返回列表 發帖

二人一世界 - 涂毓麟

單選投票, 共有 68 人參與投票
4.41% (3)
2.94% (2)
4.41% (3)
2.94% (2)
85.29% (58)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 22/02/2019

作曲 :Eric Kwok / Eye Fung
填詞 :林寶
編曲 :張子堅
監製 :Eric Kwok / 張子堅

如何共你挽手走障礙賽
平常人用腦袋配合時代
無奈 或街中只得你我 學會戀愛

行人路上我獻醜輕吻著你
賞不賞識我這種莽撞
一下著呆 一下熱流
如此不規則的氣概

如天空不見了 海都不見了
此際大世界 得一位緊要
煩囂聲不見了 囂張多半秒
築個大結界 對抗這飄搖
旁觀者不見了 風都不見了
只知不重要 不想便對了

潮流話屬美景總要上載
然後量度刺激進十名內
無礙 或一些簡單接載 亦算精彩

如何平淡令世間都妒忌你
終止牌閃過我這意外
跑過月台 飛上月球
尋找煙花真空灌溉

如天空不見了 海都不見了
此際大世界 得一位緊要
築個大結界 對抗這飄搖
得一位重要 寫不下撮要

超不出智理 無從停下宇宙
動盪是遊戲 但是亦沒法可 污染到 這你我星球

天空不見了 海都不見了
只覺視線裡 搭了道木橋
恐怕被責怪 你我多逍遙
空空的鬧市 一張自拍照
街燈下一句 我是你需要
假使問證據 找不著根據 只不過心跳
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

改左中文名喎
有睇全民造星,對佢嘅印象只有蕭生句「你覺唔覺得Oscar呢個名比較普通?」

唱真係麻麻地,1分

好q難聽
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

好L難聽
一分畀個樣

世界級咁難聽

真係好娘 所有野都好娘
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

難聽到極緻

畀張宣傳相呃咗, MV咁乸嘅

做乜簽個藍奕邦2.0番黎
好L難聽
Eric kwok醒目 俾首咁既貨 唔好浪費d好野
應該得會員 酒店bb 先投得落5分

聽返Yan Ting好過

做乜簽個藍奕邦2.0番黎
好L難聽
Eric kwok醒目 俾首咁既貨 唔好浪費d好野
應該得會員 酒店 ...
kayzzz 發表於 2019-2-25 15:58

真係得1個5分

樣ok

聽返Yan Ting好過
hehehaha 發表於 25/2/2019 17:28

Yan Ting第一年啲歌呢度都好多負評 lol

回復 9# kayzzz

Eric Kwok 呢幾年水準都已經回晒塘
就算勁人搵佢都寫唔出好歌
Gin很堅強空姐都好雞肋下
不如搵藍奕邦1.0寫歌好過啦

好_難聽 無論曲定唱都係
至於樣 IG求其搵個0仔都正過佢
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

真係好L難聽
環球唔好浪費資源

https://www.linkedin.com/in/osca ... riginalSubdomain=hk

2017-2021 HKUST Gbus
讀喇沙 Harrow school UK
year 2已經做左有三份intern

#adore
有家底 又讀得書
做咁多野都仲manage到
前途一片光明

Sor 我認我OT
首歌真係唔得

#adore
有家底 又讀得書
...
tree 發表於 2019-2-26 10:55

都係第一次見歌手有linkedin lol
artiste of UMG @@

唱腔好80年代,唱K 貨識,同個樣好唔夾。
1分。
寧願聽Gin Lee
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

#adore
有家底 又讀得書
...

但娛樂圈同樂壇唔係拎張Transcript出嚟就得
就算麥明思十優港姐...美丁,雨僑,董敏莉拎住港大個名入樂壇
無咩邊一個主打高學嘅喺呢個圈撈得好好

計樣如果相以外其實唔算好靚仔
唱可以話災難級數

但娛樂圈同樂壇唔係拎張Transcript出嚟就得
就算麥明思十優港姐...美丁,雨僑,董敏莉拎住港大個名入樂壇
...
Frankiekiekie 發表於 2019-2-26 14:44

0鏗算唔算

涂生把聲唱k都嫌佢嘈

將啲資源捧紅藍奕邦唔好????
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

#adore
有家底 又讀得書
...

佢既外貌做金融財俊應該好多機會(唔好諗衰野, 始終呢個社會都係以貌取人)
但做歌手既話真係始終聲音先係重點

1分

聽左首歌又唔係咁差啫,但絕對可以唱得好D. Oscar唱得似朗誦,讀歌。

首歌本身都好難聽。。。

大家最近點解對新人要求咁高
Oscar 第一首派台歌,曲夠K易唱和入耳, 但唱就麻麻地,要求不高都可以聽下, 新人還是會鼓勵, 3 Fun

好似上世紀d歌手唱歌咁
類似梁朝偉
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

如果真係去到超級靚仔好charm 呢個程度既難聽係可接受既
但可惜現實地講 佢未到可以淨係賣樣既level

講樣唔講唱功,佢都唔及姜濤, Anson Kong, Frankie.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

大家最近點解對新人要求咁高
Oscar 第一首派台歌,曲夠K易唱和入耳, 但唱就麻麻地,要求不高都可以聽 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-2-28 16:50

難聽到咁都唔應該做新人啦下話?
做歌手既基本野都無,關新人咩事?
連呢個都可以接受,
唔怪得你連孽坤都話好聽

難聽到咁都唔應該做新人啦下話?
做歌手既基本野都無,關新人咩事?
連呢個都可以接受,
唔怪得你連孽坤 ...
表妹保莉 發表於 2019-3-2 14:46

我都講唱得麻麻地,祗是第一首歌還是會留有餘地.

簽名被屏蔽

如果真係去到超級靚仔好charm 呢個程度既難聽係可接受既
但可惜現實地講 佢未到可以淨係賣樣既level ...
HOTMAN 發表於 2019-3-1 01:25

你咁講令我諗起當年陳冠希,首極愛自己都係唱到災難級數,不過各傳媒都唔介意...
呢隻唱都係好唔得,旋律已經好易唱都唱成咁,建議佢去苦練唱歌先好再錄歌。

有d位諗起符致逸

當然Adrian唱得好好多
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

有d位諗起符致逸

當然Adrian唱得好好多
John 發表於 2019-3-3 00:28

首歌就令我諗起Gin首未來
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

年度最難聽廣東作品
打後9個月都應該好難有人超越到

年度最難聽廣東作品
打後9個月都應該好難有人超越到
hehehaha 發表於 2019-3-3 02:23

依個新人如果今年仲有機會出第二首歌
就應該可以超越到

難聽到衝入嚟比一分

點解唱到咁環球都簽

真係難聽到極致 第一段啲鄉音係發生咩事

今日唱live真係幾難聽。。。

次次聽到一下著呆 一下熱流
個一字我就笑左岀黎
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

環球已經變左比有錢仔女發明星夢嘅地方

曲有點像陳百強的痴心眼內藏, 但他唱都無神無氣, 唱得仲差過全民造星時的歌曲.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

邊度鄉下? 定係浸太耐鹹水?
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

四台聯ban歌曲大獎
Be a top star 退貨別要遮瑕
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納