 韓子亮]
劉穎途 - 尋志雲 [演唱者: 陳志雲]

7. 金草莓 年度單曲製作人
徐日勤 - 有了你 [演唱者: 林子祥]
BLACKJACK - SHE MY BAE BAE [演唱者: 韓子亮]
梁奕藍 - 應該分開嗎 ? [演唱者: 韓梓亮 / 王雯]

8. 金草莓 年度專輯製作人
張家誠 / 何哲圖 / 朱俊傑 / 韋景雲 / Johnny Yim - 星光 [專輯演唱者: 鄭俊弘]
何哲圖 / 朱俊傑 / 譚耀倫 / 黃安弘 / 譚嘉儀 - Lonely [專輯演唱者: 譚嘉儀]
任寒冰 / 陳子龍 / 李漢群 - 聽說的幸福 [專輯演唱者: 鍾欣潼]

9. 金草莓 年度專輯包裝
星夜的呼喚 [專輯演唱者: 譚詠麟]
星光 [專輯演唱者: 鄭俊弘]
Lonely [專輯演唱者: 譚嘉儀]
#meme [專輯演唱者: 曾樂彤]
我還是成龍 [專輯演唱者: 成龍]

10. 金草莓 年度組合
LuvDat [歌曲: What Do You Say | 飛行號]
Shine [歌曲: 老花前必做十件事 | 不怕]

11. 金草莓 年度樂團 從缺

12. 金草莓 年度男歌手
劉浩龍 [歌曲: Feel So Right | 冇得解 | 阿龍理髮]
何衍隆 [歌曲: 用盡生命離開你 | 第一印象]
韓子亮 [歌曲: Party With TL | SHE MY BAE BAE | 應該分開嗎 ?(合唱版) | 這一生輸嗎 ?]
譚詠麟 [專輯: 星夜的呼喚 | 麟選] [歌曲: 我們的夢]
鄭俊弘 [專輯: 星光] [歌曲: 逆天 | 星光 | 信念 | 無畏的肩膊]

13. 金草莓 年度女歌手
郭泇妏 [歌曲: 捲土重來 | 樂極忘形]
鍾欣潼 [專輯: 聽說的幸福] [歌曲: 全副舞裝 | 你不會懂 | 幸福出發 | 聽說的幸福]
譚嘉儀 [專輯: Lonely] [歌曲: 冰傷 | 有了你 | 甜言騙局 | Lonely(合唱版)]
王雯 [歌曲: 應該分開嗎 ?(合唱版) | 解咒]
譚杏藍 [歌曲: Hey Hey 講到邊 | 傻大姐 | 不得了小姐 | 誰叫何里玉 | 痴癡黐]

14. 金草莓 年度歌曲
捲土重來 [演唱者: 郭泇妏]
SHE MY BAE BAE [演唱者: 韓子亮]
尋志雲 [演唱者: 陳志雲]
阿龍理髮 [演唱者: 劉浩龍]

15. 金草莓 年度專輯
愛∙回憶 108 新曲+精選 [專輯演唱者: VA]
我做你 你做我 Stand By You [專輯演唱者: VA]
星夜的呼喚 [專輯演唱者: 譚詠麟]
星光 [專輯演唱者: 鄭俊弘]
Lonely [專輯演唱者: 譚嘉儀]

16. 金草莓 年度唱片公司
太陽娛樂文化有限公司
英皇娛樂有限公司
皇者娛樂有限公司
星夢娛樂集團有限公司

17. 金草莓 年度歌手

劉浩龍 [歌曲: Feel So Right | 冇得解 | 阿龍理髮]
鍾欣潼 [專輯: 聽說的幸福] [歌曲: 全副舞裝 | 你不會懂 | 幸福出發 | 聽說的幸福]
韓子亮 [歌曲: Party With TL | SHE MY BAE BAE | 應該分開嗎 ?(合唱版) | 這一生輸嗎 ?]
鄭俊弘 [專輯: 星光] [歌曲: 逆天 | 星光 | 信念 | 無畏的肩膊]
譚嘉儀 [專輯: Lonely] [歌曲: 冰傷 | 有了你 | 甜言騙局 | Lonely(合唱版)]

TL差唔多入晒
timc524 發表於 2019-3-27 17:42
連埋唱片公司 , 佢嘅作品總共有 18 項提名
#Talent
強烈支持TL自己頒獎比自己
RVHOCPC 發表於 2019-3-27 17:59
關我咩事 , 同埋我無作品同無入圍囉 ok ?
講到勁 , 我覺得你先至值得表揚 , 憑兩首歌就打入年度男歌手五強 , 其他人都望塵莫及    
提名名單非常精彩
但快樂泰度旋律好好聽囉
nicholashin 發表於 2019-3-27 20:30
都係嘅 , 某程度係佢嘅演繹影響左旋律部分
本來以為快樂泰度會有好多入圍 , 但聽埋其他之後就發覺原來呢首都幾好
支持!
放空 發表於 2019-4-3 08:18
唔太明白有咩好支持
係咪溜咗戴祖兒?

無論係新人定係女歌手都好值得入圍
matthewyky 發表於 2019-4-3 09:15
細看近年,那信念 已經喺 2017 年 plug 左了 , 所以會計喺嗰年
另外嗰首都叫做 ok , 不過佢演繹方式好似陳明熹 , 如果佢發力女歌手提名指日可待

金草莓遺珠 - 黑白彩虹
CunninG 發表於 2019-4-3 16:32
曾經有考慮過女歌手
1/100
bagfgfcde 發表於 2019-4-3 16:41
我比左 30 分 , 但後尾覺得呢隻碟真係比得高左
同埋可以考慮增設金草莓年度現場演出?
matthewyky 發表於 2019-4-3 17:15
好提議 , 但係太大工程
只想支持TL同王雯
應該分開嗎????絕不離棄
帥小寶` 發表於 2019-4-3 17:39
舊年嘅歌王歌后

我地正等待某人嘅評分 , 得獎名單有待公布

原來《點石成金》仲未拎到年度填詞
nicholashin 發表於 2019-9-3 22:41
我三月已經完成左 , 然後一直等緊我地全 CM 最有效率嘅 E 板主比分
結果到而家等左足足半年 , 令到大家誤以為呢個頒獎禮經已壽終正寢
不過佢現時有啲好偉大嘅任務在身 , 希望盡量可以喺月尾 po 返個結果出黎啦 !!!

2018 金草莓音樂大賞 得獎名單

金草莓 年度新人 
郭泇妏
金草莓 年度退步歌手 ToNick
金草莓 年度音樂錄影帶 Party With TL [演唱者: 韓子亮]
金草莓 年度旋律 BLACKJACK - Party With TL [演唱者: 韓子亮]

金草莓 年度填詞 BLACKJACK -
金草莓 年度編曲 James Ting - What Do You Say [演唱者: LuvDat]
金草莓 年度單曲製作人 BLACKJACK - Party With TL [演唱者: 韓子亮]
金草莓 年度專輯製作人 張家誠 / 何哲圖 / 朱俊傑 / 韋景雲 / Johnny Yim - 星光 [專輯演唱者: 鄭俊弘]
金草莓 年度專輯包裝 《星光》 [專輯演唱者: 鄭俊弘]
金草莓 年度組合 Shine
金草莓 年度樂團 從缺
金草莓 年度男歌手 韓子亮
金草莓 年度女歌手 郭泇妏
金草莓 年度歌曲 Party With TL - 韓子亮
金草莓 年度專輯 《愛∙回憶 108 新曲+精選》- VA
金草莓 年度唱片公司 星夢娛樂集團有限公司
金草莓 年度歌手 
韓子亮

原來「月尾」係指2019年12月尾
TL大贏家  不過年度男歌手係韓子亮定韓梓亮  ...
nicholashin 發表於 2019-12-30 13:07
算啦 , 等佢不知不覺咁完左佢 ~~~
相比起 2017 , 有三個獎成功冧莊 年度填詞 , 年度男歌手 同埋 年度歌曲 [上年 TL 以 Feat 名義 ]
可能兩個名都唔係