返回列表 發帖

預測奧斯卡演員獎項五強名單

今晚就會公佈奧斯卡入圍名單
就預測一下演員獎項

最佳男主角
Christian Bale《為副不仁》
Bradley Cooper《星夢情深》
Willem Dafoe《梵高.永恆之門》
Rami Malek《波希米亞狂想曲:搖滾傳說》
Viggo Mortensen《綠簿旅友》

最佳女主角
Glenn Close《The Wife》
Lady Gaga《星夢情深》
Emily Blunt《魔法保姆》
Olivia Colman《爭寵》
Melissa McCarthy《大老作家》

最佳男配角
Mahershala Ali《綠簿旅友》
Timothée Chalamet《美麗男孩》
Adam Driver《臥底天王》
Sam Rockwell 《為副不仁》
Richard E. Grant《大老作家》

最佳女配角
Regina King《If Beale Street Could Talk》
Amy Adams《為副不仁》
Claire Foy《登月第一人‬》
Emma Stone《爭寵》
Rachel Weisz《爭寵

其實幾完滿
Bradley最難攞既Grammy已經到手 GaGa今次終於有Oscar + acclaim
雖然最後得一獎 對兩位既career黎講係big win

Talent always wins
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

嗚嗚嗚 我套wreck-it ralph 2 咁都輸
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Kacey 好正

嗚嗚嗚 我套ready player one 咁都輸

好嘅唔靈醜嘅靈

愛Olivia Colman

好期待賽果會係點
男主希望唔係Rami攞就得 Christian都OK 如果Bradley爆冷我會開心到喊
女主希 ...
JasOh103 發表於 2019-2-24 20:05

男主好似只有Rami Malek 同Christian Bale 有人提,但兩套戲評語都麻麻,所以未拎過的Rami 佔優。
Best Picture 我諗你講嗰兩套都唔會拎唔駛擔心,如果計大熱實係Roma,但如果唔想俾Netflix 我覺得Green Book 內容題材最似最佳電影格局。

好期待賽果會係點
男主希望唔係Rami攞就得 Christian都OK 如果Bradley爆冷我會開心到喊
女主希 ...
JasOh103 發表於 2019-2-24 20:05

黑豹攞咗SAG集體演出獎 笑到我

又唔好話補唔補償
如果表現係唔得, Glenn連5強都入唔到啦
佢由金球獎, 影評人, 演員工會都掃晒
證明佢個 ...
cakeiii2000 發表於 2019-2-24 19:09

記得十幾年前Julie Christie情況類似 金球 影評人 SAG全勝 但到英國學院獎不敵粉紅色 最後奧斯卡輸埋
咁當然佢六幾年已經攞過一屆啦

希望 Wreck-it Ralph 2 贏到 Best Animated Feature
2012年輸俾 Brave 呢套垃圾真係好唔抵  ...
616.1314 發表於 2019-2-24 20:09

卡通片好難唔係蜘蛛俠

希望 Wreck-it Ralph 2 贏到 Best Animated Feature
2012年輸俾 Brave 呢套垃圾真係好唔抵
二〇二三年度全女班投票

今年比較難估,好多個演技奬都冇人有絕對優勢。
男主Rami Malek 大熱,佢係做得好不過套戲一般,但Chri ...
Serendipity 發表於 2019-2-24 19:59

好期待賽果會係點
女主希望Glenn攞 影后級人馬唔應該差個Oscar
男配女配本應就Mahershala+Regina(根據GG, Critics, SAG) 不過我都覺得女配有少少暗湧

最佳電影唔好係Black Panther/Bohemian就得....

又唔好話補唔補償
證明佢個 ...
cakeiii2000 發表於 2019-2-24 19:09

今年比較難估,好多個演技奬都冇人有絕對優勢。
男主Rami Malek 大熱,佢係做得好不過套戲一般,但Christian Bale 已經拎過oscar 所以機會細咗,其實我覺得Viggo Mortensen 幾好不過戲份唔夠突出。
女主Glenn Close應該好大機會,如果加埋補償分就實攞。
男配似乎最明朗,雖然Mahershala Ali 剛拎過冇耐但套戲戲份多又有發揮,比較佔優。
女配最唔明確只係肯定唔係Emma Stone,似乎有可能補償Amy Adams 但我寧願等佢有套好啲嘅攞女主角好過夾硬俾女配,但應該係佢同Regina King之爭。

好期待
有 Kacey Musgraves 同 Serena Williams

佢三十年前孽緣 孽戀焚情果時就已經開始入圍女主角
足夠資深 補償票唔會小 ...
林仔 發表於 2019-2-21 09:27

又唔好話補唔補償
證明佢個表現值得拎同應該拎OSCARS
bafta始終係英國主場, 失利好正常

BTW, 女主角OLIVIA VS GLENN, 有得鬥係好過一面倒
女配真係難估

Olivia本身係英國人
返主場拎BAFTA自然有優勢

但OSCARS應該都係GLENN CLOSE機會大 ...
cakeiii2000 發表於 2019-2-20 12:37

佢三十年前孽緣 孽戀焚情果時就已經開始入圍女主角
足夠資深 補償票唔會小

女主未明朗...Glenn vs Olivia 雖然Oscars都係敬老多
男主Rami比Christian看高一線
JasOh103 發表於 2019-2-13 02:22

Olivia本身係英國人
返主場拎BAFTA自然有優勢

但OSCARS應該都係GLENN CLOSE機會大

女主未明朗...Glenn vs Olivia 雖然Oscars都係敬老多
男主Rami比Christian看高一線

黑豹點解可以入圍最佳電影
小伙子. 發表於 2019-1-23 00:00

迪士尼之前就已經話要力爭要第一部漫威入圍BP
初心傷過
重新再跳

Gaga要爭取歌影視大滿貫
stephybest 發表於 2019-1-24 09:54

要叻過Adele,雖然佢都攞過Oscar
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

Gaga要爭取歌影視大滿貫

《First Man》唔入 反而《Black Panther》入Best Pictures
嗯 你話無其他方面嘅因素影響我都唔信
patrick1029 發表於 2019-1-24 00:09

南韓戲雖然都有攞啲國際電影獎項 但歷史上係一次外語片都無入圍過
今次燒失樂園入到九強已經係突破

hereditary一個提名都冇都幾意外
當初睇個時仲以為老母入圍硬女主
個仔都有機男配
點知乜都冇 ...
屮SiU霖屮 發表於 2019-1-23 23:58

戲名反祖啩

Lady Gaga SLAY!
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

《First Man》唔入 反而《Black Panther》入Best Pictures
嗯 你話無其他方面嘅因素影響我都唔信
點估到《Roma》會入到兩項演員提名

遺珠:
女主角《Hereditary》阿媽
外語片《Burning》
配樂《First Man》

連bohemian rhapsody呢套評價咁普通既戲都入到圍, 反而first man乜大獎都入唔到, 真係noise重要過質素...

...
chkalu 發表於 2019-1-23 15:00

hereditary一個提名都冇都幾意外
當初睇個時仲以為老母入圍硬女主
個仔都有機男配
點知乜都冇

連bohemian rhapsody呢套評價咁普通既戲都入到圍, 反而first man乜大獎都入唔到, 真係noise重要過質素...

hereditary女主角做得仲好過gaga, 結果影都冇

成個名單最好既事就係賽前大熱嘅bradley cooper冇份提名最佳導演, 套戲嚴重overrated, 好多場面都比佢既導技搞垮左

詳細入圍名單
最佳電影
黑豹
臥底天皇
波希米亞狂想曲搖滾傳說
爭寵
綠簿旅友
Rome
星夢情深
為副不仁

最佳導演
臥底天皇 - Spike Lee
Cold War - Paweł Pawlikowski
爭寵 - Yorgos Lanthimos
Rome - Alfonso Cuaron
為副不仁 - Adam Mckay

最佳男主角
梵高永恆之門 - Willem Dafoe
波希米亞狂想曲搖滾傳說 - Rami Malek
綠簿旅友 - Viggo Mortensen
星夢情深 - Bradley Cooper
為副不仁 - Christian Bale

最佳女主角
大老作家 - Melissa McCarthy
爭寵 - Olivia Colman
Rome - Yalitza Aparicio
星夢情深 - Lady Gaga
The Wife - Glenn Close

最佳男配角
臥底天皇 - Adam Driver
大老作家 - Richard Grant
綠簿旅友 - Mahershala Ali
星夢情深 - Sam Elliott
為副不仁 - Sam Rockwell

最佳女配角
爭寵 - Emma Stone
爭寵 - Rachel Weisz
If Beale Street Could Talk - Regina King
Rome - Marina Tavira
為副不仁 - Amy Adams

最佳原創劇本
爭寵
First Reformed
綠簿旅友
Rome
為副不仁

最佳改編劇本
細說當年話西部
臥底天皇
大老作家
If Beale Street Could Talk
星夢情深

最佳攝影
Cold War
爭寵
Never Look Away
Rome
星夢情深

最佳剪接
臥底天皇
波希米亞狂想曲搖滾傳說
爭寵
綠簿旅友
為副不仁

最佳藝術設計
黑豹
爭寵
登月第一人
魔法保姆
Rome

最佳服裝設計
細說當年話西部
黑豹
爭寵
魔法保姆
蘇格蘭女皇爭名奪后

最佳混音
黑豹
波希米亞狂想曲搖滾傳說
登月第一人
Rome
星夢情深

最佳音效剪接
黑豹
波希米亞狂想曲搖滾傳說
登月第一人
無聲絕境
Rome

最佳視覺效果
復仇者聯盟無限之戰
維尼與我
登月第一人
挑戰者一號
韓索羅星球大戰外傳

最佳化妝髮型指導
邊境奇聞
蘇格蘭女皇爭名奪后
為副不仁

最佳配樂
黑豹
臥底天皇
If Beale Street Could Talk
犬之島
魔法保姆

最佳歌曲
細說當年話西部 - When a Cowboy Trades His Spurs for Wings
黑豹 - All the Stars
魔法保姆 - The Place Where Lost Things Go
RBG - I'll Fight
星夢情深 - Shallow

最佳外語片
Capernaum 黎巴嫩
Cold War 波蘭
Never Look Away 德國
Rome 墨西哥
小偷家族 日本

最佳卡通片
超人特工隊2
犬之島
未來的未來
無敵破壞王2打爆互聯網
蜘蛛俠跳入蜘蛛宇宙

Glenn應該攞硬女主
jaydeng 發表於 2019-1-22 23:17

咁呢個必然啦

其實我唔知點解佢會係導演嘅熱門,套戲拍得好平穩但冇特別,純粹荷里活吹捧佢而已。 ...
Serendipity 發表於 2019-1-22 23:44

奧斯卡歷史上不乏演員出身嘅人攞導演
華倫比提 羅拔烈福 李察艾登保祿 奇連伊士活 奇雲高士拿等等
有極個別嘅人都唔知點解可以得獎 但最後就真係得獎

Rami Malek

其實我唔知點解佢會係導演嘅熱門,套戲拍得好平穩但冇特別,純粹荷里活吹捧佢而已。 ...
Serendipity 發表於 2019-1-22 23:44

第一次執導 就將一個拍第四次既故事拍得成功
你話荷李活吹捧佢 咁其實oscar已經係hollywood啦
照你講法 其他入圍者咪又係受Hollywood吹奏

留意返 BAFTA有最佳導演提名
I rest my case

黑豹點解可以入圍最佳電影

Bradley失落導演提名真係痴L線
還個男主/電影俾佢好嗎 ...
JasOh103 發表於 2019-1-22 22:20

其實我唔知點解佢會係導演嘅熱門,套戲拍得好平穩但冇特別,純粹荷里活吹捧佢而已。

Roma成績比預期仲好,女主女配都入,仲勁過之前幾個頒獎禮。
Timothée Chalamet咁都入唔到,好慘。

Glenn應該攞硬女主
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

Congrats to Gaga
女主雖然應該好大機會係陪跑
但希望Shallow可以拎到歌曲獎

btw 今次比提名格萊美要激動好多

Bradley失落導演提名真係痴L線
還個男主/電影俾佢好嗎

最佳電影入圍有 綠簿旅友 搖滾傳說 星夢情深 為副不仁 黑豹 羅馬 臥底天皇 爭寵 其中羅馬幾乎拎硬外語片
其中為副不仁 臥底天皇 羅馬 爭寵入圍埋最佳導演 另外一個係cold war
女主角冇Blunt 係Yalitza Aparicio
男配角Sam Elliott飛走美麗男孩
女配角Marina Tavira代替登月第一人
兩個編劇 八部最佳電影有六部入圍 只有黑豹 搖滾傳說冇
剪接五個入圍嘅都有最佳電影提名
日本就外語片同卡通片都各有入圍

簽名被屏蔽

Amy Adams 又陪跑
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

男主一樣咁估
女主就Emily換Yalitza
男女配都其實99% Mahershala二封+Regina

今晚就會公佈奧斯卡入圍名單
就預測一下演員獎項

最佳男主角
Christian Bale《為副不仁》
Bradley Cooper ...
cakeiii2000 發表於 2019-1-22 18:31

基本上你呢個list應該95%全中,男主角變數係Willem Dafoe,Ethan Hawke有機會。
女主角Emily Blunt都未必穩,不過入到都係陪跑。私心想有Julia Roberts (Ben is Back)不過冇乜可能,極度唔明點解Carey Mulligan (Wildlife)成個頒奬季完全冇影?

希望 Wreck-it Ralph 2 有 Best Animated Feature
二〇二三年度全女班投票

希望margot robbie有提名