返回列表 發帖
不過公道啲講
呢首歌比較平淡 冇乜記憶點
連hookline都唔突出
填詞通常填hookline先
然後再上下寫返成個故事
但如果hookline都唔明顯就好難填

佢玩你咋
淫k 啲fans 好衰
嗌個填得唔好既 多啲同祖兒合作
你快啲同kay 合作啦 ...
cathay1996 發表於 2019-1-24 21:49

咁多謝佢竟然覺得我有得揀

呢五年都冇咩機會彈出嚟搭爹
yeunghaze 發表於 2019-1-24 21:01

睇見你好似放監咁,鄧你開心 :)
有苦說不得嘅日子,實在唔易捱
希望 CM 可以給你一丁點嘅支持同力量
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

咁多謝佢竟然覺得我有得揀
yeunghaze 發表於 2019-1-24 21:56

唔係曲線 我覺得你d詞唔差得過其他新填詞人
當然無得同夕y果d比啦 話有得比你都覺得crazy啦
但起碼唔會太胡亂堆砌意境 有d hookline幾上口
至於果個會員可以不理
恭喜Kay成為2010年代第一位雙料女金 (女金 最女)(亦係2004年之後都未出現過既雙料女金)
亦都恭喜Kay成為叱咤史上首位大滿貫女歌手
再恭喜Kay首奪最優秀流行女歌手大獎!

肥佬就唔係用叫嘎啦,係直接幫佢出
lu12 發表於 2019-1-24 21:48

唔好意思
漏左粒字

你應係係 "同" 月巴亻老何講
本週冠軍歌: 若然冬天沒有花

2018 十大優秀流行歌手: 方皓玟 李克勤 周柏豪 林欣彤 泳兒 容祖兒 胡鴻鈞 陳柏宇 張敬軒 JW 王灝兒
十大金曲獎: 假使世界原來不像你預期 缺 和好 男人背後 忍 獻醜 無常春秋 認真如初 但願人長久 偉業街
年度優秀至尊金曲: 心之科學 全年金曲金獎: 假使世界原來不像你預期

嗰首我諗返都唔知撞咗咩邪可以寫得出
yeunghaze 發表於 2019-1-24 21:09

嗰首我唔知邊度睇過你話被要求似周耀輝

唔係曲線 我覺得你d詞唔差得過其他新填詞人
當然無得同夕y果d比啦 話有得比你都覺得crazy啦
但起 ...
kayzzz 發表於 2019-1-24 22:05

你咁支持yeunghaze, 做乜唔叫佢同你偶像合作, 要叫佢同容祖兒合作呀
仲好意思話自己唔係曲線

你咁支持yeunghaze, 做乜唔叫佢同你偶像合作, 要叫佢同容祖兒合作呀
仲好意思話自己唔係曲線 ...
721AXA 發表於 2019-1-24 22:09

噴 我使唔使name哂成個樂壇d歌手?
依家你偶像肯俾機會新人唔通我又拉埋其他唔關事既人去講?
咁都有得插 噴到你
恭喜Kay成為2010年代第一位雙料女金 (女金 最女)(亦係2004年之後都未出現過既雙料女金)

仲好意思話自己唔係曲線 ...
721AXA 發表於 2019-1-24 22:09

kayzzz 對 yeunghaze 嘅評價,幾年嚟都係 consistent 的,我可以做證
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

唔好意思
漏左粒字

你應係係 "同" 月巴亻老何講
Our_Souvenir 發表於 2019-1-24 22:05

加多粒字都係一樣咁理解。叫人出碟唔係有權力嘅象徵。我係街上見到佢我都可以叫佢出碟

kayzzz 對 yeunghaze 嘅評價,幾年嚟都係 consistent 的,我可以做證
Bluejays 發表於 2019-1-24 22:16

班人小人之心 可以不理啦 同一堆

好多好多年前有個叫Adrian嘅人搵我寫首demo畀佢個女新人
我寫左一稿,佢打嚟叫我改
我細路仔唔識世界,叫佢睇真啲,之後收咗佢線
後來喺收音機聽到首歌
佢自己寫返
叫臭男人

好多好多年前有個叫Adrian嘅人搵我寫首demo畀佢個女新人
我細路仔唔識世界,叫佢 ...
yeunghaze 發表於 2019-1-24 22:18

周博賢又叫adrian?

周博賢
祖兒又唔係商台聽眾杯茶
出道19年的容祖兒更首次於叱咤樂壇流行榜頒獎典禮食白果。

希望你有日可以幫呢位女新人包碟
Jason's Playlist 2019 Q1
LOVE IS NEARBY / 在月台上等你 / 若然冬天沒有花 / 沐春風 / 守口如瓶 / To Whom / 風靡 / Forever Young

有冇後悔

雲上那碎片是我永遠的遙遠
yeunghaze 發表於 2019-1-24 21:26

一次過將 女皇 同 一種永遠 啲對應列出來吧

oh咁樣。大家高興啦,我冇所謂

你填乜內容?
或者你可以將首詞post去唱作分享區

有冇後悔
hlyung 發表於 2019-1-24 22:24

揼到吐血呀

你填乜內容?
kayzzz 發表於 2019-1-24 22:25

淨係記得佢想我填得女性化啲,其他就唔記得lu

Alfred 30號派新歌。
Source, Facebook live

yeunghaze 發表於 2019-1-24 22:26

差啲就做左你處子作

好爆

其實謝安琪咁多年嚟咁多首歌
呢首應該冇top3都有top5
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

不如話你唔熟歌手本人 所以填得無咁貼切?
我覺得你之前填俾alfred果d都Ok (eg 郵輪 係咪好噴

符致逸大碟3-4月出
Source, Ig live+叱吒樂壇

你點睇Kay 係依家香港流行樂圈子入面嘅定位?
    如果依家要你幫佢填詞 你想填咩題材?
謝安琪唯一叱吒樂壇大滿貫女歌手!

符致逸大碟3-4月出
lu12 發表於 2019-1-24 22:35

終於

揼到吐血呀
yeunghaze 發表於 2019-1-24 22:25

btw你點入行

Alfred 30號派新歌。
Source, Facebook live
Ching2015 發表於 2019-1-24 22:27

好想佢派又笨掘又自大的人,即刻消失

希望你可以回到當日願望池

好想佢派又笨掘又自大的人,即刻消失
lu12 發表於 2019-1-24 22:38

係派新歌。
伍樂城
周耀輝
于逸堯
許廷鏗

係派伍樂城果首。
Ching2015 發表於 2019-1-24 22:41

已經要派新碟1st plug啦⋯⋯

符致逸大碟3-4月出
lu12 發表於 2019-1-24 22:35

要買
大碟

已經要派新碟1st plug啦⋯⋯
lu12 發表於 2019-1-24 22:42

係,似演唱會主題曲

係,似演唱會主題曲
Ching2015 發表於 2019-1-24 22:43

唔好叫智慧齒吧

你填的無畏的肩膊填得好好,整體來說你填劇歌填得不錯,加油,另你可叫埋星夢其他作曲及填詞人上來cm同大家討論下 因為cm好多都討厭星夢,你們親民d主動d可能會更討好,減少負能量
恭喜楊千嬅成為新增影后巨星手印壓扁三大膠
及奪得最高銷量女歌手大獎
叱吒大滿貫無人認同好可憐

加多粒字都係一樣咁理解。叫人出碟唔係有權力嘅象徵。我係街上見到佢我都可以叫佢出碟 ...
lu12 發表於 2019-1-24 22:16

咁楊生同伍富橋講叫佢出碟 = 廢話囉

2018 十大優秀流行歌手: 方皓玟 李克勤 周柏豪 林欣彤 泳兒 容祖兒 胡鴻鈞 陳柏宇 張敬軒 JW 王灝兒
十大金曲獎: 假使世界原來不像你預期 缺 和好 男人背後 忍 獻醜 無常春秋 認真如初 但願人長久 偉業街
年度優秀至尊金曲: 心之科學 全年金曲金獎: 假使世界原來不像你預期

噴 我使唔使name哂成個樂壇d歌手?
依家你偶像肯俾機會新人唔通我又拉埋其他唔關事既人去講?
咁都有得插 ...
kayzzz 發表於 2019-1-24 22:13

勁慘呀你 咁都可以俾兩個祖粉插     

Btw 楊熙加油 希望你填多啲non-劇集歌 幾鍾意你首預防針
Jim's Music Selection 2019
WK 7: 腦公 / 一種永遠 / 亂世情侶

你填的無謂的肩膊填得好好,整體來說你填劇歌填得不錯,加油,另你可叫埋星夢其他作曲及填詞人上來cm ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-24 23:01

朱俊傑幫鄭俊弘作嘅創傷後遺症好好聽,加油

唔好叫智慧齒吧
lu12 發表於 2019-1-24 22:44

咁叫自慰恥

你填的無謂的肩膊填得好好,整體來說你填劇歌填得不錯,加油,另你可叫埋星夢其他作曲及填詞人上來cm ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-24 23:01

曲定直呀你

勁慘呀你 咁都可以俾兩個祖粉插     

Btw 楊熙加油 希望你填多啲non-劇集歌 幾鍾意你首預防針{: ...
放空 發表於 2019-1-24 23:07

其實我意思只係希望楊熙有多d機會咁解
咁都要衝出黎咬人

仲有同hana講拿得起幾多獎項就要受得住幾多爭議聲。今年加油咯,爭取係港台拍得住嗰新四大天后先

其實我冇佢哋電話......

仲有同hana講拿得起幾多獎項就要受得住幾多爭議聲。今年加油咯,爭取係港台拍得住嗰新四大天后先 ...
lu12 發表於 2019-1-24 23:19

CLS 爭咩議聲? 都冇人 care
仲有 TVB 都可以做新四大天后出黎 洗乜理其他台

哈嗱
吳若希
連詩雅
再求其揀件

吹嘎

咁我又冇咁留意佢, 以前留意親都係佢啲冇乜腦嘅留言, 所以先入為主咗
不過真心一種永遠真係填得唔好
"祈求著只需找一次
就一次 就一次 就可以 一次
假如讓我那天 結果沒分別"
呢幾句真係完全唔知講乜, 女王正常好多

我諗歌手又好,創作人又好,都會諗過
如果可以畀我上到個台一次就好
一次就夠架喇
如果上到去,我會...

一次就夠架喇
如果上到去,我會... ...
yeunghaze 發表於 2019-1-24 23:31

要上台唔係唔得
真心要交到好詞先有機會
呢幾年你成日填劇歌 in which 詞嘅質素都無乜人care
應該搵多啲機會同出面嘅歌手合作
咁會多啲人評價你嘅詞
Jim's Music Selection 2019
WK 7: 腦公 / 一種永遠 / 亂世情侶

一次就夠架喇

加油!希望下次填得翻樹藤個水準
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

一次就夠架喇

護航 害了你 .... 正如 青春頌 害了 Alfred