返回列表 發帖
唔知點解我總覺得嗰日會係無雙表彰大會
發哥影帝
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 17 冠軍歌:林家謙 - 喃嘸師感官漫遊

唔知阿sa做成點,但兩次提名套戲都好似冇其他提名,擺明只係為咗幫佢爭奬。不過感覺兩次都係憑角色綽頭先 ...
Serendipity 發表於 2019-2-12 19:14

阿Sa永遠都係幾位影后候選話題性最大 吹捧最多嗰位
但根本次次都係陪跑格
根本原因其實真係未夠班
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 17 冠軍歌:林家謙 - 喃嘸師感官漫遊

講真,佢公司一直都有心捧佢做影后(好似都冇乜機會拍街外戲)
佢入得圍的劇本都唔係差,佢亦都有心求變 ...
cakeiii2000 發表於 2019-2-12 20:56

其實話佢陪跑格已經係一個肯定始終有候選已經好好

佢之前嗰啲戲做得唔差
但真係想攞影后其實真係未到嗰個火候

唔關資歷事
即使美千當年憑春嬌攞 我都覺得佢仲係離「影后」呢個詞嘅表現指標 係有差距
但嗰年天時地利人和
當年對手真係太差 所以佢嗰年喺五個候選入面的確算實至名歸(如果我冇記錯 嗰年電影評論學會女演員獎項直程係空缺)

我記得第十四屆台灣金曲獎台語歌王係從缺
水平太差就唔好頒啦 ...
timc524 發表於 2019-2-12 21:11

香港電影如果要玩從缺
咁每一屆應該都有好多獎項要從缺

金馬獎金曲獎評論學會都係一群人傾出黎
金像獎係一大堆人投出黎,唔會有從缺啦 ...
mychart- 發表於 2019-2-12 21:15

金馬就算吧啦
早兩年玩雙影后簡直係笑話
根本同其他嗰幾個頒獎禮獎項份量冇得比

雙影后呢個決定係許鞍華提議出來
cakeiii2000 發表於 2019-2-12 21:18

邊個提議都好 反正都係玩臭咗個獎
雖然金像獎都試過雙影帝 但始終歷史久遠仲要係成立初期

今時今日你仲玩雙簧皆大歡喜
成件事真係好唔專業

我又覺得果年雙影后又唔係一個兒嬉既決定
因為兩個角色係相輔相成,
而唔係為左獎門人式既super打和而 ...
CunninG 發表於 2019-2-12 21:25

叫得做「最佳」
以我嘅理解就應該只有一個人可以攞
如果單單因為兩個角色喺電影入面嘅關聯而又做得唔差就決定頒俾兩個人
咁好多雙 男 / 女主角嘅戲係咪都要咁頒

但個年千嬅係校長表現真心值得拎影后,係太短時間冇得拎兩次啫

但金像獎呢幾年頒獎都係論資排輩補償性質 ...
膠膠 發表於 2019-2-12 21:33

嗰年春夏係大熱wor
佢同白只從電影評論學會掃獎掃到金像獎