返回列表 發帖

向雪懷鬧叱咤侮辱男歌手 如籃球之神拎足球先生

古天樂喺元旦拎咗商台「叱咤我最喜愛的男歌手」,稱霸歌影視。好多人食住花生咁聽佢唱《男朋友》,無論台上台下都好好氣氛。加上佢作為演藝人協會會長呢個身份,佢得獎時話好想幫樂壇,又約過唔同歌手食飯,為樂壇出一分力。

不過,由古天樂有提名開始,到賽果一出,有人質疑古天樂只係唱咗半首歌,而且演出平平,頒呢個獎俾佢,抹殺咗其他男歌手整年嘅努力。

今日填詞人向雪懷喺微博鬧爆商台侮辱所有男歌手:「一直以來都不喜歡香港商業電台對音樂的取態。作為一個由政府支持,為大眾巿民服務的電台,將香港一班努力為音樂的朋友推落崖。當年的領導俞琤封殺所有外國歌、翻唱歌、劉德華、鄧紫棋。」

「今日更離譜,頒發叱咤樂壇流行榜『最受歡迎男歌手』獎給古天樂,簡直是對所有男歌手的最大侮辱。荒謬如宣佈美國籃球員麥可.喬丹(米高佐敦)贏了足球名將美斯獲選『全球最歡迎足球先生』。可悲的香港商業電台,一個不是為我們服務的電台。更可悲的是香港音樂人活在這個電子媒體下。你們再努力,都沒作用了」。

不過,是咁的,商台其實係一間私人商業機構,估計向雪懷所指嘅「一個由政府支持,為大眾巿民服務的電台」,應該係想講香港電台,而港台舉行嘅十大中文金曲,就將「最優秀流行歌手大獎」頒咗俾張敬軒。另外,向雪懷所提嘅「最受歡迎男歌手」,其實係無綫嘅獎,而「2018年度勁歌金曲頒獎禮」要到今個星期六(12日)先舉行。

========
https://hk.entertainment.appleda ... e/20190106/59111265

有人幫漿漿岀聲
HINZ TOP 20 Week 32
01 在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安
02 高地之下 - 小塵埃
03 情感的廢墟 - 麥浚龍

酸臭到
個獎聽眾投出黎ga wo

古天樂喺元旦拎咗商台「叱咤我最喜愛的男歌手」,稱霸歌影視。好多人食住花生咁聽佢唱《男朋友》,無論台上 ...
hinz 發表於 2019-1-6 19:59

好心d所謂前輩check哂所有facts先鬧啦
連個獎叫咩名由邊個決定都未搞清楚
不過樂壇頒獎禮小圈子都唔係第一日既事 點解佢依家先醒覺
iamsingingwong 憑佢一貫膠論 榮獲CM 2019年最噴水會員奬 - CM會員投票認證三大膠之一
今次叻左架喇 頂到發帖榜頒獎禮被人選為噴水會員先被bam 可惜下年唔可以用同一個account嬋聯

好心d所謂前輩check哂所有facts先鬧啦
連個獎邊叫咩名由邊個決定都未搞清楚
不過樂壇頒 ...
kayzzz 發表於 2019-1-6 20:09

當年的領導俞琤封殺所有外國歌、翻唱歌、劉德華、鄧紫棋。

咁呢個又真

將香港一班努力為音樂的朋友推落崖
當年的領導俞琤封殺所有外國歌、翻唱歌

hmmmmmmmmmm..................

你填詞就梗係無所謂啦
你自己咩歌都填得
唔洗等人作添最好
到頭來咪又係你自私
歡迎嚟到單機版 CM
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 33 (17/08/2019)
1. 最後的信仰 - 林二汶  2. 波點女皇 - 王菀之  3. 願 - 方皓玟  4. 我們與愛的距離 - 許廷鏗  5. ¿醒未? - RubberBand

回復 4# hinz

我有講 “不過樂壇頒獎禮小圈子都唔係第一日既事 點解佢依家先醒覺” 架
大佬 依家2019年 yt都離開埋商台
iamsingingwong 憑佢一貫膠論 榮獲CM 2019年最噴水會員奬 - CM會員投票認證三大膠之一
今次叻左架喇 頂到發帖榜頒獎禮被人選為噴水會員先被bam 可惜下年唔可以用同一個account嬋聯

回復  hinz

我有講 “不過樂壇頒獎禮小圈子都唔係第一日既事 點解佢依家先醒覺” 架
大佬 依家201 ...
kayzzz 發表於 2019-1-6 20:12

原來ban gemgem係YT主意

向雪懷喺微博鬧爆商台

香港•我家
共同家園

其實台台都有封殺架啦有力谷架啦
多9餘,差在造馬造得多定少
香港加油

吳業坤攞咗兩年我最喜愛男歌手又鬧
古天樂攞我最喜愛男歌手又鬧
講晒啦最喜愛喎係大家喜歡個位先投
不如增設最佳努力獎啦!

95 96 年YT 推原創歌運動
MEANWHILE 呢條友產量就直線下降
兩者有無關係呢, 係咪又真係咁橋呢
係咪又有人等左成1/4 世紀先出黎嬲嬲豬呢
歡迎嚟到單機版 CM
Music Picks Week 33 (17/08/2019)
1. 最後的信仰 - 林二汶  2. 波點女皇 - 王菀之  3. 願 - 方皓玟  4. 我們與愛的距離 - 許廷鏗  5. ¿醒未? - RubberBand

這就是民主投票的效應. 所以如果大家想自己喜歡的歌手勝出就一定去投票, 如果又無投票有要話不公, 就自打咀巴而已.另外最重要是投票的人要越多越好, 那麼可以出cheat勝出機會就會很低
最美好的結尾 留低缺陷美
憑成熟的勇氣 預備
新一個年度快樂地 帶笑祝福你
從遺憾的季節 找新的里程碑

填詞作品: 彭健新 – 蒙娜麗莎小雞雞
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 34
1. 5:59PM 2. 十號儲物櫃 3. 最後的信仰

竟然係叫美斯而唔係梅西
微博人唔識邊個叫美斯㗎喎

填詞作品: 彭健新 – 蒙娜麗莎小雞雞
帥小寶` 發表於 6/1/2019 20:28
呢首好嘢黎
歡迎嚟到單機版 CM

見到微博

已經知道唔洗睇落去
陳奕迅:一個極之優秀非常忠愛唱歌的表演者。多謝你,容祖兒!- 09 APR 2017

當年的領導俞琤封殺所有外國歌、翻唱歌、劉德華、鄧紫棋。

咁呢個又真 ...
hinz 發表於 2019-1-6 20:10

前面三個唔知啦宇宙蟑自己自爆喎
先了者賤怪得邊個

話說一生不可自決就係向雪懷填詞,好有前瞻性。

民意係咁,咁勞氣做乜,認真便輸了...
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

前面三個唔知啦宇宙蟑自己自爆喎
先了者賤怪得邊個
Frankiekiekie 發表於 2019-1-6 20:52

宇宙蟑仲要本身有十大

波大無腦
香港加油

不過,是咁的,商台其實係一間私人商業機構,估計向雪懷所指嘅「一個由政府支持,為大眾巿民服務的電台」,應該係想講香港電台,而港台舉行嘅十大中文金曲,就將「最優秀流行歌手大獎」頒咗俾張敬軒。另外,向雪懷所提嘅「最受歡迎男歌手」,其實係無綫嘅獎,而「2018年度勁歌金曲頒獎禮」要到今個星期六(12日)先舉行。
——呢段笑得我噴水!
明知匆匆一世~太缥缈~
花一秒决定自己多么重要

903係有政府支持?
Elio喜歡上別人了

呢幾日咁多juicy 新聞嘅

向雪懷自己喺大陸搞嗰個頒獎禮更加侮辱樂壇

“全球華語金曲獎”
睇清楚 一定要係呢個名
大家可以check下
Jayant Music Chart 2019 Week 33
1.容祖兒 - 悲觀生物學 (1 Week No.1)
2.林二汶 - 最後的信仰
3.鄭秀文 - 我們都是這樣長大的

竟然係叫美斯而唔係梅西
微博人唔識邊個叫美斯㗎喎
hlyung 發表於 2019-1-6 20:31

但係Michael Jordan就用返中國譯名
奇怪
2018音樂公民頒獎典禮得獎名單:https://goo.gl/NzkrwJ

但係Michael Jordan就用返中國譯名
奇怪
lms+spray 發表於 2019-1-6 22:07

嗰個應該係台灣譯名
可以一段話集齊兩岸三地都幾犀利下
Jayant Music Chart 2019 Week 33

宇宙蟑仲要本身有十大

波大無腦
Lewis 發表於 2019-1-6 21:23

但我硬係覺得佢個獎會被ADJUST走
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

如果男歌手金獎頒畀古天樂就話不服jeh
我最喜愛頒畀邊個我覺得都OK
relax d ~
love wins!

903一向都唔愛劉德華 係真
為咗唔俾劉德華男歌手金獎 改機制
為咗唔俾GEM十大  OUT咗
nonkul

劉華個case..
1998年係唔好彩姐
改制出咗事 逼住沿用舊制先畀唔到劉華男金

樂壇前輩嬲都冇用
樂迷受落
乜都冇得講
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

90年尾千禧年代頭四大天王開始flop,
狂熱份子上位,棄用一堆old seafood
成堆人就嬲嬲豬,慘

903係有政府支持?
黃家正 發表於 2019-1-6 21:32

始終都要發牌嘅
羅生門/所有/別來/小手術/LKIT/挾持/陽光/快樂/大了/逾越/共鳴/矛盾

宇宙蟑仲要本身有十大

波大無腦
Lewis 發表於 2019-1-6 21:23

我記得嗰年宇宙 GEM AP 都幾唔錯
其實點解要屌 903
二〇一八年度全女班音樂流行榜頒獎典禮
完滿結束!多謝支持,後會有期!

其實點解要屌 903
616.1314 發表於 2019-1-6 23:52

希望唔係因為美霏
當年美霏離奇擊敗GEM打入最女5強
不過就算係都唔緊要啦 依家一個係中國咁有成就 另一個係家庭方面好有成就

希望唔係因為美霏
當年美霏離奇擊敗GEM打入最女5強
不過就算係都唔緊要啦 依家一個係中 ...
kayzzz 發表於 2019-1-6 23:56

張丹: 擺到明就係佢,嬲

其實點解要屌 903

因為最女五強不入
張丹點名話造馬俾吳雨霏
我記得佢話GEM係全年最高銷量女歌手 入唔到唔服wor
感激我們成熟了 應知道流淚有罪
承受任何是非都能捱下去
Creo en Mi

因為最女五強不入
張丹點名話造馬俾吳雨霏
我記得佢話GEM係全年最高銷量女歌手 入唔到 ...
fifty1205 發表於 2019-1-7 00:18

臨尾903嬲到踢佢出十大 要kimberley同一晚唱兩次愛你

臨尾903嬲到踢佢出十大 要kimberley同一晚唱兩次愛你
-Prince- 發表於 2019-1-7 00:24

呢樣嘢真係經典 笑死
霏妹仲要隔空串佢話我都有十年啦
承受任何是非都能捱下去
Creo en Mi

-Prince- 發表於 2019-1-7 00:24

跟住因為咁
好似有個暗星撐 GEM
話 903 俾個台灣女歌手做女大贏家
唔係真心支持本地音樂
個暗星係邊個我真係唔記得... 太暗
二〇一八年度全女班音樂流行榜頒獎典禮
完滿結束!多謝支持,後會有期!

跟住因為咁
好似有個暗星撐 GEM
話 903 俾個台灣女歌手做女大贏家
唔係真心支持本地音樂
個暗星係邊個我 ...
616.1314 發表於 2019-1-7 00:35

蔚雨芯

個獎唔係商台決定頒
佢連機制都唔知就出黎吠都幾好笑
暗中傾慕你也是我有的自由

一早就應該頒俾艾辛喇
Week 33 ERadio 華語榜
1. 悲觀生物學 - 容祖兒  |  2. 波點女皇 - 王菀之  |  3. 偷情的禮儀 - 謝安琪  |  4. 第三顆行星 - 李靖筠  |  5. 金草莓 - 陳柏宇

咁個投票係咁噶機制,樂迷投出黎嘅,唔通篩走古天樂咩。要鬧就鬧噶班睇熱閙嘅觀衆啦

90年尾千禧年代頭四大天王開始flop,
狂熱份子上位,棄用一堆old seafood
成堆人就嬲嬲豬,慘 ...
mychart- 發表於 2019-1-6 22:55

我記得2000年最男五強就喺4大天王加謝霆鋒,此後4大天王就冇出現過候選名單

証明而家啲男歌手唔係普羅大眾最喜愛姐

903係有政府支持?
黃家正 發表於 2019-1-6 21:32

任何電子媒體,包括電台,電視台都要香港政府發牌,要符合香港有關規管。在政府支持下,提供頻譜輸送節目。[ 商業電台]也不例外,所以亦要為所有巿民提供優質及具公信力的節目內容。 ​​​
Source : His Weibo
承受任何是非都能捱下去
Creo en Mi

其實點解要屌 903

年年都ok
但年年都冇獎
嗰幾年唔少人都覺得佢應該係女歌手接班人
但903就永續美祖+環球一姐(謝安琪,之後就天后霏)
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

哩D 老屎忽真係肉9酸

一直以來都不喜歡香港商業電台對音樂的取態

領你個導

俞 王爭 係台長呀