返回列表 發帖

睡皇后 - G.E.M.

單選投票, 共有 74 人參與投票
51.35% (38)
8.11% (6)
8.11% (6)
2.70% (2)
29.73% (22)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 11/01/2019

收錄大碟: 睡皇后

作曲:G.E.M.
填詞:G.E.M.
編曲:Lupo Groinig
監製:Lupo Groinig

然後沒然後 曾也夢過 沒然後
忙碌一對手 在某夜裡 突然消瘦
時間它於哪裡悄悄偷走
昂貴的心願逐漸被鐵銹
何日發覺望透 世上從沒獨角獸

遺忘我是我 誰人的錯
世界當然看重成與禍
遺忘躍動過那心窩
世界只敬仰最優秀的一個

難道要醒了嗎 沉睡半生童話
用滿腔的志氣踏遍千里
為何仍似在自轉原地
無人記起了嗎 從前無價童話
夢想的圖畫 像海邊泥沙 風吹已散

然後十年後 人有幾個 十年後
成長得太久 連快樂也 漸為罕有
慣了天天埋頭永遠不休
連間中一頓飯亦極歉疚
如像變了木偶 每日呆滯地奮鬥

難道繼續要無目的過
進退怎能隨人潮跌墮
重燃那漸冷卻的火
青春瘋過痛過先不會枉過

皇后記起了嗎 沉睡半生童話
用最初的勇氣再次高飛
無論成與敗亦不會死
皇后覺醒了嗎 重拾無價童話
夢想的圖畫 再一追逐它 天不太晏

這大世界要闖闖
不必怕淺窄眼光
再別蓋過禾稈中你發的光

皇后記起了嗎 沉睡半生童話
就算一刻洩氣別要捨棄
人若沒有夢這生似死
皇后覺醒了嗎 重拾無價童話
夢想的圖畫 有天開成花 總不太晏
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

遺忘我是我 誰人的錯
世界當然看重成與禍

呢句同美泳首《為你唱demo》好似
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

幾好聽, 係編曲爭咁啲, 聽落好罐頭

難得唱返廣東歌

今次就唔針住佢
幾好聽 不過都係唔夠睡公主搶耳

期待左好耐,但好似冇左佢以前作嗰d廣東歌嘅味道(同維多利亞一樣好似交行貨咁)
有d失望,都係loop翻倒數算

對Lupo Groinig比較好奇。他是否只幫 Gem 編同監?

唔搶耳可能同首歌既情緒有關嗄
首歌無力感咁重 太搶耳反而出唔到呢種感覺

反而我覺得驚喜 不論係有心無意
首歌都捉到香港既情緒
亦聽到gem既真誠同成長係入面

咦 係香港派左?
風箏斷線...方可飛到很遠:)
放低從前黑暗...完成昨天...等待日出光線=]

中规中矩

其實幾好聽
都歡迎佢唱翻多幾首廣東歌

唔搶耳可能同首歌既情緒有關嗄
首歌無力感咁重 太搶耳反而出唔到呢種感覺

反而我覺得驚喜 不論係有心無意 ...
HOTMAN 發表於 2019-1-14 20:09

同埋我覺得大多香港人話GEM淨識嗌歌,所以佢出廣東歌一定揀啲唔會嗌的費事又俾人故意批評。

同埋我覺得大多香港人話GEM淨識嗌歌,所以佢出廣東歌一定揀啲唔會嗌的費事又俾人故意批評。 ...
Serendipity 發表於 2019-1-15 00:40

其實都係, 但呢排風向都多支持佢既人, 希望佢大膽D

同埋我覺得大多香港人話GEM淨識嗌歌,所以佢出廣東歌一定揀啲唔會嗌的費事又俾人故意批評。 ...
Serendipity 發表於 2019-1-15 00:40

其實佢做廣東歌黎講已經無嗌好耐,所以係好聽左順耳左
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

3分,同意編曲好罐頭,尤其最尾收尾嗰段,差D以為係demo嚟,
同埋雖然佢解釋過成首都係用假音唱,但我聽到淨係覺得佢把聲好乾好沙,
比起前幾年啲歌,今次啲歌好失色,只可以話佢唔會交啲唔合格嘅音樂出嚟,但冇咩特別
突然懷念單行的軌道,起碼個R~~~~音都好難以忘記

好聽過倒數嗰堆歌好多倍

好好loop

其實佢做廣東歌黎講已經無嗌好耐,所以係好聽左順耳左
星勤 發表於 2019-1-15 11:35

嗌就一定係唔好聽同唔順耳,你聽歌都幾狹隘
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

曲詞唱都不錯,副歌聲缐略為沙啞,真的要好好保護聲帶。5fun

畀一分肯定係haters
Haters gonna hate
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

終於有首正常歌
【This is MC】澳門見

比個五分佢,同佢加油~

其實個歌名都幾yum

希望GEM轉唱片公司之後快啲出歌
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279