返回列表 發帖
陳蕾可以做第二個親生女
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

CM會員共和榜頒獎禮2018

CM 共和十大 第六位

情歌從來都是廣東歌的皇牌主題
得到人們喜愛正因為有共鳴
話雖如此,其實人們都不希望把自己內心的不愉快給人看見
所以大家都在愛情中學會了都收起不愉快
於是都懂得包裝及管理自己的情緒

到我啦

遲咗入場!
唔知煎煎有無獎呢
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

陳蕾可以做第二個親生女
kevinlai1621 發表於 2019-2-16 20:51

CM下一步可以試下搞埋唱片公司

遲咗入場!
唔知煎煎有無獎呢
hehemamama 發表於 2019-2-16 20:54

冇,一個都冇。做人向前望就得啦

開心呀 暫時4首都好鍾意!
希望kay 係浴室入 唔係人妻
雖然無乜可能

CM下一步可以試下搞埋唱片公司
kenny1102 發表於 2019-2-16 20:54

呢個大想頭左d

遲咗入場!
唔知煎煎有無獎呢
hehemamama 發表於 2019-2-16 20:54

天地一沙鷗最高季軍攞左個十大第十呀

共和高質!
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

豹哥好波
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

開心呀 暫時4首都好鍾意!
希望kay 係浴室入 唔係人妻
雖然無乜可能
放空 發表於 2019-2-16 20:55

可能一首都入唔到呢
我們的總和

心之科技

可能一首都入唔到呢
Wonders 發表於 16/2/2019 20:57
界票可恥

CM 共和十大 第六位
AGA - 小問題

作曲:AGA
填詞:陳詠謙
編曲:T-Ma
監製:舒文@Zoo Music

既然愛情至上,失戀還會是一個小問題嗎?此刻的心情應該要怎樣呢:是需要瀟灑破費,包裝自己,收拾心情去整裝待發?還是大聲痛哭,將自己的不開心發洩出來,失態過後,一切回復正常?

作為近年炙手可熱的唱作歌手,AGA繼續探索R&B元素在廣東歌上的可行性,這次《小問題》加上中樂配搭,唱出對失戀的感覺。明明是一件傷心欲絕的事,表面上看似的輕輕鬆鬆,一笑置之,實情從詞中不難看出這個小問題仍然掩蓋不了主角失戀帶來的悲痛慾絕。努力用曲風裝出堅強,營造出人對於失戀時的矛盾感覺。

AGA去年在專輯《Luna》內為廣東歌的曲風帶來實驗性的嘗試,吸收了由七十年代到千禧年代的音樂養分,再用自己的創作功力輸出。《小問題》由demo創作到正式推出需時超過四年,AGA將中國風融入到富節奏感的R&B曲式,將復古與現代元素結合,不落俗套。期待AGA繼續加把勁,掏出更多音樂未知的可能性。

共和榜主撰文 : kenny1102 + ed8671ed

冇,一個都冇。做人向前望就得啦
kenny1102 發表於 2019-2-16 20:55

啱啱追返Post啦已經沙鷗
Btw 會唔會講埋首歌榜分幾多
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

呢個大想頭左d
kevinlai1621 發表於 2019-2-16 20:56

nonono,  呢度成日有班指頭指路成日講到跟佢意見就會紅就會拎到獎。一日數唱片公司廢嘅度橋高手㗎

可能一首都入唔到呢
Wonders 發表於 2019-2-16 20:57

咁希望有女歌手獎啦

點解冇咗抽祖同煎同陳詠謙水嗰段嘅

CM 共和十大 第六位
AGA - 小問題

監製: ...
chanchan0909 發表於 2019-2-16 20:58

高質!恭喜 AGA
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

恭喜環球孖妹雙雙十大
小巧可以出場未
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

好似所有抽水段落都無晒

AGA
暫時撞一首十大

唔知今年有無歌手拍片呢
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

好似所有抽水段落都無晒
kwanie 發表於 2019-2-16 21:00

CM自我審查既

好勁!
新天后

CM 共和十大 第六位
AGA - 小問題

監製: ...
chanchan0909 發表於 2019-2-16 20:58
好文重溫

唔知今年有無歌手拍片呢
hehemamama 發表於 2019-2-16 21:01

係囉 舊年女金喎

CM 共和十大 第五位

懂得享受,懂得放下
學會豁達,就學會善待人生
踏實地走過每一天,面前的都是光明的每天

亂估:心之科學
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

好勁!
新天后
bagfgfcde 發表於 2019-2-16 21:01

AGA壓住Kelly & Gin 好勁

亂估 甜品

亂估橙海

亂估很堅強
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

放下
亂估Let Us Go Then You And I

nicholashin 發表於 2019-2-16 21:01

兩篇都好睇

認真估遺書

CM自我審查既
帥小寶` 發表於 2019-2-16 21:01

本身寫嘅靈魂冇晒。連重點都冇埋

CM 共和十大 第五位
Gin Lee - 侘寂

作曲:C Y Kong
填詞:林夕
編曲:C Y Kong
監製:Alvin Leong

侘寂文化中兩大美學代表是沙畫和枯山水,填詞人巧妙地將這兩類藝術,放置在兩段主歌中,對比相戀失戀時的心態變化:

「在他的家 住過了也是我家 喝茶 味道特別嘛 劇情像沙畫演化
若想起他 就試試以淚當水 泡茶 味道寂寞嘛 漫遊在枯山水裡」

而「三字經」副歌中出現的「山」、「水」、「他」、「家」、「夜」和「冷」,就是在呼應主歌中提到的「枯山水」,以及愛情關係中出現的人、地、時等。

相信這首歌還有其他部份很值得各位探討,就想歌詞最後一句「三加三 三減三 等於化」,為甚麼要用到「三」這個數字,又何解「六」和「零」最後又等於化,樂迷們都有著不同的見解,只是我們也不知道正確答案是甚麼。總括而言,這份歌詞就像藝術品一樣,每次細閱,都可能給你新的見解,新的領悟。

除了歌詞,這首歌的編曲大家都不容忽視。作為一首電子迷幻風的歌曲,編曲人當然有把電子元素放進其中,歌曲一路前進,便發現其他樂器如結他、弦樂一步一步加入,使得全首歌的氛圍變得越來越緊張,直到 Music Break 來一個大爆發,使我們反思人生中不如意、不完美事十常八九,我們又何必為此記掛心中 ?

過去多年,Gin Lee 這個名字就被局限於情歌曲風之中,《侘寂》的出現,由 C Y Kong 加上林夕的創作班底展示出充滿視覺的音樂,正好反映出其能掌握的曲風不止於此,我們聽到的是另一個 Gin Lee。

共和榜主撰文 : rIcKyK + gcgoobi

咩料啊 兩首十大lol

環球一姐

終於撞到一首十大 感動

女金ready

CM 共和十大 第五位

編曲:C Y Kon ...
chanchan0909 發表於 2019-2-16 21:08

Wooooowwwwwww 堅姐好叻
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

AGA壓住Kelly & Gin 好勁
JasOh103 發表於 2019-2-16 21:05

呢句嘢可以收返

痴線!
今晩係咪煎會拎女金
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

Queeeeeeeeeen

只想支持李!

兩首十大 好高汁呀

痴線 高質到
Talent always wins

CM 共和十大 第五位

編曲:C Y Kon ...
chanchan0909 發表於 2019-2-16 21:08

呢個結果好pun

某女歌手個女金有危險了

呢句嘢可以收返
kenny1102 發表於 2019-2-16 21:09

Gin 前後包抄 Kelly + aga
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪