返回列表 發帖

[結果]CM會員共和榜: 2018年度 我最喜愛的歌曲第四季季選

日期: 2019年1月18日 (星期五)
時間: 22:00
主持: ed8671ed

2018年最後一季,亦係全年候選歌曲最少嘅一季
競爭更加激烈,票數又會唔會好集中呢?!
歡迎各位聽晚記得入嚟支持吓~  

候選歌曲名單: (合共32首)
Dear Jane - 身體語言 (ft. MISS JANNI)
Gin Lee - 侘寂
Gin Lee - 風靡
JW - 揮揮手
Nowhere Boys - 大不了一代
per se - 逝水如斯
Robynn & Kendy - 荷光
RubberBand - 發麻
Supper Moment - 撼動
Supper Moment / Survive Said The Prophet - To Whom
周國賢 - 守口如瓶
周國賢 - 錢七
周柏豪 - 老少平安
岑寧兒 - 盡力呼吸
張敬軒 - 百年樹木
梁釗峰 - 若然冬天沒有花
梁釗峰 - 閃亮的青春
蔡健雅 - 遺書
許廷鏗 - 停半分鐘聽一闋歌
許廷鏗 - 白紙
謝安琪 - 沐春風
鄧小巧 - 四大發明
鄧小巧 - 重陽
鄭秀文 - Creo en Mi (Ft. Jackson Wang)
鍾舒祺 - 裸泳
陳奕迅 - 可一可再
陳奕迅 - 破壞王
陳奕迅 - 龍舌蘭
陳綺貞 - 殘缺的彩虹
麥浚龍 - 勇悍.17
麥浚龍 - 困獸.28
黃淑蔓 - 天陰,間中有陽光

支持專員
支持慢慢喜歡李
支持共和榜

唔記得投票
估有 謝安琪 鄧小巧 鄭秀文 張敬軒 R&K
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

鄧小巧很堅強ok?
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 29
1. 山旮旯 2. 悲觀生物學 3. 金草莓

有冇0票
44. 如漆黑天際看到閃電
Week29
1559pm2沉默之間3回憶有罪

支持專員自己黎
全宇宙嘈夠未 !!!!!!!!
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 28 (13/07/2019)
1. 山旮旯 - 馮允謙  2. 在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安  3. 我們都是這樣長大的 - 鄭秀文  4.  二期大樓 - 陳卓賢  5. 願你自由地唱歌 - 張紋嘉

期待今晚結果 !!!

多謝各位支持 今晚見
有冇0票
b01091018 發表於 2019-1-17 23:52

好似已經連續好多季都冇0票
今季都係冇嘅

希望遺書有3票

入定場先

CM會員共和榜: 2018年度 我最喜愛的歌曲第四季季選

歡迎各位
每次去到第四季季選都係由我主理揭曉結果,今年亦都唔例外
今次繼續延續過往幾次嘅傳統,喺揭曉結果嘅同時回顧一下一位歌手嘅音樂

幾年冇去頒獎禮,因為我真係好灰心、好想休息,好多時候我唔識應付,我曾經打算將音樂擺低,然後今日,再一次去面對頒獎禮。我一直都搵唔到好一點的心態去頒獎禮,各位鍾意音樂的人為音樂喝采,我一直都在搵一個心態,去到噚日,豁然開朗,想同大家分享一下。我今日來到這裡,我望見所有人拎獎,眼中冇睇到輸贏,因為我哋作為做音樂的人,幸福都在台上,但原來有更多做歌手的幸福是在台下發生,好似今次同Juno合作,有一個好想跟大家說的故事,那種腎上腺素急升的狀態,所有過程,每一個細節,自己點演繹,到去到自己作品,做rough mix,有radio mix,之後有final mix,之後拎去派台,係希望打入樂迷的心,當我的作品ready,開始要製作專輯,我哋拍mv,有時一起演出,有時跟樂迷去做好多好難忘的演出,去做好多不同的訪問,所有事都是我們的幸福,所以今天我望住大家,我望住自己的音樂,都係衷心的感謝。

今晚搵嚟嘅主角就係 蒲 銘 心 !

浦銘心
2019.7.21 15:00 第六次反送中大遊行 銅鑼灣維多利亞公園 記住去!
企鵝本週冠軍推介 // 兒童有著兒童畏懼 成人都有成人唏噓 //

入場支持
Long's Music Picks Week 28
#1 山旮旯 -- 馮允謙
#2 你那邊幾點 -- 孫盛希
#3 玫瑰式體驗 -- 林欣彤

第五位,先由呢首歌開始

//
如協奏曲 一起去分享餘下生命
文字有聲 給我錄低你每串心情
時間似歌 悲哀到金曲也賣感性
不要光榮 而期望你會感應

--《我最喜愛的歌》(Yelling, 2009)

歡迎各位
每次去到第四季季選都係由我主理揭 ...
ed8671ed 發表於 2019-1-18 22:01

點解唔係容祖兒架... = =

回復 15# bagfgfcde
容祖兒冇候選歌?
2019.7.21 15:00 第六次反送中大遊行 銅鑼灣維多利亞公園 記住去!
企鵝本週冠軍推介 // 兒童有著兒童畏懼 成人都有成人唏噓 //

入場

聽講個結果好噴

聽講個結果好噴
Wonders 發表於 2019-1-18 22:09

真係?!好期待

bagfgfcde 發表於 2019-1-18 22:05

可能之後Song of the year先到祖兒

CM會員共和榜: 2018年度 我最喜愛的歌曲第四季季選 - 第五位

怎樣才算是一首我最喜愛的歌?每個人都有不同定義。
能夠引起共鳴可能只需要一剎那擊中你的心坎,
也可能是記錄著成長中重要一刻的那一首歌。

停半分鐘聽一闋歌 (28票)
唱:許廷鏗
曲:Cousin Fung / 黃兆銘
詞:6號@RubberBand
編:黃兆銘
監:于逸堯@人山人海 / 周錫漢

何時起你秒速間奔波
忙著茫然俯首衝過
無暇在鬧市裡
停半分鐘聽一闋歌
何時起你看不起當初
曾動人情節拒絕點播
潮浪裡   忘記有誰
陪著你活過

許廷鏗

呢首竟然入到

上年第四季好似係Gin Lee
Jason's Playlist 2019 Week 23
Pretty Crazy - 容祖兒 // Never Really Over - Katy Perry

bagfgfcde 發表於 2019-1-18 22:05

idk her

好,我哋一跳跳到第三位(因為有兩首同票
先開第一首

//
我怕折腰你怕窮 彼此怎可折衷
唯願歲月靜好 不好跟你安寢 情自然壽終

--《獨家村》(KONTINUE, 2014)

希望琪琪出咁多次場 沫春風入唔到
Pretty Crazy - 容祖兒 // Never Really Over - Katy Perry

好,我哋一跳跳到第三位(因為有兩首同票)
先 ...
ed8671ed 發表於 2019-1-18 22:15

困獸28?

CM會員共和榜: 2018年度 我最喜愛的歌曲第四季季選 - 第三位

「還記得櫻花正開,還未懂跟你示愛」
緣份就是這麼玄妙的事情,
有時一段關係可能因為時間的錯而遺憾收場。
帶有遺憾的愛情,有時候更讓人回味。

百年樹木 (31票)
唱:張敬軒
曲:伍卓賢
詞:林若寧
編:Mac Chew
監:張敬軒 / 廖志華

在最燦爛時光交織美麗的錯愛
若有無奈 只有用新的愛情來做替代
若看不開 只不過從此沒有這麼緊張一段愛
未曾捉緊你那樣放開

JasOh103 發表於 2019-1-18 22:14

我都記得 好正
希望今次 Gin Lee 唔洗做 Tag 可以有獎攞
二〇一八年度全女班音樂流行榜頒獎典禮
完滿結束!多謝支持,後會有期!

JasOh103 發表於 2019-1-18 22:14

yessss
she can never appear again

CM會員共和榜: 2018年度 我最喜愛的歌曲第四季季選 - 第五位

怎樣才算是一首我最喜愛的歌?每個人都有不同 ...
ed8671ed 發表於 2019-1-18 22:10

Congrats Alfred
我都好似有投呢首

另外一首第三位!

//
這天最終須分手 拆夥晚餐是最後
一些過去悲歡協奏 亦到盡頭
離別時人越念舊 期望能停住沙漏
可惜世界急速變奏 什麼都給這巨輪沒收

--《最後晚餐》(Slowness, 2009)

CM會員共和榜: 2018年度 我最喜愛的歌曲第四季季選 - 第三位

「還記得櫻花正開,還未懂跟你示愛」
緣份就 ...
ed8671ed 發表於 2019-1-18 22:22
對愛情好有體會

頭兩首都咁勁 之後三首應該都唔少嘢喎

停半分鐘聽一闋歌 同 百年樹木
呢兩首都有投到 估唔到入到 明明平時燈開

離開是為了重聚,
昔日的戰友即使被時代巨輪的洗禮分隔,
仍能從點滴回憶中,共譜未完的那首詩。

To Whom (31票)
唱:Supper Moment / Survive Said The Prophet
曲:Supper Moment / Survive Said The Prophet
詞:Supper Moment / Survive Said The Prophet
編:Supper Moment / Survive Said The Prophet
監:Adrian Chan / 王雙駿

Parting ways from each other
Then retrace one another
And relive our memories
離開的總會有天
如這刻一切重遇
瞳孔中尋覓預言
延續那未完的詩

對愛情好有體會
chanchan0909 發表於 2019-1-18 22:26

你兩個唔好再放閃喇

呢兩首都有投到 估唔到入到 明明平時燈開 ...
kel_kelvin 發表於 2019-1-18 22:30
一樣

離開是為了重聚,
昔日的戰友即使被時代巨輪 ...
ed8671ed 發表於 2019-1-18 22:30

呢首真心一流
SM最佳作品

終於中一首

我估既頭二名都出現咗
睇黎真係幾噴

對愛情好有體會
chanchan0909 發表於 2019-1-18 22:26

做咩姐你
呢兩首都有投到 估唔到入到 明明平時燈開 ...
kel_kelvin 發表於 2019-1-18 22:30

個結果我都有啲估唔到

淨返兩個位,緊張!
第二位:

//
捨平凡 愛動盪
人人其實有個願望
知回頭 會是岸
仍昂然投入去這巨浪
我所愛 我不改
千夫所責也不放
不愛看的不要看
也許我已厭了直航

--《節外生枝》(The First Day, 2007)

噴得嚟有可能
唔通腎仔第一?

淨返兩個位,緊張!
第二位:

//
捨平凡 愛動盪
人人 ...
ed8671ed 發表於 2019-1-18 22:36

破壞王

嗨嗨

回復 46# bagfgfcde
我覺得似沐春風

CM會員共和榜: 2018年度 我最喜愛的歌曲第四季季選 - 第二位

青春故意怒放,
年少輕狂就是沒有任何負擔、束縛,
轟轟烈烈地投入一場戀愛,我們稱之為「勇悍」。

勇悍・17 (35票)
唱:麥浚龍
曲:澤日生
詞:林夕
編:王雙駿
監:麥浚龍 / 王雙駿

平庸才沒有眼界去看看什麼叫名望
太快與你幹什麼叫莽撞
趁快碰上了什麼才活得粗壯
唯有你能令每秒也冒出更動人血汗 夠浪漫才流芳
花開不必富貴 要從庸俗下解放 青春故意怒放

嗨嗨