返回列表 發帖
支持林奕匡《Miracle》勇奪「華語區最佳外語單曲」!

入圍新人我淨係聽過Olivier Cong、ØZI同GTB

希望ØZI同許鈞入到年度男歌手
尋日發現李權哲用雲端司機名義出咗張《低成本專輯》 雖然我未聽但估會有入圍

原來The Lighters出咗大碟 遲啲一定要聽!
ØZI入唔到年度男歌手好可惜 最少好過柯智棠同李榮浩啦

許鈞《29》2017年已經出咗 (其實《Random Day》都係) 所以我一直唔自plug呢首
但成隻碟每首歌都好出色好好聽 希望有獎

BTW 宋冬野幾時cover咗《小船》

Tag咗愛情小品

小塵埃無得再拎呢個獎

只想支持The Lighters!

希望許鈞同林憶蓮都有大獎

支持

我對Olivier Cong無乜感覺
2018 CBM 年度總選

《Movie to Music》- 盧冠廷 / 環球唱片有限公司
chanchan0909 發表於 2019-2-8 19:08
建議你加返獎項名稱
雖然年度貢獻獎頒畀一隻碟比較奇怪 但《Movie to Music》其實又係做得唔錯既

想知你點解讀「三加三 三減三 等於化」

Forever Young完勝

年度卓越單位
孫盛希 -《女·人 Woman》《希遊記》/ 滾石唱片

Shi Shi 自從於新人年 ...
chanchan0909 發表於 2019-2-8 21:54
其實我覺得《女·人》差過《Between》唔少 但《希遊記》好出色

年度組合
飛石號 -《天方夜談》/ 海蝶音樂股份有限公司
chanchan0909 發表於 2019-2-8 22:10
呢隻好冷門下 印象中未喺啲Year-end list見過呢隻碟

年度男歌手
陳奕迅 -《L.O.V.E.》/ 環球唱片有限公司
chanchan0909 發表於 2019-2-8 22:16
許鈞白果味濃

年度女歌手
林憶蓮 -《0》/ 環球唱片有限公司
chanchan0909 發表於 2019-2-8 22:29
呢隻碟真係好出色 Sandy亦演繹得幾好

而落日飛車於專輯中嘅轉型
除左比聽眾帶黎不一樣嘅落日飛車之外
於新曲風嘅處理亦都顯得非常純熟
即使未有另一半嘅朋友去聆聽呢張專輯
相信都會有戀愛嘅感覺

chanchan0909 發表於 2019-2-8 22:36
好sweet

分獎味好濃

事實上我沒有名字 is robbed

期待金草莓陳陳頒獎畀TL

提名名單非常精彩
但快樂泰度旋律好好聽囉

原來《點石成金》仲未拎到年度填詞

原來「月尾」係指2019年12月尾
TL大贏家 不過年度男歌手係韓子亮定韓梓亮