返回列表 發帖
中文歌曲龍虎榜 本周精選
太難開始 (04) / 掉進海的眼淚 (05) / 一吻穿越四十六億歲 (NE) / Crying Underw ...
peter722 發表於 2019-1-29 22:55

寧願嘉豪bb冠 btw而加港台係咪改做4>1
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 08
1. 下一位前度 2. 裝睡的情人 3. 黑人問號

安仔首歌唔知會唔會四台冠
阿mark 發表於 2019-1-29 21:38

一冠都未有wor

希望問題青年可以上到榜

RTHK精選竟然有Yuki

Alfred新歌偽人出左啦,未開post, 暫時放呢度先
https://goo.gl/psdisQ (#JOOX)

0鏗臨開show仲plug首咁冷門嘅歌

淑蔓做乜仲未派牙
唔關你呢條垃圾事 :D
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 6 (16/02/2019)
1. 我們萬歳 - 陳奕迅  2. 亂世情侶 - 古巨基  3. 當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾  4. 如若我 - Pandora  5. 花花草草 - 王菀之

聽咗一次, 偽人好正喎
似56x會寫畀juno嘅歌, 尤其係嗰幾句高音
不過如果係為演唱會造勢嘅話就應該失敗

淑蔓做乜仲未派牙
kwanie 發表於 2019-1-30 01:27

應該今日十二點先?

不過如果係為演唱會造勢嘅話就應該失敗{:4_9 ...
721AXA 發表於 2019-1-30 01:28

用呢首 tag 演唱會好吖,似翻個歌手
佢再唱嗰啲所謂「正路」野,大家真係瞓著架喇
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

佢再唱嗰啲所謂「正路」野,大家真係瞓著架喇 ...
Bluejays 發表於 2019-1-30 07:48

第一次係電台聽麻麻,用音樂平台循環再聽又愈聽愈正喎。愈聽愈似Eason的另類歌。e,.g 淨誇,起點.終點,for演唱會show唱功真係唔錯,起碼唔悶。如果要hit rate 當然係K歌好,但睇紅館唱現場,我會prefer, 體操,大雄,鬼同偽人。

佢再唱嗰啲所謂「正路」野,大家真係瞓著架喇 ...
Bluejays 發表於 2019-1-30 07:48

我講嘅失敗係有意欲聽既人一定唔會多, 鍾意大路野嘅始終係多數
所以用呢隻黎宣傳演唱會效果應該唔太好

本周「勁歌金榜」冠軍歌是吳業坤的<大女人主義>

2019年吳業坤第一首冠軍歌

一扇門是我  可凱旋四方 不怕前面對著那路  不夠康莊

趙慧珊Aka的新歌講述一段關係到了瓶頸,伴侶對自己的說話不注意,讓人不禁想問「你在聽嗎」。陳健安送上親 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-1-30 11:48

我發過啦

趙慧珊Aka的新歌講述一段關係到了瓶頸,伴侶對自己的說話不注意,讓人不禁想問「你在聽嗎」。陳健安送上親 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-1-30 11:48

恭喜坤哥終於有冠

點解d眼高手低之作都可以有人吹奏
都係果句Kary唔到首歌就係kary唔到
Wonders Music Awards 2018
Wonders Music Recommendation 2019 Week 07
01 沙文 / 林憶蓮 02 我們萬歲 / 陳奕迅 03 一吻穿越四十六億歲 / 陳健安

hlyung 發表於 2019-1-30 12:07

好睇wor 睇完個mv覺得首歌更有impact

本周「勁歌金榜」冠軍歌是吳業坤的。

2019年吳業坤第一首冠軍歌

希望係佢 2019 年最後一首冠軍歌
本週冠軍歌: 若然冬天沒有花

2018 十大優秀流行歌手: 方皓玟 李克勤 周柏豪 林欣彤 泳兒 容祖兒 胡鴻鈞 陳柏宇 張敬軒 JW 王灝兒
十大金曲獎: 假使世界原來不像你預期 缺 和好 男人背後 忍 獻醜 無常春秋 認真如初 但願人長久 偉業街
年度優秀至尊金曲: 心之科學 全年金曲金獎: 假使世界原來不像你預期

希望係佢 2019 年最後一首冠軍歌
Our_Souvenir 發表於 2019-1-30 14:35

點解勁歌冠軍咁值得高興?
恭喜楊千嬅成為新增影后巨星手印壓扁三大膠
及奪得最高銷量女歌手大獎
叱吒大滿貫無人認同好可憐

燈神可以出來燈冠軍歌啦

點解勁歌冠軍咁值得高興?
iamsingingwong 發表於 2019-1-30 14:36

因為非星夢歌手唔係咁容易有冠

hlyung 發表於 2019-1-30 12:07

有點擔心Alfred,唱live時如何handle 這首難度高的作品.

阿mark 發表於 2019-1-30 14:58

可能有大女人阿田加持.....     

坤哥係大台都5係首首冠

偽人如果處理得好可能是今年song of the year

幾時到"半段路"田蕊妮首歌冠
大台2018傑出表現金獎得主

可能有大女人阿田加持.....     

坤哥係大台都5係首首冠
moXYZ 發表於 2019-1-30 15:14

上次冠已經是凱旋門,反而神不守舍勁歌榜最高都第七位就入選勁歌金曲奬。

阿mark 發表於 2019-1-30 14:58

周國賢十五年第一rthk冠都無粉絲話開心

Wow今日叱咤樂壇播好多歌
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 08
1. 下一位前度 2. 裝睡的情人 3. 黑人問號

似乎今WK新青年理髮廳有機會拎佢地出道以來第一首903冠軍歌

Dear Jane 聽日派歌:《無憾的生存》
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

似乎今WK新青年理髮廳有機會拎佢地出道以來第一首903冠軍歌
酷愛903 發表於 2019-1-30 15:43

燈得好 最好燈死埋佢  呢week可能係Mr.復出第一冠

酷愛903 發表於 2019-1-30 15:43

燈得好! 睇黎今wk Mr.冠有望!
Jim's Music Selection 2019
WK 7: 腦公 / 一種永遠 / 亂世情侶

大陸話男明星禁止戴耳環,否則打格仔,咁姜b柏豪成堆男星唔使打入大陸市場 ...
iamsingingwong 發表於 2019-1-29 20:21

咁咪啱咯 其實無壞 可以疊埋心水留港發展咪算
周柏豪呢類型正因為佢小有名氣 先可以以咁嘅演技都拍戲做到主角
想上大陸發展 當初應該去英皇(如果英皇肯簽)

回復 185# 林仔

其實過幾年pakho過英皇唔出奇

回復 181# 星勤

出歌好密...

咁咪啱咯 其實無壞 可以疊埋心水留港發展咪算
周柏豪呢類型正因為佢小有名氣 先可以以咁嘅演技都拍戲做到 ...
林仔 發表於 2019-1-30 16:26

柏豪做親生仔都無最男,唯有過檔英皇,不過叛徒係咪被tbb封殺?

回復  林仔

其實過幾年pakho過英皇唔出奇
ksquare 發表於 2019-1-30 16:27

咁可能要等謝古張李四大天皇走緊個先有機會

柏豪做親生仔都無最男,唯有過檔英皇,不過叛徒係咪被tbb封殺?
iamsingingwong 發表於 2019-1-30 16:28

經理人合約都係種星堂 親咩生 胡鴻鈞先係親生仔

咁可能要等謝古張李四大天皇走緊個先有機會

經理人合約都係種星堂 親咩生 胡鴻鈞先係親生仔 ...
林仔 發表於 2019-1-30 16:31

Hana夠係創富,親咩生?一樣有最女

是但啦 TvB 啲爛獎有咩好care?
柏豪入星夢擺明係想拍下劇增加大陸知名度
Jim's Music Selection 2019
WK 7: 腦公 / 一種永遠 / 亂世情侶

有點擔心Alfred,唱live時如何handle 這首難度高的作品.
hkwilliamsiu 發表於 2019-1-30 15:12

佢首首歌都係 live 好過 CD (病緊另計),所以呢樣我唔驚
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

Hana夠係創富,親咩生?一樣有最女
iamsingingwong 發表於 2019-1-30 16:33

星夢實力不及英皇 所以獎呢啲當然要俾英皇先揀 人哋揀剩你先有機會執雞 張敬軒作為勁歌首席大牌 大獎只會有多無少
老祖唔玩 泳兒鍾舒漫唔受捧 咁咪有位置讓出來俾星夢咯 星夢內部一姐爭奪戰勝負已分啦 如果老祖肯紓尊降貴大駕光臨的話 一樣會係佢攞
目前形勢周柏豪想攞勁歌最男 除非英皇所有大牌一齊退出 咁當然到時都要同胡鴻鈞坤爺爭啦

佢首首歌都係 live 好過 CD (病緊另計),所以呢樣我唔驚
Bluejays 發表於 2019-1-30 16:44

這首歌真的十分爆,好有張國榮大熱那團火, 除了夠pop外,第一次聽已經好震憾. 好期待Alfred 現場唱偽人.今年暫時最好聽的歌曲,計埋上年亦三甲之內. 好想同祖祖粉絲講,這類曲風才是大歌和song of the year .

Bluejays 發表於 2019-1-30 16:44

首歌有浮誇的氣勢,期待Alfred紅館現場演繹。

Ching2015 發表於 2019-1-30 17:09

咁又完全唔係 浮誇 嗰個級數
藍血人 歌本身都好過 偽人,只係 藍血人 vocal 唔夠好

Ching2015 發表於 2019-1-30 17:09

越聽越興奮的作品, 立即上youtube 聽翻張國榮大熱, 然後再loop偽人, 真的好正.

咁又完全唔係 浮誇 嗰個級數
藍血人 歌本身都好過 偽人,只係 藍血人 vocal 唔夠好 ...
Bluejays 發表於 2019-1-30 17:14

剛才再聽翻浮誇, 祗是有一兩句高音有點似, 但整體是不同曲風. 另外 藍血人曲okay , 但唔夠pop, 而且有點dark, 但偽人就一聽已經好想loop住聽.

如果要雞旦裏挑骨頭, 歌名偽人唔夠氣勢, 但就十分易記.

0鏗首新歌個人麻麻地 有緣先聽
恭喜Kay成為2010年代第一位雙料女金 (女金 最女)(亦係2004年之後都未出現過既雙料女金)
亦都恭喜Kay成為叱咤史上首位大滿貫女歌手
再恭喜Kay首奪最優秀流行女歌手大獎!

一心要做你的謎
收~你做我的迷