返回列表 發帖
係金像獎機制下 英皇根本上每年都夠票谷到一位入圍
阿sa行緊吳君如條路 博評審見到佢由演喜劇轉變演沈重角色個種變化
只不過行呢條路既人大有人在 連毛姐都係上一屆先拎 吳君如係好彩 睇下阿sa有冇咁好彩

至於三夫 曾美慧孜 同樣地博條命出黎演 只不過致命傷會唔會同金馬一樣 評審覺得自己睇緊AV女優

有人提到原來阿嬌無入過 英皇已經放晒風 阿嬌2018拍咗一套電影叫失蹤 講到明要谷阿嬌入圍影后

Put it simple
上兩屆影后都係打緊英皇工
mychart- 發表於 2019-2-13 00:45

咁無可否認既係英皇電影係做得好
只不過點都谷唔起影壇新力軍

阿Sa最好戲個次咪就係句*我有比你Diu架*
Overrated
tom 發表於 2019-2-13 00:17

最好戲個次其實係戲王之王 因為無英皇力谷下無啦啦入圍女主角 其實金像獎對喜劇類係有加分 只係劇本未夠全面性令到好多時都係陪跑 所以Ivana真係一個奇葩

Btw 今年男好大機會係吳鎮宇 (雖則未係佢最好個套,只不過金像投票方式令到近年都係俾前輩(未拎過)居多,上一屆Mo姐都講抽佢票既唔多唔少都有老友或者佢老公老友想佢拎 所以投佢)

英皇 同 安樂 喺第一輪投票 要推 片或人 入提名名單 係卓卓有餘
但佢地嘅公司票,有好多都只可以投第一輪 ...
Bluejays 發表於 2019-2-14 19:43

所以我先講無英皇「力谷」下 , 因為戲王之王同雛妓 英皇既反應係天淵之別
今次都係一樣,只不過之前有人講得岩,其實英皇對拎唔拎到獎唔係重點,係想借金像獎去谷一谷票房

我認為女主大熱係張靜初同曾美三夫之爭,點都不會係阿sa
iamsingingwong 發表於 2019-2-14 21:33

留意下近年金像獎得主既取態 內地演員既得獎比率
連千嬅都贏到周迅既時候 要明白香港評審既取態
雖然張靜初已經係「香港人」

講真,佢公司一直都有心捧佢做影后(好似都冇乜機會拍街外戲)
佢入得圍的劇本都唔係差,佢亦都有心求變 ...
cakeiii2000 發表於 2019-2-12 20:56

點解近年減產 有導演 甚至連古天樂都開口叫佢要識得揀戲拍 唔好咁濫 咩都拍

首先唔到就無獎?你估Tvb咩⋯⋯
過往都有人無到照拎
戲份 演技 係重要 但自從劉嘉玲個一屆後 投票期間拉票既風氣 開始愈來愈大
而且近年牽涉一個問題 就係只要廣交摯友 可以話贏既機率係倍增
舉例 黃金花 Do姐未睇已經係投Mo姐一票 (呢種票係大有人在)、黑仔又係一個好好例子
點解近年出現一種敬老潮 原因就係呢度
今年秋生明明做得好 好值得拎 但偏偏谷鎮宇話未拎過 同近年有演藝圈人士帶頭杯葛秋生有關 呢堆人就擺明一定唔會投秋生 所以秋生贏面又自然細一圈
千祈唔好覺得係以戲論戲去頒獎 《十年》後 投票圈內既分歧已經好大

至於我又真係未睇阿sa個套 所以我都係用以前既事講番近年香港金像獎既情況
就算阿sa今屆未拎 有英皇係後台 拎都係遲早既事

即係2011年劉嘉玲帶壞風氣搞拉票風氣?
我只係知阿sa同人瓜分影后後頒獎禮即刻摺埋,反而影評愈搞 ...
iamsingingwong 發表於 2019-2-16 22:41

當年 嘉玲隔咗幾年無拍戲 有風傳出佢都可能減產到有岩既戲份先會再拍
大家又幫手拉拉票 一傳十 十傳百 就係咁 覺得唔頒俾佢 好可能之後無機會頒到俾佢
所以用戲份少 又唔係佢最好既戲 狄仁傑入圍 再贏得寶座

咁又唔好咁講 所有事都係要天時地利人和 佢都贏過其他地方既寶座(唔計澳門)
我覺得阿sa係有天份 只不過佢既外表 特別係聲線 令到我有D難投入睇佢既戲
其實雛妓見到佢有演技上既變化 終於識得收 唔再係一味大聲大叫大喊就叫崩潰 (只係英皇用 「我有俾你x架!」做宣導 錯晒。)
佢都有好努力不斷跟人學戲 同 肯聽導演話想點演 所以如果佢近年先至演《妄想》佢應該做得到(當年真心未到火候做)
其實阿sa都入圍過影評女演員 所以我覺得佢拎 係遲早既事

英皇未夠票到可以操控金像獎囉 (意思第二輪投票)
如果唔係
呀sa 雛妓果屆都拎左啦

如果俾佢地操控到 ...
jason567 發表於 2019-2-16 23:12

講真 英皇有自知自明 如果可以咁做 佢地就谷衛詩雅上去
無啦啦簽周麗淇 應該都係玩影視居多 可憐既詩雅

按機制來睇第二輪要種票 人面真係要好廣 不同電影崗位都有FD低先得
你講DO姐果D  只佔其中25%裡面百份 ...
Tonlo 發表於 2019-2-17 00:25

上年Stephy贏影評 導演學會同Mo姐同票數贏出 金像係Mo姐
一票就係一票 如果唔係壓倒性既勝利比率 呢一票就好重要 (上年就係呢個情況)
何況唔係一票 Mo姐自己提過晒投佢既朋友名 甚至佢導演老公 區生都係投佢
所以唔好睇小呢一票只佔唔知幾多百分比

阿sa係有進步,但stephy仲進步得多過sa

最大問題英皇拎錯重點捧sa, 三夫會否以露兩點作賣點?
...
iamsingingwong 發表於 2019-2-17 08:51

Stephy真係要多謝阿澤啦 今年套《起底組》又打回原型

其實好睇 今年 專業評審嗰 55% 黃定藍
黃起上嚟,十年 都有運行

但當然,如果 演藝人協會 嗰 25% 一面倒 ...
Bluejays 發表於 2019-2-17 06:52

無錯 所以我覺得鎮宇拎到機會係大過秋生 問題在於藍派會唔會有人「出口術」力阻秋生稱帝