返回列表 發帖

我唔知英皇/容祖兒點霖,明明連903都唔搶女金了,點解仲要候選出席tvb⋯⋯

2017年度最受歡迎歌星獎候選名單(以歌手名稱筆劃序)
HANA菊梓喬        JW王灝兒        Rainky蔚雨芯        李克勤
何雁詩        吳浩康        吳業坤        周柏豪
林欣彤        林奕匡        泳 兒        洪卓立
胡鴻鈞        孫耀威        許靖韻        陳柏宇
陳曉東        鄭俊弘        鍾舒漫        羅力威
譚嘉儀        關楚耀

個機制 就係冇機制

好多年祖祖已經冇嚟優秀選
果時都問過相同問題 點解佢有得玩總選
原則上 道義上成件 ...
liebe 發表於 2018-12-23 10:15

頒獎禮就要儀式感,其他三台都起碼有

點解丁太可以候選歌曲獎  女歌手獎就冇
chj0928 發表於 2018-12-23 01:55

明顯就係話畀大家知楊千嬅唔會出席⋯⋯只為了讓周柏豪多個合唱獎和勁歌廿大而候選

唔想容祖兒又最女又金曲金,支持楊千嬅臨尾係後台出黎攞金曲金。
最男:張敬軒
最女:容祖兒
人氣歌星:周 ...
1d14 發表於 2018-12-23 21:16

如果楊千嬅得半首金曲金,我寧願佢咪出來。最好hana最女(雖然我投吳若希)容祖兒最後出來拿金曲金

王菲95~97年經常上勁歌季選,還有勁歌金曲,大show都上啊,係總選唔去姐,容祖兒宜家係全年冇出現過係tv ...
阿mark 發表於 2018-12-24 10:10

流行經典五十年

周柏豪男金吳業坤最男
釗峰計cas組金等

鄭俊弘咩都無
iamsingingwong 發表於 2018-12-26 19:17

最男五強

經理人約係種星堂(同連詩雅一樣)
唱片公司無轉應該就HMV
咁就更加唔會去 ...
cakeiii2000 發表於 2019-1-7 09:49

點解仲有得候選?鄭欣宜都無

岩岩無間音樂有討論到
如果美祖會參加, 最女都會係佢
timmy 發表於 2019-1-9 02:48

你好夜瞓啊

個廣告係美容打頭陣。
“可否連續第13次拎最女“
甘樣睇泥 美容今年拎巨獎,準備收山? ...
hkbaby 發表於 2019-1-8 23:48

巨獎系指樂壇榮譽貢獻大獎?

留意我話可能又缺席
2016年度的確有四個新人奬
Hanson 發表於 2019-1-8 19:50

真係喔,譚嘉儀、鄧小巧、HANA、鄭世豪   不過我霖佢嘅重點都系來源

RTHK有達明(嘉賓:lemon)
903有古仔、JY
997好似無(嘉賓:東東)
l00540 發表於 2019-1-8 18:24

997嘉賓仲有蘇永康

李晧軒公司係夢想沙龍娛樂文化~
matt0605 發表於 2019-1-8 15:24

哩間唱片公司連發行都要倚靠星娛樂……

揾美祖來打低美祖先好睇
等美祖不要個膠獎2年先讓俾kay大媽果d就真係wfc ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-9 12:20

美祖打低美祖?

戴祖儀?????
wakakaxp 發表於 2019-1-9 12:25

Joey wong?????

揾美祖出席而揾另一位打低美祖先好睇,不要美祖不出席先讓俾另一位
iamsingingwong 發表於 2019-1-9 12:32

其實容祖兒都睇住謝安琪拿女金嘎

《2018年度勁歌金曲頒獎典禮》
54個獎

最受歡迎新人獎 x4
Hanson 發表於 2019-1-7 23:19

純粹問……點解新人獎有4個,但係bbf只可以投三個?   投咗曾樂彤、鄧思朗、pandora,如果四中二已經幾滿足

呢個可能性仲低過勁歌停辦
阿mark 發表於 2019-1-9 12:52

講真啦,容祖兒真係有視泳兒為對手,泳兒同謝安琪一樣都同佢差唔到10年出道

係ah,  華麗邂逅 果年 美泳新人都港台10大, 佢個十大都好危。之後仲要送我一個家,無心戀唱 真係風頭遮晒 ...
hkbaby 發表於 2019-1-9 17:27

邊個叫英皇係佢奠定天后位嘅上升期係都推新人出來⋯⋯

08年祖祖紅左5年仲不夠?
Tvb廣告話容祖兒可否第13次拎最女? 張敬軒同周柏豪邊個拎獎拎到最後?

講到咁 ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-9 21:52

講到好似諷刺緊佢咁⋯⋯樂壇無人啊,拿13次

但假如 美容 吾拎最女

俾 美泳 大鑊d?美希 大鑊d?定俾  美菊 大鑊d?
最後一刻都係要選其一 ...
hkbaby 發表於 2019-1-10 01:35

畀美泳最唔大鑊,有年資,只不過街客認受性不及吳若希。

flop到全年得一首新歌,仲點俾得落?美軒最男,最女可以唔俾蛋記的
阿mark 發表於 2019-1-10 08:23

咁就吳若希啦,街客唔會話咩youtube點擊率點點高法掛?不過就會害咗說話唔經大腦的吳若希,“恭喜你啊一姐”   所以tvb最後最大機會只會畀hana

美泳都可以最女,叫佢唱埋天若有情。可能d 上年紀觀眾好鐘意
hkbaby 發表於 2019-1-10 17:22

話曬佢上年出過只hifi碟,啱曬啲老人除

嘉宾有许廷铿就劲咯

支持胡定欣大滿貫
JayantL 發表於 2019-1-10 21:10

田蕊妮都係?

再等多幾年
今年最女泳兒對手其實係吳若希,如果祖兒不拎

根本不會係jw , Hana, 年資關係 ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-11 12:52

我覺得你要有心理準備

Tvb容許1990年代出道歌手拎完最女直接skip左2000年代果批俾2010年代Hana jw? 咁樣接班好核突,而且hana講 ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-11 13:50

你整到我好大希望泳兒會有最女,泳兒最女的話,金曲金肯定係hana⋯⋯張敬軒無金曲金又肯定係最男

但容祖兒出動到song of the year
金曲金有可能係心之科學,張敬軒就最男,hana最女

再等多幾年
今年最女泳兒對手其實係吳若希,如果祖兒不拎

根本不會係jw , Hana, 年資關係 ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-11 12:52

其實吳若希都係2010年出道……泳兒零對手?

點解金曲金一定要俾hana?上兩年根本不是俾優秀選最高票數果d
iamsingingwong 發表於 2019-1-11 14:51

因為hana肯定會拿4個獎或以上。兩首金曲,一個演繹,剩低一個金曲金

希望美容懂下台的美麗
iamsingingwong 發表於 2019-1-11 14:59

2018年我相信容祖兒懂,要睇英皇懂不懂

就算唔俾美祖
唔見得tbb會將最女頒俾一個連紅館都未開過的歌手
cakeiii2000 發表於 2019-1-11 18:05

吳若希hana開過?

甘米即係吾使頒lor? 好似除左美容,其他都冇開過。
hkbaby 發表於 2019-1-11 18:09

你第一句真系笑左出來

以下呢班一、二線歌手未知會否出席(已知容祖兒唔出席外)
楊千嬅、胡定欣、田蕊妮、林欣彤、鄭融、鍾舒漫 ...
Hanson 發表於 2019-1-12 00:46

歌迷會話林欣彤會出席

吾會啦,金曲金冇可能吾出席有得拎。 前年可以係因為 關愛座同美容開演唱會,個場可以俾佢唱反同講得獎感 ...
hkbaby 發表於 2019-1-11 14:26

會會金曲金心之科學,同時個邊得獎歌都係心之科學,跟住就轉播或錄播現場唱

提提大家,梅艷芳出道三年就拿最女。如果tvb覺得hana同佢一樣就大膽頒吧⋯⋯會害hana

Featuring計唔計合唱?如果計嘅都仲有大女人主義、趁今天有空、求生、子華說 ...
matt0605 發表於 2019-1-8 01:04

候選名單剛好只有三首合唱歌

開心,tvb一定要俾金曲獎佢
阿mark 發表於 2019-1-12 08:18

佢今年值兩個獎。不過公司細到應該只爭得一個

不需要kay出席,rthk2018係歷年最少人現場及直播觀看人數最少的一屆,tvb閒閒地有60萬人睇 ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-12 13:13

港台頒最女的時候係音樂會,謝安琪在場