返回列表 發帖
我覺得係fact
kwanie 發表於 2019-2-16 22:16

女歌手冇乜碟
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

我覺得係fact
kwanie 發表於 2019-2-16 22:16

我覺得....組合樂隊好過男女歌手

原來 hinz 同 陳陳 都未出場  
仲有咁多獎 唔知仲有乜會員會幫手 tag  ...
bagfgfcde 發表於 2019-2-16 22:17

ijk
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

CM會員共和榜頒獎禮2018

CM 共和唱作人 銅獎

縱然她本年的產量遠遜於去年
幸而還有這個獎項
總算讓她對全 ...
chanchan0909 發表於 2019-2-16 22:16

女歌手十強之一 Sophy 有冇機會

我覺得....組合樂隊好過男女歌手
CunninG 發表於 2019-2-16 22:18

如果用榜分黎睇, 我個面係super
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 六度相隔理論 - Lolly Talk

CM 共和唱作人
銅獎 : 王菀之 [1312]

一星期冠軍歌曲 : 離遊記
四星期冠軍歌曲 : 沉默的士高

唱作人的定義對她而言不只是 Singer-songwriter,要成為一個優秀的唱作人,為自己的歌曲作曲寫詞只是最基本的份內事,去年她除了忙於籌備自己的音樂會,同時也積極地為自己的音樂錄影帶執導,亦嘗試擔任監製的工作。甚至踏入鬧市以默劇演出宣傳新作,足見她有志在音樂路上負上更大的責任。

共和成員撰文 : cymusic

CM 共和 幕後大獎
製作人 : 王雙駿 [3946.5]

上榜歌曲 : 一二三,三二一 (Live) ...
chanchan0909 發表於 2019-2-16 22:12
多謝你 將我d語癌修飾得好好
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

目測多左榜反kay
有d榜一分都唔比沐春風
但上足10個星期長大
John 發表於 2019-2-16 22:15

人做榜主 你做榜主
做到谷都谷唔起長大
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

女歌手冇乜碟
John 發表於 2019-2-16 22:18

答案之輸
我們的總和

AGA個唱作人係咪凍過水
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

CM 共和唱作人 銀獎

他們於 2018 年推出了一張出道至今最令樂迷耳目一新的專輯
都體會到大家對這些新嘗試的喜愛

Kay多數食白果
Hanson 發表於 2019-2-16 22:13

可能有我最喜愛歌曲
班粉咁齊心咁大聲咁識分析
Week 09 一個眼神 - my little airport

Kay多數食白果
Hanson 發表於 2019-2-16 22:13

專輯同女歌手三甲都有機 wor 應該

如果用榜分黎睇, 我個面係super
kevinlai1621 發表於 2019-2-16 22:19

我係
男歌手:多人混戰
女歌手:一枝獨秀
組合:二龍爭珠賀金猴

兩首歌拎唱作銅
好想知邊個飲恨上唔到銅獎
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

CM 共和唱作人 銀獎

他們於 2018 年推出了一張出道至今最令樂迷耳目一新的專輯
...
chanchan0909 發表於 2019-2-16 22:22

金銀都似係樂隊

cymusic 發表於 2019-2-16 22:20

你好多產

Per se Per se Per se
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

你好多產
John 發表於 2019-2-16 22:22

多產過某共和榜主
我們的總和

人做榜主 你做榜主
做到谷都谷唔起長大
JasOh103 發表於 2019-2-16 22:21

長大其實幾好聽
幾真誠

Per se Per se Per se
帥小寶` 發表於 2019-2-16 22:23

冇啦
今年兩首歌印象中都係低位徘徊

女歌手冇乜碟
換個角度睇 男歌手出太多歌同碟 欣賞唔切
結果主要聽Eason Hins Alfred Jason Phil 呢堆碟總有幾隻唔鍾意

吳雨霏幾時再出唱作大碟
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

CM 共和唱作人
銀獎 : Supper Moment [1557]

上榜歌曲 : 不要死在崇拜裡、撼動
三星期冠軍歌曲 : To Whom
五星期冠軍歌曲 : 橙海

聽著碟內的歌曲就如置身於他們的演唱會中,牽動著全場觀眾的情緒再一起來個大合唱。但相信樂迷不難感受到他們在專輯中比以往更銳意改變做歌的方向,在那條成功的創作方程式中加入 Post-Rock 和電子等元素,以在提升歌曲多樣性與配合主流聽眾口味兩者當中取得更好的平衡。這個對唱作人而言最難過的關口,他們都成功跨過了。

冇啦
今年兩首歌印象中都係低位徘徊
bagfgfcde 發表於 2019-2-16 22:24

1X位左好耐

換個角度睇 男歌手出太多歌同碟 欣賞唔切
結果主要聽Eason Hins Alfred Jason Phil 呢堆碟總有幾隻唔鍾意  ...
nicholashin 發表於 2019-2-16 22:25

坤哥都有出碟

坤哥都有出碟
John 發表於 2019-2-16 22:26

收檔啦

cymusic 發表於 2019-2-16 22:20
你太客氣啦 , 你背後幫左我地好多

CM 共和唱作人 金獎

由年頭派歌派到年尾
繼續熱血勵志,充滿著能量
令他們奪得首個共和唱作人金獎

Robynn & Kendy!

女歌手冇乜碟

容祖兒 - 答案之書
岑寧兒 - Nothing Is Under Control
李幸兒 - Bold & Beautiful

CY
又要寫又要計 三月投定你一票

CM 共和唱作人
金獎 : RubberBand [2581]

上榜歌曲 : 發麻、那一端、逆流之歌、大叔情歌
兩星期冠軍歌曲 : 城市當代配樂團
八星期冠軍歌曲 : 未來見

RubberBand 的曲未必聽過一遍便令你立刻愛上,但每當反覆細味後總會慢慢欣賞他們所寫的旋律和歌詞,特別是在遇到迷失的時候,他們的文字和聲音總讓人從心底暖起來。感激 RubberBand 繼續用跌宕起伏的旋律和熱血勵志的歌詞,為每個城市人發聲,讓我們尋獲自己生活上的配樂,回顧這些年來的得失,找到自己情緒的出口。

rb掃獎mode
我們的總和

CM 共和唱作人
金獎 : RubberBand [2581]

上榜歌曲 : 發麻、那一端、逆流之歌、 ...
chanchan0909 發表於 2019-2-16 22:31

仲有發麻同城市未播  可以拎多兩個獎

CunninG 發表於 2019-2-16 22:32

可能三個亂頒獎俾RB掃哂...

CunninG 發表於 2019-2-16 22:32

組合
大碟
亂頒歌曲
最歌?

CM 共和新人王 銅獎

經歷過多次的成員調動
這隊樂隊終於在去年重新出發
帶著這特別的組合名字出道
他們的宗旨是希望透過現場演出
用音樂為人帶來希望

辛苦cy要一個單位寫咁多個version嘅tag

組合
大碟
亂頒歌曲
最歌?
John 發表於 2019-2-16 22:33

小道消息最歌得主 123 321
我們的總和

以為頒緊組合

CM 共和新人王 銅獎

經歷過多次的成員調動
這隊樂隊終於在去年重新出發
帶著這特 ...
chanchan0909 發表於 2019-2-16 22:34

細細聲 : CM 邊個計新人邊個唔計我搞唔清

辛苦cy要一個單位寫咁多個version嘅tag
kevinlai1621 發表於 2019-2-16 22:34
RB要寫三次 開頭真係有啲頭痕
不過見到佢地掃獎都好開心
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

小道消息最歌得主 123 321
Wonders 發表於 2019-2-16 22:35

可能係沐春風爆冷當選

bagfgfcde 發表於 2019-2-16 22:36

改左制嘛有兩首新歌就選得

係咪hotcha

RB要寫三次 開頭真係有啲頭痕  
不過見到佢地掃獎都好開心
cymusic 發表於 2019-2-16 22:36

辛苦哂

bagfgfcde 發表於 2019-2-16 22:36
我只係被邀請做 MC
裡面嘅野 , 可以問下高層 ed 同我嘅 boss 王子

我只係被邀請做 MC
裡面嘅野 , 可以問下高層 ed 同我嘅 boss 王子
chanchan0909 發表於 2019-2-16 22:38

原來關係咁複雜...

原來關係咁複雜...
bagfgfcde 發表於 2019-2-16 22:39

貴圈真亂