返回列表 發帖

暴烈.34 - 麥浚龍

單選投票, 共有 74 人參與投票
35.14% (26)
12.16% (9)
5.41% (4)
2.70% (2)
44.59% (33)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 18/12/2018
收錄大碟: the album part one

作曲:澤日生
填詞:林夕
編曲:孔亦佳
監製:麥浚龍 / 王雙駿

誰比誰應難過 連家用都拒絕驚玷污你麼
還是你不甘心靠我在養家刻意要挑釁我
感激通知我會在明日上班拼搏 多麼圖強自立喔
終於擺脫我 這一餐我請 替你祝賀

何必如此嫌棄 回家前飲到爛醉亦合情理
難道你想推開我當垃圾般處理也忍受你
一巴掌將我怨恨壓抑 全奉還給你 一齊埋沒天理
多麼想躲我最後這一巴 但你偏 懶迴避

虐待你能挨多一步
虐待我才能互相找生路
叛逆慣為何不肯反抗也沒人被起訴
愛死了為何未捨得去超度
婚姻墳墓 安全過囚牢
為捍衛面子 別人可會這樣做

受害慣才互相施暴
別問我誰是虐殺愛的兇徒
若是你情願背著我哭顯示過得比我好
要比併是誰段數越挨越高
困在籠牢憑什麼打賭 比較是誰先精神崩潰便知道

明知情感危殆 孩子無知也扮到備受憐愛
難道最初敢不顧世俗也敢於愛到不自愛
我偷望你打開冰格去讓愁容和淚痕掩蓋 想埋藏著感慨
將抑鬱都冷凍是要我還是你不再存在

虐待你能挨多一步
虐待我才能互相找生路
叛逆慣為何不肯反抗也沒人被起訴
愛死了為何未捨得去超度
婚姻墳墓 安全過囚牢
為捍衛面子 別人可會這樣做

受害慣才互相施暴
別問我誰是虐殺愛的兇徒
若是你情願背著我哭顯示過得比我好
要比併是誰段數越挨越高
既是囚徒還是要擁抱 監禁著肉身精神可會在飛舞

最初要自由但卻未能自保
玩具熊殘舊 縫了再補
婚戒像頑石完好
誰又肯走上陌路
難道成熟得太早

個Vocal係行為藝術黎
一覺得唔好聽已經中計

曲詞編都好,但Juno handle唔到首歌,studio版都踩緊鋼線,如果唱live 肯定是災難。

其實如果唔係d魔音
我會鍾意呢首多過17同28
初心傷過
重新再跳

越聽越似溏心風暴啲主題曲

聽住就幻想到司棋狠刮菊姐
nicknicknick 發表於 22/12/2018 14:06
係有少少似無心害你喎

越聽越似溏心風暴啲主題曲

聽住就幻想到司棋狠刮菊姐
nicknicknick 發表於 2018-12-22 14:06

可能係董折死咗之後 啲仔女同心姐爭身家嘅主題曲

個鋼琴伴奏好好聽

首歌太難 俾eason hins都唔會唱得好
Juno實在唱得太難聽 1分

可能係董折死咗之後 啲仔女同心姐爭身家嘅主題曲
WZA111 發表於 22/12/2018 15:11
心姐科學

孔亦佳嘅鋼琴carry成首歌

孔亦佳嘅鋼琴carry成首歌
brianlo2 發表於 2018-12-23 02:22

救返成首歌,唔鍾意個演繹,突然升key
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

期待Juno唱live

期待Juno唱live
bigsam 發表於 2018-12-23 14:42

真心定假意

其實我鍾意呢首
不過佢唱得好難聽
利申:唔記得自己投咗幾多分,好似 5 Fun LOL
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

真心定假意
hkwilliamsiu 發表於 2018-12-25 14:46

係唔係juno fans 都期待佢呢首live
她都一走了之 你會否哭訴後找我做靠倚

真心定假意
hkwilliamsiu 發表於 2018-12-25 14:46

真心跟假意 也只差一線你便難入眠

MV係咪要吞戒指

真心跟假意 也只差一線你便難入眠
kayzzz 發表於 2018-12-25 15:14

咁都比你tag到人妻的偽術

感覺JUNO嗰三首承上啟下,好多位都有上一首ge影子,比較似一個故事同有連貫性
相反kay嗰三首無呢種感覺

反而覺得佢嘅魔音演繹幾啱首歌

回復 20# Flambeau

因為Juno嗰三首同樣係夕爺填詞。Kay嗰三首分別由三個人填,可能因為咁無咁連貫。

回復 21# Keithchancy

期待有live呢一日

感覺JUNO嗰三首承上啟下,好多位都有上一首ge影子,比較似一個故事同有連貫性
相反kay嗰三首無呢種感覺 ...
Flambeau 發表於 2018-12-25 21:00

其實阿Kay四首歌都係發生係浴室入面
所以設定一個空間裏面
從而有唔同階段嘅自白
概念上係統一
音樂上跟唔同年齡去呈現當然冇juno咁統一
(part one 老年會dark啲、part two 去返後生又會跳脫啲)

呢度唔記得邊一位網友話首歌係feat.曾志偉

Juno can’t handle the song
But acceptable if we put ourselves into the shoes of tung chit and try to understand his emotions

同噶首「哦哦哦哦哦~~~」一樣咁難聽,都係呢D唱得難聽嘅部分影響對成首歌嘅印象

唱一向系佢短處 呢首更加un耳 但除咗vocal之外首歌又真系值5分嘅

17詞正
28曲正
34編正
冇首唱正

"除咗vocal之外可以俾5分"

會唔會唱live

渣車同老母出去,播the album
成隻碟佢都like (本身麻麻哋kay)
佢聽到沐春風覺得好正
但聽到呢首34即刻話好難聽快d 轉
搞到我好尷尬…唉 (好彩由第4首開始播)
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

佢聽到沐春風覺得好正
但聽到呢首34即刻話好 ...
kaytse 發表於 2019-1-3 07:01

你阿媽聽沐春風嘅時候係咪幻想緊自己係Kay
DM多仔多到覆唔哂

回復 33# mosesming

OT問題唔答
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

佢聽到沐春風覺得好正
但聽到呢首34即刻話好 ...
kaytse 發表於 2019-1-3 07:01

我都想可以聽住kay歌坐你架車

希望唱K有得唱
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

好期待MV
想睇Kay媽俾人摑
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

好期待MV
想睇Kay媽俾人摑
JasOh103 發表於 2019-1-12 11:57

文案話互摑丫 啫係好似你最愛既溏心風暴

文案話互摑丫 啫係好似你最愛既溏心風暴
HOTMAN 發表於 2019-1-13 12:08

可惜 窮到無身家分
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

同聽眾玩SM...
好勁

聽到暴裂, 其實一開始期望首歌會好癲, 但聽左有D失望,
全首得鋼琴伴奏同單純幾個位飆高音, 感覺困獸仲"癲"過呢首
但見大家都話已經OVER左, 其實係咪我抖M

高音到......

小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

Juno對於Kay在MV互摑,他表示大世界有關家暴的新聞屢見不鮮,而在很多電影或電視劇當中,當一段婚姻決裂,女性總是被塑造成弱者。但他不認同,他眼中的女性可以很「堅」!

Juno對於Kay在MV互摑,他表示大世界有關家暴的新聞屢見不鮮,而在很多電影或電視劇當中,當一段婚姻決裂, ...
HOTMAN 發表於 2019-4-8 17:54

下個MV女主角confirmed
DM多仔多到覆唔哂