返回列表 發帖

張繼聰10年前冇打招呼 梁競徽:我好難受

全城玩10 Years Challenge 小器鬼蒲頭
張繼聰10年前冇打招呼 梁競徽:我好難受

最近「10 years challenge」在社交網大熱,張繼聰也在Ig貼上新舊對照相片,但惹來梁競徽(原名梁烈唯)發難。梁競徽留言,自爆10年前曾主動打招呼,但未獲張繼聰理會。張繼聰自嘲視力有問題,但梁競徽仍咬住唔放,留言:「我好難受!」不少網民皆指梁競徽記足10年,非常小器。

前晚張繼聰於Ig貼上09年及19年的新舊對照相片,竟惹來梁競徽重提十年前舊事。互聯網圖片

近日在社交網流行玩「10 years challenge」,不少藝人也貼出10年前與最近的照片作比較。張繼聰前晚也在Ig上,貼出09年及19年的相片,並留言說:「2009-2019,睇人哋嗰啲都好似冇乜點變,我就……不過老實,好感激呢10年,心境嘅改變比外表變化更大。」正當大家留言談及10年間的心態轉變時,梁競徽忽然衝出來留言,而且似乎句句有骨。

梁競徽咬住張繼聰唔放,自言當年一事,一直放在心中多年。資料圖片

梁競徽在張繼聰Ig留言,自爆當年向張繼聰打招呼,但對方無反應,大批網民嘲他小器。互聯網圖片

梁競徽15年在微博上載向老兵致敬的照片,令他成為「負皮王」。資料圖片

句句有骨寸爆

梁競徽先留言對張繼聰說:「話說10年前我在TVB五廠外的走廊遇見你,當時係夜晚,而你戴住副黑超,我跟你友好點頭say hi,但你不理我直接走過。」張繼聰見勢色不對,很快就留言:「咁明顯我視力有問題啦!」想息事寧人。殊不知梁競徽似乎玻璃心發作,不接受張繼聰的「打圓場」,他再留言:「當時我好難受!一直放了在心中,就算之後大家認識了,我也沒有問你為何!但這些年我終於知道,當時的你正受着很多壓力!」

梁競徽繼續留言,而且看來句句都似諷刺張繼聰:「現在,我更加知當時的你為何會這樣,我知道一定唔會係因為你寸!所以現在看見你很有自信、很有魅力,我真的很為你感到開心!同時也給了很多動力和信心給我,其實真係要感謝你!感謝你的分享!」見到梁競徽的長篇留言,張繼聰也「買佢怕」,再度自嘲當日是無意不打招呼:「大家努力兄弟,應該純粹係發雞盲。」不少網民睇完留言,都不禁代張繼聰出頭,直指梁競徽小器,指他一件小事都記10年,而且張繼聰已經禮貌回覆,不明白梁競徽為何放不下。

新一代負皮王

其實,梁競徽近年是網上惹火人物,15年抗戰勝利70周年閱兵,他在微博上載向老兵致敬的照片,並留言「祖國萬歲」,被網民插爆他「擦鞋」,之後他在高登獲1.5萬個負評,成為新一代「負皮王」。不過他依然故我,對傳媒表示:「我係擦鞋呀,你吹呀?」又批評網民「太膚淺」。之後他拍了一個信用卡廣告,其廣告於該信用卡的fb專頁登出,即引來一場公關災難,不少網友上載照片表示「卡已剪」,他的廣告也因此絕迹於信用卡的fb專頁。原名梁烈唯的他近日改名梁競徽,引起不少網友討論,因為他名字諧音是「梁勁廢」,被嘲「人如其名」。
撰文:沈麗珠

https://hk.entertainment.appledaily.com/entertainment/daily/article/20190117/20592649

幾日前舊聞 純粹推返上嚟bin條梁勁廢c

成個怨婦咁
Long's Music Picks 2019 WK02
1. 守口如瓶 (1 week no.1)
2. 我們萬歲
3. Forever Young (1 week no.1)

未聽過
新人?

梁勁廢

而我不知道勁廢是誰
Jayant Music Chart 2018 頒獎禮
Jayant Music Chart 2019 Week 6
1.艾怡良 - Forever Young (2 Weeks No.1)
2.林二汶 - 守破離
3.陳蕾 - 當我迷失時聽著的歌

Stop making stupid people famous!!
明知匆匆一世~太缥缈~
花一秒决定自己多么重要

其實最尾個個係咩字

其實最尾個個係咩字
electric 發表於 2019-1-18 17:22

讀 "輝"

都唔知佢邊個 點打招呼 你會唔會無啦啦同陌生人say hi吖?

勁廢
企開d啦
43. 誰最堅強 誰最善良 誰就會更高尚?
2019Week7
1ASAP2ForeverYoung3殘缺的彩虹

十年前冇打招呼到宜家仲記住, 真係有點兒那個

諗起甄妮鬧爆9叫漿冇同佢打招呼事件
明知匆匆一世~太缥缈~
花一秒决定自己多么重要

唔show你就唔該自己檢討下la 仲係度賴番人轉頭
一d自覺性都冇

謝生明顯唔想理佢
句句回佢都係想Hea佢
又畀勁廢R到上報

btw梁勁廢笑到我
改名前有無自己讀過先

謝生明顯唔想理佢
句句回佢都係想Hea佢
又畀勁廢R到上報

btw梁勁廢笑到我
改名前有無自己讀過先 ...
Frankiekiekie 發表於 2019-1-19 01:18 PM

其實會唔會搵師傅改嫁。
li個新名可能會旺佢

都幾旺丫,改完名成個網都講佢、即刻上報喇

太平公主

其實會唔會搵師傅改嫁。
li個新名可能會旺佢

都幾旺丫,改完名成個網都講佢、即刻上報喇
     ...
jaytang 發表於 2019-1-19 21:05

乍聽「梁競徽」這個名字頗為「蹺口」,到底自誰的「手筆」呢?他說:「我可以透露,一定唔係自己改,我冇咁好文彩。(隱世高人?)係一個好好嘅朋友。(風水師傅?)係一個專家,好好嘅朋友。(好出名?)我唔知佢出唔出名,應該都出名。(透露下係邊位?)我唔會講啦。(名嘅意思,嗰位專家有解釋你知?)當然有啦。不過冇所謂嘅,大家朋友,你諗到係咩意思,覺得好聽,又或者難記,都冇乜所謂,大家都可以有自己嘅空間。」

https://www.hk01.com/即時娛樂/282231/改新名即奪最佳男配角-唯唯-梁競徽-唔好講到咁大威力

競徽邊個風水佬咁憎佢

改個咁既名,不如用翻原名好鬼過啦
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌