返回列表 發帖

下一位前度 - 林家謙

單選投票, 共有 152 人參與投票
53.29% (81)
7.24% (11)
9.21% (14)
5.26% (8)
25.00% (38)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 07/01/2019

作曲:澤日生 / 林家謙
填詞:林夕
編曲:林家謙
監製:澤日生 / 林家謙

不哭了 不想了 不想就這麼沒事
若需要 亦不要 沒有滄桑的戀愛史
只怕根本我願意 要撫摸過每根刺
要給火花灼傷到極致
難道我 要證實每次真的 如此在意

不可以 總可以 將瑣事當天大事
那樣堅持 那樣不智 卻又知沒有結束不會開始
這次傷心到下次 也應該再有幾次
也許一想起某某是唯一可鍾意
才來害怕無下次其實多麼諷刺

若覺得第一位最愉快
為何上一位不釋懷
誰亦在反覆錯愛之旅捱大
沒法想下一位的生涯
寧願能白首 還是罷手
彷彿怕 無憾便老得很快

相戀過 單戀過 單身或更加自在
那樣不同 那樣相似 到下一個會否傷得更精彩
不會得到最~愛 最多只有更~愛
這麼反覆比較繼續重複到未來
才明白愛情 是我和自己的競賽

若覺得第一位最愉快
為何上一位不釋懷
誰亦在反覆錯愛之旅捱大
沒法想下一位的生涯
寧願能白首 還是罷手
彷彿怕 無憾便老得很快

未結識到你 竟已先鼓起
捨得的勇氣 放下的志氣
不想找到你 就像前度再一起
期待順序遇著下一位的你
至少像漫步從容地別離
就算一說起 記起 別再和前度媲美

若覺得第一位最愉快
為何上一位不釋懷
誰亦在反覆錯愛之旅捱大
沒法想下一位的生涯
寧願能白首 還是罷手
彷彿怕 麻木便老得很快

不想哭笑 純熟得這麼快

聽極都唔厭嘅呢首
放空 發表於 2019-3-21 19:43

播到十大真係嚇親我

聽極都唔厭嘅呢首

簽名被屏蔽

別乾等 美麗的新世界
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

期待2nd plug
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

個remix難聽到
ed8671ed 發表於 2019-3-10 14:34

我聽左幾秒已經頂唔順上一頁左

我都受佢呢種性格 但你既字體可以唔洗咁(大)
HOTMAN 發表於 2019-3-10 23:45

Sorry.. 剛才手機唔知點解將字體放大左,已修正。

佢幾(自)大我都(接)受。

希望可以推出合唱版派台。
xteve 發表於 2019-3-10 23:41

我都受佢呢種性格 但你既字體可以唔洗咁(大)

呢排睇訪問 發現佢成日不經意流露左自大既性格
唔係好同唔好 或者呢個可能係創作人所需既野黎既 ...
HOTMAN 發表於 2019-2-24 01:34

佢幾(自)大我都(接)受

希望可以推出合唱版派台。

個remix難聽到

唔係好同唔好 或者呢個可能係創作人所需既野黎既 ...
HOTMAN 發表於 2019-2-24 01:34

俾咁多CM人讚靚仔都幾難唔自大
BTW首remix幾正, 可以拎黎煲

個 remix 會唔會難聽咗啲
突然覺得原版冇咁差
bagfgfcde 發表於 2019-2-23 21:32

驚 成件事會唔會唔夾左小小

唔係好同唔好 或者呢個可能係創作人所需既野黎既

BB出新版
帥小寶` 發表於 2019-2-23 21:08
呢個version如果x1.25倍speed會好聽好多
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

個 remix 會唔會難聽咗啲
突然覺得原版冇咁差

BB出新版
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

第一plug仲未聽厭,但又好期待我謙第二plug
kio0909 發表於 2019-2-5 08:46 PM

明贊暗踩
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

MAG 主歌唱得好難聽
佢啲低音完全落唔到
matthew1990 發表於 2019-2-16 16:27

個key對mag黎講係低左小小
但mag 依個live已經足夠公開處決林家謙
業餘 vs 專業 水準分別
Mag聲沙+就住唱都蓋過謙把聲
希望mag快d出番黎

MAG 主歌唱得好難聽
佢啲低音完全落唔到
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

合唱版好聽好多,MAG完全KO林生啦,想聽MAG獨唱版多啲囉
任我行 失憶蝴蝶

Mag 唱得勁好聽

咬字有沙石

呢首好聽程度次於心之科學!
支持家him 作曲作品

同MAG合唱版正到

究竟onceuponatime 係咪同家謙爭女爭輸咗?
係咁狙擊佢

不過佢唱live 麻麻
希望佢練習多啲

曲詞俱佳 演繹更佳
家謙bb真係好charm

原來係咁.. 好唔要得......
好cunning
bagfgfcde 發表於 2019-2-4 22:11

Yes, 樂壇就係咁,唔通單靠才能上位咩

估唔到家謙咁快有haters,不過似係hate左多年
隻歌越聽越好聽,希望繼續出歌唔好理人 ...
samuel1993 發表於 2019-2-5 13:47

原來呢度有兩個男仔名既女人?oh , 不如兩個"女人型"男仔相認結義再交換溫柔啦,好似姣謙咁

評分人數

佢好明顯就係個幾十個素人loser之一
我已經都話由佢啦⋯⋯又要妄想被批鬥逼害   ...
dicksonkwok 發表於 2019-2-4 21:56

拿呀DICKSON姨姨:
我5音不全只識食花生,首先單野LOSER係呀謙謙姐wo,比人踢爆左立即「笠水」,2ND,單野一早傳左開去啦天才,反而你又好似好清楚bor,唔通你係佢近身?wow!

打手身份自暴了,小心比老細鬧你越幫越忙呀,傻西
妄想症?你睇下自己打d乜先啦

好心你就咪咁反差,一路話由佢,一路狂REPLY幫手推po,笑死我
我就真係唔會再應你啦,  大陸仔

評分人數

第一plug仲未聽厭,但又好期待我謙第二plug

首歌聽左一個月都未厭
支持Ga Him

估唔到家謙咁快有haters,不過似係hate左多年
隻歌越聽越好聽,希望繼續出歌唔好理人

cheungsiuming 發表於 2019-2-3 08:14

真系好長,他的手指。好似 Kkbox 的成績唔錯。。繼續支持

應該叫林家謙搵Eric k學下野嘛,早幾年佢岩岩簽左W/Chap又去參加素人「半首歌」曲詞比賽曾經同主評判 ...
onceuponatime 發表於 2019-2-4 19:11

原來係咁.. 好唔要得......
好cunning

回復  onceuponatime

Sour grapes
cheungsiuming 發表於 2019-2-4 21:35

佢好明顯就係個幾十個素人loser之一
我已經都話由佢啦⋯⋯又要妄想被批鬥逼害 好慘

回復 144# onceuponatime

Sour grapes

Hater unleashed. woof woof
cheungsiuming 發表於 2019-2-4 15:52

(留言被河蟹)

評分人數

由佢啦  另一個hotel bb
反ot, 家謙live真係正過cd,睇佢story唱其他歌都好正 ...
dicksonkwok 發表於 2019-2-4 17:51

又做大陸人反異見迫害批鬥,多得你呢d「謙謙....謙謙...好靚仔」但又冇耳仔既小學生,有時間睇下出面圍牆外既世界啦

cheungsiuming 發表於 2019-2-4 15:52

由佢啦 另一個hotel bb
反ot, 家謙live真係正過cd,睇佢story唱其他歌都好正

回復 140# onceuponatime

cheungsiuming 發表於 2019-2-3 08:14

以為睇緊中學生校際比賽演出

又係新acc係度做鍵盤戰士盲反
睇下出面個世界啦
dicksonkwok 發表於 2019-2-1 15:13

乜原來異見就要比人批鬥架?同大6人或共黨思想有咩分別呀你,唔怪得HK越來越多人滅聲同冇進步啦 !哈哈哈

唔係你把口尖酸D,就等同贏左人地同叻叻架,望下出面個大世界啦,音樂都未識淨係「謙謙.. 謙謙...好正」 ,小學生,哈哈

乜野情操既人就有乜野fan屎~ 冇墨水

評分人數

咁公道D講又未至於普通demo水平,係比普通demo好少少,但你聽完會明點解至今未有人揾佢做編曲(純粹負責彈 ...
kho3017 發表於 2019-2-2 01:29

明呀,因為編曲係一門博大精深既學問/造詣,不過好多人可能忽略或不清楚,係好有要求架,未編掂就唔好去掛名收錢幫人編好D,編自己隻歌就算啦

潮流興貼地,路人最岩而家樂迷lol
btw, 呢隻歌成個production都係demo形態水平啦,兩個唔掂既單作曲人 ...
onceuponatime 發表於 2019-2-1 04:03

咁公道D講又未至於普通demo水平,係比普通demo好少少,但你聽完會明點解至今未有人揾佢做編曲(純粹負責彈琴的「合編」不計算在內)

Live 幾正
dicksonkwok 發表於 2019-1-31 18:58

本身謙謙正 好好聽 愈聽愈好聽

潮流興貼地,路人最岩而家樂迷lol
btw, 呢隻歌成個production都係demo形態水平啦,兩個唔掂既單作曲人 ...
onceuponatime 發表於 2019-2-1 04:03

又係新acc係度做鍵盤戰士盲反
睇下出面個世界啦

有冇人post過
btw佢係咪見到有cm會員(即係我)話佢似Ben sir所以剝咗副眼鏡 ...
hlyung 發表於 2019-1-28 21:31

變方大同

一黎再推多謙謙幾下