返回列表 發帖
皇后有話佢冇報名女配?
jaytang 發表於 2019-2-13 22:22

胡定欣 係報 女主 同 新人
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

咁無可否認既係英皇電影係做得好
只不過點都谷唔起影壇新力軍

最好戲個次其實係戲王之王 因為無 ...
rfv123 發表於 2019-2-13 03:00

英皇 同 安樂 喺第一輪投票 要推 片或人 入提名名單 係卓卓有餘
但佢地嘅公司票,有好多都只可以投第一輪
到第二輪投票,佢地會少左好多票
而且喺第一輪分散哂嘅其他票 會集中翻喺五個提名度
令 英皇 同 安樂 嘅影響力更低,所以投到入圍 但投唔到贏

我都贊成阿Sa最好嗰次係 戲王之王
雖然部戲唔係英皇,但唔代表英皇冇比票佢
金像獎 冇「對喜劇類加分」嘅傾向,只係唔算歧視喜劇

Put it simple
上兩屆影后都係打緊英皇工
mychart- 發表於 2019-2-13 00:45

毛舜筠 角逐影后嘅時候 未入英皇
而 黃金花 係 黃百鳴 嘅戲,唔係 英皇
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

好,等我又買下:

電影:無雙
導演:紅海                   <-- 我落重注
男主:周潤發 / 吳鎮宇    <-- 我好想係黃秋生
女主:唔識估                <-- 我諗行內都冇人識估
男配:袁富華
女配:惠英紅

想問問你點知邊啲公司有第一輪或第二輪嘅投票權?點解只有部份公司有第二輪的投票權? ...
Serendipity 發表於 2019-2-15 01:20

間間公司面對嘅投票規則都係一樣
只係有啲公司會綑綁式投票,有啲公司唔會
而 英皇 同 安樂 係 人又多 又做綑綁式投票嘅公司
(你用翻 叱咤投票 個公司票理論 去諗就明)

參選資格及評選規則
金像獎選民定義

唔計專業評審嗰 50-55% 嘅票數
第一輪另外嗰 50% 係「金像獎選民」
而第二輪嗰 45% 收窄到「十三個屬會會員」
只係「金像獎選民」而唔係「十三個屬會會員」嗰啲公司票,第二輪就冇得投
所以第二輪嘅公司票會少左

喺「金像獎選民定義」個 list 裡面
第一輪 唔計專業評審,有 1, 2, 3, 4, 5 五組人有投票權
第二輪 唔計專業評審,得翻 2 一組人有投票權
淨係 1, 5 呢兩組,已經可以生到 好多好多公司票 出嚟投第一輪

仲有一點 ... 同 903 啲 accounts 一樣,account 一開就可以用一世
金像獎選民資格 都係永久 (除非犯左罪)
儲埋儲埋啲 已離職或不再活躍 嘅選民 幫手投票,都好幫到第一輪

所以我先講無英皇「力谷」下 , 因為戲王之王同雛妓 英皇既反應係天淵之別
今次都係一樣,只不過之前有人講得岩,其實英皇對拎唔拎到獎唔係重點,係想借金像獎去谷一谷票房rfv123 發表於 2019-2-16 01:20

呢個講法啱聽
雛妓 英皇電影 - 金像獎投票期公映
非分熟女 英皇電影 - 金像獎之後公映
戲王之王 高先/尚品電影 - 金像獎 8個月之前 公映

睇嚟女配角多數會係紅姐再下一城
成為金像獎史上僅次於張曼玉嘅女演員第二人 ...
林仔 發表於 2019-2-16 14:54

張曼玉 - 女主 x 5
惠英紅 - 女主 x 3 女配 x 1*
葉德嫻 - 女主 x 1 女配 x 3
金燕玲 - 女配 x 4

今年秋生明明做得好 好值得拎 但偏偏谷鎮宇話未拎過 同近年有演藝圈人士帶頭杯葛秋生有關 呢堆人就擺明一定唔會投秋生 所以秋生贏面又自然細一圈
rfv123 發表於 2019-2-16 22:32

其實好睇 今年 專業評審嗰 55% 黃定藍
黃起上嚟,十年 都有運行

但當然,如果 演藝人協會 嗰 25% 一面倒嘅話
專業評審 嗰邊 幾黃 都未必追得翻

只希望 演藝人協會 split between 周潤發 同 吳鎮宇
咁 秋生 先有機追得翻

無錯 所以我覺得鎮宇拎到機會係大過秋生 問題在於藍派會唔會有人「出口術」力阻秋生稱帝 ...
rfv123 發表於 2019-2-17 13:22

黃派都可以出口術 ... 叫 演藝人協會 投 周潤發 :P
只要 演藝人協會 啲票一打散,就大家嘅機會都平均翻