返回列表 發帖

偽人 - 許廷鏗

單選投票, 共有 87 人參與投票
66.67% (58)
3.45% (3)
2.30% (2)
2.30% (2)
25.29% (22)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 28/01/2019

作曲:伍樂城
填詞:周耀輝
編曲:伍樂城 @ RNLS
監製:伍樂城 @ RNLS

抑鬱的 會得到安慰嗎
污糟的 會得到洗清嗎
瘋癲的 會得到解放嗎
看看我 在努力去扮人

豺狼有尾 薔薇有刺
曱甴有腳 而誰有力
可高貴的 去愛人
願各有各技能 我有我扮人

是你太殘忍 令我願意犧牲
是你怕認真 換我靈魂肉身
一心要做你的謎
愛你愛到要為你虛偽
誰誠實 也會發現錯在誠實
若我有缺憾 可否得到你一吻

為你的一吻
是我的心癮

黑烏鴉 也可變孔雀的
小娃娃 也可變君子的
開心嗎 我可以改變的
看看我 在努力去扮人

圍牆有耳 浮雲有眼
沿途有舌 而誰有力
可高貴的 去愛人
願世界更動人 我要我更動人

一心要做你的謎
愛你愛到要為你虛偽

若是暴露我的真
我擔心 你轉身
若是暴露我的真
我擔心 冒犯眾生

欣賞嗎 我所有親愛的
喜歡嗎 我給你喜歡的
開心嗎 我可以改變的
各有各秘密 我有我扮人

一心要做你的謎
愛你愛到要為你虛偽

為你的一吻
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

演唱會前派呢首幾岩啊,到時Rundown多首有舞台感既歌,唔洗咁悶

除咗「曱甴有腳」呢4粒音填得怪之外,我幾中意首歌

開始對華納有D討厭,洗唔洗派歌派咁密吖?

angelicdestiny 發表於 2019-2-1 08:42

做歌做得多係基本野啦唔通一年得一兩首咁咩……

有啲藍血人feel
希望佢做多啲呢類歌
唔好成日整埋啲悶到嘔嘅懶勵志歌

So far 華納時期最正最突破既一首
就係想聽金堅唱呢類歌

有啲藍血人feel
希望佢做多啲呢類歌
唔好成日整埋啲悶到嘔嘅懶勵志歌
hlyung 發表於 2019-2-1 09:06

初心初心做自己既個人成長歌要stop

angelicdestiny 發表於 2019-2-1 08:42
派歌密都有錯?

好正!5分
想起娛樂圈偽人

派歌密都有錯?
nicholashin 發表於 2019-2-1 10:26

以前D人閒閒地一年都派十幾隻歌

我地想佢唱多啲呢類歌都冇用
如果 903 唔撐,佢都做唔到落去

藍血人 魂遊太虛 面具 厭棄,AP 全部都唔高
而家 偽人 頭兩日都淨係得做訪問嘅 AP
唔該 903 唔好次次佢一出呢類歌就 discourage 佢啦

其實一直迫緊我地聽悶歌嘅,好大程度係 903
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

唔計歌本身質素
首歌都唔係幾好Loop
無慾望聽第二次

沿途有舌 又有輝輝最愛既舌

...
Bluejays 發表於 2019-2-1 13:10

903唔撐係因為呢類歌難hit, 個market細,反而997支持呢類歌喎, 藍血人都有冠。

"藍血人 魂遊太虛 面具 厭棄,AP 全部都唔高" -  唔計較K的面具,其他唔止AP唔高,YT同kk box hit rate都相對低.

我覺得如果密密派歌,大路同另類一齊做無壞,呢首唔得咪下一首攞,實有一首跑出。

利申: 我自己就比較中意大路歌, 上隻碟最正係停半分鐘同北極熊,呢首唔好loop.

愈聽愈唔錯喎 支持
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

呢首有驚喜 5分

有突破!撐硬
5分

stephybest 發表於 2019-2-1 13:23

真係

十分喜歡Alfred 唱這風格的歌曲, 好有舞台感. 5fun

903唔撐係因為呢類歌難hit, 個market細,反而997支持呢類歌喎, 藍血人都有冠。

"藍血人 魂遊太虛 面具  ...
Ching2015 發表於 2019-2-1 15:43

我唔係好贊成, 這首歌比藍血人pop, 第一次聽已經好鐘意. 同類曲張國榮大熱都十分流行. 祗要夠noise, 903會等到差不多演唱會期間才冠.

我唔係好贊成, 這首歌比藍血人pop, 第一次聽已經好鐘意. 同類曲張國榮大熱都十分流行. 祗要夠noise,  ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-2-1 17:28

呢首vocal比藍血人好,都有可能903唔buy藍血人但buy呢首嘅。

雖則說係暗黑pop rock style ,但唔知點解“換我靈魂肉身 一心要做你的謎 愛你愛到要為你虛偽”有種面前bright嘅感覺,好正。
by the way,覺得alfred係以前用力唱同2年前刻意放輕聲線中穩到balance,高汁!
Be Young
Just For Fun

派歌密都有錯?
nicholashin 發表於 2019-2-1 10:26

不知幾想多D歌手好似零鏗咁派多D 歌
反OT: 唔計大路K歌, 今次係我少有覺得佢HANDLE 到既歌

我覺得最大功臣係56X, 將pop同dark style平衡得好好
同埋都好適合佢唱
0鏗第一首我會loop嘅華納派台歌

He seems to have found his niche, it works for him.

做歌做得多係基本野啦唔通一年得一兩首咁咩……
stephybest 發表於 2019-2-1 09:05

Jill 同 Jude 上年一首都冇

其實佢把聲唱呢種幾好 我仲好鍾意佢首光害

So far聽落都ok,好過咩恐怖情人 根 神奇之旅等等既悶歌

個 MV 好垃圾
華納係咪冇 BUDGET
冇 BUDGET 都唔應該拍到咁
D 打燈錯晒 完全捉唔到首歌 D 重 BEAT

...
Bluejays 發表於 2019-2-1 13:10

903中意唱反調。咁我要大聲講, 首歌唔好聽。

唔知點解睇左個mv會諗起雞蛋與羔羊

個曲幾正
太平公主

雖然唔係成長歌,但比起《又自大又笨掘的人,即刻消失》差好多

單曲循環咗幾日,5fun

覺得alfred係以前用力唱同2年前刻意放輕聲線中穩到balance,高汁!
hooyaoching 發表於 2019-2-1 20:45

唔只係 用力 vs 放輕 中間 搵到平衡
最緊要係 唔會再 歌有歌去,vocal 有 vocal 去

Vocal 完全 blend in 到好似 即刻消失 咁 係的確好難 plug
偽人 而家呢個平衡算攞得好
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

唔計大路K歌, 今次係我少有覺得佢HANDLE 到既歌
Kyle_ 發表於 2019-2-1 21:02

我成日都話,唔係佢 能力 handle 唔到
而係成日諗錯方向唱錯哂 (當然監製都好大責任)
佢能力上 有乜理由會唱唔好 藍血人?就係諗得太多 唔順住個音樂去

即刻消失、偽人 呢啲,同佢自身 detach 啲
冇諗咁多,佢啲 music sense 咪即刻出翻嚟囉
我堅信,佢應該先做好 vocalist,然後先去尋找自身
根本佢 vocalist 嗰邊啲野已經喺哂度,佢肯去用就得架喇

Vocalist,唔係講緊技巧
而係用最適合嘅方法去 serve 一首歌
而唔係為左表達自己 要首歌就你

如果接受 守破離 個演繹係有問題既話
偽人 個問題就係 守破離 個問題既相反

"藍血人 魂遊太虛 面具  ...
Ching2015 發表於 2019-2-1 15:43

某程度大眾Market都口味都幾Shit
Like聽悶歌e.g.林漢輝高山之後啲歌
偏少少已經無人聽

喺 華納 IG Stories 睇左呢個 MV 嘅 直度版 之後
我發現呢個 MV 係可以 work 的
就係唔好做 16:9
左邊 crop 5,右邊 crop 5,做直度 6:9
個 MV 即刻好睇好多

MV 個灰色 color tone 係好睇
但 lighting contrast 唔夠,攪到好似世界光咁

另外鏡位好鬆
wide shot 左右空得嚟無野表達
又欠缺 extreme close up 去製造 variation 同 impact

所以一 crop 做 6:9 時,lighting 同 鏡位 問題即刻解決
左右見少啲景個 lighting 冇咁覺
兩個角色迫爆鏡頭亦有 impact 好多

明白今次拍攝嘅時間緊迫
但有時係可以將自己嘅弱項變成強項的
咪出個 直度MV 比人喺電話睇囉

華納 喺 IG Stories 出直度 係有眼光的
佢地已經唔係第一次將 Alfred 拍翻嚟嘅野 改好
華納 出 Alfred 啲 MV片段,抽shot 加effect 加graphics 都係做得好的

幾好聽

喺 華納 IG Stories 睇左呢個 MV 嘅 直度版 之後
我發現呢個 MV 係可以 work 的
就係唔好做 16:9
左邊 crop ...
Bluejays 發表於 2019-2-20 01:42

https://www.instagram.com/p/BuMNtGGnwOX/

嘩 .... 終於 ....
有短過 4秒 嘅 shot
有 extreme close up
有半個面出左鏡 嘅迫爆鏡頭 shot 喇

可惜只係 ellemenhk

stephybest 發表於 2019-2-1 13:23

5分,但這首歌充滿「密碼」:
- 小娃娃 也可變君子的
- 若是暴露我的真
- 各有各秘密

可能我耳朵有問題:
我擔心 「冒犯眾生 」聽成為
(明明絕配)「犯眾憎」
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

演唱會冇唱
反而拎我聽多幾次呢首歌
放藍血人、鬼嗰part其實ok

好正 wohhh