返回列表 發帖

一種永遠 - 容祖兒

單選投票, 共有 186 人參與投票
20.43% (38)
0.54% (1)
4.30% (8)
3.23% (6)
71.51% (133)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 24/01/2019

作曲:曾國綸
填詞:楊熙
編曲:波多野裕介 / 曾國綸
監製:舒文@Zoo Music

追夢似一個樂園
這裡你即管飛向前
永沒有盡時

想滑上空氣望前
而無窮的天彷似沒分秒
圍著那未知

時和光飛去了
目光走遍 誰在那一邊
那花園

還能再飛多遠
我回到當日願望池
發現那熱情仍在那起點
無人知亦需開始
回望我試飛那次
怎能遇見

最初仰望這裡一片樂園
祈求著只需找一次
就一次 就一次 就可以
一次
假如讓我那天
結果沒分別

還能再飛多遠
我回到當日願望池
發現那熱情仍在那起點
無人知亦需開始
雲上那碎片
是我永遠的遙遠

再飛一次
記住那許下願望時
那枚盼望如何劃破水面
無人知但我願意
逾越那無窮永遠
一種永遠
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

一出已經話好聽 其實真係幾好聽

點解2012已經唱 我只得堅持 我喜歡堅持
都2019年都仲唱緊堅持
個個都知道你堅持了。
尋找一息間的美好。

簽名被屏蔽

希望聽佢唔戴earmon唱live
kingsfacheung 發表於 2019-3-19 20:19

You're welcome!

希望聽佢唔戴earmon唱live

咁都有三台冠

希望有featuring BTS 版本

希望有edm mix

一早永遠越聽越好聽

香港創意工業需要多啲好似呢啲咁experimental 嘅作品

其實聽多幾次都幾好聽 編曲比旋律有記憶點
metay1320 發表於 2019-2-28 17:30

幾有電影感
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

其實聽多幾次都幾好聽 編曲比旋律有記憶點

mv真心好感人 希望入圍金曲獎
帥小寶` 發表於 2019-2-27 00:01

我鍾意最尾段對白
啲戲好膠不過十分祖兒

Official MV有 700個likes
dislike 得 50個
呢度反而有120幾個1分 (assumed 係 dislike)
CM人果然只係生活 ...
hehehaha 發表於 2019-2-25 23:12

mv真心好感人 希望入圍金曲獎
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

呢度反而有120幾個1分 (assumed 係 dislike)
CM人果然只係生活 ...
hehehaha 發表於 2019-2-25 23:12

原因CM會員連看的意慾都無, 可況仲要去youtube 上click dislike  祖祖快plug 下一首。

CM人果然只係生活係井底

如果要用一首歌多謝歌迷/講20年感受我會揀返 be true多過呢首
「微笑之中 接受還未有 答案。」

1有永遠, 0就無
歧視喔
Lewis 發表於 2019-2-21 15:27

十幾年前已經唱咗
零時零分!

演唱會做opening一流
帥小寶` 發表於 2019-2-20 23:59

可能真係會
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

1有永遠, 0就無
歧視喔

早早玩勁舞團噶
nicknicknick 發表於 2019-2-20 10:49

勁舞團

其實成隻歌我唯一唔鍾意係個題材
聽見啲歌手一日到黑提初心乜乜乜就煩悶嘔

至於其他方面我都覺得係因為 容祖兒 呢三個字所以underrated
尤其對比CM近期某幾首有90%左右 5分嘅歌
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

演唱會做opening一流
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

因為佢叫容祖兒,係咩都1分左先架啦
Wing1211 發表於 2019-2-19 21:26

試新野又話奇怪
唱返麻煩你心之科學個d又話悶話普通
唔知班人想點

MV 美少女戰士變身咁
美祖好正
首歌由至尊 升到 最歌 lv
hehehaha 發表於 2019-2-19 15:48

你取代咗John 喺CM 頭號祖粉嘅地位

咁多負皮,查實首歌都唔系好差牙,起碼比以前d慘情歌好好多
chris 發表於 2019-2-19 16:51

因為佢叫容祖兒,係咩都1分左先架啦

支持一種永遠
首歌已經超越所有物理定律

神級MV!將首歌昇華咗!希望大家都會因為個mv而俾多少少分美祖
daniel1136 發表於 2019-2-19 16:46

可惜無得再比多次分 怪就怪美早唔識mv同步
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

MV+1分
總分1分

咁多負皮,查實首歌都唔系好差牙,起碼比以前d慘情歌好好多

神級MV!將首歌昇華咗!希望大家都會因為個mv而俾多少少分美祖

616.1314 發表於 2019-2-19 12:15

2:00 有神既感覺

個MV加左好多分

MV 美少女戰士變身咁
美祖好正
首歌由至尊 升到 最歌 lv

MV好睇喎 我俾10分

MV製作不錯,好有演唱會感覺, 但始終人曲不太夾, 而且無咗慢慢爆上去的節奏,動人點不夠有點可惜. ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-2-19 12:57

個 MV 都算救翻首歌
本身真係覺得好突兀
依家有畫面就順耳咗嘅
由 1分 升到 2.5分
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

616.1314 發表於 2019-2-19 12:15

MV製作不錯,好有演唱會感覺, 但始終人曲不太夾, 而且無咗慢慢爆上去的節奏,動人點不夠有點可惜.

最尾段對話好有美祖style

二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

ho pun
forever pun
amen
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

我個人覺得點唱gay好啲不過今次都唔差
JayantL 發表於 2019-2-12 23:03

林狗
不了

識貨!
呢隻真係好好
可能係近十年祖兒最好既 first plug
hehehaha 發表於 2019-2-12 22:55

我個人覺得點唱gay好啲不過今次都唔差
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

隔咗幾日
同上面班打手一樣(我都係)
繼續推post支持祖祖
真係好好聽
JayantL 發表於 2019-2-12 22:36

識貨!
呢隻真係好好
可能係近十年祖兒最好既 first plug

隔咗幾日
同上面班打手一樣(我都係)
繼續推post支持祖祖
真係好好聽

song of the day
太好聽了

2019 至尊歌實至名歸
帥小寶` 發表於 2019-2-12 20:50

咪燈啦你

女金唱呢首一定好感動
hehehaha 發表於 2019-2-12 20:16

2019 至尊歌實至名歸

我回到當日願望池
發現那熱情仍在那起點

好令人動容
帥小寶` 發表於 2019-2-12 18:49

女金唱呢首一定好感動

我回到當日願望池
發現那熱情仍在那起點

好令人動容