返回列表 發帖

阻止張繼聰出席頒獎禮 謝安琪:佢係樂壇叛徒

【明報專訊】謝安琪(Kay)在《十大中文金曲》首次獲頒「最優秀流行女歌手大獎」感開心,自言休息一 段時間,而且歌曲風格跟以前不同,有不少新嘗試,得獎喜出望外。她聽到粉絲的歡呼尖叫聲,心情特別興奮,獎項是她最大強心針。Kay說:「和Juno(麥浚龍)有兩年合作計劃,會繼續合作。稍後跟公司同事慶功,請去旅行就留給老闆Juno做,不能搶他風頭。頒獎禮前我們日日都互相多謝,他今日都有恭喜我。」

已過檔影壇 身分尷尬

3個頒獎禮密密攞獎,問到老公張繼聰與子女可有跟她慶祝?Kay笑說:「老公和仔女是冷靜派,表現好平淡,正反映我在家的地位。阿聰有時在電視Cap張不太靚的相,就代表他看了頒獎禮,他每次都說要到頒獎禮支持我,但我叫他不要來,因為佢已過檔影壇,是樂壇叛徒,如果到場身分尷尬;其實真正原因是我哋有協議,必定有一個在晚上留家看管小朋友,所以我不能與他同場。」Kay表示女兒年幼未懂事,卻被迫每日向媽咪用力說「加油!」當她看電視發現有髮型和外形與媽咪相似的人,懂得說「媽咪、一樣、好靚」,對爹哋則沒出聲,只識叫阿聰。

缺席《勁歌金曲》頒獎禮

Kay在3個頒獎禮共獲9個獎項,自覺很滿意,成績最好是2008年奪20多個獎。由於她的歌曲MV部分鏡頭不能在無綫播出而沒有派歌,所以將不會出席稍後舉行的無綫《勁歌金曲》頒獎禮。

Source: 明報 (2019年1月5日)

https://news.mingpao.com/pns/%E5%A8%9B%E6%A8%82/article/20190105/s00016/1546625947667/%E9%98%BB%E6%AD%A2%E5%BC%B5%E7%B9%BC%E8%81%B0%E5%87%BA%E5%B8%AD%E9%A0%92%E7%8D%8E%E7%A6%AE-%E8%AC%9D%E5%AE%89%E7%90%AA-%E4%BD%A2%E4%BF%82%E6%A8%82%E5%A3%87%E5%8F%9B%E5%BE%92

---

個人感想

原來阿Kay好鍾意fans啲歡呼尖叫聲。

阿Kay好鬼馬,話老公係樂壇叛徒。

原來Kay同老公要有一個係夜晚看管小朋友,個家庭好和諧。

Kakaball咁細個都咁叻女,識嗌媽咪好靚。

原來Kay無派歌去tvb係因為歌曲MV部分鏡頭唔可以係tvb播出,唔知係咪人妻MV啲吸煙鏡頭呢?

原來獎項係阿Kay既強心針,唔知阿Kay攞完女金同最優秀流行女歌手後,會唔會努力d派歌呢?

此post只討論謝安琪(同張繼聰),要討論其他歌手或罵戰請去第二個post。

一則有關既花邊新聞:

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

原來相學家一早已經估佢可以再創高峰。睇黎阿聰要留多d係屋企湊kakaball。

2016年頭已經貼中阿Kay生女,同復出後再創高峰。

我記得MCLINGLING 講過佢地好快離婚
kwanie 發表於 2019-1-6 03:27

mclingling就算罷啦

係咪即係話2019要攞埋勁歌最女啦
JayantL 發表於 2019-1-6 03:30

感覺tvb應該唔會得失英皇 所以kay無乜機會喇

而且歌曲風格跟以前不同,有不少新嘗試,得獎喜出望外。

呢個樂壇唔容許人真心唱歌
唱自己EG 很堅強信自我 ...
kwanie 發表於 2019-1-6 03:35

Kay轉歌路其實真係算成功 依兩年佢擺明係投入另一個角色
平時佢d新聞咁正面 好難想像佢有浦銘心咁陰暗
但擴闊歌路都好既

唔信因為mv問題唔派tvb,希望佢爭取下2019最女啦,又係遲十年
阿mark 發表於 2019-1-6 09:19
唔派TVB係因為冇咁既念頭姐
勁歌 wfc
bagfgfcde 發表於 2019-1-6 09:59
因為MV搞到派唔到TVB而斷四台冠又真係幾可惜(反正我就信了)
PenguinMusic 發表於 2019-1-6 11:13

誠實會變天...依d咪人妻的偽術囉...
俾個下台階tbb啫 唔通公開話個頒獎禮好廢好垃圾咩

上年一個tvb嘅show都冇接過
希望今年做返電視宣傳啦...唔去勁歌都冇所謂 ...
myrichardac 發表於 2019-1-6 10:23

起碼係電視出現下先啦
唔係我日播夜播 屋企人都唔知沐浴巨星已經復出 電視都仲有一定觀眾

現在唱歌根本賺不到錢,拍戲可以買下奶粉錢。
hkwilliamsiu 發表於 2019-1-6 09:52

除非做到一線中至頭 否則真係拍戲好過

連反Kay既都認證Kay係天后 Kay事業又上一層樓
本帖隱藏的內容需要積分高於 900 才可瀏覽

Kay話其實所有歌已做好,只是分批出。即是part 2好快有啦!

Juno分開兩隻碟做都好,止餓之餘又可以保持新鮮 ...
aus 發表於 2019-1-6 12:16

其實商業上咁做係無可厚非
如果唔係 剩低果堆 其實寂寞 偷情的禮儀 只會淪為side tracks

美kay呢幾次live真係唱得好咗好多
希望條友可以愈唱愈好吐氣揚眉
Lewis 發表於 2019-1-6 12:34

希望佢越唱越好
黎緊場紅館好關鍵

喂星期日唔洗開工咁開心架?
kwanie 發表於 2019-1-6 20:20

開工都無用啦 佢地一係唔識覆  一係覆來覆去都係果三幅被

叫Kay+聰整隻合唱album啦
佢地好似十世冇合作過
mosesming 發表於 2019-1-6 21:38

聽住先

失望 點解見唔到某幾個會員
HOTMAN 發表於 2019-1-7 00:43

你是咪講緊蝦蛋之星?鐵粉都唔入嚟

唔係話啲咩但真係好準喎連生女都中
Frankiekiekie 發表於 2019-1-6 21:11

準得驚人

希望kay果段時間真係高峰到

KAY好似講過2019會KEEP住派歌
abcxyz302006 發表於 2019-1-8 00:05

好似話會更加努力派歌 唔知會唔會走數

之前咪一樣好多人話佢(細公司/美祖係度)拎唔到女金/最優女
阿mark 發表於 2019-1-7 00:48

依家諗翻起都覺得好神奇
明明CM年頭包括kay粉都係話唔好ff kay會攞女金 點知連最優女都攞埋

入左新公司好似暫時未走過數
JUNO
abcxyz302006 發表於 2019-1-9 01:04

希望今年起碼有5首新歌

學KAY話齋真係好夢幻
估唔到十年前拎唔到既野連本帶利一次過贏返 ...
abcxyz302006 發表於 2019-1-9 01:05

Kay之前一直係差個好碼頭 希望佢同juno合作愉快

真係句句都可以用嚟撐kay
我記得佢仲話過自己從來冇針對Kay
mosesming 發表於 2019-1-6 21:44

注意2017年kay係無參與任何樂壇頒獎禮
佢都竟然搵到位插kay
今年Kay攞到既樂壇成績 His idols can never

搵到2019個個啦diu 呢條友測kay都算接近
今日《東網》再搵嚟陳子才,睇下呢個謝家小公主到底會旺爸爸張繼聰 ...
HOTMAN 發表於 2019-1-10 13:34

佢啱 kay只係上年6月先出番黎半年 未算全力復出

新歌應該唔會有伊麵

年前曾為伊健巡迴演唱會擔任嘉賓的Kay,問到可想有更多合作,她說:「我唔敢貪心,其實今次已一嘗同伊健合作嘅心願,鏡頭前後佢都一樣咁有親和力。好感激佢今次客串一角。」

Kay依家先post叱咤攞奬既相

Hotel bb 係第一個出黎話Kay 好大機會叱咤雙料女金
白河喜來登 發表於 2019-1-10 08:01

噴 啱啱先睇到你依個post
我真係可以做證 酒店bb d內幕料都幾堅 起碼堅過個批暗寸佢既人先