返回列表 發帖

全 女 班 音 樂 流 行 榜
Y18 W52

女中光華 — 全女班冠軍歌巡禮
Q1Wonder Woman / 美麗新世界 / 一晃眼 / 緣.兩半 / 跳舞的梵谷 / 無敵 / 世界對我們 / 那一年零一個月 / 無期 / 一二三三二一 / 一二三三二一 / 風衣 / 風衣
Q2Leaving Home / 生涯規劃 / 很堅強 / / 灰色 / / 尾站天國 / 尾站天國 / 慢慢喜歡你 / 慢慢喜歡你 / 如初之光 / 心之科學 /
Q3人妻的偽術 / 人妻的偽術 / 自我感覺還好 / 小問題 / 翩翩 / 心之科學 / 天地一沙鷗 / 終生女友 / 千年如一日 / Creo en Mi / Creo en Mi / 冷淡 / 侘寂

Q4Let Us Go Then You And I / 天陰間中有陽光 / 你的你 / 心之科學 / 心之科學 / 揮揮手 / 孤單喧嘩 / 容光 / 答案之書 / 極美 / 還未抱過的人 / 單人遊 / 優秀

完整榜單 — 2018 年 第 52 週
RK LW NW PK
01 06 05 01 容祖兒 — 優秀
02 RE 04 02 容祖兒 — 亞亞亞
03 RE 04 03 容祖兒 — 綁夢
04 09 05 01 容祖兒 — 孤單喧嘩
05 10 07 01 容祖兒 — 容光
06 07 03 06 容祖兒 — 幸福不急
07 01 04 01 容祖兒 — 單人遊
08 08 07 01 容祖兒 — 答案之書
09 RE 05 05 容祖兒 — 長大
10 05 06 05 容祖兒 — 剛好

×× Eliminated ××
     02 02 01 李昭賢 — 還未抱過的人
     03 02 03 Gin Lee — 風靡
     04 02 04 黃妍 — 笑容迷路了

本週精選 — 616's Weekly Pick
優秀 / 容祖兒 (2018)

上榜記錄 — 容祖兒 Joey Yung
2018 — 重生 5 | 全副舞裝 8 | 這種天真 3 | 鏡子說 2 | 心之科學 1[4] | Make A Beat 2 |
            亞亞亞 2* | 長大 5* | 容光 1* | 剛好 5* | 孤單喧嘩 1* | 答案之書 1* | 綁夢 3* | 優秀 1* | 幸福不急 6* | 單人遊 1*
2017 — 第一百個我 1 | 裝傻 1 | 最好時光 1 | 時間的錯 1 | 麻煩你 1 | 他狠過你(Live) 1 | 男朋友與歌(Live) 1[2] | 星圖(Live) 1 | 你沒有好結果(Live) 1
2016 — 我好得閒 1 | 無人知道雙子座 1[2] | 鴛鴦襪 1 | 新貴 1[2] | 玩家 1 | 閃光彈 1 | 突然想愛你(Live) 1
2015 — 這麼近那麼遠 1 | 飄紅 1 | 女皇 1[2] | 世界真細小 1 | 相愛很難(Live) 1 | 紙牌屋(Live) 1 | 黃昏點唱機 1 | Gotta Get High 1
2014 — 布穀鳥大反擊 8 | 愛情也有生命 1 | 小草 2 | 榮耀娛樂 2 | 共你痴痴愛在 5 | 讓我們走下去 1 | 天然呆 1 | 最近比較煩 10 | 樂觀 1[2]
2013 — 途經北海道 6 | 充電器 5 | 另眼相看 1[3] | 天窗 1[2] | 小日子 1[4] | 蟲之家 1 | 我杯茶 1
2012 — 我要玩 8 | 連續劇 1 | 蜉蝣 1 | 正好 1 | 出色 8 | 霧裡看花 1 | 追風箏的風箏 2 | 加大力度 1 | 雙子情歌 3
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

上個禮拜交咗卷嘅乖學生們
本宮已經收到你地嘅回覆
唔洗交多次,亦都唔可以改答案
至於仲未玩嘅會員可以試下
今次有十個得獎名額,賣大包噶
不過第一題因為已經有答案所以自動作廢
換言之今個禮拜先參與最多可以拎到 4分
截止日期:2018年12月28日 20:29

有獎問答遊戲 #14
試題簿

考生須知
(一)本卷根據「全女班音樂流行榜」之榜單設問。
(二)本卷共三題,總分額5分,全部問題均須作答。
(三)各題之答案必須寫在本卷指定位置,於邊界以外的答案,將不予評改。
(四)漏答或錯答者,該題得0分。
(五)考生一旦呈交答題紙,不得再次修改答案。

全女班音樂流行榜
版權所有 © 2018

1. 試推斷下星期(即 18 年第 52 週)之冠軍歌。(1分)

A. 容祖兒 — 優秀
B. 李幸倪 — 風靡
C. 謝安琪 — 沐春風
D. 黃 妍 — 笑容迷路了
E. 李昭賢 — 還未抱過的人

2. 試推斷 2018 年度「全女班至尊唱片大獎」之得主。(1分)

A. 江海迦 — Luna
B. 容祖兒 — 答案之書
C. 陳慧琳 — Watch Me
D. 李幸倪 — Bold & Beautiful
E. 孫燕姿 — No.13 作品:跳舞的梵谷

3. 試推斷 2018 年度「全女班歌手三甲」之得主。(3分)

獎品:得分最高的十名(最後一屆所以賣大包噶)考生可以要求榜主抄歌詞(須為中文歌曲,長度六分鐘以內,推出年份不限)。

1. 有獎問答遊戲 #14
  2. 答題紙

3. 題號
  4. 2
  5. 金獎:
  6. 銀獎:
  7. 銅獎:
  8. P
複製代碼
二〇二三年度全女班投票

本宮已經收到你地嘅回覆
至於仲未玩嘅會 ...
616.1314 發表於 2018-12-23 00:33

上個禮拜交咗卷嘅乖學生有:
kel_kelvin
放空
JasOh103
bagfgfcde
nicholashin
Yan
RVHOCPC
HOTMAN

多謝曬咁多位嘅支持同參與
二〇二三年度全女班投票

祖粉
Yan 發表於 2018-12-23 00:41

希望呢位祖粉都會仿傚
跟返track list排 有意思
kel_kelvin 發表於 2018-12-23 00:46

係啊,所以優秀先拖到咁遲先冠
不過最後一個禮拜上曬全碟呢個 idea 好似係你提出嘅
要俾翻 credit 你
二〇二三年度全女班投票

Billboard Top 20 Week 52 (CM Week 51)
RK LW AP SONGS        SINGERS        REMARKS
01 05 21 一句話        許廷鏗       
02 09 1 ...
RVHOCPC 發表於 2018-12-23 00:16

Kelly 好慘
堂堂天后連落榜周都無

琼姐好持久
有無機挑戰下女三甲
二〇二三年度全女班投票

咁就最後一期
JasOh103 發表於 2018-12-23 01:00

多謝 Jas
用十首美祖嚟作結,優秀得剛好
亦都多謝咁多位美會員過去四年肯 Show 我
佢喺我個榜已經係第二多冠軍歌嘅女歌手爭yukilovey半首咋
Yan 發表於 2018-12-23 01:01

原來唔係最多冠軍歌嘅歌手... Fans 喎
二〇二三年度全女班投票

美轉話 都要多謝你自己
大家一齊加油啦 向目標進發
無論如何都會繼續支持你

前面會有  ...
JasOh103 發表於 2018-12-23 01:28

支持優秀
RVHOCPC 發表於 2018-12-23 01:41

所有支持優秀既人都好優秀
我都唔記得答左啲咩
不過恭喜祖兒  圓滿結束全女班
chanchan0909 發表於 2018-12-23 09:11

多謝你啊陳陳
不過你好似係未交卷
蔡健雅排第十一... sosad
bagfgfcde 發表於 2018-12-23 09:28

完全無視祖兒... sosad
有獎問答遊戲 #14
答題紙

題號
2 E
金獎:容祖兒
銀獎:謝安琪
銅獎:王嘉儀
P 很愛很愛你 ...
不瑕 發表於 2018-12-23 12:52

多謝支持
二〇二三年度全女班投票

Jason's Playlist 2018

2018年度冠軍歌巡禮
WK01-13: 奉愛之名 / 一晃眼 / 咖啡因萬歲 / 曌 / 離遊記 / 初 ...
JasOh103 發表於 2018-12-23 03:12

支持冠軍歌!好GQ
Gin Lee 仲係上唔到榜... 究竟係被放棄定係已經夠做

Btw 撞十六首冠軍歌
二〇二三年度全女班投票

SUNDAY MUSIC CHART 2018 WEEK 52- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  ...
帥小寶` 發表於 2018-12-23 12:52

支持 01 07 08 10 19

Btw 撞十三首冠軍歌
二〇二三年度全女班投票

二 〇 一 八 年 度 全 女 班 音 樂 流 行 榜 頒 獎 典 禮
第 二 階 段 投 票

由於「全女班我最喜愛的歌手」出現同票現象,無法得出最終結果,
現加開第二階段投票,並由上階段所得票數最高之五名女歌手候選。

投票期限:2018年12月24日—12月27日
公佈日期:2018年12月28日

「全女班我最喜愛的歌手」最後五強
按入圍編號序,排名不分先後
02. Gin Lee
04. Serrini
09. 容祖兒
16. 楊千嬅

20. 謝安琪

按此參與投票
二〇二三年度全女班投票

係喎 我係投左票 但無答過問題

有獎問答遊戲 #14
答題紙

題號
2 B. 容祖兒 — 答案之書
金獎:容 ...
chanchan0909 發表於 2018-12-24 11:45

多謝陳陳
二〇二三年度全女班投票

Jason's Playlist 2018年度最喜愛歌曲大獎
25/12/2018 12:00am -31/12/2018 12:00pm 投選年度最喜愛歌曲
從 ...
JasOh103 發表於 2018-12-25 00:25

ALL IN 人妻的偽術
二〇二三年度全女班投票

week 01-13 閱後即焚/之外/世界對我們/明日我與你海邊跑一天/一晃眼/咖啡因萬歲/奉愛之名/奉愛之名(2)/離遊 ...
Yan 發表於 2018-12-24 16:57

撞十四首冠軍歌噶 開心
二〇二三年度全女班投票

啱啱計完分  有驚喜
Yan 發表於 2018-12-25 12:49

係咪幸倪女金
二〇二三年度全女班投票

WK 52

冠: 也許我一直不懂愛情 陳慧琳
亞: 百年樹木 張敬軒
季: 青春、戀愛和意外 曾樂彤

[To be updated ...
放空 發表於 2018-12-28 11:23

咁冷
二〇二三年度全女班投票

本宮已經收到你地嘅回覆
至於仲未玩嘅會 ...
616.1314 發表於 2018-12-23 00:33

仲有無人想玩啊
今晚 8:30 就截止㗎喇
二〇二三年度全女班投票