返回列表 發帖
今年候選機制有冇人可以解釋到啊?容祖兒又冇冠又冇優秀選點解仲有得候選最女

關楚耀,洪卓立,伍富橋,羅力威,吳浩康
以上有入選但冇份後選,關楚耀得1.5首,其他都係1首,但點解得1首入選噶釗峰又可以候選最男?

我唔知英皇/容祖兒點霖,明明連903都唔搶女金了,點解仲要候選出席tvb⋯⋯

2017年度最受歡迎歌星獎候選名 ...
lu12 發表於 2018-12-23 07:29

反而上年冇容祖兒係度,候選係最合理

候選新人單位多過晒其他台
phykk45 發表於 2018-12-23 00:53

都唔洗選,3強明顯係謝文欣戴祖儀曾樂彤,上年新人金今年消失左

最男:三個星夢,一個英皇,一個星娛樂,一個寰亞
最女:四個星夢(計埋定欣),兩個英皇,一個星娛樂,一 ...
cakeiii2000 發表於 2018-12-23 11:58

其實俾埋其他人候選,等個list好睇d都得姐,反正結果都可以造馬

個機制 就係冇機制

好多年祖祖已經冇嚟優秀選
果時都問過相同問題 點解佢有得玩總選
原則上 道義上成件 ...
liebe 發表於 2018-12-23 10:15

覺得tvb係驚美祖而唔係驚英皇,英皇都有5個冇份候選最受歡迎

好搞笑

得七十二首歌爭廿個位
kenneth 發表於 2018-12-23 09:18

應該頒翻十大啦

今年可以新增最高銷量女歌手獎俾譚嘉儀

唯一懸念係祖祖是否會出席
黃家正 發表於 2018-12-23 14:04

應該一早問定祖祖,唔出席就唔好俾佢候選

林欣彤 鄭融 鍾舒漫 霉到一個點
就算出席都唔會有20大
最多拎進步或者跳唱 ...
Hanson 發表於 2018-12-23 14:19

林欣彤今年會唔會四台白果

支持死不了的
steph123 發表於 2018-12-23 15:24

鄭融已經霉到tvb都冇獎

其實容祖兒真係好意思去?佢好似全年都冇出現過係tvb,如果真係要敬老,應該俾楊千嬅,起碼佢勁歌上過,大show又上過

以前王菲生女個陣,乜SHOW都無上啦
由1995-1997年勁歌總選都缺席,但個亞太女都係俾左佢 ...
cakeiii2000 發表於 2018-12-24 09:21

王菲95~97年經常上勁歌季選,還有勁歌金曲,大show都上啊,係總選唔去姐,容祖兒宜家係全年冇出現過係tvb點同

mag冇份候選最女?拍乳認真如初四台冠都冇份候選金曲?
chris 發表於 2018-12-24 09:15

Sony只玩勁歌金榜

流行經典五十年
lu12 發表於 2018-12-24 10:59

冇記錯係2017年

OK
但如果唔係傾掂數,美祖點會有得候選?
BTW, 呢份名單除左佢,其實俾邊個都死
若希今年復出,但已經冇1 ...
cakeiii2000 發表於 2018-12-24 10:26

係咯,反正只要容祖兒有歌就一定可以候選,只有2017年係例外,不如學影壇咁,直接出最後6強都幾型,反正都亂嚟

絕對會。
Ching2015 發表於 2018-12-24 10:33

睇住佢一直咁霉都幾唏噓

反而想知 美漫同美馬   輸D咩,提名都無埋~靚泳得一首吾hit ge新歌反而有份 ...
hkbaby 發表於 2018-12-24 22:58

可能提名最女要拎過大獎先得
容祖兒 N年最女+無數勁歌獎項
吳若希 2年金曲金
JW 1年金曲金(半首)
胡定欣 2年視后
田蕊妮 1年雙料視后
泳兒 2年演繹女
Hana 1年演繹女
譚嘉儀 香港唱片商會3週冠

美馬 美漫 美彤 美巧 冇拎過咩大獎 所以冇份候選

至於男歌手可能係quota問題,星夢有3個quota,另外英皇星娛樂寰亞分別只有1個quota ,其他細公司冇quota

美漫2017都拎過一個 優秀選最佳cosplay 大賞美痰 連續2年提名「最受歡迎電視歌曲」 ...
hkbaby 發表於 2018-12-25 01:00

美痰是誰?

小巧係寰亞人
入左sony嗰個係林二汶
cakeiii2000 發表於 2018-12-25 09:55

哈哈哈

我覺得如果真係計quota ,美容 吾拎就一定係 泳姨(就算吾値)BTW 泳姨拍住 胡夏 前日上左 蒙面歌王 ...
hkbaby 發表於 2018-12-25 21:38

咁2017美祖已經唔玩,但都唔俾泳兒啊

Hins話要小休,旦公司都俾佢抖左一年
今年再出碟開con就梗係谷盡啦

我上年覺得美祖唔去頒獎禮,以為佢真 ...
cakeiii2000 發表於 2018-12-26 11:01

美祖再出席就第13次最女

男歌手鄭俊弘又拎過咩大獎可入圍?
iamsingingwong 發表於 2018-12-26 19:10

男歌手提名係quota,周柏豪吳業坤梁釗峰都冇大獎啊(tvb計)

周柏豪男金吳業坤最男
釗峰計cas組金等

鄭俊弘咩都無
iamsingingwong 發表於 2018-12-26 19:17

星夢歌唱大賽冠軍
大獎係tvb,同其他台無關

譚嘉儀三周冠同tvb無關
iamsingingwong 發表於 2018-12-26 19:20

咁都被你發現,譚嘉儀真係唔知點解有得候選,可能係史上得佢唱英文歌打入勁歌金榜冠軍歌掛

去嚟屣時間!大台劇集主題曲巡禮!
蝦蛋之星 發表於 2018-12-28 20:55

點衰都係四個頒獎禮最多人睇

我估所有星夢一線都有大獎:

人氣:Fred + 吳若希
男演:Hubert
女演:Hana
最男:Hins
最女:JY
金曲 ...
l00540 發表於 2018-12-30 11:21

一定唔會係背後女人金曲金

我咁諗
JY來的話
演女:HANA
演男:胡鴻鈞
最女:JY
最男:周柏豪
金曲金:HINS(因為未拎過)

JY唔來
演 ...
cakeiii2000 發表於 2018-12-30 12:07

JW衰在公司奀,今年張敬軒冇最男,英皇會唔會反面噶

演繹男 胡軍
演繹女 Hana

金曲金 張敬軒

最男 柏豪

最女 祖兒或泳兒

分得好平均 ...
iamsingingwong 發表於 2018-12-30 13:27

泳兒自從2015奪得演繹女之後,年年都被視為最女接班人

美祖2015開始唔想去tvb(15最後先出場,2016送獎,2017取消最女),Kay又係15年開始唔去tvb,如果kay一直玩勁歌,可能美祖都唔會hea玩勁歌

Live無關係,
Hana視帝后頒獎日唱到走哂音,比泳兒更不值最女

997 話hana同泳兒同一level,真係有預感泳 ...
iamsingingwong 發表於 2018-12-30 13:17

如果計唱功,關家姐應該一早拎最女咯

Tvb睇論資排輩,否則08年俾左謝安琪

泳兒拎過十大,唔係廿大,jw只係半個十大,點睇泳兒排面大d ...
iamsingingwong 發表於 2018-12-30 19:36

一首十大巴閉定半首金曲金巴閉

回復 176# 黃家正

真係唔抵,我唔信關家姐人氣輸俾泳兒

其實都好明顯係睇公司而拎獎,所以話,美容五攞,你估邊個接? 雖然暫時冇一個有能力攞。。。 ...
hkbaby 發表於 2018-12-30 23:20

一定唔會係胡定欣田蕊妮譚嘉儀,只會係JWHana吳若希泳兒其中之一,JW輸公司吳若希輸人氣,咁最後都係泳兒(英皇)vsHana(人氣+大台歌手)

果年cm無人估泳兒演繹女包括我,因為果年泳兒實在無眼睇
iamsingingwong 發表於 2018-12-31 11:16

果年頒完20大泳兒都未上台,仲以為佢白果,原來有大獎

Hana暫時銷量唔叫好,泳兒自然機會大
Tvb又不愛jw, 吳若希將離巢
iamsingingwong 發表於 2018-12-31 11:18

吳若希要離巢?怪唔知冇碟出啦

演女係次一級的,無謂要啦
最多咪俾多舊金曲金
加1.5首金曲
cakeiii2000 發表於 2019-1-2 11:43

1.5首20大,合唱歌,演繹女,最女,金曲金,咁都可以5個獎做大贏家

有無廣告歌獎?要好似09年咁7獎做winner ,加埋20繽紛大獎同人氣大獎,先順番條氣 ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-2 12:28

係哦,合唱歌都係廣告歌,增設邁向20週年最受歡迎歌手大獎

合唱同廣告係0.5加0.5, 加埋人氣歌手獎先7獎威威,加埋港台2獎,勁過kay8.5獎 ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-2 12:42

好想知美祖去唔去,如果佢出席(非壓軸登場)就好睇

咁叫返阿邦邦返來MC
BTW, 今年係咪唔搞記招?
就來截止投票
按常理唔係應該要喺記招上,拉下票咩? ...
cakeiii2000 發表於 2019-1-2 17:52

候選最男女已經係最大牌,唔通叫奀星嚟記招咩,其實幾時可以頒翻十大啊

傑出表現取消左啦
cakeiii2000 發表於 2019-1-3 20:16

13年得翻20大,最男女,金曲金同新人獎,14年馬上加翻豬肉獎,仲有個不知所謂十年大獎,好懷念以前的機制,重開傑出之後,個個都可以拎

發唔發現頒獎禮改制
只有改制果一年係好睇
之後打回原型
977如是,tbb如是

Btw,如果我揀
五大獎項應該 ...
cakeiii2000 發表於 2019-1-3 22:58

其實嚇走大部份唱片公司正好係2013年開始全民投票20大同埋2014年成立星夢
如果一直按2013之前的賽制分下豬肉,未至於淪落到冇曬人,而且13年明明四大都和好了,仲唔搞好個頒獎禮,真係可惜

Sure la,
根本其他公司去只係做嫁衣裳襯托明星夢堆歌手,大獎就五輪到la,頂多有個最演。
今年如果美容 ...
hkbaby 發表於 2019-1-4 00:08

咁英皇明年可以拉大隊杯葛三大電台啦,明明仲有個張敬軒拎大獎,點解仲要俾旗下霉星接捧最女

睇完903美容仲爭至尊歌
TBB點會唔去,唔去就唔洗俾佢候選
我15年FF過美祖唔來(前半段真係唔見人),以為 ...
cakeiii2000 發表於 2019-1-4 08:57

15年,佢係唔得閒最後先出現,定係故意最後先出,而且好奇怪,頒最女全程,電視鏡頭都冇影過台下歌手,只有崔建邦同粉絲的對話,之後頒最男,又影翻台下歌手

Sure la,
根本其他公司去只係做嫁衣裳襯托明星夢堆歌手,大獎就五輪到la,頂多有個最演。
今年如果美容 ...
hkbaby 發表於 2019-1-4 00:08

環球如果唔派陳奕迅去的話,其他人點拎大獎啊,華納15年就係敵不過張敬軒先唔玩,太陽娛樂更加唔洗講,一d優勢都冇

0809年最女俾過千嬅,08年祖兒好似3獎算最少獎,旦記算無哂大獎
iamsingingwong 發表於 2019-1-4 12:04

08年勁歌算好狠了。最男最女金曲金都唔俾英皇,不過果陣環球都係大牌公司,英皇未開始猖狂

所以08年勁歌永遠最好睇,唔會好似rthk咁得幾千人睇
今年tvb真頭痛,不可敬老但自己友未夠班 ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-4 12:34

果年勁多人玩勁歌

金曲金一定係囍帖街
當時旦公司無男歌手 ,自然無獎
最女,唔俾kay,俾美祖ok, 俾千嬅真係無言(唯有多謝 ...
cakeiii2000 發表於 2019-1-4 12:44

俾楊千嬅除左可以平衡唱片公司,仲可以斷美祖6年霸,其他又未夠班,等美祖順翻條氣

好似04年係最多人玩
今年胡鴻鈞個勢好似播完救妻後跌得幾勁,星夢快捧柏豪上神台啦 ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-4 12:44

覺得有張敬軒係度,柏豪一定拎唔到最男

田蕊妮拎演女都唔係無可能
iamsingingwong 發表於 2019-1-4 12:39

係哦,佢如果出席真係可能,星娛樂從未試過有大獎,早知估阿田演繹女