返回列表 發帖
張靜初大陸有名氣過sa先,獎講演技定戲份架?林嘉欣15年一樣扮大熱結果輸哂,邊度風評話sa大熱? ...
iamsingingwong 發表於 2019-2-16 14:39

講演技就一定曾美架啦 有張靜初既事? 曾美入圍金馬, 金像, 亞洲電影大獎影后

呀sa拎到先再吹捧啦

簽名被屏蔽

正確係睇演技,你講左去戲份,鬼不知英皇要谷自家影后,isabella係最大機會 ...
iamsingingwong 發表於 2019-2-16 14:48

好明顯我想表達無論演技或者戲份都好 張靜初都處於下風 點有機會贏啊?isabella又有咩片叻?

睇嚟女配角多數會係紅姐再下一城
成為金像獎史上僅次於張曼玉嘅女演員第二人

成為金像獎史上僅次於張曼玉嘅女演員第二人 ...
林仔 發表於 2019-2-16 14:54

私心想周家怡 佢努力咗咁耐 終於第一次入圍主流獎項

sa下一站影后

成為金像獎史上僅次於張曼玉嘅女演員第二人 ...
林仔 發表於 2019-2-16 14:54

張曼玉 - 女主 x 5
惠英紅 - 女主 x 3 女配 x 1*
葉德嫻 - 女主 x 1 女配 x 3
金燕玲 - 女配 x 4
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

好明顯我想表達無論演技或者戲份都好 張靜初都處於下風 點有機會贏啊?isabella又有咩片叻? ...
musicsuperman 發表於 2019-2-16 14:54

伊莎貝拉演戲係有啲天份
如果唔係當時想泊碼頭,又同旦公司打官司
佢應該都做左影后

伊莎最近都只係客串,佢應該都冇心玩頒獎禮

張柏芝係歌影一齊出道架,揾例子揾好少少啦
你估個個歌星有梅姐咁勁? ...
iamsingingwong 發表於 2019-2-16 14:30

你自己講金像獎唔會俾歌星拎影后喎
凡是拎獎都係例子  唔分勁唔勁
nonkul

呀sa拎到先再吹捧啦
henhenhen 發表於 2019-2-16 14:47

候選5強就唔比吹捧嘎??
有幾多女歌手可以候選到金像獎最佳女主角5強??
nonkul

有幾多女歌手可以候選到金像獎最佳女主角5強?? ...
SA弟林 發表於 2019-2-16 21:38

其實都唔少
梅姐,莎莉,王菲,sammi,gigi,千嬅,江若琳...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

有幾多女歌手可以候選到金像獎最佳女主角5強?? ...
SA弟林 發表於 2019-2-16 21:38

其實大把
不過拎到既就唔多

其實我個人幾buy 張靜初
有人話無雙戲份少
我又唔係好認同
同埋佢真係做得幾出色
好多場都印象深刻
佢《門徒》已經做得好好
都希望佢今次拎獎

其實我個人幾buy 張靜初
有人話無雙戲份少
我又唔係好認同
同埋佢真係做得幾出色
好多場都印象深刻
佢《門 ...
jason567 發表於 2019-2-16 22:08

張靜初同菲律賓都係陪跑份子
曾美贏左評論,又有其他頒獎禮提名,自然睇高一線
支持本土的人會投阿sa 或 魚香

首先唔到就無獎?你估Tvb咩⋯⋯
過往都有人無到照拎
戲份 演技 係重要 但自從劉嘉玲個一屆後 投票期間拉票既風氣 開始愈來愈大
而且近年牽涉一個問題 就係只要廣交摯友 可以話贏既機率係倍增
舉例 黃金花 Do姐未睇已經係投Mo姐一票 (呢種票係大有人在)、黑仔又係一個好好例子
點解近年出現一種敬老潮 原因就係呢度
今年秋生明明做得好 好值得拎 但偏偏谷鎮宇話未拎過 同近年有演藝圈人士帶頭杯葛秋生有關 呢堆人就擺明一定唔會投秋生 所以秋生贏面又自然細一圈
千祈唔好覺得係以戲論戲去頒獎 《十年》後 投票圈內既分歧已經好大

至於我又真係未睇阿sa個套 所以我都係用以前既事講番近年香港金像獎既情況
就算阿sa今屆未拎 有英皇係後台 拎都係遲早既事

簽名被屏蔽

即係2011年劉嘉玲帶壞風氣搞拉票風氣?
我只係知阿sa同人瓜分影后後頒獎禮即刻摺埋,反而影評愈搞 ...
iamsingingwong 發表於 2019-2-16 22:41

當年 嘉玲隔咗幾年無拍戲 有風傳出佢都可能減產到有岩既戲份先會再拍
大家又幫手拉拉票 一傳十 十傳百 就係咁 覺得唔頒俾佢 好可能之後無機會頒到俾佢
所以用戲份少 又唔係佢最好既戲 狄仁傑入圍 再贏得寶座

咁又唔好咁講 所有事都係要天時地利人和 佢都贏過其他地方既寶座(唔計澳門)
我覺得阿sa係有天份 只不過佢既外表 特別係聲線 令到我有D難投入睇佢既戲
其實雛妓見到佢有演技上既變化 終於識得收 唔再係一味大聲大叫大喊就叫崩潰 (只係英皇用 「我有俾你x架!」做宣導 錯晒。)
佢都有好努力不斷跟人學戲 同 肯聽導演話想點演 所以如果佢近年先至演《妄想》佢應該做得到(當年真心未到火候做)
其實阿sa都入圍過影評女演員 所以我覺得佢拎 係遲早既事

過往都有人無到照拎
戲份 演技 係重要 但自從劉嘉玲個一屆後 投票期間拉票 ...
rfv123 發表於 2019-2-16 22:32

英皇未夠票到可以操控金像獎囉 (意思第二輪投票)
如果唔係
呀sa 雛妓果屆都拎左啦

如果俾佢地操控到
仲唔推容祖祖再出黎拍戲咩

英皇繼續j住自己澳門果個野雞頒獎禮先啦

當年 嘉玲隔咗幾年無拍戲 有風傳出佢都可能減產到有岩既戲份先會再拍
大家又幫手拉拉票 一傳十 十傳百 就 ...
rfv123 發表於 2019-2-16 23:08

始終爭緊d火喉
其實fiona d 戲仲好
好可惜一直接爛片
自己玩完自己事業

睇過逆流大叔都幾唔掂
Frankiekiekie 發表於 2019-2-12 17:41

余香凝做得幾好wor,不過角色唔算有得發揮

英皇未夠票到可以操控金像獎囉 (意思第二輪投票)
如果唔係
呀sa 雛妓果屆都拎左啦

如果俾佢地操控到 ...
jason567 發表於 2019-2-16 23:12

講真 英皇有自知自明 如果可以咁做 佢地就谷衛詩雅上去
無啦啦簽周麗淇 應該都係玩影視居多 可憐既詩雅

過往都有人無到照拎
戲份 演技 係重要 但自從劉嘉玲個一屆後 投票期間拉票 ...

按機制來睇第二輪要種票 人面真係要好廣 不同電影崗位都有FD低先得
你講DO姐果D  只佔其中25%裡面百份唔知幾多咋....

不個就冇講第二輪專業評審團 委任準則係咩 佢地佔左55%

http://hkfaa.com/rules.html

我睇左三夫預告片,已經feel到曾美xx啲演技有幾勁,如果個屆夠薑俾春夏影后,今年都一定要俾曾美啦
唔想阿sa今年偷雞成功。。。

仲有新人唔該唔好頒俾胡定欣啦,真係好唔知醜呀佢

按機制來睇第二輪要種票 人面真係要好廣 不同電影崗位都有FD低先得
你講DO姐果D  只佔其中25%裡面百份 ...
Tonlo 發表於 2019-2-17 00:25

上年Stephy贏影評 導演學會同Mo姐同票數贏出 金像係Mo姐
一票就係一票 如果唔係壓倒性既勝利比率 呢一票就好重要 (上年就係呢個情況)
何況唔係一票 Mo姐自己提過晒投佢既朋友名 甚至佢導演老公 區生都係投佢
所以唔好睇小呢一票只佔唔知幾多百分比

今年秋生明明做得好 好值得拎 但偏偏谷鎮宇話未拎過 同近年有演藝圈人士帶頭杯葛秋生有關 呢堆人就擺明一定唔會投秋生 所以秋生贏面又自然細一圈

其實好睇 今年 專業評審嗰 55% 黃定藍
黃起上嚟,十年 都有運行

但當然,如果 演藝人協會 嗰 25% 一面倒嘅話
專業評審 嗰邊 幾黃 都未必追得翻

只希望 演藝人協會 split between 周潤發 同 吳鎮宇
咁 秋生 先有機追得翻
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

簽名被屏蔽

歌手出身得獎嘅女主角仲有葉德嫻 楊千嬅 李心潔
張柏芝理論上唔應該算

阿sa係有進步,但stephy仲進步得多過sa

最大問題英皇拎錯重點捧sa, 三夫會否以露兩點作賣點?
...
iamsingingwong 發表於 2019-2-17 08:51

Stephy真係要多謝阿澤啦 今年套《起底組》又打回原型

其實好睇 今年 專業評審嗰 55% 黃定藍
黃起上嚟,十年 都有運行

但當然,如果 演藝人協會 嗰 25% 一面倒 ...
Bluejays 發表於 2019-2-17 06:52

無錯 所以我覺得鎮宇拎到機會係大過秋生 問題在於藍派會唔會有人「出口術」力阻秋生稱帝

rfv123 發表於 2019-2-17 13:20

阿澤捧女係有一手
好多一直俾人當偶像派,去佢手上都有好出彩的表現
但之後全部自甘墮落

Isabella - 為泊碼頭,同旦公司反面兼對簿公堂
Dada - 話拎完獎壓力過大,玩失蹤,拍拍下戲冇影,音音姐都開聲話佢唔識諗
江若琳 - 公司合約糾紛,被雪又打官司
Stephy - 宜家見佢同王子的新聞,仲多過電影宣傳

簽名被屏蔽

無錯 所以我覺得鎮宇拎到機會係大過秋生 問題在於藍派會唔會有人「出口術」力阻秋生稱帝 ...
rfv123 發表於 2019-2-17 13:22

黃派都可以出口術 ... 叫 演藝人協會 投 周潤發 :P
只要 演藝人協會 啲票一打散,就大家嘅機會都平均翻

簽名被屏蔽

你咁講容祖兒好慘,仲要同杜生絕交
iamsingingwong 發表於 2019-2-17 14:01

頭先果4個基本上都轉型做演員
美祖歌手先係正業,無阿杜根本唔係咩損失
如果阿杜幫到盡,美祖演技都只係diva入面的水平
證明左美祖係做唔到演員

rfv123 發表於 2019-2-17 13:20

變咗胡鬧嘅搞笑片

張栢芝喜劇之王上映後,6月才簽約環球做歌星,所以係影星出道,呢個例子已經錯
你擺梅姐上枱咁你玩哂啦 ...
iamsingingwong 發表於 2019-2-16 22:02

按你講 阿SA係先拍電影自從他來了(2000年) 同戀愛起義 (2001年4月20日上映) 再係2001年5月18日做歌手

例子錯????
nonkul

其實大把
不過拎到既就唔多
jason567 發表於 2019-2-16 22:05

其實都唔少
梅姐,莎莉,王菲,sammi,gigi,千嬅,江若琳...
cakeiii2000 發表於 2019-2-16 21:45

候選5強,提名3次或以上 就少
起碼第一輪票夠入到5強
nonkul

候選5強,提名3次或以上 就少
起碼第一輪票夠入到5強
SA弟林 發表於 2019-2-17 23:32

你計埋女配角就多啲人
盧巧音都提名過3次

變咗胡鬧嘅搞笑片
林仔 發表於 2019-2-17 14:19

起底組唔係胡鬧搞笑片

始終爭緊d火喉
其實fiona d 戲仲好
好可惜一直接爛片
自己玩完自己事業 ...
jason567 發表於 2019-2-16 23:14

SAMMI都係咁
唔識接片
初心傷過
重新再跳

第二屆 MOVIE6全民票選電影大獎】投票走勢

嚟到第5日!立即睇下8大獎項投票走勢~每個獎項領先嘅分別係:

最佳電影:《#逆流大叔》,其次《#無雙》
最佳導演:#陳詠燊《逆流大叔》,其次 #莊文強 《無雙》
最佳男主角:#吳鎮宇《逆流大叔》,其次 #姜皓文《#翠絲》
最佳女主角:#蔡卓妍《#非分熟女》,其次 #張靜初《無雙》
最佳男配角:#袁富華《翠絲》,其次 #黃德斌《逆流大叔》
最佳女配角:#惠英紅《翠絲》,其次 #周家怡《無雙》
最佳新晉導演:陳詠燊《逆流大叔》,其次 #陳小娟《淪落人》
最佳新演員:#胡定欣 《 逆流大叔 》,其次 #CriselConsunji 《淪落人》

想你嘅心水勝出,就快啲分享叫人投票喇!
立即投票:https://voting-2019.hkmovie6.com/

投票將於3月17日截止,票選結果將於3月18日公佈
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮