返回列表 發帖

【邊個斷捨離?】新城獎座被棄橋底 當年得獎者爭住否認

商台DJ Colin今日在Instagram限時動態分享一張黑白照片,寫著「北角渣華道橋底」。相中有一個被棄置的2013年新城勁爆頒獎禮的獎座,跟一堆舊鞋放在一起。獎座上面寫著「新城勁爆躍進歌手」,該年獲得這個獎的有羅力威、龍小菌、連詩雅、蔚雨芯與吳彤,羅力威是金獎得主。究竟獎座是否屬於以上5位其中一位?又或是新城當年做多了獎座?

King Jer娛樂台facebook提到這件事,問:「究竟係邊位歌手咁實踐斷捨離呢?#快啲出嚟認頭 #個歌手見到呢個post會唔會番渣華道執番(返) #呢幾位歌手要自保 #可能要貼番自己個獎出嚟先 #新城呢啲膠獎會唔會有環保商回收」有網民笑言可能當年獲得這個獎的歌手全部都掉了,所以不會有人攞到個獎出來。

龍小菌得知「棄獎」事件後,立即在社交網曬捧著獎座的新相,力證她不是「棄獎」嫌疑人。她留言:「2013年勁爆躍進歌手獎,多謝新城,多謝銳哥當年頒呢個獎比(畀)我。#攞一次獎有兩個機會講多謝 #我仲有唱歌寫歌㗎 #我隊band叫帶菌者 #謎底好似就快解開」

蔚雨芯則留言呼冤:「D獎項全部喺晒公司,冤枉!」移居加拿大的吳彤亦留言:「溫哥華時間早上7時17分,瘋狂收到朋友短訊。King Jer娛樂台既(嘅)威力真係好大。移居加拿大一段時間,應該要斷捨離都一早斷捨離。不過我獎唔多,所以擺倉都仲好多地方,有緣攞出黎(嚟)影張相囉!何況咁多女裝鞋,我應該冇咁嘅福份,亦冇咁嘅興趣。祝大家豬年快樂啦!」雨僑則代老公羅力威在King Jer娛樂台facebook留言否認:「唔關我事啊嗱 #我住九龍 D鞋都唔係我㗎~」有指連詩雅跟蔚雨芯一樣說獎放在公司。 (即時娛樂)

https://m.mingpao.com/ldy/showbiz3.php?nodeid=1549557317743&subcate=latest&issue=20190208

我就估係羅力威喇
人大了珍惜今次不可有下次

華納幫Piece雅清垃圾

碎雅1賠1
LLV1賠1.5
胃乳心1賠2
唔同1賠5
小菌1賠999

一定係piece妹,得佢有新歌

Ain't nobody got space for a giant ugly piece of plastic...

好慘, 連dump新城垃圾獎都要俾人調查

好慘, dump新城垃圾獎都要俾人調查
Lewis 發表於 2019-2-8 12:09

做咩講個答案出嚟

大掃除掉垃圾好正常啫 小題大造

個個歌手宜家都話唔係自己既。。。

咁究竟係邊個嫁?
太平公主

送左個獎比人,人地鐘意dum又好燒又好,有問題咩?
湯怡夠掉曬洪卓立啲獎啦!
美祖屋企夠火燭燒左啲獎

Shiga 無掉
蔚雨芯就唔知
最有可疑係LLV

我掉ga個獎

本身件事好無聊
但而家啲人爭住澄清又製造出好多花生

我掉ga個獎
hehehaha 發表於 2019-2-8 16:23

原來你係吳彤

原來你係吳彤
放空 發表於 2019-2-8 16:31

我係千嬅

個個歌手宜家都話唔係自己既。。。

咁究竟係邊個嫁?
jaytang 發表於 2019-2-8 13:26

似係連詩雅
得佢同蔚雨芯話喺公司到

但蔚雨芯平時都無獎拎
呢個獎佢應該唔會dump

似係連詩雅
得佢同蔚雨芯話喺公司到

但蔚雨芯平時都無獎拎
呢個獎佢應該唔會dump ...
放空 發表於 2019-2-8 16:32

shiga IG post左 wo

本身件事好無聊
但而家啲人爭住澄清又製造出好多花生
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 16:30

好期待有歌手掉叱咤獎

似係連詩雅
得佢同蔚雨芯話喺公司到

但蔚雨芯平時都無獎拎

人地ig update埋喇 仲連詩雅

好期待有歌手掉叱咤獎
hehehaha 發表於 2019-2-8 16:34

試過啦扮漏低

好期待有歌手掉叱咤獎

eason都試過掉叱咤獎落地

shiga IG post左 wo

張相係咪以前影落咋
但個獎唔係應該擺喺華納架咩? 定係種星堂?

試過啦扮漏低
hlyung 發表於 2019-2-8 16:52

牙KEY?

人地ig update埋喇 仲連詩雅
kayzzz 發表於 2019-2-8 16:35

頭先無睇佢ig story 嘛

牙KEY?
Lewis 發表於 2019-2-8 17:14

16年叱咤牙KEY都冇獎
想掉都冇得掉

16年叱咤牙KEY都冇獎
想掉都冇得掉
hlyung 發表於 2019-2-8 05:18 PM

呀key 14年漏左拎嘛,
拎得起條裙都唔得閒個獎啦

不過唔緊要,之後都再拎多2年
太平公主

大掃除掉垃圾好正常啫 小題大造
kayzzz 發表於 2019-2-8 01:17 PM

又唔見係會見到其他頒獎禮的獎響垃圾堆?
太平公主

似係連詩雅
得佢同蔚雨芯話喺公司到

但蔚雨芯平時都無獎拎

我反而覺得唔會淨係dum一個獎,係嘅話會dum晒咁多個。而且shiga llv個一年攞多過一個獎應該唔會係佢哋。

呀key 14年漏左拎嘛,
拎得起條裙都唔得閒個獎啦

不過唔緊要,之後都再拎多2年 ...
jaytang 發表於 2019-2-8 17:21

漏咗兩年先俾人發覺

應該係Llv啦,佢個人神神化化,dum獎唔出奇。
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

我等我在 發表於 2019-2-8 05:39 PM

佢都唔重視d獎嫁啦
果年,明明話係金獎,又比人響個台到調番落銅獎
比我都唔care d獎

太平公主

佢都唔重視d獎嫁啦
果年,明明話係金獎,又比人響個台到調番落銅獎
比我都唔care d獎

...
jaytang 發表於 2019-2-8 17:42

金調落銅嗰個係勁歌喎
但掉嘅係新城嘅獎喎
不過我都覺得 LLV 最大機會
佢真係似癲癲地
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

eason都試過掉叱咤獎落地
hlyung 發表於 2019-2-8 17:01

周杰倫應該係第一個跌爛奬
好似係2002 年叱吒十大 回到過去
如果阿叔我冇記錯的話

上年年尾新城頒獎禮嗰陣,
我先comment話, 歌手們攞到嚿明知係膠嘅豬肉獎會唔會開心,
原來真係有人轉個頭就送嚿膠去堆填區

估計應該有唔少人扔過啲獎,
今次只係咁唔好彩畀人發現到

試過啦扮漏低
hlyung 發表於 2019-2-8 16:52

呢個獎係邊個

英皇剩係擺祖兒果堆都唔夠位啦,唔怪得LLV  果D 要放自己屋企
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

呢個獎係邊個
timc524 發表於 2019-2-8 19:52

相片引來網民競猜是誰遺下獎座。商台今早回覆《明報》時直指「假嘅其實張相」,稱只是歌手「扮漏嘢,玩嘅啫」,「後面見到有好多個人頭(牆上影子)玩緊,所以假嘅其實張相,無嘢」。不過,商台未有透露獎座誰屬。

https://news.mingpao.com/ins/%E6 ... 00001/1483330936155

英皇剩係擺祖兒果堆都唔夠位啦,唔怪得LLV  果D 要放自己屋企
dom 發表於 2019-2-8 20:21

祖兒自己有個過千尺嘅studio放奬
Display櫃有一排係全部女金
唔洗放公司

Do姐都扔咗佢個金像影后獎座啦
斷捨離啫,而家興呀

唔知銳哥愛將胡琳有冇得乘機上報呢

究竟個獎係邊個?今年第一單最關心既樂壇大事
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

我等我在 發表於 2019-2-8 17:39

仲話就算扔個獎都唔會出現喺港島區
可能班呀婆執咗去北角

笑到我

仲話就算扔個獎都唔會出現喺港島區
可能班呀婆執咗去北角
kaman921 發表於 2019-2-8 21:12

YUENWRONG IG:
許靖韻 關智斌 蔡卓妍 徐浩
以上四位都估係 LLV
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

獎座原來唔刻名噶
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

獎座原來唔刻名噶
b01091018 發表於 2019-2-8 21:48

方便臨時換得奬者

簽名被屏蔽

獎座原來唔刻名噶
b01091018 發表於 2019-2-8 21:48

叱咤,TVB都係  
港台十大好似刻左歌曲名?

可以唔係LLV唔想要,係雨橋將個獎連埋佢D 鞋一齊當垃圾呢。
曾經聽過咩節目定報紙寫過雨橋話同LLV 婚後一齊住後,
先發覺LLV 原來有勁多波鞋。多到唔夠位放。
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

可以唔係LLV唔想要,係雨橋將個獎連埋佢D 鞋一齊當垃圾呢。
曾經聽過咩節目定報紙寫過雨橋話同LLV 婚後一齊 ...
dom 發表於 2019-2-8 22:19

雨僑又話啲高踭鞋唔係佢嘅?