返回列表 發帖
Let It Go 都係一個四十幾歲既女人唱
不過呢首歌暫時聽落十分古怪
有DISNEY D歌一半咁CATCHY同順耳就好了 ...
SPNicole 發表於 2019-1-23 22:38

等睇班haters又話偏鋒得滯,唔識欣賞,好難聽

赤地雪幾時上左神級?明明出果陣都麻麻地hit
cathay1996 發表於 2019-1-23 22:33

彈到爆
「讓我代你白頭   煩惱百千   紋在我手」
Week 7 ERadio 華語榜
1. 裝睡的情人 - 張敬軒  |  2. 一種永遠 - 容祖兒  |  3. 當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾

彈到爆
風見志郎 發表於 2019-1-23 23:15

出嗰陣其實好多人讚轉曲風, 彈嘅係歌詞

出嗰陣其實好多人讚轉曲風, 彈嘅係歌詞
721AXA 發表於 2019-1-23 23:18

好多人quote曬D歌詞名,果陣撞正圓滿同郎來了,點轉曲風都係彈
1. 裝睡的情人 - 張敬軒  |  2. 一種永遠 - 容祖兒  |  3. 當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾

好多人quote曬D歌詞名,果陣撞正圓滿同郎來了,點轉曲風都係彈
風見志郎 發表於 2019-1-23 23:22

我記得嗰陣cm有人係咁讚+解構份歌詞

唔可以安安靜靜編曬成首嘅,一定要嘈得咁驚嚇。

一種永遠
作曲 : 曾國綸
作詞 : 楊熙
編曲 : 波多野裕介、曾國綸
監製 : 舒文

等睇班haters又話偏鋒得滯,唔識欣賞,好難聽
Wing1211 發表於 2019-1-23 22:52

聽後半部分好聽左
不過要等正式出左成首聽先知
好彩唔係少女發花癲歌
https://imgur.com/VEipLW9

一種永遠好慢熱。。。。。。
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 08
1. 下一位前度 2. 裝睡的情人 3. 黑人問號

一種永遠有得聽
KFMusic Choice WEEK 7
1.下一位前度 - 林家謙 | 2.致旅途中的我 - Nowhere Boys | 3.當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾 | 4.偽人 - 許廷鏗 | 5.白雲會告訴我 - 雷同二友

聽完,真係好慢熱

啲詞好拖
KFMusic Choice WEEK 7
1.下一位前度 - 林家謙 | 2.致旅途中的我 - Nowhere Boys | 3.當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾 | 4.偽人 - 許廷鏗 | 5.白雲會告訴我 - 雷同二友

心之科學就真係song of the year啦
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 08
1. 下一位前度 2. 裝睡的情人 3. 黑人問號

一種永遠
第一次聽到中段嚇醒咗。。
後段幾好聽

一種永遠
監製 : 舒文 ...
Wing1211 發表於 2019-1-23 23:57

Jason上集大結局作曲人

點都好過百老匯D膠歌,個曲真係唔多上口,intro最好聽

一種永遠真心get唔到想點

祖兒啲低音好勉強 頗驚嚇

一種永遠
監製 : 舒文 ...
Wing1211 發表於 2019-1-23 23:57

點解會用呢個班底?
聽落有啲side track feel

聽完第一次就係覺得:首歌好靜,無啦啦爆上去,好快又突然爆完靜返,首歌就完咗
冠軍歌 Forever Young - 艾怡良 (44)
亞軍歌 時間囊 - 方皓玟 (27)
季軍歌 致旅途中的我 - Nowhere Boys (23) [ week 6 ]

點都好過百老匯D膠歌,個曲真係唔多上口,intro最好聽
風見志郎 發表於 2019-1-24 00:07

百老匯D廣告歌好多首都好正
係後期差D

LUCKY STAR 可歌可泣 赤地雪 心花怒放 逃 跑步機上 雙冠軍
https://imgur.com/VEipLW9

百老匯D廣告歌好多首都好正
係後期差D

LUCKY STAR 可歌可泣 赤地雪 心花怒放 逃 跑步機上 雙冠軍 ...
SPNicole 發表於 2019-1-24 00:11

咁緊係講布穀鳥果期喇

今次歌詞又填無人知....係咪又想講雙子座

成首都Pop rock會好啲既
Jason's Playlist 2019 Q1
LOVE IS NEARBY / 在月台上等你 / 若然冬天沒有花 / 沐春風 / 守口如瓶 / To Whom / 風靡 / Forever Young

一種永遠 - 容祖兒
作曲:曾國綸
填詞:楊熙
編曲:波多野裕介/曾國綸
監製:舒文@Zoo Music
OP:Universal Music Publishing Ltd./Public Zoo admin by EEG Music Publishing Limited

追夢似一個樂園
這裏你即管飛向前
永沒有盡時

想滑上空氣望前
而無窮的天仿似沒分秒
圍著那未知
時和光飛去了 目光走遍
誰在那一邊 那花園

還能再飛多遠
我回到當日願望池
發現那熱情仍在那起點
無人知亦需開始
回望我試飛那次 怎能遇見

最初仰望這裏一片樂園
祈求著只需找一次
就一次 就一次 就可以 一次
假如讓我那天 結果沒分別

還能再飛多遠
我回到當日願望池
發現那熱情仍在那起點
無人知亦需開始
雲上那碎片 是我永遠的遙遠

再飛一次
記住那許下願望時
那枚盼望如何劃破水面
無人知但我願意
逾越那無窮永遠 一種永遠

好聽wor 好有畫面

回復 122# JasOh103

前面靜到想瞓 至少成首poprock 個mood係到 詞差啲都無咁覺

點解會用呢個班底?

聽完第一次就係覺得:首歌好靜,無啦啦爆上 ...
Lewis 發表於 2019-1-24 00:10

波多野裕介勁嘢喎, 3AM都係佢編, 又拎過金像獎
不過楊熙就.. lol

好聽wor 好有畫面
HOTMAN 發表於 2019-1-24 00:15

Disney 公主既主題曲

楊熙你專心評馬算啦好無
唔關你呢條垃圾事 :D
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 6 (16/02/2019)
1. 我們萬歳 - 陳奕迅  2. 亂世情侶 - 古巨基  3. 當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾  4. 如若我 - Pandora  5. 花花草草 - 王菀之

一種永遠 - 容祖兒
作曲:曾國綸
填詞:楊熙
編曲:波多野裕介/曾國綸
監製:舒文@Zoo Music
OP:Universal ...
721AXA 發表於 2019-1-24 00:15
容天后都駕馭唔到呢首歌,真係唔知邊位可以handle到了
任我行 失憶蝴蝶

一種永遠可能真係倉底貨。

楊熙你專心評馬算啦好無
kwanie 發表於 2019-1-24 00:36

Sorry我會架喇

Sorry我會架喇
yeunghaze 發表於 24/1/2019 00:56
真係睇到LOL
馬經係寫得唔錯
唔關你呢條垃圾事 :D
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 6 (16/02/2019)
1. 我們萬歳 - 陳奕迅  2. 亂世情侶 - 古巨基  3. 當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾  4. 如若我 - Pandora  5. 花花草草 - 王菀之

個曲好怪
真係既?好犀利丫

Sorry我會架喇
yeunghaze 發表於 2019-1-24 00:56

詞係demo詞 定係專登搵你填

Sorry我會架喇

填乜架你 都唔知首歌講乜
~*恭喜容祖兒達成叱吒大滿貫*~
叱吒史上獲獎最多(35個)女歌手第一人
容祖兒2019年派台單曲:一種永遠

暫時未get到
不過個編曲幾特別嘅
Jayant Music Chart 2018 頒獎禮
Jayant Music Chart 2019 Week 7
1.G.E.M. - 睡皇后 (1 Week No.1)
2.古巨基 - 亂世情侶 (1 Week No.1)
3.容祖兒 - 一種永遠

Sorry我會架喇

好耐冇見XD
Jayant Music Chart 2018 頒獎禮
Jayant Music Chart 2019 Week 7
1.G.E.M. - 睡皇后 (1 Week No.1)
2.古巨基 - 亂世情侶 (1 Week No.1)
3.容祖兒 - 一種永遠

點解會用呢個班底?

聽完第一次就係覺得:首歌好靜,無啦啦爆上 ...
Lewis 發表於 2019-1-24 00:10

Rock 五起ge 感覺,成首歌ge 演繹簡直平如止水,同二妹美泳 首 騎膊馬 一樣無起伏,不得了。 除左中段音樂突然結他鼓聲大聲響起之外, 美容其實個唱法都係一樣。

容天后都駕馭唔到呢首歌,真係唔知邊位可以handle到了
remus 發表於 2019-1-24 00:44

有請pop rock 天后, 美斗 返來

真係睇到LOL
馬經係寫得唔錯
kwanie 發表於 2019-1-24 00:57

我諗佢睇到你讚佢 馬經寫得好 佢仲開心
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

有請pop rock 天后, 美斗 返來
hkbaby 發表於 2019-1-24 01:06
邊位美斗
任我行 失憶蝴蝶

邊位美斗
remus 發表於 2019-1-24 01:13

以前有個fan 勁捧ge李卓庭

一種永遠首歌melody真係好一般,難道監制&歌手唔覺?
祖兒又唔係商台聽眾杯茶
出道19年的容祖兒更首次於叱咤樂壇流行榜頒獎典禮食白果。

以前有個fan 勁捧ge李卓庭
hkbaby 發表於 2019-1-24 01:16
不知其人所蹤啦
任我行 失憶蝴蝶

勁多人踩美祖首新歌

祖祖d first plug通常都係hea plug,逼903播多d後面嘅正嘢!
Elio喜歡上別人了

錄音版覺得好多位都好拖,演唱會唱個feel應該會好似N6越唱越強
如果演唱會前一個月左右先派呢首,演唱會期間就可以再派埋個live版(like空港)應該可以加唔小分
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

祖祖d first plug通常都係hea plug,逼903播多d後面嘅正嘢!
黃家正 發表於 2019-1-24 02:16
2nd plug喇, 心之xx才是1st plug
任我行 失憶蝴蝶

一種永遠後半段好聽好多

一種永遠可能真係倉底貨。
小伙子. 發表於 2019-1-24 00:47

容小姐揀嘅做第一plug,按常識,其他三首應該會越黎越好聽嘅。