返回列表 發帖

孤身走 - 連詩雅

單選投票, 共有 74 人參與投票
66.22% (49)
5.41% (4)
9.46% (7)
1.35% (1)
17.57% (13)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 30/01/2019

作曲 : 張家誠
填詞 : 張美賢
編曲 : 張家誠
監製 : 何哲圖 / 韋景雲

問世間 多少風聲雨聲 亂了心 顛覆你我生命
誰人闌珊處 藉燈火與我感應 惋惜這 獨孤影

未撇清 身份怎可撇清 已覺醒 風光霎眼虚榮
就算曾擁有 樂觀天真那率性 這安好 難保證

孤身走 預言像花般錦繡 也像殘忍的詛咒
你是誰 能陪我默默承受
揮揮手 等到玄機都參透 向著前方再別回首
恨和怨 再沒有 (再也沒有) (再也別追究)

問世間 多少風聲雨聲 再固執 走不過這宿命
亂世人飄泊 儘管呼天也不應 偏不改 我本性

你是誰 能陪我默默承受

你是誰 能陪我默默承受
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

餓咗碎雅新歌好耐

未去返佢以前啲k歌既水準

首歌聽一次就記得
個hook 有啲似說一句

Shiga 唱古裝劇集歌好過Hana
不過都係唔鍾意個班底

見到美碎有飯開已足夠

五分係畀碎雅終於有工開

唔計歌詞編曲, melody幾似佢以前唱嘅K歌

只要肯換個人唱,陣電視味即刻細咗

俾shiga fake到
佢Ig tag o左 #alonebutnotlonely
我仲以為新歌係 I'm still loving you D friend
結果知道係獨孤天下主題曲真係反晒眼

唔使挨偽一姐D懶音 聽得舒服好多

5分,支持Shiga

見到美碎有飯開已足夠
Lewis 發表於 2019-2-1 11:35

被男朋友飛之後要努力開工?

電視歌真係一聽個編曲就知道係電視歌...
好神奇

點解又是張家誠, 舊曲當自己作,不如直接說舊曲新詞好過.不計舊曲, Shiga 唱這類風格都不錯.

5分支持Shiga復工

雖然唔會再有華納嗰期啲泡友歌

聽左幾句已經停
同kcf 菊姐d歌一樣
【This is MC】澳門見

金曲金?
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

電視歌真係一聽個編曲就知道係電視歌...
好神奇
PangChiYeung 發表於 2019-2-1 17:38

啲Intro真係有陣電視味唔係講笑

新歌好聽呀~Shiga把聲冇咁有劇集歌嘅味

啲Intro真係有陣電視味唔係講笑
Frankiekiekie 發表於 2019-2-1 19:57

希望會有翻d以前華納feel嘅新歌...

碎雅想要贏菊姐基本不可能,但有得拍劇,點都算多條出路

其實華納果啲歌出到最後都知再唱落去無咩結果
得閒J下 只要和你在一起 我們一小時 讓我享受談戀愛 水星逆行 說一句 好好過 果啲已經心滿意足
一世人點都唔可以成世都唱果啲歌
好開心佢仲有機會再黎過
希望唱TVB歌唔代表會唱好多首一模一樣既歌
呢首算唔錯 碎雅係幾岩中國風

真心粉絲表示安慰

mv構想好差,根本就唔應該讓人聯想到連詩雅公交車的形象。

先參拜大台一姐先

唔想連妹 太多大台感覺
下首編曲做好d得唔得
3分以示支持
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

其實華納果啲歌出到最後都知再唱落去無咩結果
得閒J下 只要和你在一起 我們一小時 讓我享受談戀愛 水星逆行 ...
tree 發表於 2019-2-2 23:49

覺得制度上應該可行(Refer to Pakho)
但能力上未必可行(Refer to Pakho)
種星堂有能力幫Pakho fight去用自己製作團隊出歌甚至有陳光榮做Backup
但唔係好覺碎雅有製作團隊幫佢

雖然個底都係果D罐頭野,但換個人唱無可否認係舒服好多

原來shiga都30歲la....把握青春最後十年.... 搏埋佢la

加油!

佢可唔可以做ph 2.0
可以用自己班底
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

雖然都係劇歌 但係shiga唱出黎比hana好得多喎

有少少說一句feel

等左佢新歌好耐, 好聽!
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

Jaguar俾左幾多錢
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

開始行吳若希舊路 都好既 起嗎有人聽