返回列表 發帖
vocal tune 得好勁
不過係幾好loop嘅

我覺得佢似ben sir多啲
hlyung 發表於 2019-1-14 09:07

聽你咁講,又真係勁match lmao~>>

'

'
onceuponatime 發表於 2019-1-14 17:24

頂 有d似

Not sure if I'm into his almost "nonchalant" type of delivery...

頂 有d似
kayzzz 發表於 2019-1-14 17:35

邊度似。。手指咁短。。

Kkbox no.1
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Kkbox no.1
帥小寶` 發表於 2019-1-15 14:16

新歌no.1 咋... 本地榜排緊第6
快d幫手推推謙謙啦

新歌no.1 咋... 本地榜排緊第6
快d幫手推推謙謙啦
Lewis 發表於 2019-1-15 15:37

已經好叻豬啦 每日狂聽
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

'
onceuponatime 發表於 2019-1-14 17:24

謙謙靚仔勁多ok?
支持佢破紀錄空降男金

Eason都share

好好loop 5分

希望佢執下個look 叱咤個日成個路人咁

5fun for 謙謙

唱片公司係咪華納?

唱片公司係咪華納?
阿mark 發表於 2019-1-17 19:30

之前睇報導話佢係獨立歌手,無唱片公司
個曲真係無得輸,係唱腔少少怪,雖然聽左幾次之後習慣左

睇評論以為會auto tune得好誇張,聽完之後還可以,Juno仲誇張啦

可唔可以唔食麵呀
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

點解咁多樣子、聲線俱無既幕後人發明星夢呢?

點解家謙bb有樣有實力 公平咩???

onceuponatime 發表於 2019-1-21 06:48

例如

例如
hlyung 發表於 2019-1-24 22:57

藍奕邦算唔算但佢啲歌正到奶mon

https://www.facebook.com/471584979706377/posts/944792882385582/
https://www.facebook.com/471584979706377/posts/947044602160410/
有冇人post過
btw佢係咪見到有cm會員(即係我)話佢似Ben sir所以剝咗副眼鏡

大家快啲聽下唱live
其實都唱得唔錯

onceuponatime 發表於 2019-1-21 06:48

恕我直言,一直覺得佢作的曲嚴重地被overrated

Live 幾正

例如
hlyung 發表於 2019-1-24 22:57

苦榮、專家Dickson

藍奕邦算唔算但佢啲歌正到奶mon
Frankiekiekie 發表於 2019-1-28 14:41

藍邦點會樣、聲俱無呀?
邦邦唱歌幾好聽、曲詞編監都包辦、高廿班啦都有
樣都唔差

恕我直言,一直覺得佢作的曲嚴重地被overrated
kho3017 發表於 2019-1-31 16:18

你好勇敢ah!講出我心底話

謙謙靚仔勁多ok?
支持佢破紀錄空降男金
放空 發表於 2019-1-15 18:50

男金你覺得得到原因係咩?古天樂都有最男啦
咪就係後台有幾大

希望佢執下個look 叱咤個日成個路人咁
henhenhen 發表於 2019-1-16 17:48

潮流興貼地,路人最岩而家樂迷lol
btw, 呢隻歌成個production都係demo形態水平啦,兩個唔掂既單作曲人做producer...咪出左唔係樂壇專業既output出黎lol, 以為係網絡業餘人士放上joox之類
CC除左作曲之外,其他三瓣詞/編/監都係得啖笑~ 不如佢去報下Baron跟十一哥讀下點做producer先啦 lol

一黎再推多謙謙幾下

有冇人post過
btw佢係咪見到有cm會員(即係我)話佢似Ben sir所以剝咗副眼鏡 ...
hlyung 發表於 2019-1-28 21:31

變方大同

btw, 呢隻歌成個production都係demo形態水平啦,兩個唔掂既單作曲人 ...
onceuponatime 發表於 2019-2-1 04:03

又係新acc係度做鍵盤戰士盲反
睇下出面個世界啦

Live 幾正
dicksonkwok 發表於 2019-1-31 18:58

本身謙謙正 好好聽 愈聽愈好聽

btw, 呢隻歌成個production都係demo形態水平啦,兩個唔掂既單作曲人 ...
onceuponatime 發表於 2019-2-1 04:03

咁公道D講又未至於普通demo水平,係比普通demo好少少,但你聽完會明點解至今未有人揾佢做編曲(純粹負責彈琴的「合編」不計算在內)

咁公道D講又未至於普通demo水平,係比普通demo好少少,但你聽完會明點解至今未有人揾佢做編曲(純粹負責彈 ...
kho3017 發表於 2019-2-2 01:29

明呀,因為編曲係一門博大精深既學問/造詣,不過好多人可能忽略或不清楚,係好有要求架,未編掂就唔好去掛名收錢幫人編好D,編自己隻歌就算啦

又係新acc係度做鍵盤戰士盲反
睇下出面個世界啦
dicksonkwok 發表於 2019-2-1 15:13

乜原來異見就要比人批鬥架?同大6人或共黨思想有咩分別呀你,唔怪得HK越來越多人滅聲同冇進步啦 !哈哈哈

唔係你把口尖酸D,就等同贏左人地同叻叻架,望下出面個大世界啦,音樂都未識淨係「謙謙.. 謙謙...好正」 ,小學生,哈哈

乜野情操既人就有乜野fan屎~ 冇墨水

評分人數

cheungsiuming 發表於 2019-2-3 08:14

以為睇緊中學生校際比賽演出

回復 140# onceuponatime

Hater unleashed. woof woof

回復  onceuponatime

cheungsiuming 發表於 2019-2-4 15:52

由佢啦 另一個hotel bb
反ot, 家謙live真係正過cd,睇佢story唱其他歌都好正

由佢啦  另一個hotel bb
反ot, 家謙live真係正過cd,睇佢story唱其他歌都好正 ...
dicksonkwok 發表於 2019-2-4 17:51

又做大陸人反異見迫害批鬥,多得你呢d「謙謙....謙謙...好靚仔」但又冇耳仔既小學生,有時間睇下出面圍牆外既世界啦

cheungsiuming 發表於 2019-2-4 15:52

(留言被河蟹)

評分人數

回復 144# onceuponatime

Sour grapes

Sour grapes
cheungsiuming 發表於 2019-2-4 21:35

佢好明顯就係個幾十個素人loser之一
我已經都話由佢啦⋯⋯又要妄想被批鬥逼害 好慘

應該叫林家謙搵Eric k學下野嘛,早幾年佢岩岩簽左W/Chap又去參加素人「半首歌」曲詞比賽曾經同主評判 ...
onceuponatime 發表於 2019-2-4 19:11

原來係咁.. 好唔要得......
好cunning

cheungsiuming 發表於 2019-2-3 08:14

真系好長,他的手指。好似 Kkbox 的成績唔錯。。繼續支持

估唔到家謙咁快有haters,不過似係hate左多年
隻歌越聽越好聽,希望繼續出歌唔好理人

首歌聽左一個月都未厭
支持Ga Him

第一plug仲未聽厭,但又好期待我謙第二plug