返回列表 發帖

下一位前度 - 林家謙

單選投票, 共有 152 人參與投票
53.29% (81)
7.24% (11)
9.21% (14)
5.26% (8)
25.00% (38)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 07/01/2019

作曲:澤日生 / 林家謙
填詞:林夕
編曲:林家謙
監製:澤日生 / 林家謙

不哭了 不想了 不想就這麼沒事
若需要 亦不要 沒有滄桑的戀愛史
只怕根本我願意 要撫摸過每根刺
要給火花灼傷到極致
難道我 要證實每次真的 如此在意

不可以 總可以 將瑣事當天大事
那樣堅持 那樣不智 卻又知沒有結束不會開始
這次傷心到下次 也應該再有幾次
也許一想起某某是唯一可鍾意
才來害怕無下次其實多麼諷刺

若覺得第一位最愉快
為何上一位不釋懷
誰亦在反覆錯愛之旅捱大
沒法想下一位的生涯
寧願能白首 還是罷手
彷彿怕 無憾便老得很快

相戀過 單戀過 單身或更加自在
那樣不同 那樣相似 到下一個會否傷得更精彩
不會得到最~愛 最多只有更~愛
這麼反覆比較繼續重複到未來
才明白愛情 是我和自己的競賽

若覺得第一位最愉快
為何上一位不釋懷
誰亦在反覆錯愛之旅捱大
沒法想下一位的生涯
寧願能白首 還是罷手
彷彿怕 無憾便老得很快

未結識到你 竟已先鼓起
捨得的勇氣 放下的志氣
不想找到你 就像前度再一起
期待順序遇著下一位的你
至少像漫步從容地別離
就算一說起 記起 別再和前度媲美

若覺得第一位最愉快
為何上一位不釋懷
誰亦在反覆錯愛之旅捱大
沒法想下一位的生涯
寧願能白首 還是罷手
彷彿怕 麻木便老得很快

不想哭笑 純熟得這麼快

衝入嚟第1個俾5分

衝入黎俾5分
暫時係2019年至尊歌
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

唱腔同咬字真係幾似唱廣東歌嘅林宥嘉
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

留名睇大部分美會員吹奏新cm男神

利申: 無俾分

可唔可以唔好睇樣聽歌
Vocal好唔掂喎
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

可唔可以唔好睇樣聽歌
Vocal好唔掂喎
JasOh103 發表於 2019-1-11 00:26

業餘都俾多佢
【This is MC】澳門見

明明就係林奕匡嚟 呃唔到我既
BTW Verse有啲扭音同連音好怪
例如
「那樣堅持 那樣不智 卻又知沒有結束不會開始
這次傷心到下次 也應該再有幾次」

再聽真啲先俾分

巴聲有d似林奕匡x陳柏宇x羅力威
不過聽得出修音修得好勁

首歌好聽 但唱得業餘

用《不來也不去》既期望去睇呢首續集既旋律同歌詞係失望既
不過《不來也不去》都就黎十年啦 所有人都會變 又好似無得強求咁完美

Autotune應該係Christopher Chak監製問題 之前陳曉東《時間做證》都有機械人聲  
但以林家謙既演繹 拎去同林宥嘉、林奕匡兩個咁出色既唱作歌手比 落差實在太大

最後MV係咪上完豆漿滴蠟教室之後拍?

彈咗先,靚仔唔係太哂
Vocal真係可以再好啲
啲轉音唱得(或者電腦edited) 唔自然
然後把聲唔夠入戲
首歌係不來也不去後續,Eason當年個vocal昇華咗首歌好多,感情輸出每句都有戲
家謙如果技術上未達到個level, 下次可以向感情演繹花多啲心思

曲詞編都贏哂,亦唔重CC味
亦冇記錯係近年繼王嘉儀之後第二位曲詞編監自己搞哂嘅新人
支持

用《不來也不去》既期望去睇呢首續集既旋律同歌詞係失望既
不過《不來也不去》都就黎十年啦 所有人都會變  ...
nicholashin 發表於 2019-1-11 01:55

對號入座一下先
我話似林宥嘉只係話佢個唱腔同咬字only 而且我講明係唱廣東歌嗰個林宥嘉

利申:希望林家謙快啲唱一次live證明下自己
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

最多只有更~愛
雖然個「更」唔好聽
但愈唔好聽愈好聽
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

畫公仔畫出腸, 歌詞原來好多個 "一" 字

首歌好普通
唔覺佢靚仔

最多只有更~愛
雖然個「更」唔好聽
但愈唔好聽愈好聽
帥小寶` 發表於 2019-1-11 02:21

盲捧到你...

不過真心覺得佢首歌係好聽 係感情差啲

畫公仔畫出腸, 歌詞原來好多個 "一" 字
hehehaha 發表於 2019-1-11 05:46

唔通我謙係1

反OT: 喺kkbox丁咗成晚,5分

明明就係林奕匡嚟 呃唔到我既
johnny0113 發表於 2019-1-11 00:32

What an insult to Terence Lam

我俾咗1分

呢位歌手把聲自帶電音? 佢IG間接否認auto-tune,但聽佢平時ig錄既歌唔覺佢把聲係咁既質感
但首歌melody 係幾好

cm人口味好難捉摸,竟然話林家謙好靚仔

我覺得佢同台灣藝人黃豪平好似樣 

我微博上问过家谦,他说主歌是泽日生写的,副歌是自己写的

新人第一隻歌有咁嘅水準已經超哂班,仲要包辦作曲編曲監製

個腦已經係咁loop緊"若覺得第一位最愉快 為何上一位不釋懷"

彈咗先,靚仔唔係太哂
Vocal真係可以再好啲
啲轉音唱得(或者電腦edited) 唔自然
然後把聲唔夠入戲
首歌係 ...
hehehaha 發表於 2019-1-11 01:56

林夕份詞普通啦 交功課果隻質素

尋日難得地揸車聽903
點知口水又播艾粒又播
又幾好聽
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

尋日難得地揸車聽903
點知口水又播艾粒又播
又幾好聽
hinz 發表於 2019-1-11 10:28

繼Jarvis之後另一個令版主發姣既藝人

幾好聽, 不過聲線有啲電音,同埋有啲位好似調左快播咁
可唔可以錄過個vocal?而家有少少浪費左隻歌

第一次聽到電台播以為苦榮有新歌。
Space Cowboy

繼Jarvis之後另一個令版主發姣既藝人
kayzzz 發表於 2019-1-11 10:33

希望搵Jarvis黎唱合唱版啦
5Fun

唱作人金獎firmed

可唔可以唔好睇樣聽歌
Vocal好唔掂喎
JasOh103 發表於 2019-1-11 00:26

未睇到樣
只係睇到我家謙啲手指已經畀五分

首歌好普通
唔覺佢靚仔
kaman921 發表於 2019-1-11 08:35

話靚仔果d有部分人應該以為個MV男主角係林家謙

睇一次濕一次,5fun

唱作人金獎firmed
帥小寶` 發表於 2019-1-11 13:14

你日日喺度推post 都幾迷謙bb wor

未睇到樣
只係睇到我家謙啲手指已經畀五分
Frankiekiekie 發表於 2019-1-11 13:21

其實佢唔係賣樣, 係賣聲 好QQ

其實佢唔係賣樣, 係賣聲 好QQ
Lewis 發表於 2019-1-11 16:31

把聲沙沙地,加埋個深情樣,真係丁死人

你日日喺度推post 都幾迷謙bb wor
Lewis 發表於 2019-1-11 16:28

好jeng喎佢.... 把聲

其實覺得麻麻地。。。
派歌前post個段音樂好正,
但係第一次聽首歌果陣,
就覺得麻麻地。。

點解始終作比人果d好聽d嫁?

期待下一首

不過睇好佢今年一定橫掃四大頒獎禮獎項!
太平公主

支持家謙 雖然首歌比想像中差 但都5分 把聲好好J

其實都幾大膽,新人自己監埋,澤日生唔覺得幾有經驗
把聲都幾林奕匡,隻歌都幾似

abu1981 發表於 2019-1-11 09:47

我覺得最大問題係主歌同編曲唔夾主歌節奏有一陣RnB 味道

仲以為聽緊林奕匡
東京人壽 132 (168) +2
煙花紀 79 +4

有幾句個節奏我成日以為食帶
但把聲tune得太多

完全唔覺得把聲似林奕匡。。。

新人算係高水準, 本身首歌真係幾好聽
但vocal聽落真係有啲電音feel+扁
同埋啲扭音感覺上佢係想showoff下
himhim加油, 最好就肥番啲

話靚仔果d有部分人應該以為個MV男主角係林家謙
kayzzz 發表於 2019-1-11 13:44

第一眼我認錯係周杰倫
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

好似錄得唔夠好
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

abu1981 發表於 2019-1-11 09:47

佢訪問話佢聽完澤日生寫既verse
發覺同自己寫既chorus唔夾
於是重寫自己果段
點知澤日生叫佢保留原先寫好既
於是變成而家既版本
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

衝入黎俾5分
新人來講超曬班。
文青斯文 Look