返回列表 發帖
點算 我咩都未寫
John 發表於 2019-1-31 12:25

終於趕起哂過年前要做既野, 可以開始理下個榜喇
但係三月頭又要交paper依家唔開始搞個榜d野又冇時間
我們的總和

竟然冇遺書...
bagfgfcde 發表於 2019-1-31 13:38

遺書留返2019年候選
我們的總和

Wonders Music Awards 2018

/ 最佳填詞入圍作品

/ 荒原 - 林夕

/ 我不行也只能去踐踏荒原
/ 仰首對天 放聲寒暄 祢想令我怎樣我依然生存

我們的總和

/ 最佳填詞入圍作品

/ 荒原 - 林夕

/ 仰首對天 放 ...
Wonders 發表於 2019-2-4 23:18

愛ellen
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

/ 最佳填詞入圍作品

/ 未來見 - Tim Lui

/ 幾張臉掠過 未留座
/ 只得你 始終也明白最初

我們的總和

/ 最佳填詞入圍作品

/ Let Us Go Then You And I - Serrini

/ 感激著昨日是誰 敢於勇往又是誰
/ 天空若突然沉重得暗影不退

我們的總和

愛ellen
帥小寶` 發表於 2019-2-4 23:18

呢個榜同頒獎禮一直都對佢好好 miss her
我們的總和

/ 最佳編曲入圍作品

/ 未來見 - RubberBand

/ 幾張臉掠過 未留座

我們的總和

/ 最佳編曲入圍作品

/ 荒原 - 蔡德才 / 盧凱彤

/ 仰首對天 放聲寒暄 祢想令我怎樣我依然生存

我們的總和

/ 最佳編曲入圍作品

/ To Whom - Supper Moment / Survive Said The Prophet

/ 離開的總會有天
/ 如這刻一切重遇

我們的總和

Wonders Music Awards 2018 / 幕後獎項入圍名單一覽

/ 最佳作曲
/ Forever Young - 艾怡良
/ Let Us Go Then You And I - Serrini
/ 一個女人 和浴室 - Bert
/ 愛情是一種法國甜品 - 林家謙

/ 最佳作詞
/ 未來見 - Tim Lui
/ 沐春風 - 周耀輝
/ 風衣 - 十方
/ 荒原 - 林夕

/ 最佳編曲
/ To Whom - Supper Moment / Survive Said The Prophet
/ 一個女人 和浴室 - 陳哲廬
/ 荒原 - 蔡德才 / 盧凱彤
/ 橙海 - Adrian Chan / Supper Moment / 王雙駿

/ 最佳單曲製作人
/ Creo en Mi - 蔡德才
/ To Whom - Adrian Chan / 王雙駿
/ 未來見 - 正@RubberBand
/ 可一可再 - 王雙駿
/ 灰色 - 蔡政勳 / 陳君豪
我們的總和

恭喜未來見入圍四項幕後大獎
我們的總和

Support support

#teamserrini
bagfgfcde 發表於 2018-12-27 21:29

thanks bag bag 既支持
希望所有serrini既fans可以繼續留低
我們的總和

支持祖粉
支持風衣
支持心之科學
支持LUGTYAI
616.1314 發表於 2018-12-27 21:36

thanks 616
結果應該會令你失望
我們的總和

支持derrrrr
希望大山堅重奪三甲
JasOh103 發表於 2018-12-27 21:42

好多謝偽琪粉支持
上年我其實比山姐年頭既驚嚇表現嚇親
我們的總和

thanks 616
結果應該會令你失望
Wonders 發表於 2019-2-10 21:28

人妻的偽術贏到第一個獎已經唔失望啦
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

全力支持第一代 warnerboy 既當下的力量
-Prince- 發表於 2018-12-27 21:53

好遺憾首歌得3票
我們的總和

支持容祖兒
支持Serrini
支持Forever Young
支持國語力
CunninG 發表於 2018-12-27 22:49

多謝CM Terrence Lam支持

#team國語力
#teamforeveryoung
我們的總和

我一定支持楊千嬅
放空 發表於 2018-12-27 23:00

四周冠既心之科學好慘
我們的總和

咁多好歌都無冠
帥小寶` 發表於 2018-12-27 23:32

因為我冠既歌都係好歌黎
我們的總和

只想支持心之科學
RVHOCPC 發表於 2018-12-28 00:02

聽講你投左比第二首
我們的總和

我好似話過會推足一頁
留多個言先

曲 支持 Forever Young
詞 支持 風衣
編 支持 荒原
監 支持 Creo en Mi

二〇二三年度全女班投票

Serrini要加油
WZA111 發表於 2018-12-28 11:05

投比Serrini啦
表妹保莉 發表於 2018-12-28 11:50

代表紫薯mami多謝兩位
我們的總和

票已投,easy choice

Support!
powerful 發表於 2018-12-28 18:40

多謝powerful
我們的總和

支持
stopzi 發表於 2018-12-29 00:12

support
gcgoobi 發表於 2019-1-5 23:31

留名支持
mamakin 發表於 2019-1-4 23:21

多謝支持

我投了人妻的係術 今年最佳香港人的心聲
hkwilliamsiu 發表於 2018-12-29 09:38

wow CM首席坤粉
我們的總和

LM 等睇十大
無人投張敬軒 :O
kwanie 發表於 2018-12-28 21:53

十大去到埋單計數嗰下原來都爭得幾激烈
我們的總和

投了 Serena 個 friend Serrini
chanchan0909 發表於 2018-12-29 11:54

thanks chanchan
我們的總和

利申: 投左心之科學
John 發表於 2019-1-3 13:07

嘩 你竟然投呢首
我們的總和

dont 踢s me 慘敗
RVHOCPC 發表於 2019-1-22 23:21

Serrini幾時先做到CM主流
明明佢咁高質
我們的總和

希望呢首贏到
JasOh103 發表於 2019-1-13 00:31

呃到個MI粉入黎添
我們的總和

人妻的偽術贏到第一個獎已經唔失望啦
616.1314 發表於 2019-2-10 21:30

我明明記得之前我請心姐出黎表演有人離左場
我們的總和

我好似話過會推足一頁
留多個言先

曲 支持 Forever Young
詞 支持 風衣
編 支持 荒原
監 支持 Cr ...
616.1314 發表於 2019-2-10 21:34

加油

好快會揭曉呢幾個獎既得主, 密切留意
我們的總和

新人是每個歌手必經的一個階段,也是其歌唱生涯中最重要的階段,經過第一年的磨練後再開展他們的音樂之旅,而今天的得獎人十年後能否繼續推出新作大概只有時間可以作證,但至少這個獎項能夠記錄他們曾經在這個樂壇闖過一片天。本年度的頒獎禮將會由年度新人揭開序幕,接下來的一至兩星期慢慢地與大家總結2018年我最喜愛的港樂。

總結本年度首次推出作品的新人無論表現、歌曲質素方面比往年遜色,而且當中並沒有太大競爭,令我在籌備頒獎禮前決定本年度只會保留一個新人獎項。話雖如此,當中仍有不少非主流的新聲音值得留意,例如: Olivier Cong、øZI、I Mean Us 等推出的作品質素都相當不錯,當中展現出他們的潛力才華,部分作品的質素亦能媲美國際級水平,令人遺憾的是這些新聲音礙於語言、地域所限未有將他們的心血派往主流媒體宣傳,導致聽眾能夠觸及的層面不太廣泛,然而只有少數真心留意兩岸樂壇的樂迷才會主動發掘這些作品,喜愛打卡集郵的追星族KOL應該不暇/不屑主動發掘這群被忽略的新聲音。縱使規則所限而未能候選,他們已在樂迷心目中留下一席。

/ 年度新人最後三強 [排名不分先後]
/ 洪嘉豪
/ 黃妍
/ 潘朵拉樂團
我們的總和

得三強咁仲有無三甲
覺得你年尾好似瘋狂加分俾黃妍咁
買佢金獎!
二〇二三年度全女班投票

聽講我拎銀獎

/ 年度新人 黃妍

過往曾參與大型唱片公司的選秀,其後出走到台灣發展,被人賞識後再次回到香港發展,因緣際會下成為平原集作其中一員。黃妍手執結他彈唱以文青的面貌示人,在創作方面常以第一身的經歷作為靈感注入到其創作中,作品常投射出自己的所思所想,演繹方面亦能有效地抒發自己的情感,從而令作品徒添了一份真摰,可說是能夠發揮創作歌手最大的優勢 - 我手寫我心。首波主打 如何從夏天活過來 散發著清新的氣息,而 笑容迷路了 側重於抒發自身的感情,縱使年底前未能發表首張專輯,兩首作品呈現出一定的水準,是2018年不能忽視的新聲音。

上榜作品 如何從夏天活過來 笑容迷路了

Upcoming : 最佳作曲
我們的總和

得三強咁仲有無三甲
覺得你年尾好似瘋狂加分俾黃妍咁
買佢金獎! ...
616.1314 發表於 2019-2-10 22:42

今年係3爭1
呢位會員好留意我個榜
我們的總和

聽講我拎銀獎
RVHOCPC 發表於 2019-2-10 23:54

我支持你做今年既新人
我們的總和

/ 最佳作曲入圍名單
/ 一個女人 和浴室 - Bert
/ 愛情是一種法國甜品 - 林家謙
我們的總和

喜愛打卡集郵的追星族KOL應該不暇/不屑主動發掘這群被忽略的新聲音
做乜話ME

/ 最佳作曲入圍名單
/ Let Us Go Then You And I -  ...
Wonders 發表於 2019-2-11 20:37

俾著我都揀唔落手
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

/ 最佳作曲 未來見 - RubberBand

/ 幾張臉掠過 未留座

Upcoming : 最佳單曲製作人
我們的總和

做乜話ME
kwanie 發表於 2019-2-11 20:42

其實係話緊嗰d字都未識寫既憤中
我們的總和

俾著我都揀唔落手
帥小寶` 發表於 2019-2-11 20:55

覺得呢個名單真係高質到痴線
我們的總和

/ 最佳單曲製作人
/ Creo en Mi - 蔡德才
/ To Whom - Adrian Chan / 王雙駿
/ 未來見 - 正@RubberBand
/ 可一可再 - 王雙駿
/ 灰色 - 蔡政勳 / 陳君豪
我們的總和

係咪打算俾未來見掃曬四個幕後獎項
二〇二三年度全女班投票

幾張臉掠過
呢五隻字係一定係比到你好大感受先QUOTE出黎

/ 年度新人 黃妍

過往曾參與大型唱片公司的選秀,其後出走到台灣發展,被人 ...
Wonders 發表於 2019-2-11 20:35

支持笑 容
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

係咪打算俾未來見掃曬四個幕後獎項
616.1314 發表於 2019-2-11 22:03

我唔話比你聽
我們的總和

幾張臉掠過
呢五隻字係一定係比到你好大感受先QUOTE出黎
CunninG 發表於 2019-2-11 22:08

不能理解有d人講到自己好鍾意首歌咁之後又會打錯歌詞