返回列表 發帖

CH細聽.音樂推介 2019

出來工作好幾年, 才驟覺理想也講生存。
但願自己在未來不會忘掉了最想栽種的果,
繼續在寬廣的未來無憾的做我。

Credit to:
Dear Jane - 遠征
Supper Moment - 幸福之歌
RubberBand - 未來見

CH細聽.音樂推介 2019 冠軍歌

Week 01  艾怡良 - Forever Young
Week 02  RubberBand - 發麻
Week 03  艾怡良 - Forever Young
Week 04  陳奕迅 - 我們萬歲
Week 05  張敬軒 - 裝睡的情人
Week 06  陳健安 - 一吻穿越四十六億歲
Week 07  Nowhere Boys - 致旅途中的我
Week 08  Mr. - 釋放自己
Week 09  陳綺貞 - 沙發海
Week 10  鄭融 - 13樓的大笨象
Week 11  陳柏宇 - 中佬旅行團
Week 12  Dusty Bottle - You Don't Know Me
Week 13  馮允謙 - 聲音導航

Week 14  陳健安 - 告別的藝術
Week 15  陳輝陽×女聲合唱 - 終身美麗
Week 16  盧凱彤 - 光之外
Week 17  Mr. - 細說。叫喊
Week 18  容祖兒 - Pretty Crazy
Week 19  五月天 - 轉眼(2018自傳最終章)
Week 20  Serrini - 靜謐神林
Week 21  蔡依林 - 你也有今天
Week 22  RubberBand - 孤島人
Week 23  馮允謙 - 山旮旯
Week 24  RubberBand - 孤島人
Week 25  陳健安 - 在錯誤的宇宙尋找愛
Week 26  蔡依林 - 玫瑰少年

Week 27  艾怡良 - Forever Young
Week 28  鄭秀文 - 我們都是這樣長大的
Week 29  陳健安 - 在錯誤的宇宙尋找愛
Week 30  小塵埃 - 高地之下
Week 31  王菀之 - 波點女皇
Week 32  容祖兒 - 悲觀生物學
Week 33  林二汶 - 最後的信仰
Week 34  盧凱彤 - 圓謊
Week 35  容祖兒 - 悲觀生物學
Week 36  林海峰 - 努力奮鬥加油
Week 37  林欣彤 - 失戀的人站起來
Week 38  衛蘭 - 運動詩歌
Week 39  陳健安 - 以青春之名

Week 40  林二汶 - 最後的信仰
Week 41  LMF - 二零一九
Week 42  LMF - 二零一九
Week 43  陳綺貞 - 華生
Week 44  許廷鏗 - 我們與愛的距離
Week 45  馮允謙 - 尋找白金漢
Week 46  周國賢feat. JW - 逃生門(門外版)
Week 47  My Little Airport - 十八(live)
Week 48  楊丞琳 - 節日快樂
Week 49  Serrini - 天雷
Week 50  The Hertz - 末日快車
Week 51  陳輝陽×女聲合唱 - 最後的歌
Week 52  陳健安 - 重生

Hi
我們的總和

HEY YO!

早晨。再開post再comment
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

CH細聽.音樂推介 第一週

新年快樂。祝願大家青春常駐, Forever Young。

Rk Lw Nw Singer Song
1  2  4  艾怡良 Forever Young
2  4  2  蔡依林 怪美的
3  n  1  陳奕迅 我們萬歲
4  n  1  蔡健雅 我要給世界最悠長的濕吻
5  R  5  RubberBand 發麻
6  1  5  陳綺貞 殘缺的彩虹
7  n  1  張敬軒 裝睡的情人
8  n  1  方大同 假行僧
9  3  2  林憶蓮 沙文
10 6  4  白安 讓我逃離平庸的生活
---------------------------------------------------
無冕之歌

其實我們都知道頒獎禮都是只場商業遊戲。
在這個前提下, 有這樣的成績其實我都心滿意足。

換個角度想, 就算拿到了又代表什麼?
最重要的是, 即使過了一年、兩年、十年、那怕是五十年,
你仍然記得有這首你心中的「至尊歌」/「我最喜愛的歌曲」的存在。

RubberBand - 未來見
「 曾愛唱的那首 誰可代替 」

ps. 其實我都J左6號...把聲好多年

留名支持
第四位相當好聽,多謝推介

支持祖粉
支持 Forever Young
希望新一年呢個榜會支持多啲祖兒
無論係姓容嗰個定係姓王嗰個
Btw 其實留曬位未 lol 好似好快已經好多人好踴躍想 Text 呢個榜主
為排版默哀一秒。。。
今年段開場白唔再係 Tag 女人... 好慘
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

支持祖粉
無論係姓容嗰個定係姓黃 ...
616.1314 發表於 2019-1-2 23:46

咁姓王果個呢
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

咁姓王果個呢
John 發表於 2019-1-3 00:52

OK 其實係我打錯字
二〇二三年度全女班投票

消耗大假 至可認定 冰島也沒有避世的小鎮
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

消耗大假 至可認定 冰島也沒有避世的小鎮
John 發表於 2019-1-3 10:55

點解會出現楊姓女歌手首自由行

支持祖粉
無論係姓容嗰個定係姓王 ...
616.1314 發表於 2019-1-2 23:46

我個心入面都仲有一班女人架

BTW大家可以安心留言
我KEEP一個summarize冠軍歌就夠

早晨。再開post再comment
Evan@LaRossa 發表於 2019-1-2 22:45

好耐無見啦
你同你BB近況如何啊 :)
得閒就多D上黎CM 啦!!
HEY YO!
kwanie 發表於 2019-1-2 22:39

Hi
Wonders 發表於 2019-1-2 22:38

留名支持
第四位相當好聽,多謝推介
bagfgfcde 發表於 2019-1-2 22:57

thx
新一年繼續支持國語歌/RB

CH細聽.音樂推介 第二週

1  5  6  RubberBand 發麻
2  1  5  艾怡良 Forever Young
3  7  2  張敬軒 裝睡的情人
4  6  6  陳綺貞 殘缺的彩虹
5  2  2  蔡依林 怪美的
6  3  2  陳奕迅 我們萬歲
7  4  2  蔡健雅 我要給世界最悠長的濕吻
8  8  2  方大同 假行僧
9  n  1  鍾舒漫 黑人問號
10 n 1  李幸倪 風靡
---------------------------------------------------
揀十首歌

發覺聽左佢地既歌咁耐
竟然無認認真真咁揀過我既top10
但其實要我揀都有難度
因為好多歌我都好鍾意
所以不如每隻碟揀一首我最喜愛既歌啦

如果你地都因為未來見而鍾意RubberBand
希望我揀既另外九首歌你地都會鍾意啦

A - 遊車河
B - 夏令時間
C - 海.地
D - Dedicated To…
E - 快樂鐳射鋪
F - 成長說明書
F? - 你和我
G - 我是未來
H - 未來見
All time favourite -  發現號

RubberBand - 我是未來
「 我是未來 熾熱存在 」
https://www.joox.com/hk/zh_hk/single/PvHHMLcQmcABM6cAsDLDGg==

希望有容祖兒版嘅揀十首歌
二〇二三年度全女班投票

希望有容祖兒版嘅揀十首歌
616.1314 發表於 2019-1-9 21:24

之前SIDETRACK 揀過一次 你想我點揀先
所有歌之中揀?

之前SIDETRACK 揀過一次 你想我點揀先
所有歌之中揀?
CunninG 發表於 2019-1-9 21:52

都可以
雖然我都覺得好難揀
二〇二三年度全女班投票

CH細聽.音樂推介 第二週

1  5  6  RubberBand 發麻
2  1  5  艾怡良 Forever Yo ...
CunninG 發表於 2019-1-9 21:23
我都分享一下 !

A - 零度聖誕
B - 夏令時間
C - 海.地
E - Slow & Easy
F - 坦白
F? - 你和我
G - 堅彌地城
呢度 - 山河故人
H - 未來見
All time favourite - 夏令時間

你漏左《呢度》
同埋我而家先發覺發現號係無落碟 , 一直以為係收錄喺 Connected 到

都可以  
雖然我都覺得好難揀
616.1314 發表於 2019-1-9 22:08

真係好高難度,我要少少時間聽下番
就如果靠第一印象我腦海最先浮現既係呢十首歌

床前無月光 / 這分鐘更愛你 / 黃昏點唱機 / 我好得閒 / 近在咫尺 /
啜泣 / 很忘 / 候鳥樹 / 愛一個上一課Jazz Mix / 我杯茶

我都分享一下 !

A - 零度聖誕
B - 夏令時間
C - 海.地
E - Slow & Easy
F - 坦白
F?  ...
chanchan0909 發表於 2019-1-9 22:18

其實我記得,
不過我加埋呢度就會過十隻歌
同埋如果咁我要落埋精選碟

我都分享一下 !

A - Heroes
B - 天台飛人
C - SimpleLoveSong
E - 睜開眼
F - 坦白
F? - 怪物 (其實全隻都唔太鍾意)
G - 堅彌地城
呢度 - 山河故人
H - 未來見
All time favourite - SimpleLoveSong

唔係上年即興去睇佢哋演唱會
都唔會發現自己原來一直miss咗一隊咁出色嘅樂隊

發覺好似早左冠發麻 XDD
又國歌法又無賴拉高綜援門檻連三隧分流都要請示北京 xx(

你又咁遲上風麼-.-

我都分享一下 !

A - Heroes
B - 天台飛人
E - 睜開眼
F - 坦白
F? ...
不瑕 發表於 2019-1-9 23:04

BCDEFGH 同呢度 首選都一樣
A 我揀小涼伴
E 係個人最愛 仲有倒行詩 S&E MAMA 快樂鐳射鋪 豬籠墟事變 都勁高質
F 成長說明書都可以同坦白爭下
F? 我都冇乜感覺 就你和我啦

All-time 飛佛 - 睜開眼

最鍾意挾持

最鍾意挾持
John 發表於 2019-1-12 17:02

但我唔鍾意光頭Y成件事無晒RB味

BCDEFGH 同呢度 首選都一樣  
A 我揀小涼伴
E 係個人最愛 仲有倒行詩 S&E MAMA 快樂鐳射鋪 豬籠 ...
bagfgfcde 發表於 2019-1-12 14:22

E雖然唔係最愛
但反而覺得係最平均
最耐聽

發覺好似早左冠發麻 XDD
又國歌法又無賴拉高綜援門檻連三隧分流都要請示北京 xx(

你又咁遲上風麼-.- ...
kwanie 發表於 2019-1-12 02:14

算啦, 咁關心時事不如關心下d yen又貴左做港豬番鄉下既成本又高左

我都分享一下 !

A - Heroes
B - 天台飛人
E - 睜開眼
F - 坦白
F? ...
不瑕 發表於 2019-1-9 23:04

遲左知好過唔知!最緊要係第日要繼續支持RubberBand 既音樂

CH細聽.音樂推介 第三週

1  2  6  艾怡良 Forever Young (#1 for 2 weeks)
2  6  3  陳奕迅 我們萬歲
3  3  3  張敬軒 裝睡的情人
4  n  1  陳健安 一吻穿越四十六億歲
5  5  3  蔡依林 怪美的
6  1  7  RubberBand 發麻
7  7  3  蔡健雅 我要給世界最悠長的濕吻
8  n  1  五月天 轉眼(2018自傳最終章)
9  n  1  Mr. 釋放自己
10 n  1  林家謙 下一位前度
感覺完美

以前會覺得張敬軒的音樂有點「老氣橫秋」。
直至聽到這張《Senses Inherited》,
我才發現那份「老氣橫秋」是一種懷舊的感覺,
是一份屬於八、九十年代才會出現在廣東樂壇的細膩質感。

張敬軒 - 歲月靜好
「 那麼多人無非找一個人
  快樂過一生印下腳印  」

吻停不知幾多歲的你

答案:
一吻穿越四十六億歲

全力支持永遠年輕 !!!

支持 01 03 10
二〇二三年度全女班投票

歲月靜好 >> 裝睡的情人

英皇可唔可以搵次派啱歌

歲月靜好 >> 裝睡的情人

英皇可唔可以搵次派啱歌
kwanie 發表於 2019-1-19 02:36

如果派岩歌就唔係英皇啦如果佢地咁識派歌
容小姐都唔會有咁多好聽既side track開my secret live
支持 01 03 10
616.1314 發表於 2019-1-15 21:06

全力支持永遠年輕 !!!chanchan0909 發表於 2019-1-15 17:18

如果連我自己都唔支持Forever Young
我都唔知邊個會
吻停不知幾多歲的你

答案:
一吻穿越四十六億歲
John 發表於 2019-1-15 04:37

呢個梗幾好

CH細聽.音樂推介 第四週

1  2  4  陳奕迅 我們萬歲
2  4  2  陳健安 一吻穿越四十六億歲
3  1  7  艾怡良 Forever Young (#1 for 2 weeks)
4  3  4  張敬軒 裝睡的情人
5  7  4  蔡健雅 我要給世界最悠長的濕吻
6  n  1  Nowhere Boys 致旅途中的我
7  n  1  蔡依林 消極掰
8 10 2  林家謙 下一位前度
9  9  2  Mr. 釋放自己
10 n 1  周柏豪 最後召集
Top 10 Pick

自從Shiga消失左, 就無人再唱到MK仔女既心聲
所以突然想揀我最鍾意既十首Shiga songsssss.

1. 只要和你在一起
2. 為何要我愛上你
3. 舊街角
4. 起跑
5. I'll Still Loving You
6. 到此為止
7. 時間開的玩笑
8. 等到Sunday就Call你
9. 好好過
10. 讓我享受談戀愛

連詩雅 - 只要和你在一起
「 若最終安全離開 容許我再不按捺
  高呼喊別人懷疑的愛  」

無水星逆行

支持愛ga榜主
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

支持 123569!
如果有埋水星逆行同說一句就更好

真嗰個榜就支持 1348
希望榜主會上一種永遠
順便點評下首歌
二〇二三年度全女班投票

支持 123569!
如果有埋水星逆行同說一句就更好

真嗰個榜就支持 1348
希望榜主會上一種永遠
順 ...
616.1314 發表於 2019-1-25 17:37

說一句其實排第十一
至於一種永遠呢....
我覺得個問題係曲詞連vocal都好一般
反而我覺得編曲
因為反而齋聽編曲都明佢想做咩
聽左幾次
其實首歌係幾有舞台劇feel
但作為主打歌就真係合格

支持愛ga榜主
JasOh103 發表於 2019-1-25 08:49

包括Aga嗎
無水星逆行
kwanie 發表於 2019-1-24 00:50

唔知點解我真係麻麻地水星 - -

I miss her

若世界不容人 不失氣概
若歲月不留人 佔有現在

CH細聽.音樂推介 第四週

1  2  4  陳奕迅 我們萬歲
2  4  2  陳健安 一吻穿越四 ...
CunninG 發表於 2019-1-23 22:24

hi bitch

hi bitch
stopzi 發表於 2019-1-26 12:42

huh???

若世界不容人 不失氣概
若歲月不留人 佔有現在
weiquan 發表於 2019-1-26 10:13

I miss her
ed8671ed 發表於 2019-1-25 23:50

old shiga is dead

CH細聽.音樂推介 第五週

1  4  5  張敬軒 裝睡的情人
2  2  3  陳健安 一吻穿越四十六億歲
3  1  5  陳奕迅 我們萬歲
4  3  8  艾怡良 Forever Young
5  n  1  陳柏宇 中佬旅行團
6  7  2  蔡依林 消極掰
7  n  1  陳綺貞 沙發海
8  9  3  Mr. 釋放自己
9  6  2  Nowhere Boys 致旅途中的我
10  n  1  陳蕾 當我迷失時聽著的歌
金春卷提名

都話左祖粉係最crazy既生物
竟然會有人想搞金春卷獎
咁好啦
如果你問我最難聽既十首容祖兒單曲
我會揀呢十首 (有跟據我既接受程度排過下)

1. 快樂最快
2. 解語花
3. (疒孟)
4. 一種永遠
5. 我要玩
6. 無人知道雙子座
7. 扮了解
8. 今年新款
9. 明日恩典
10. 布殼鳥大反擊

ps1. 好啦, 我開始後悔上年唔冠心之科學啦
ps2. 好想幫出色平反, 雖然好多人覺得好膠, 但我覺得好正

容祖兒 - 出色

支持 1 3 4
希望會上下一種永遠喇
既然無人知道雙子座都有 10>xx 嘅時候
二〇二三年度全女班投票

布殼鳥

支持你支持牙豹

我要玩開始不斷挑戰樂迷/容粉既忍耐力
另 應該要比返個credit搞金春卷獎果位美會員
我們的總和

金春卷方面大致認同
不過唔明點解有疒孟
我覺得呢首其實都算正常
我會換全副舞裝入去
明日恩典其實真係好老土 x.x
好彩容氏本人好似都唔鍾意首歌
近年都好少會聽到
二〇二三年度全女班投票

其實拍埋一種永遠度
其餘九首都好好聽
直接宣佈金春卷係一種永遠喇
二〇二三年度全女班投票

CH細聽.音樂推介 第六週

1  2  4  陳健安 一吻穿越四十六億歲
2  9  3  Nowhere Boys 致旅途中的我
3  10 2  陳蕾 當我迷失時聽著的歌
4  4  9  艾怡良 Forever Young
5  5  2  陳柏宇 中佬旅行團
6  8  4  Mr. 釋放自己
7  n  1  蔡依林 腦公
8  7  2  陳綺貞 沙發海
9  3  6  陳奕迅 我們萬歲
10 n 1  梁釗峰 問題青年
11 n 1  容祖兒 一種永遠*

*由於我都覺得自己仲係祖粉
有義務上一上容祖兒既派台歌以表忠誠
又鑑於我覺得好難頂既無人知道雙子座我都上到一星期第10位
所以期間限定加開一星期第11位比更加難頂既一種永遠
青春18

要我揀番上年最underrated既一首歌,
或者會係呢首。

有些歌, 就係當下新出未必會好大感覺,
但當錯過左, 其後再聽番,
先會更感同身受歌曲既情感。

同樣地, 有些人即使同佢地可能會因為際遇而無法子有一個完美既結局,
但就係因為呢個不美完既結局, 甚或係無疾而終,
先令一點一滴美好既回憶成為閃亮的青春

梁釗峰 - 閃亮的青春
「 多謝你 你令我的青春會閃 」

濕吻 > 一吻
一種永遠 > 雙雙座

一種永遠我都冠唔落手

見到第十一位笑咗
二〇二三年度全女班投票

見到第十一位笑咗
616.1314 發表於 2019-2-10 19:00

一種永遠我都冠唔落手
John 發表於 2019-2-10 11:50

希望第二PLUG會好少少

濕吻 > 一吻
一種永遠 > 雙雙座
bagfgfcde 發表於 2019-2-9 23:13

WELL....

CH細聽.音樂推介 第七週

1  2  4  Nowhere Boys 致旅途中的我
2  6  5  Mr. 釋放自己
3  1  5  陳健安 一吻穿越四十六億歲
4  5  3  陳柏宇 中佬旅行團
5 10 2  梁釗峰 問題青年
6  9  7  陳奕迅 我們萬歲
7  3  3  陳蕾 當我迷失時聽著的歌
8  n  1  艾怡良 玻璃心
9  8  3  陳綺貞 沙發海
10 n 1  連詩雅 孤身走
2月13

2月13日, 聽番D應節歌曲。

蔡依林 - 十三號星期舞
「 慶祝今天無拘無束 預祝明天找到幸福 」