返回列表 發帖
pop rock又唔係冇唱過
咁都叫試?
JayantL 發表於 2019-1-24 18:12

我唔知呀佢上年首Song of the year講到自己第一次Pop Rock咁
而家呢首Chorus又係Pop Rock

【明報專訊】容祖兒昨日到電台宣傳新歌《心之科學》,她表示相距兩年再推出新歌,加上是第一次嘗試唱pop rock曲風,心情既緊張又期待,很開心歌曲受樂迷歡迎。
Link

喺ig dm咗連登個我本人post俾霏姐話佢知好多人都好鍾意佢啲歌
佢竟然覆我呀 巧揀凍 ...
Lewis 發表於 2019-1-24 17:57

佢點覆????
KFMusic Choice WEEK 7
1.下一位前度 - 林家謙 | 2.致旅途中的我 - Nowhere Boys | 3.當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾 | 4.偽人 - 許廷鏗 | 5.白雲會告訴我 - 雷同二友

EEG 識玩,反正 1st plug 再難聽都會熱播,高質歌駛乜呢個時候拎出黎?
星勤 發表於 24/1/2019 17:22
幾時都話佢地最鍾意派錯晒D 歌架啦

此風不可長架, 係笨如903 唔察覺咁解
唔關你呢條垃圾事 :D
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 6 (16/02/2019)
1. 我們萬歳 - 陳奕迅  2. 亂世情侶 - 古巨基  3. 當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾  4. 如若我 - Pandora  5. 花花草草 - 王菀之

喺ig dm咗連登個我本人post俾霏姐話佢知好多人都好鍾意佢啲歌

有無同我霏講你細細個聽佢啲自戀快歌大

森美係高層? 自己維基番邊個先係高層啦
佢簽contract 㗎咋 , 同 do 姐一樣
你會唔會話do 姐係商台高層?
...
放空 發表於 2019-1-24 17:20

話謝安琪大滿貫果位先係商台高層?
恭喜楊千嬅成為新增影后巨星手印壓扁三大膠
及奪得最高銷量女歌手大獎
叱吒大滿貫無人認同好可憐

側田簽左amusic?
HINZ TOP 20 Week 4
01 風靡 - Gin Lee
02 若然冬天沒有花 - 梁釗峰
03 沙文 - 林憶蓮

早知早幾年就多啲上去吹奏佢

其實唔明點解搵楊熙填詞
係咪三大詞人俾丹麥mark晒???
hlyung 發表於 2019-1-24 18:12

我都唔明

我都唔明
yeunghaze 發表於 2019-1-24 19:37

睇黎係舒文搵你
1.下一位前度 - 林家謙 | 2.致旅途中的我 - Nowhere Boys | 3.當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾 | 4.偽人 - 許廷鏗 | 5.白雲會告訴我 - 雷同二友

睇黎係舒文搵你
Kfmusic 發表於 2019-1-24 19:47

Check返file應該係17年嘅事喇

yeunghaze 發表於 2019-1-24 19:50

為song of the year讓路
43. 誰最Gin強 誰最善良 誰就會更高尚?
2019Week8
1殘缺的彩虹2假行僧3下一位前度

側田簽左amusic?
hinz 發表於 2019-1-24 19:14

仲有呢間公司?佢唔係做左獨立歌手咩

你覺得容祖兒演繹成點

為song of the year讓路
b01091018 發表於 2019-1-24 20:15

喪of dur醫牙唔係都係舊歌嚟㗎咩

你覺得容祖兒演繹成點
newguy 發表於 2019-1-24 20:23

有一句聽唔明個beat

倉底貨

有一句聽唔明個beat
yeunghaze 發表於 2019-1-24 20:31

你份歌詞其實想講咩?

好唔鍾意美卷對歌詞嘅elaboration

你份歌詞其實想講咩?
Wing1211 發表於 2019-1-24 20:32

第一稿
我嘗試回憶返我未入行之前有幾想寫歌,幾想入行嘅心情,對呢個圈嘅憧憬
再對照返今日
經過咁多年
應該點搵返個熱情

而家出街嘅係第二稿
減咗啲苦澀
配合返佢嘅人物設定

大致就係咁

第一稿
我嘗試回憶返我未入行之前有幾想寫歌,幾想入行嘅心情,對呢個圈嘅憧憬
再對照返今日
經過咁多年 ...
yeunghaze 發表於 2019-1-24 20:43

你收到order果時知唔知係寫比容祖兒小姐?

成個版變左美祖新歌討論帖~

你收到order果時知唔知係寫比容祖兒小姐?
Kfmusic 發表於 2019-1-24 20:44

知道呀,所以舒老闆只係話「你要唔要試下」

第一稿
再對照返今日
經過咁多年 ...

期待你1月1上台同美祖一齊攞song of the year
Jason's Playlist 2019 Q1
LOVE IS NEARBY / 在月台上等你 / 若然冬天沒有花 / 沐春風 / 守口如瓶 / To Whom / 風靡 / Forever Young

第一稿
再對照返今日
經過咁多年 ...

現在寫一首歌大概可以收唱片公司幾多錢

個post變咗楊熙答問大會
Jayant Music Chart 2018 頒獎禮
Jayant Music Chart 2019 Week 7
1.G.E.M. - 睡皇后 (1 Week No.1)
2.古巨基 - 亂世情侶 (1 Week No.1)
3.容祖兒 - 一種永遠

個post變咗楊熙答問大會
JayantL 發表於 2019-1-24 21:00

呢五年都冇咩機會彈出嚟搭爹

yeunghaze 發表於 2019-1-24 21:01

btw荷里活有個大老千首歌填得幾盞鬼

主要係劇歌喺呢度唔啱
尤其許生走咗之後

BTW
第一次記住你個名係《樹藤》
Jayant Music Chart 2019 Week 7

btw荷里活有個大老千首歌填得幾盞鬼
hlyung 發表於 2019-1-24 21:05

多謝你。呢啲機會一樣咁稀有

主要係劇歌喺呢度唔啱
尤其許生走咗之後

BTW
第一次記住你個名係《樹藤》 ...
JayantL 發表於 2019-1-24 21:06

嗰首我諗返都唔知撞咗咩邪可以寫得出

知道呀,所以舒老闆只係話「你要唔要試下」
yeunghaze 發表於 2019-1-24 20:49

會唔會同祖兒有其他合作?
。Kaykay。Taytay。Kelly。

nicknicknick 發表於 2019-1-24 21:12

我一向冇乜運

nicknicknick 發表於 2019-1-24 21:12

原來同祖兒當年已經合作過 女皇

我一向冇乜運
yeunghaze 發表於 2019-1-24 21:14

祖祖放你喺佢張大碟track 1
仲要2019 1st plug
以後機會大把

女皇 填得好好啊 btw 麻煩叫伍富橋快啲出碟

原來同祖兒當年已經合作過 女皇
rIcKyK 發表於 2019-1-24 21:17

認真,呢首既係劇歌,但同時都係寫畀佢,二合一

認真,呢首既係劇歌,但同時都係寫畀佢,二合一
yeunghaze 發表於 2019-1-24 21:21

人在此進亦猶疑退都未容易

人在此進亦猶疑退都未容易
lu12 發表於 2019-1-24 21:25

雲上那碎片是我永遠的遙遠

yeunghaze 發表於 2019-1-24 21:26

支持你
CM太多負能量
希望你同祖兒多d合作
恭喜Kay成為2010年代第一位雙料女金 (女金 最女)(亦係2004年之後都未出現過既雙料女金)
亦都恭喜Kay成為叱咤史上首位大滿貫女歌手
再恭喜Kay首奪最優秀流行女歌手大獎!

支持你
CM太多負能量
希望你同祖兒多d合作
kayzzz 發表於 2019-1-24 21:32

多謝你

多謝你
yeunghaze 發表於 2019-1-24 21:34

其實the album都好有畫面感,可以爭取下

其實the album都好有畫面感,可以爭取下
lu12 發表於 2019-1-24 21:37

嗰邊仲遠...

嗰邊仲遠...
yeunghaze 發表於 2019-1-24 21:41

監製係橋樑

一次過搭返哂 btw支持你架

女皇 填得好好啊 btw 麻煩叫伍富橋快啲出碟
lu12 發表於 2019-1-24 21:21

你應該係月巴亻老何講
楊生有咩權力叫到伍富橋出碟
#這種天真
本週冠軍歌: 若然冬天沒有花

2018 十大優秀流行歌手: 方皓玟 李克勤 周柏豪 林欣彤 泳兒 容祖兒 胡鴻鈞 陳柏宇 張敬軒 JW 王灝兒
十大金曲獎: 假使世界原來不像你預期 缺 和好 男人背後 忍 獻醜 無常春秋 認真如初 但願人長久 偉業街
年度優秀至尊金曲: 心之科學 全年金曲金獎: 假使世界原來不像你預期

你應該係月巴亻老何講
楊生有咩權力叫到伍富橋出碟
#這種天真  ...
Our_Souvenir 發表於 2019-1-24 21:47

肥佬就唔係用叫嘎啦,係直接幫佢出

多謝你

佢玩你咋
淫k 啲fans 好衰
嗌個填得唔好既 多啲同祖兒合作
你快啲同kay 合作啦
~*恭喜容祖兒達成叱吒大滿貫*~
叱吒史上獲獎最多(35個)女歌手第一人
容祖兒2019年派台單曲:一種永遠

佢玩你咋
淫k 啲fans 好衰
嗌個填得唔好既 多啲同祖兒合作
你快啲同kay 合作啦 ...
cathay1996 發表於 2019-1-24 21:49

請不要消失希望 夜場還是有星光

多謝你

我好鍾意你幫江若琳填個首鬥氣架
人大了珍惜今次不可有下次

yeunghaze 發表於 2019-1-24 21:26

你聽個曲填果陣覺唔覺得唔順?