返回列表 發帖
ED’s Choice Billboard Award 2018
年度男歌手 銀獎

方大同

冠軍歌曲:Ten Reasons
上榜歌曲:頌海、雲南里

方大同就是質素保證!2016年《西遊記》後,方大同暫時放下製作專輯的念頭,2018年他交出一首首的單曲,還有兒歌EP,產量異常地高,但同時仍然有一定質素。方大同的R&B風格在自由自主的創作下玩得更出神入化,年初的《Ten Reasons》有著舊式大同情歌的感覺,但編曲仍然是落足料;年中的《頌海》加上王詩安的一唱一和,彷彿感受到海風迎面而來;最後的《雲南里》比他近期作品的編曲來得簡單,又將聽眾帶到輕鬆自在的世外桃源。方大同的演唱實力配合著自家調配的音樂風格,更加稱得上是一個成功的製作人。

Anyway,其實我今年最喜歡的是《Throw If Off》

原來頒緊獎
支持 Ed
希望你同陳陳會派利是俾咁多位美會員
今年男歌手表現疲弱到淨係頒金 ...
616.1314 發表於 2019-2-5 14:44

多謝支持
我冇利是派
坤坤又被無視了
笑了
bagfgfcde 發表於 2019-2-5 14:40

brandi charlile says hi

ED’s Choice Billboard Award 2018
年度男歌手 金獎

側田

冠軍歌曲:半杯入魂
上榜歌曲:咖啡因萬歲、?

相信看到這個結果,除了驚嚇,就只有驚嚇。
其實側田出道至今,可能是因為在大公司旗下,中期大部份歌曲都彷彿在複製著田式情歌,不太合胃口。
2017年側田交出一張《The Drug Called Music》,但可惜我對當中大部分歌曲都不感興趣。綜觀今年3首派台歌,似乎更符合《The Drug Called Music》的命題:由令人聽上癮的咖啡因,到喝下半杯上心頭的酒精,再有沉溺到渴求Happy Hour一醉解千愁,就反而合我口味。

男金男銅都唔識欣賞
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: Diff. - Gin Lee

?

支持坤坤
其餘兩個都係好多年前表現比較好

直接頒女人啊唔該
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

我地過多一個鐘先頒女人
逗利是先

年度男歌手 金獎

側田

上榜歌曲:咖啡因萬歲、? ...
ed8671ed 發表於 2019-2-5 14:55

嘩 美田金
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

年度男歌手 銅獎

吳業坤

上榜歌曲:凱旋門、精裝追女仔、神不守舍、 ...
ed8671ed 發表於 2019-2-5 14:39

兒歌榜?

支持晧軒 支持坤囝
雖然唔太識欣賞今年坤囝啲新嘗試

ED's Choice Billboard Award 2018

最佳作曲
《愛情是一種法國甜品》--林家謙

其他入圍作品:
《一個 ...
ed8671ed 發表於 2019-2-5 13:15

i am very thanks Eddie

我地過多一個鐘先頒女人
逗利是先
ed8671ed 發表於 2019-2-5 15:18

希望冇李恨倪

支持RB 李晧軒

Gin Lee is ready

ED's Choice Billboard Award 2018

年度女歌手 最後六強
Serrini
王嘉儀
岑寧兒
李幸倪
陳蕾
鄧小巧

年度女歌手 最後六強
Serrini
王嘉儀
岑寧兒
李幸倪
陳蕾
鄧小巧 ...
ed8671ed 發表於 2019-2-5 16:27

繼續支持 Serrini Sophy 同 Gin Lee
二〇二三年度全女班投票

男金男銅都唔識欣賞
kevinlai1621 發表於 2019-2-5 14:58
嘩 美田金
帥小寶` 發表於 2019-2-5 15:19

慘 側田今年啲歌的確幾好聽 雖然量少
?
bagfgfcde 發表於 2019-2-5 14:59

笑了
支持坤坤
其餘兩個都係好多年前表現比較好
nicholashin 發表於 2019-2-5 15:00

但係其他都得唔到我本年喜愛
兒歌榜?
RVHOCPC 發表於 2019-2-5 15:21

已經消失咗3年
支持晧軒 支持坤囝
雖然唔太識欣賞今年坤囝啲新嘗試
kel_kelvin 發表於 2019-2-5 15:25

希望晧軒多啲人喜愛
希望坤坤今年可以大發力
i am very thanks Eddie
CunninG 發表於 2019-2-5 15:40

好可惜 我出年唔會比新人獎你
希望冇李恨倪
bagfgfcde 發表於 2019-2-5 15:48

已經拒絕入境
支持RB 李晧軒

Gin Lee is ready
weiquan 發表於 2019-2-5 15:56

已經安排專機去馬拉

年度女歌手 銅獎

陳蕾

冠軍歌曲:Run Away
上榜歌曲:娛樂人生、慌、Tracey

陳蕾在2018年絕對是大放異彩的一年,前年推出的《出走》、《你快樂嗎》無疑是為她的出走N部曲打開了一個序幕,但音樂上仍然未見得特別純熟。這一年,《娛樂人生》、《Run Away》都足見陳蕾的那團溫火已經猛烈燃燒,為她塑造成一個型格、夠iconic的形象。年底的《Tracey》受電影劇情帶動而創作,我們可以從中又見到一個真誠、感性的女子在抒發感情。這位女子的聲線獨特,將音樂適當地融入到自己的理念與性格,期待未來見到她的棱角繼續綻放。

爆大冷
希望餘下兩席系
S02
Serrini
我們的總和

睇完男歌手 覺得女歌手會爆冷 王嘉儀銀 岑寧兒金

年度女歌手 銀獎

李幸倪

冠軍歌曲:天地一沙鷗、侘寂
上榜歌曲:曌、很堅強、信、自我感覺還好、風靡

馬拉歌姬李幸倪繼2012年及2016年第三度登上銀獎寶座,終於達成「亞亞亞」成就。2018年的李幸倪因為有紅館演唱會,所以一直在衝。從《Live in the Moment》遺留下來的自信單曲《曌》開始,中間有怨婦味濃的《很堅強》、唱功了得但旋律坎坷的《信》,兩首歌曲的演繹都足見此女子之演唱功力。年底的《侘寂》、《風靡》擺出一副與《Bold & Beautiful》不一樣的型格姿態,似乎是想成為新一代環球自信代言人?李幸倪這次再奪銀獎並非純粹以量取勝,而是今年拿捏各種曲風都的確有發揮其唱功的特點,值得嘉許。

繼續支持 Serrini Sophy 同 Gin Lee
616.1314 發表於 2019-2-5 16:30

頭兩個are really good
爆大冷
希望餘下兩席系
S02
Serrini
Wonders 發表於 2019-2-5 16:41

你以為有邊個
睇完男歌手 覺得女歌手會爆冷 王嘉儀銀 岑寧兒金
nicholashin 發表於 2019-2-5 16:47

睇嚟男歌手真係嚇親唔少人

值得一提馬拉歌姬李幸倪2012年曾以 蝦 今天終於一人回家 獲得ed榜至尊歌
我們的總和

頭兩個are really good

你以為有邊個

睇嚟男歌手真係嚇親唔少人 ...
ed8671ed 發表於 2019-2-5 16:49

本身以為肥婆有三甲
我們的總和

睇到有少少頭暈眼花

年度女歌手 銀獎

李幸倪

上榜歌曲:曌、 ...
ed8671ed 發表於 2019-2-5 16:47

實至名歸
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

嘩 實至名歸!
恭喜堅姐 呢個榜好高質
二〇二三年度全女班投票

年度女歌手 銀獎

李幸倪

Talentttttt
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

年度女歌手 金獎

Serrini

冠軍歌曲:Pink Song、趣緻的響鈴、Let Us Go Then You And I
上榜歌曲:Don’t Text Him

2017年率先勇奪年度唱片金獎的Serrini,今年乘著《Don’t Text Him》的餘波,派上多首歌曲。除此以外還有《趣緻的響鈴》這首extended from Don’t Text Him概念的八十年代懷舊金曲。
歌曲上的評價,早在去年已經講過,就不再重覆。想講講Serrini這個奇怪的女子,18年中首次現場欣賞她的演唱會(ummmmm...我應該說是很型的文青聚會),一舉手一投足,完全是一個享受其中的表演者。或許她沒有完美的唱功,但貪玩、天馬行空的性格,豐富及真誠的感染力,絕對能昇華每首歌曲的價值。
所以,各位小朋友,記住聽MAMI話,飲多啲水,睇多啲書,做個對社會有貢獻嘅人,OK?

飲多啲水,睇多啲書
ed8671ed 發表於 2019-2-5 16:58

睇到想喊

值得一提馬拉歌姬李幸倪2012年曾以 蝦 今天終於一人回家 獲得ed榜至尊歌  ...
Wonders 發表於 2019-2-5 16:49

想ignore呢個賽果
本身以為肥婆有三甲
Wonders 發表於 2019-2-5 16:50

一首冠軍歌都冇
睇到有少少頭暈眼花
bagfgfcde 發表於 2019-2-5 16:52

睇serrini定驚
實至名歸
帥小寶` 發表於 2019-2-5 16:53
嘩 實至名歸!
恭喜堅姐 呢個榜好高質
616.1314 發表於 2019-2-5 16:54
Talentttttt
JasOh103 發表於 2019-2-5 16:55

一堆gin fans
scary

小巧好慘

終於有個獎相同

年度女歌手 金獎

Serrini

冠軍歌曲:Pink Song、趣緻的響鈴、Let Us G ...

抄我上年女金賽果 可恥

睇到想喊
帥小寶` 發表於 2019-2-5 17:01

希望你re冠返
小巧好慘
帥小寶` 發表於 2019-2-5 17:08

可能仲有十大呢
終於有個獎相同
nicholashin 發表於 2019-2-5 17:12

抄我上年女金賽果 可恥
bagfgfcde 發表於 2019-2-5 17:21

talent always wins

恭喜 Serrrini
女人個賽果完勝男人嗰邊
二〇二三年度全女班投票

最佳歌曲MV

《Creo en Mi》--導演:比爾賈

其他入圍作品:
《Don’t Text Him》--導演:Maggie Leung Man Kei
《Run Away》--導演:Pixel Ivan
《大女人主義》--導演:Welby Chung
《守口如瓶》--導演:周國賢
《芭樂》--導演:Sheng Wong

Don’t Text Him is robbed

最佳歌曲MV

其他入圍作品:
《Don’ ...
ed8671ed 發表於 2019-2-5 17:33

YESSSSSS

最佳歌曲MV

其他入圍作品:
《Don’ ...
ed8671ed 發表於 2019-2-5 17:33

恭喜 JAS
風衣入圍都無份 好慘
二〇二三年度全女班投票

睇黎ed係《大女人主義》MV入面嘅港女 唔畀坤坤MV導演拎獎

淨返年度十大同年度專輯三甲未頒
等我寫埋啲tag先
究竟大山婆會唔會繼續有獎攞呢?要密切留意唷~
我哋夜啲8點後再見

年度十大 最後三十強
Creo en Mi
Leaving Home
Let Us Go Then You and I
Pink Song
Run Away
To Whom
七尺之下
天地一沙鷗
天空塌下前
毋忘我
半杯入魂
未來見
年少有為
灰色
求生
身體語言
那一端
奉愛之名

風衣
飛砂
荒原
凱旋門
幾分之幾
愛情是一種法國甜品
當下的力量
盡力呼吸
撞柱
翩翩
關於寂寞

又借大山婆搶收視
如果冇十大高位呢個榜可以不理

恭喜 Serrrini
女人個賽果完勝男人嗰邊
616.1314 發表於 2019-2-5 17:32

我都相信係
Don’t Text Him is robbed
bagfgfcde 發表於 2019-2-5 17:34

nevermind
1 gold > 3 silver
YESSSSSS
JasOh103 發表於 2019-2-5 17:37

恭喜瘦瘦個導演
恭喜 JAS
風衣入圍都無份 好慘
616.1314 發表於 2019-2-5 17:39

有好多好正嘅mv都入唔到
下年要加開入圍額
睇黎ed係《大女人主義》MV入面嘅港女 唔畀坤坤MV導演拎獎
nicholashin 發表於 2019-2-5 17:39

最嬲係最後食大塊田
一講到佢就諗起好難聽嘅simplelovesong

又借大山婆搶收視
如果冇十大高位呢個榜可以不理
JasOh103 發表於 2019-2-5 18:02

希望gin fans唔好杯葛

Wow 期待半杯入魂嘅ed喺凱旋門表演撞柱

話時話 903 Song of the year 又一個榜食白果
好開心
我們的總和

年度女歌手 金獎

Serrini

冠軍歌曲:Pink Song、趣緻的響鈴、Let Us G ...

tks god!!
proud of mama

年度女歌手 銀獎

李幸倪

年度男歌手 金獎

側田

上榜歌曲:咖啡因萬歲、? ...
ed8671ed 發表於 2019-2-5 14:55

actually better than hins / jason