返回列表 發帖

許靖韻正式成為《歌手》踢館歌手

最新一期《歌手》全民推薦的踢館歌手終於出爐, 歌手許靖韻Angela 以185594票,拿下第三輪投票第一名,成為第三輪全民舉薦踢館歌手!    作為華語樂壇新生代創作女歌手,許靖韻Angela 擁有高辨識度的漂亮音色以及華麗驚艷的轉音技巧,出色的現場演繹能力和強大的情緒感染力能夠讓每壹首作品都打上許靖韻的烙印。
    許靖韻為了得到這次機會也是付出了很多的精力,不少粉絲也評論到:出道五年終於被認可。
    不少人知道許靖韻還是通過去年的《創造101》,她擁有令人眼前一亮的顏值,獨特的聲音,唱歌實力在整個團也是數一數二,然而在最後成團時,還是由於點贊票數不夠而被淘汰了。
    之後她也沒有消極,一直努力的練習,之後馬上推出了全新單曲《K歌之王》,登上音樂平台巔峰人氣榜榜首。
    她的音樂實力早在2010年就被得到認可了,2010年參加英皇新秀歌唱大賽並取得亞軍。2013年正式簽約英皇娛樂,同年以電影《超級經理人》出道,同年10月在新城勁爆頒獎禮上獲得新城勁爆新人王(女歌手)和新城數碼音樂台超熱捧年度新人王。
    2014年1月12日在第36屆十大中文金曲中獲得最有前途新人獎 (優異獎) ,1月19日在2013年度勁歌金曲頒獎典禮上獲得最受歡迎新人獎,12月推出的EP《R U OK》獲得新城勁爆頒獎禮新城勁爆卡拉OK歌曲。等等。

講真,啱出道果陣,我都唔buy佢,覺得個樣好奇怪,而且同美AI有少少撞風格
之後幾年佢真係好努力,一直Keep住唱歌,用“小背心”名義開音樂會,
把聲都開始有自己特色,形象方面亦都開始有自己風格,
參加101果陣表現得唔錯,性格都好搞笑,直到依家靠自己努力上到歌手,
成為今屆歌手唯一香港代表,真係對佢改觀

以前CM都好多人diss佢,想知依家有幾多人好似我咁,由唔buy轉變到依家好撐佢
>3<

創造101佢真係勁吸粉
梁靜茹全新專輯「我好嗎? - 太陽如常升起」5/16 正式發行
Week 21 ERadio 華語榜
1. 光 - 盧凱彤  |  2. 我好嗎 - 梁靜茹  |  3. 精神餵飼 - 鄧小巧

佢國語發音真係好準,睇好佢會係內地走紅
祖兒又唔係商台聽眾杯茶
出道19年的容祖兒更首次於叱咤樂壇流行榜頒獎典禮食白果。

Overrated
HotCha C AllStar

佢唱live(唔執嘅話)真係可以?

Flambeau 發表於 2019-2-20 12:34

OK噶 進步咗好多啦
>3<

可以擺脫英皇暗星系列

Flambeau 發表於 2019-2-20 12:34

佢參加101 中段已經開始有小小紅
最紅係有人upload咗佢係準決賽唱K歌之王無修音版
呢個版本不斷係微博 甚至台灣傳媒瘋傳 正式推佢上高峰

佢呢場會唱陳小春的獻世

照計打畢書盡應該有勝算
不過仲要再打得入頭4就要睇睇今場foul左邊個先知
WYTV Music Chart(Week 21) 第一季走勢已更新!
WYTV Music Award 2018(完整名單)

其實佢把聲都幾普通
都幾好奇點解喺大陸會hit
唱功唔算話好好 辨析度又唔高 又唔係好似GEM咁嗌得
Jayant Music Chart 2018 頒獎禮
Jayant Music Chart 2019 Week 21
1.李皓軒 - 講感情 傷感情 (1 Week No.1)
2.麥浚龍 / 謝安琪 - 廢話
3.Serrini - 靜謐神林/Forest

其實佢把聲都幾普通
唱功唔算話好好 辨析度又唔高 又唔係好似GEM咁嗌得 ...
JayantL 發表於 2019-2-22 01:06

你可以話佢唱歌難聽 但講辨析度 佢把聲係超易認同超好記wor

你可以話佢唱歌難聽 但講辨析度 佢把聲係超易認同超好記wor
HOTMAN 發表於 2019-2-22 01:30

唔覺wor
我覺得佢把聲真係好平平無奇 一啲特色都冇
Jayant Music Chart 2018 頒獎禮
Jayant Music Chart 2019 Week 21
1.李皓軒 - 講感情 傷感情 (1 Week No.1)
2.麥浚龍 / 謝安琪 - 廢話
3.Serrini - 靜謐神林/Forest

甘佢把聲起碼都有D 底既
聽佢唱When I was Your Man 真係好好
覺得好過JW Aga D聲底

不過搵過幾個佢唱琢磨live都爭好多
唱rock 歌要練下

唔覺wor
我覺得佢把聲真係好平平無奇 一啲特色都冇
JayantL 發表於 2019-2-22 01:34

啱出道果陣的確普普通通無咩特色,仲同美AI撞style
但係自從佢upload好多cover歌自彈自唱
愈來愈有自己把聲嘅味道
喺101佢曾經清唱小明首《如果我想哭》
真係好聽+改觀
直到101決賽佢無修音版K歌之王都零瑕疵
所以佢唱慘情歌live真係算掂

《獻世》選歌選得好
>3<

甘佢把聲起碼都有D 底既
聽佢唱When I was Your Man 真係好好
覺得好過JW Aga D聲底

不過搵過幾個佢唱琢磨live都爭好多
唱rock 歌要練下
people 發表於 2019-2-22 02:03

比較適合慘情歌路線
依家自彈自唱+創作嘅歌路其實比以前有氣質好多
>3<

大陸真係乜人都可以紅:0)
佢唱live明明都唔係話好穩
美ai完勝佢啦, 真慘
冠軍歌 聲音導航 - 馮允謙 (27)
亞軍歌 孤島人 - RubberBand (22)
季軍歌 告別的藝術 - 陳健安 (16) [ week 21 ]

大陸真係乜人都可以紅:0)
佢唱live明明都唔係話好穩
美ai完勝佢啦, 真慘
Lewis 發表於 2019-2-22 09:42

要紅 無唱功都可以紅 佢師兄 的士陳係一個人版
唔穩都可以紅ga 你睇下人瑞以前點走紅 孖女點走紅 女神美霏都唔穩ga 連台灣Yoga都唔穩ga 咪一樣掛名實力派
所以都根本關唔關大陸事 識唔識得食住個位爬上去
Btw 美ai近年live差咗好多 都唔知佢做咩事

要紅 無唱功都可以紅 佢師兄 的士陳係一個人版
唔穩都可以紅ga 你睇下人瑞以前點走紅 孖女點走紅 女 ...
rfv123 發表於 2019-2-22 10:22

的士陳都唔係紅唱歌

佢紅拍劇, 雖然好唔好戲都係見人見智
WYTV Music Chart(Week 21) 第一季走勢已更新!

的士陳都唔係紅唱歌

佢紅拍劇, 雖然好唔好戲都係見人見智
kevinlai1621 發表於 2019-2-22 10:34

我覺得係相輔相成 因為劇紅令到佢係國內開好多演唱會 又多番好多唱歌機會

其實佢把聲都幾普通
唱功唔算話好好 辨析度又唔高 又唔係好似GEM咁嗌得 ...
JayantL 發表於 2019-2-22 01:06

所以覺得好神奇,完全唔明點解咁都紅到,好心泳兒鍾舒漫洪卓立唔好再留係香港啦

所以覺得好神奇,完全唔明點解咁都紅到,好心泳兒鍾舒漫洪卓立唔好再留係香港啦 ...
阿mark 發表於 2019-2-22 12:47

泳兒好似上過地方台唔知咩歌唱比賽個期好似都有番d人氣, 但後勁不繼

始終唔係d咩大台, 要上大台機會其實都幾難, angela之前係(騰訊?) Coverage唔同好醜都實有人見到

聽講仲贏咗畢書盡 獲得踢館資格 犀利
>3<

泳兒好似上過地方台唔知咩歌唱比賽個期好似都有番d人氣, 但後勁不繼

始終唔係d咩大台, 要上大台機會其實 ...
kevinlai1621 發表於 2019-2-22 14:56

泳兒舊年參加咗蒙面歌王
仲以壓軸嘉賓身份登場

可惜無咩熱度

之前佢講過聲帶出問題 所以唱live好辛苦
而且年齡大ANGELA11歲 相對嚟講無咁大優勢
其實英皇應該都無唸過ANGELA會紅到....佢喺英皇始終算係個小藝人
所以今次入選歌手全靠內地粉絲投票
>3<

泳兒舊年參加咗蒙面歌王
仲以壓軸嘉賓身份登場

可惜無咩熱度

之前佢講過聲帶出問題 所以唱 ...
janickfu 發表於 2019-2-22 17:09

蒙面歌手之前仲有一個

應該係hifi碟個期

擁有高辨識度的漂亮音色以及華麗驚艷的轉音技巧,出色的現場演繹能力和強大的情緒感染力

?????
真係overrated得好緊要
不過係大陸又唔出奇,乜垃圾都可以當係寶

擁有高辨識度的漂亮音色以及華麗驚艷的轉音技巧,出色的現場演繹能力和強大的情緒感染力

?????
真係overra ...
Jacz 發表於 2019-2-25 20:46

淨係見到「令人眼前一亮的顏值」呢九隻字都知呢篇嘢唔洗睇喇
二〇一八年度全女班音樂流行榜頒獎典禮
完滿結束!多謝支持,後會有期!

泳兒舊年參加咗蒙面歌王
仲以壓軸嘉賓身份登場

可惜無咩熱度

之前佢講過聲帶出問題 所以唱 ...
janickfu 發表於 2019-2-22 17:09

年齡好重要,如果等到30幾歲先北上發展,邊個會接納一個大媽級“新人”
祖兒又唔係商台聽眾杯茶

淨係見到「令人眼前一亮的顏值」呢九隻字都知呢篇嘢唔洗睇喇
616.1314 發表於 2019-2-25 21:20

上面講個啲唔覺佢邊樣有囉
佢頂多咪係唱k好聽啲嘅質素
吹到天籟之音咁

唔明點解某d人一見到大陸就上竄下跳.

好快紅過容祖兒,成為英皇一姐
Elio喜歡上別人了

昨傍晚時分,有讀者目擊英皇歌手許靖韻(Angela)駕駛一輛白色私家車,在香港駛入九龍方向的紅隧入口被尾隨巴士碰撞,之後為免阻塞隧道入口,私家車及巴士駛到旁邊等候警員到場。
SSN Chart (24 May)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 講 感 情 傷 感 情 (1 Week No.1) - 李 晧 軒
2. 火 星 文 - 陳 嘉 茵
3. 寧 靜 革 命 - SoundTube

洗唔洗講野咁尖酸刻薄...
起碼人哋皇家鋼琴八級
講到人一文不值
>3<

許靖韻嬴左Bii
想快D有得睇

超期待Angela,想快啲到3月8號呀

許靖韻嬴左Bii
想快D有得睇
KITSTON 發表於 2019-2-28 08:33

牌面好似係, 踢館賽唱快歌, 爭入頭4應該有d機

我幾鍾意佢首"下個他"
人大了珍惜今次不可有下次

超期待Angela,想快啲到3月8號呀
JasonKong 發表於 2019-2-28 11:02

提前 今晚3.1就播 獻世 喇!! 期待
>3<

提前 今晚3.1就播 獻世 喇!! 期待
janickfu 發表於 2019-3-1 02:18

踢館預選賽都係下星期先播, 雖然係同第八期一齊錄

踢館預選賽都係下星期先播, 雖然係同第八期一齊錄
kevinlai1621 發表於 2019-3-1 11:25

所以我係話 提前啊 你今晚睇就有得聽喇
>3<

所以我係話 提前啊 你今晚睇就有得聽喇
janickfu 發表於 2019-3-1 14:34

Suppose前兩次踢館預賽都係同踢館賽同一日播 which is 3同6

不過而家wiki寫左做3月1, 唔知係寫錯定點

Suppose前兩次踢館預賽都係同踢館賽同一日播 which is 3同6

不過而家wiki寫左做3月1, 唔知係寫錯定點 ...
kevinlai1621 發表於 2019-3-1 15:47

琴晚12點已經收到消息 lol
>3<

琴晚12點已經收到消息 lol
janickfu 發表於 2019-3-1 20:51

我知尋晚有錄影第9集 (正式踢館賽)

但係我係回應緊幾時播, suppose今晚未有得聽, even係第一首

真正結果要下星期錄之前or下星期正式播時先知

?????
真係overra ...
Jacz 發表於 2019-2-25 20:46

咪係咯,之前有最離奇係的士佬已經紅透半變天,而家又多個平平無奇的許靖韻

楊乃文都一輪遊, 首發陣容郁都唔郁
睇黎要打入頭4有d難度

KITSTON 發表於 2019-3-2 00:14

張圖想怎樣

佢排名第幾,唱粵語歌咁冒險。
祖兒又唔係商台聽眾杯茶

Wiki爆左下期唱夢伴啦
又學大師姐唱舊歌lol