返回列表 發帖
例如邊d
kayzzz 發表於 2019-1-7 12:16

例如老少平安A段就要嗌嗰d

播完林家謙播倫伯會唔會太大反差

aussie2013 發表於 2019-1-7 12:17

其實佢d live已經好左好多
恭喜Kay成為2010年代第一位雙料女金 (女金 最女)(亦係2004年之後都未出現過既雙料女金)
亦都恭喜Kay成為叱咤史上首位大滿貫女歌手
再恭喜Kay首奪最優秀流行女歌手大獎!

知唔知簽左邊間公司。。唔想係HINZ。。怕家謙受不了。。

首歌冇我想像中咁好,有少少失望,但都希望有冠

其實佢d live已經好左好多
kayzzz 發表於 2019-1-7 12:19

其實都唔係完全關唱功事
我覺得佢把聲真係好大限制

hlyung 發表於 2019-1-7 12:19

為大家下火 用心良苦
btw 新歌好聽 佢把聲有好大既potential

其實都唔係完全關唱功事
我覺得佢把聲真係好大限制
aussie2013 發表於 2019-1-7 12:20

咁我認同佢把聲好局限唱歌
恭喜Kay成為2010年代第一位雙料女金 (女金 最女)(亦係2004年之後都未出現過既雙料女金)
亦都恭喜Kay成為叱咤史上首位大滿貫女歌手
再恭喜Kay首奪最優秀流行女歌手大獎!

為大家下火 用心良苦
mtrccc 發表於 2019-1-7 12:21

一個鄰家男孩。幾純潔。。

一個老油條。一身臭味。。

家謙簽邊間公司

為大家下火 用心良苦
mtrccc 發表於 2019-1-7 12:21

有好大potential 咩?
佢把聲係好聽
但我覺得啲鼻音都幾重
應該唱唔到快歌
Jim's Music Selection 2019
WK 3: 身體語言 / 下一位前度 / 沙文

家謙bb唱片公司係WM Hong Kong?
未聽過呢間公司
轉身醒覺情路有秩序 不追過不知所需

aussie2013 發表於 2019-1-7 12:17

第八位
周國賢!!!
43. 誰最堅強 誰最善良 誰就會更高尚?
2019Week4
1花灑下的歌2遺書3重複愛一次

未聽過呢間公司
kenvincy.cn 發表於 2019-1-7 12:35

WM 會唔會係warner music
Jim's Music Selection 2019
WK 3: 身體語言 / 下一位前度 / 沙文

未聽過呢間公司
kenvincy.cn 發表於 2019-1-7 12:35

wow music?

放空 發表於 2019-1-7 12:46

係

放空 發表於 2019-1-7 12:46

但華納Social medias冇share過家謙啲嘢
可能真係簽咗比板主hinz

但華納Social medias冇share過家謙啲嘢
可能真係簽咗比板主hinz
hehehaha 發表於 2019-1-7 12:52

一定係啦

hlyung 發表於 2019-1-7 12:19

如果40年前已經有CM
大家可能J緊麟伯
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

家豪bb咁快又要88
如果最後家謙今年出到實體碟就慘
冠軍歌 若然冬天沒有花 - 梁釗峰 (44)
亞軍歌 白紙 - 許廷鏗 (28)
季軍歌 Forever Young - 艾怡良 (25) [ week 3 ]

如果40年前已經有CM
大家可能J緊麟伯
mosesming 發表於 2019-1-7 12:59

麟伯J啲定舒文J啲
Jayant Music Chart 2018 頒獎禮
Jayant Music Chart 2019 Week 3
1.古巨基 - 亂世情侶
2.張敬軒 - 裝睡的情人
3.黃淑蔓 - 光引致疼痛

麟伯J啲定舒文J啲
JayantL 發表於 2019-1-7 12:59

要問翻某會員先知
Long's Music Picks 2019 WK02
1. 守口如瓶 (1 week no.1)
2. 我們萬歲
3. Forever Young (1 week no.1)

麟伯J啲定舒文J啲
JayantL 發表於 2019-1-7 12:59

唔好逼我選擇OK?
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

唔好逼我選擇OK?
mosesming 發表於 2019-1-7 13:11

我要謝西嘉算

有好大potential 咩?
佢把聲係好聽
但我覺得啲鼻音都幾重
應該唱唔到快歌 ...
放空 發表於 2019-1-7 12:28

唔可以好似千千咁色惑
。Kaykay。Taytay。Kelly。

我竟然錯過家謙 bb的首播。。邊度可以重溫?

聽完首播,覺得家謙bb有d似男版aga
都係寫melody好正
但聲線真係太薄底啦
我祈求美雅拎女銅一定要發生

下一位前度
作詞: 林夕
作曲: 澤日生 / 林家謙
編曲: 林家謙
監製: 澤日生 / 林家謙

不哭了    不想了    不想就這麼沒事
若需要    亦不要    沒有滄桑的戀愛史
只怕根本我願意    要撫摸過每根刺
要給火花灼傷到極致
難道我    要證實每次真的    如此在意

不可以    總可以    將瑣事當天大事
那樣堅持    那樣不智   卻又知沒有結束不會開始
這次傷心到下次    也應該再有幾次
也許一想起某某是唯一可鍾意
才來害怕無下次其實多麼諷刺

若覺得第一位最愉快   
為何上一位不釋懷
誰亦在反覆錯愛之旅捱大
沒法想下一位的生涯
寧願能白首    還是罷手
彷彿怕    無憾便老得很快

相戀過    單戀過    單身或更加自在
那樣不同    那樣相似    到下一個會否傷得更精彩
不會得到最~愛    最多只有更~愛
這麼反覆比較繼續重複到未來
才明白愛情    是我和自己的競賽

若覺得第一位最愉快   
為何上一位不釋懷
誰亦在反覆錯愛之旅捱大
沒法想下一位的生涯
彷彿怕    無憾便老得很快

未結識到你    竟已先鼓起
捨得的勇氣    放下的志氣
不想找到你    就像前度再一起
期待順序遇著下一位的你
至少像漫步從容地別離
就算一說起    記起    別再和前度媲美

若覺得第一位最愉快   
為何上一位不釋懷
誰亦在反覆錯愛之旅捱大
沒法想下一位的生涯
彷彿怕    麻木便老得很快

不想哭笑    純熟得這麼快

---------------------------------------------------------------------

恭喜八婆 / 陳逸寧、谷祖琳、林兆霞、徐天佑、陳靜、梁詠琪、丁可欣、陳奐仁、曾國祥、豪Dee、雞Wing
作曲:黃艾倫/翁瑋盈
填詞:梁嘉茵
編曲:黃艾倫/翁瑋盈
監製:黃艾倫/翁瑋盈
http://www.metroradio.com.hk/997 ... g/music.aspx?m=1593

巧巧聽

Kkbox幾時先有我謙新歌聽

下一位前度
作詞: 林夕
作曲: 澤日生 / 林家謙
編曲: 林家謙
監製: 澤日生 / 林家謙

不哭了    不想了     ...
721AXA 發表於 2019-1-7 14:18

G持梁嘉茵
Jayant Music Chart 2019 Week 3

林家謙個唱腔同咬字都好似佢個friend Yoga
係好事定壞事

Kkbox幾時先有我謙新歌聽
kio0909 發表於 2019-1-7 15:04

聽講要星期五
今晚9點有MV
佢話MV同電台優先

聽講要星期五
今晚9點有MV
佢話MV同電台優先
JayantL 發表於 2019-1-7 15:51

頭幾日只出MV谷views又幾醒wor
季軍歌 Forever Young - 艾怡良 (25) [ week 3 ]

聽講要星期五
今晚9點有MV
佢話MV同電台優先
JayantL 發表於 2019-1-7 15:51

期待MV
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

嗚 把聲好丁到
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 04
1. 身體語言 2. 風靡 3. 我們萬歲

去年傳出分手結束5年情的樂壇天后容祖兒(Joey) 與劉浩龍(師兄) ,傳聞至今兩人都沒有正面回應,在公開場合每被問及兩人關係時,總是帶人遊花園,關係撲朔迷離。容祖兒早前憑《心之科學》奪「專業推介叱咤十大至尊歌曲」大獎,前日在個人社交網上,感謝一眾人的幫忙外,還似乎在暗示與師兄分手,話:「用自己的歌同自己打氣成功,重新開始!」

Joey在文中說:感謝每一位為我每一步都想得那麼用心, 讓我安心地實現一個又一個夢」,並逐一感謝多人,但在文尾說:「最後也感謝content team為我製作了YouTube短片心病還需心藥醫,容醫生用心地為失戀的朋友提供溫暖的打氣,世事最奇妙是,非常慶幸地,連容醫生本人我都係用呢首歌同自己打氣成功,重新開始!」
Joey是不是暗示與師兄已分手,為這段一直不被看好的戀情公告畫上句號?令人無限猜想。

Song of the year好有意思

去年傳出分手結束5年情的樂壇天后容祖兒(Joey) 與劉浩龍(師兄) ,傳聞至今兩人都沒有正面回應,在公開場合 ...
Jun. 發表於 2019-1-7 16:59

old news is so 唔識串

你應該post去香港樂壇回到過去
「讓我代你白頭   煩惱百千   紋在我手」
Week 3 ERadio 華語榜
1. 守口如瓶 - 周國賢  |  2. 亂世情侶 - 古巨基  |  3. Crying Underwater - Yukilovey

我謙派咗台五個鐘先播得一次
903可恥

好彩903俾左心G科學拎至尊歌
咁樣家謙bb先有"至尊歌作曲人"既名函, 方便今年掃獎

old news is so 唔識串

你應該post去香港樂壇回到過去
風見志郎 發表於 2019-1-7 17:06

係今日既星島黎

安仔派solo了

好彩903俾左心G科學拎至尊歌
咁樣家謙bb先有"至尊歌作曲人"既名函, 方便今年掃獎 ...
Lewis 發表於 2019-1-7 17:15

林家謙拿過作曲人未?佢有望拿埋張學友都拿唔到嘅幕後人大獎
中意港乐

守口如瓶係咪諗住谷定入十大

守口如瓶係咪諗住谷定入十大
hehehaha 發表於 2019-1-7 18:39

You Never Know  2>2 先係十大

安仔派solo了
艾石仔 發表於 2019-1-7 17:34

唔系派過獅子山上嗎?

唔系派過獅子山上嗎?
xteve 發表於 2019-1-7 18:42

那個是許志安
中意港乐

唔系派過獅子山上嗎?
xteve 發表於 2019-1-7 18:42

C AllStar On仔

希望家謙bb會認真做埋新人 繼續出歌
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 04
1. 身體語言 2. 風靡 3. 我們萬歲

安仔派solo了
艾石仔 發表於 2019-1-7 17:34

C AllStar 係咪想學當年Mini Cookies咁,一年推一個出solo碟

C AllStar 係咪想學當年Mini Cookies咁,一年推一個出solo碟
阿mark 發表於 2019-1-7 19:01

Jase = Miki
43. 誰最堅強 誰最善良 誰就會更高尚?
2019Week4
1花灑下的歌2遺書3重複愛一次