返回列表 發帖

張敬軒爆古天樂密謀搞獨立音樂頒獎禮

歌手張敬軒盛裝出席《2018年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮》,是晚連掃三大獎項包括「叱咤樂壇男歌手」金獎、憑《百年樹木》獲「叱咤樂壇我最喜愛的歌曲大獎」及以《天才兒童 1985》獲叱咤第五位,不負眾望成男歌手大贏家!

於慶功宴受訪時講到,若總合其他已舉行的頒獎禮成績,軒仔以奪9個獎項領先,他笑言「9」字好意頭,有長長久久、長攞長有意思,續指對今年成續好滿意,有向多方面嘗試以擴闊視野,更自爆之後想做網紅:「2019年除咗出唱片、開騷,會正式開一個YouTube Channel做音樂節目,可能會邀請其他歌手去屋企唱歌。(會請古天樂?)希望請得郁佢,今晚見到佢都好Surprise,各方面消息都話佢拍電影要開工。(事前冇收風?)有,大家都好期待。」

講到古仔是香港演藝人協會會長,而軒仔正是副會長,故他指平時私下都有聯絡:「佢好錫我哋,自從佢擔任咗會長,佢會用自己嘅資源、資金為呢個行業低調咁做咗好多嘢,所以佢拎到呢個獎特別有意義。」又講到對方雖然冇再出唱片,但依然好關心樂壇,軒仔透露古仔更有意舉行一個猶如台灣金曲獎的可持續發展兼有獨立性、認受性的頒獎典禮:「佢集合晒呢代嘅Artist坐埋傾咗5、6次,除咗表彰活躍歌手,對獨立廠牌公司都想畀啲肯定,但暫時都係好初步,大家都知困難重重,齋話4台聯頒都傾咗好多年,所以靠佢帶領我哋,佢好好耐性,好多時佢都就我哋時間開會。(今年搞得成?)抆啲啦,可能一開始會做音樂會先。(目標幾時?)未有具體時間,睇吓2019年啲資金、場地到唔到位。」

軒仔再講到計劃中的頒獎典禮是想將注意力放於幕後音樂人身上,例如錄音師、混音師:「可能古生做電影都比較重視幕後工作人員,而佢今日出現係有種德高望重嘅感覺。(下次帶佢到你餐廳開會?)有講過嘅,但協會嘅資金、會計制度好嚴謹,唔會隨便飲飲食食。」並再透露3月份將舉行一場自發性的籌款晚會,希望令協會的運作資金更好,但詳情就要稍後公布。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20190102/bkn-20190102043728744-0102_00862_001.html

--------------------------------------------------------------

如果可以發展到同台灣金曲獎咁有公信力同認受性就好啦

簽名被屏蔽

如果要搞,都要定位,主打樂評人路線?市場路線?業內人路線?如果又係乜都綜合一翻,最後都係四不像,有人 ...
數彩虹 發表於 2019-1-5 15:39

唔多睇好
泰國咁大個國家九個商營傳媒聯頒都搞得成
香港四台咁多年都搞唔成
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

密謀搞獨立
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

如果要搞,都要定位,主打樂評人路線?市場路線?業內人路線?如果又係乜都綜合一翻,最後都係四不像,有人吵

真係搞得到港版金曲獎就好
四大頒獎禮巳經無認受性 無期望

其實點解唔update 下同 joox kkbox moov spotify 一齊合作
add 發表於 2019-1-3 23:34

讚同
好似而家唱片公司啲活動咁 都會邀請啲音樂平台同音樂page參加

如果搞一個有認受性嘅頒獎禮
搵呢啲平台一定受認可 而且宣傳範圍一定廣(只要鍾意聽歌無論係咩語言 打開個app就會知道有呢件事)

而且斷估啲唱片公司都唔敢隨便杯葛
除非佢啲歌唔打算喺網絡上架
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

金像獎本身認受性都有問題
如果有機會,你去公共圖書館借一借每年金像獎本場刊
場刊有寫每年的第二輪五 ...
cakeiii2000 發表於 2019-1-3 14:59

認受性問題點都會有,你冇可能整到一份提名名單係人人都服,但我覺得可以做到得到人人尊重
另外基本上一定係搵行內人,外國所有大頒獎禮都係行內人投,評論人有評論人自己嘅頒獎禮,行內人有行內人嘅頒獎禮

銳哥今次竟然讚祖祖
仲記得14年佢插《天然呆》
JayantL 發表於 2019-1-3 23:28

嗰年祖祖缺席 997 但去 903 傷透佢個心
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

其實點解唔update 下同 joox kkbox moov spotify 一齊合作

【新城勁爆.專訪】銳哥「分豬肉」有原因︰曾度身造獎畀陳偉霆
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E ...
616.1314 發表於 2019-1-3 23:05

銳哥今次竟然讚祖祖
仲記得14年佢插《天然呆》
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

【新城勁爆.專訪】銳哥「分豬肉」有原因︰曾度身造獎畀陳偉霆
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/276662/%E6%96%B0%E5%9F%8E%E5%8B%81%E7%88%86-%E5%B0%88%E8%A8%AA-%E9%8A%B3%E5%93%A5-%E5%88%86%E8%B1%AC%E8%82%89-%E6%9C%89%E5%8E%9F%E5%9B%A0-%E6%9B%BE%E5%BA%A6%E8%BA%AB%E9%80%A0%E7%8D%8E%E7%95%80%E9%99%B3%E5%81%89%E9%9C%86

今年Boxing Day(聖誕節翌日),一班歌手仍然沒有收到任何禮物,事關一直最多獎項、被譏為「分豬肉」的《新城勁爆頒獎禮》,與上年一樣在12月29日(今日)舉行,而獎項數目亦不復改制前一樣多,僅得60多個,不及高峰期163個獎的一半,未必人人有份、永不落空。「樂壇太公」繼續不再分豬肉,分,都係分半肥瘦豬肉。

2002年接手、將《新城勁爆》打造成被外界視為「分獎典禮」的新城前台長朱明銳(銳哥)接受訪問時,便指眼見頒獎禮自2016年改制,感覺有點心痛:「改咗制之後佢哋嘗試玩口味,但你本身係一間音樂推動力唔夠強嘅媒體,去學人玩口味,而主持嘅又唔係一班對音樂有影響力嘅人,係唔會做得出成績,只會兩面唔討好。」即是最好返回舊制?銳哥直認:「我覺得做返一個Party咁就最好,容易控制,嚟緊人又會開心啲,而家係做唔返嗰承接嘅影響力。」

作為一個派對來說,過往的《新城勁爆》絕對稱得上是成功的,所有歌手、製作單位、唱片公司,如無意外,都是笑住前來笑住離開。不過,作為一個頒獎禮,就好可能不夠性格、不夠「含金量」,而其實當初銳哥都質疑過自己是否在做對的事,他在「豬肉獎」這稱號首次面世時,便拿着相關報章雜誌,向當時上司甘國亮負荊請罪:「我問佢,我係咪闖咗禍,搞到《勁爆》個江湖地位唔夠高,佢就話唔好咁諗,如果我哋畀而冇人拎,就係濫發;我哋畀而佢哋盛裝出席,就即係都認同呢個獎喺樂壇上有一定位置。」

真的不介意《新城勁爆》被冠以「豬肉獎」這個嘲諷味濃的稱號?銳哥就話自己平衡到各方壓力:「你話我豬肉獎,我可以話你(《吒咤》)閂埋門、淨係得某啲DJ嘅喜好,你話點就點,完全唔理街外係點分析。」

而這個答案亦點出了《新城勁爆》獎項繁多的原因之一──香港樂壇的流行趨勢:「我接手時只係想反映事實,唔想有太多專業意見、個人喜好,我係想畀大家知道邊啲碟係賣得、邊啲演唱會係多人睇。」銳哥承認當時的確是幾乎是人人有份,但不同獎項所代表的,其實是有分別:「老實講,嗰啲細獎都係一種鼓勵性質,大家心知肚明,但大獎全部都是反映當時嘅流行趨勢。」

講真的,《新城勁爆》的獎項數目確是誇張,在2012年時派出了163個獎,紀錄至今無人能破,而獎項的名稱五花八門,有「演繹大獎」、「人氣歌手」、「躍進歌手」、「流行爵士歌手」等,確令觀眾大開眼界,銳哥便指諗獎項名不算好難,因為不是完全憑空想像,個個都有根有據,只是有少少巧立名目:「我好記得,當時(2008年)好想鼓勵陳偉霆,因為佢外型好好,佢唱片公司(英皇)亦都好想畀機會佢,當然都有好多人攻擊佢,話佢跳舞嘥氣,又笑佢『的士陳』,但我就唔係咁睇,我覺得唔應該苛刻批評佢,就開咗個跳唱歌手(按:實為新城勁爆跳舞歌曲)畀佢,雖然係巧立少少,但其實都好貼身。」

至於「新城全球勁爆歌手」這個超級大獎之所以出現,原來都有段故事,銳哥說:「當時劉德華肯嚟,但陳奕迅又喺度,唯有諗多個全球勁爆歌手,然後畀劉德華,你問陳奕迅高唔高興,其實佢係心服,論全球影響力,一定係劉德華最好;論唱功、論原創力,就一定係陳奕迅最好,佢拎勁爆男歌手係啱嘅,對上一級就係全球勁爆歌手,咁5年後陳奕迅都拎到啦!」

如果叫銳哥私人畀獎,到底今年哪一個歌手、哪一隻專輯、歌曲最獲得其青睞?他坦言陳奕迅的《L.O.V.E》必定是年度最佳專輯:「佢裏面首首都係小品,好襟聽,我自己就最鍾意《漸漸》。」記者笑他今次終於忍到手只「頒」一個獎時,他便說:「咁我都好鍾意容祖兒嘅《心之科學》嘅,佢嘅演繹方法絕對稱得上大姐級,好有風範,係香港嘅Pop Queen。」
二〇二三年度全女班投票

唔覺得香港搞唔到,電影金像獎咪又係小圈子兼有奇怪名單但一樣有認受性同可觀性

認同搵評審係最大問題
...
just11256 發表於 2019-1-3 13:45

金像獎本身認受性都有問題
如果有機會,你去公共圖書館借一借每年金像獎本場刊
場刊有寫每年的第二輪五十五人評審團名單
有好多人其實年年都係55人評審團裡面
流動率唔高
電影如是,音樂方面相信都一樣(音樂人行頭更窄, 如果古仔係用演藝人名義搞,都未必請街外人,好似樂評人來評審)

最驚玩玩下啲唱片公司杯葛唔玩

唔覺得香港搞唔到,電影金像獎咪又係小圈子兼有奇怪名單但一樣有認受性同可觀性

詳細睇LINK:

我節錄一下
1. 評審得30人 (美國SAG係所有會員都有得投)
2. 評審認受性受質疑,公佈過 ...
cakeiii2000 發表於 2019-1-3 00:04

認同搵評審係最大問題
台灣個玩法可能 work(年年唔同評審,獎項反映當年評審口味)
另外你呢個日期係跟 grammy awards

新城16年好地地,結果gin lee不滿雙女金要aga配佢唔玩
其實公開歌手真實銷量已好足夠 ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-3 12:44

好自私

簽名被屏蔽

CASH算係咩性質呢?

詳細睇LINK:

我節錄一下
cakeiii2000 發表於 2019-1-3 00:04

Thanks! They can definitely do better than 30 people. Start with everyone who won any music award in the last five years (kind of like how the Oscars invite past nominees to be members), including the composers/arrangers etc OR everyone who release an album in the last five years. Add some wild card honorary members (like Alan Tam, Andy Lau, etc.) and we are good to go.

詳細睇LINK:

我節錄一下

咦 原來唔係 2012 年嗰次
咁 12 年嗰次又係乜嚟
二〇二三年度全女班投票

Really? Do you have more information? Would love to read more about that.

I think a 演藝人協會 aw ...
kin888 發表於 2019-1-2 20:44

詳細睇LINK:
http://www.ihktv.com/performing-2010-outstanding-performance-award-nomination.html

https://hk.entertainment.appledaily.com/entertainment/daily/article/20110104/14832195?itm_campaign=hkad_internal_link&itm_medium=internal&itm_source=hkad_web&itm_content=internal_link_1

我節錄一下
2. 評審認受性受質疑,公佈過的有:譚詠麟、劉德華、黎明、容祖兒、趙雅芝及黃秋生,由佢地全權評晒電視、電影、電台及音樂四個界別,但有啲藝人只是單一組別發展/工作,評選其他界別並唔太合適
3. 話就話分兩輪投票,但都係同一批人,佢地一齊揀左3強,再一齊揀最後得獎者
4. 評審期係2009年10月1日至2010年9月30日 (SET到兩頭唔到岸)

Really? Do you have more information? Would love to read more about that.

I think a 演藝人協會 aw ...
kin888 發表於 2019-1-2 20:44

印象中嗰年男歌手係 Eason 女歌手係 GEM 其他唔記得
二〇二三年度全女班投票

N年前做過一次,想好似美國SAG咁又電視又電影(結果太小圈子, 一年收皮)

cakeiii2000 發表於 2019-1-2 18:06

I think a 演藝人協會 award could work actually. The Grammys/Oscars are given by the industry as well. It obviously takes time to build recognition, but with the non-903 awards all lacking social media recognition, now would be a pretty good time to start. Open TV should jump to this opportunity to get media rights. They need a marquee event also. If done right, this can be recognized as a main event within a decade.

I hope they try.

慳翻啖氣仲好啦,唱片公司為膠都杯葛曬各台

希望同CM合作
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

最後可能類似cash

要怪就怪港台真係冇料到
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

政府唔會BUY, 你睇阿姐都成日話政府唔夠支持粵劇

古仔係想用咩名目做呢件事先? 邊個主辦? 演藝人協會?
N年前做過一次,想好似美國SAG咁又電視又電影(結果太小圈子, 一年收皮)

成件事又請唔請四台一齊參與?
如果唔請的話,其實同今日的CASH差唔多(EVEN都係小圈子)
無傳媒參與,又係邊D人評?

有四台,中間啲利益衝突又點拆?
自家頒獎禮又點呢?

要搞就要同政府搞
但我唔覺得政府會做呢樣野......
Anyway 都開心見到佢出力幫呢個香港樂壇

其賁好多年前學友都講過要統一,只不過四台同唱片公司只顧自己的利益最後不了了之左之嘛

嘩... 即係香港演藝人協會都係g_y member club囉...
真係"就像個軍團一個秘密組織誕生"
btw 如果軒仔都推"香港金曲獎"
身為蛋記藝人既佢真係值得表揚

無乜可能咯,香港呢種娛樂圈生態,要做一個評審制又認可度高嘅頒獎禮,根本無可能。
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam