返回列表 發帖
余香凝有成3個提名lol 好癲
覺得佢係幾好戲, 做戲幾自然, 但未去到最top個種 ...
Lewis 發表於 2019-2-12 16:15

鬼叫上年啲港產片數量少,精品更少 (如果唔係點解名單上來來去去都果幾部戲)
不過余香凝提名果兩套係唔錯
撇除佢同爺爺一段情,間接令佢名氣受損
佢好有機會成為下一個林嘉欣 (行演技派路線)

主配歌都入
勁過Gaga
JasOh103 發表於 2019-2-12 16:26

奧斯卡本身就好少演員可以同年入圍主角配角
近年有GAGA, 同MUDBOUND個女星可以入圍歌曲同演員獎係異數
因為奧斯卡係唔會頒獎俾主唱歌手
只有創作團隊獲獎

終於唔見永遠的女主角候選人-湯唯
今屆女主角算係無左啲必勝既鐵膽
希望阿sa會有機會 ...
Wing1211 發表於 2019-2-12 16:39

湯唯上年都無戲上
我都認為佢有係有啲鐵票
睇yahoo, 阿Sa部戲好似4月先上?
咁下場應該會同當年《暗色天堂》一樣, 趕唔遲第二輪投票上畫而失票

冇湯唯但有永遠的陪跑張靜初,同周迅堪稱金像三大湊腳鐵膽

另外女主今年有人選超哂班,Sa 偷步根本等同自殺 ...
powerful 發表於 2019-2-12 16:37

上年唔偷,今年如果遇sammi (假設有戲上)可能都係自殺
不如賭班評審唔想投內地女演員

八個女人本身應該2018年底上,而家延後左,今年一定有喇卦,Sammi 另外仲有戲,有機自己打自己

上次雛妓 ...
powerful 發表於 2019-2-12 16:52

但後一年有春夏喎
成班前輩都輸左俾新人

個年全城睇好丁太二度封后,點知俾左個一戲演員春夏。。。。

下年千嬅麥路人vs Sammi四套戲 again..... ...
膠膠 發表於 2019-2-12 17:52

五個小孩個年,千嬅根本無贏過任何前哨戰 (評論, 導演...)
所有女主角都俾春夏掃晒
極其量只係穩入五強
何來睇好?

套戲得佢有提名

陪跑味極濃
Lewis 發表於 2019-2-12 19:39

只怕同暗色天堂同一下場

阿Sa永遠都係幾位影后候選話題性最大 吹捧最多嗰位
但根本次次都係陪跑格
根本原因其實真係未夠班 ...
JayantL 發表於 2019-2-12 20:40

講真,佢公司一直都有心捧佢做影后(好似都冇乜機會拍街外戲)
佢入得圍的劇本都唔係差,佢亦都有心求變
但太度身訂造(戲王之王,雛妓)
所謂突破只係粗口+情慾戲?

其實話佢陪跑格已經係一個肯定始終有候選已經好好

佢之前嗰啲戲做得唔差
但真係想攞影后其實真係 ...
JayantL 發表於 2019-2-12 21:00

千嬅果一年最突破其實係江若琳
可惜之後公司問題沉左(佢係香港少數肯為角色增肥的演員)
Sammi衰劇本,春嬌劇本不過不失就拿了影后

金馬就算吧啦
早兩年玩雙影后簡直係笑話
根本同其他嗰幾個頒獎禮獎項份量冇得比 ...
JayantL 發表於 2019-2-12 21:17

雙影后呢個決定係許鞍華提議出來

2016-04-11 相關新聞

From 文匯報
七嘴八舌:我的最佳港產片:《五個小孩》

小 臻

在一個活動上遇上 ...
膠膠 發表於 2019-2-12 21:20

真心覺得金像獎夠guts俾新人係應該同一早就要做(秦海璐果屆都係)
頒獎禮講到底唔係應該以戲中表現行先咩
下下講資歷講經驗,咁四平八穩拎左都難服眾啦

2016-04-11 相關新聞

From 文匯報
七嘴八舌:我的最佳港產片:《五個小孩》

小 臻

在一個活動上遇上 ...
膠膠 發表於 2019-2-12 21:20

因為當時媒體有一個前設,就係新人無機會拎金像影后
睇死春夏再多獎極都唔會改變到呢個不成文規定
先吹其他人拎影后
其實當導演會都頒俾春夏的時候
佢兩個都已經冇乜勝算

而《猜猜我是誰》的桂綸鎂與《八個女人一台戲》的鄭秀文在最後一輪有被討論到,可惜票選最後入圍名 ...
fifty1205 發表於 2019-2-12 21:37

金馬獎係行報名制
八個女人報左名,佢地俾原片班評審睇

除了L風暴、紅海、非同、非分
所有演員獎的提名電影,坐底每套都有兩位或以上入圍
三夫x2
大叔x5
淪落人x3 (阿sam好耐無入圍)
G殺x2
無雙x5
翠絲X3

好明顯我想表達無論演技或者戲份都好 張靜初都處於下風 點有機會贏啊?isabella又有咩片叻? ...
musicsuperman 發表於 2019-2-16 14:54

伊莎貝拉演戲係有啲天份
如果唔係當時想泊碼頭,又同旦公司打官司
佢應該都做左影后

伊莎最近都只係客串,佢應該都冇心玩頒獎禮

候選5強就唔比吹捧嘎??
有幾多女歌手可以候選到金像獎最佳女主角5強?? ...
SA弟林 發表於 2019-2-16 21:38

其實都唔少
梅姐,莎莉,王菲,sammi,gigi,千嬅,江若琳...

其實我個人幾buy 張靜初
有人話無雙戲份少
我又唔係好認同
同埋佢真係做得幾出色
好多場都印象深刻
佢《門 ...
jason567 發表於 2019-2-16 22:08

張靜初同菲律賓都係陪跑份子
曾美贏左評論,又有其他頒獎禮提名,自然睇高一線
支持本土的人會投阿sa 或 魚香

Stephy真係要多謝阿澤啦 今年套《起底組》又打回原型
rfv123 發表於 2019-2-17 13:20

阿澤捧女係有一手
好多一直俾人當偶像派,去佢手上都有好出彩的表現
但之後全部自甘墮落

Isabella - 為泊碼頭,同旦公司反面兼對簿公堂
Dada - 話拎完獎壓力過大,玩失蹤,拍拍下戲冇影,音音姐都開聲話佢唔識諗
江若琳 - 公司合約糾紛,被雪又打官司
Stephy - 宜家見佢同王子的新聞,仲多過電影宣傳

你咁講容祖兒好慘,仲要同杜生絕交
iamsingingwong 發表於 2019-2-17 14:01

頭先果4個基本上都轉型做演員
美祖歌手先係正業,無阿杜根本唔係咩損失
如果阿杜幫到盡,美祖演技都只係diva入面的水平
證明左美祖係做唔到演員

候選5強,提名3次或以上 就少
起碼第一輪票夠入到5強
SA弟林 發表於 2019-2-17 23:32

你計埋女配角就多啲人
盧巧音都提名過3次