返回列表 發帖
少左咁多公司陣容點會強,男歌手如果加埋sony其實都ok,係女歌手比較弱
阿mark 發表於 2019-1-7 20:30

Sony陪玩過
唔對路先走

15年jason拎首屆男演繹大獎
Hanson 發表於 2019-1-7 20:55

但16年就由演男跌左落傑出表現
Sony冇大獎仲唔走

《2018年度勁歌金曲頒獎典禮》
54個獎

勁歌金曲獎 x20
最佳合唱歌曲獎 x3
最佳跳舞歌曲獎 x3
最佳改編歌曲 ...
Hanson 發表於 2019-1-7 23:19

資料來源?

今年宣佈最男女,會唔會叫曬上台公佈
阿mark 發表於 2019-1-8 12:04

好樣衰(男6女8)
不如公開3強好過

吳若希因乜事缺席,根本連續兩年最女都係菊梓喬啦
阿mark 發表於 2019-1-8 14:19

所以來唔來都唔緊要
佢已經失左勢

新人獎有4個?除了曾謝戴仲有咩新人可拎?
iamsingingwong 發表於 2019-1-8 11:52

份野好流
又唔講邊度資料來源
TBB都無官方話會頒呢D獎

日期: 12/1/2019
活動: 2018年度勁歌金曲頒獎典禮
嘉賓: 麥美恩、許文軒、區永權、張敬軒、
          胡鴻鈞、菊梓喬、王灝兒、周柏豪、
          吳若希、吳業坤、曾樂彤、戴祖儀、
          譚嘉儀、鄭俊弘、泳兒、洪卓立。
時間: 20:30 - 23:30
地點: 將軍澳工業村駿才街77號電視廣播城一廠

來源:http://starphoto.joinbbs.net/archiver/?tid-39636.html

唔知會唔會有環節/片段悼念Ellen? 話晒都曾經係勁歌主持....
matt0605 發表於 2019-1-9 11:28

好微
At17 無做勁歌之後
都冇點同tbb有交匯
加上個節目情願畀歌手唱多d舊歌,自己歌又得半首
又好少致敬環節

tvb搞到自己cheap曬,其實美祖有十年最女大獎,好心最女就俾kay啦
阿mark 發表於 2019-1-9 17:08

佢就係要拎埋果一年的最女先夠10年
先可以拎最受歡迎10年大獎嘛

可能係咯,其實5大獎項都係果幾個分,如果kay最女,joey亞女,基仔最男,陳奕迅金曲金,李克勤亞男?美千 ...
阿mark 發表於 2019-1-10 12:55

如果基仔09年唔係轉旦公司,點會有最男?(轉會期間通常無獎,同埋隻碟都唔得)
李克勤拎亞男都唔得,因為佢09年個市場仲係HK,係去左旦公司先開始有內地show上

咁陳奕迅的確係最大機會金曲金(最男都大機會),另外kay又好大機會最女,真係環球盛世~ ...
阿mark 發表於 2019-1-10 13:20

環球當時D資源主要都去晒佢地兩個度
不過有兩次應該係EASON金曲金, END-UP都唔係佢拎
例:
05 夕陽無限好 (無賴)
07 富士山下 (花落誰家)

所以09年其實都唔係拎硬, 可能環球都唔係旨在EASON爭金曲金, 反而係男歌手獎

回復  cakeiii2000

不過09年如果唔係700年後攞,咁應該係邊首攞呢?
RichieLau22 發表於 2019-1-10 14:32

如果流行度來講
美漫-給自己的信 (當然佢個陣資歷仲好淺)
KAY-年度之歌 (但連拎兩屆真係好難)

2009年有四大就最男:古巨基、最女:謝安琪、亞太男+金曲金:Eason、亞太女:Joey,2007年金曲金大熱本身 ...
1d14 發表於 2019-1-10 15:16

酷愛本身有啲受惠於當時903拎左至尊歌
之後先吹到hins有機會拎金曲金
而富士山下當日係拎晒TBB所有幕後大獎

Tvb容許1990年代出道歌手拎完最女直接skip左2000年代果批俾2010年代Hana jw? 咁樣接班好核突,而且hana講 ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-11 13:50

TBB宜家呢份候選名單已經夠晒核突
都唔爭在個賽果啦
HANA做個樣都要話自己唔敢拎啦,唔通同記者講:我有信心揮低啲前輩咩

其實可以 美菊金曲金,改編金,2/3首20大, 美痰醉演,美容醉女

靚泳2首20大 ...
hkbaby 發表於 2019-1-11 16:26

美泳兩首廿大?
咁咪拎晒? (本身就得兩隻歌入選)
其實有得拎一隻已經好好啦, 唔好睇得旦公司對佢好好啦

我覺得美泳今年不flop,可能仲好過上年,因為重心放在大陸,翻唱碟好過15年,唔好以為美泳得1首新歌就好似 ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-11 17:23

就算唔俾美祖
唔見得tbb會將最女頒俾一個連紅館都未開過的歌手

甘米即係吾使頒lor? 好似除左美容,其他都冇開過。
hkbaby 發表於 2019-1-11 18:09

JW上年已經開左架啦
唔好衝出來seven啦

1995 彭羚未開過紅館已經有最女啦
阿mark 發表於 2019-1-11 18:17

咁係因為cass嗰年真係紅到爆,唱片又賣得,又幾乎無乜對手
王菲生女唔玩
Sammi又轉會
關淑怡玩偏峰
陳慧嫻回流不復當年勇
李蕙敏先岩岩紅
今時今日有冇一個女歌手可以當日的彭羚咁?未紅館但人氣爆燈
有的話,最女梗係ok啦,無問題係冇呀嘛

歷史係未開紅館都可拎到
我知jw開過啦,咁上年又不見俾jw?
iamsingingwong 發表於 2019-1-11 18:28

JW係18年開
點俾17年最女佢?

希望tvb頒俾Hana啦,都2018啦,唔好再頒俾上個世紀的歌手啦
阿mark 發表於 2019-1-11 18:39

希望tbb真係有guts咁做
四台都應該脫離美祖年代

903一早俾左何韻詩
Tvb最男亞太男亞太女金曲金俾過哂2000年代出道,只有最女仲未,無理由skip左關心妍鄭 ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-11 18:43

06年應該要拎
有人氣有con,同tbb關係又唔係差
真係輸後台就無得講(東亞當時都叫有d影響力)

何韻詩只係特例~嚴格來講,同容祖兒楊千嬅差唔多時期,按入行計,只係佢拖到2001先出碟做新人 ...
阿mark 發表於 2019-1-11 18:46

華星當時集中捧千嬅同阿臣,
佢兩個都離巢先有資源捧hocc

08年都不俾hocc就知tvb唔係咁想認同Hocc
同tvb關係好都係拎最女因素,tvb愛泳兒好似愛千嬅咁,低潮時送大 ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-11 18:52

08年因為年尾先出大碟
最後食糊隻歌係年中的精選碟新歌

09年年尾佢突然幫tbb拍劇
仲以為可以拎最女兼宣傳新劇

覺得hocc表現最好就係2005年,連tvb都有十大+傑出金
阿mark 發表於 2019-1-11 18:58

梁祝舞台劇幫左佢好多
又紅左兩隻歌(化蝶,勞斯萊斯)
當時林生又肯蝕錢幫佢做(hocc自己親口講)

Jw似hocc,夠年資但總覺得tvb不太愛,男人信甚麼係特殊例子
iamsingingwong 發表於 2019-1-11 19:13

其實當rthk都肯俾優秀女kay
Tbb點解仲固步自封?
全世界都知你地星夢圍威喂啦
何不去盡啲,俾自己友拎最男最女?
反正頒獎禮都唔係公信力
不如娛樂性行先
當年俾chok拎金曲金都夠膽死
今時今日又無呢份勇氣

你要等埋明天先駡tvb都未遲
Chok係英皇

上年有勇氣取消
iamsingingwong 發表於 2019-1-11 19:27

王祖藍係自己talk show話
佢同林峰都係唱片約係egg,但經理人係tbb
拎金曲金都係捧自己人

BTW, 美祖明天真係13霸,只可以話我地再一次見證歷史性的時刻啦

點解家燕姐不候選最女?

iamsingingwong 發表於 2019-1-11 21:24

個節目等Captain Nancy拯救

之前慈善家燕姐已唱得好好演得好正,家燕姐仲可有咩突破?
榮譽貢獻大獎9成俾家燕 ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-11 21:35

強烈要求所有出席歌手opening一齊跳十字步

以下呢班一、二線歌手未知會否出席(已知容祖兒唔出席外)
楊千嬅、胡定欣、田蕊妮、林欣彤、鄭融、鍾舒漫 ...
Hanson 發表於 2019-1-12 00:46

Supper今晚係灣仔有SHOW
未必來到TBB

應該係kay唔玩
阿mark 發表於 2019-1-12 14:11

佢雖然話mv問題而唔派歌
但其實佢肯上去勁歌唱live
用live的片段當mv派台都得啦
可能知道14年贏唔到
無謂歷史重演