返回列表 發帖
最近 24 小時發帖 排行榜 @ 01/03/2019
01 NE John 35
02 NE hehehaha 25
03 NE kevinlai1621 17
04 NE 林 ...
bagfgfcde 發表於 2019-3-1 20:55

第一次見到自己
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

希望你爭到十大
bagfgfcde 發表於 2019-3-1 22:51

十大pun言好難爭
我要學祖祖咁 以呢個獎為目標留每一個comments
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

今年冇啦下年啦
「舒文都好charm」已經贏哂
hehehaha 發表於 2019-3-1 23:26

咁「他和祖祖唱功都相差無幾」呢句呢?

最近 24 小時發帖 排行榜 @ 02/03/2019
01 NE iamsingingwong 32
02 02 hehehaha 26
03 04 林仔 22
04 03 k ...
bagfgfcde 發表於 2019-3-2 21:26

CM已死

Serrini 2019 最新派台單曲《成為 /Becoming》

情緒垃圾,如何好好整理?2019伊始,也是立志成為更好之時。Serrini最新單曲《成為 /Becoming》短短幾分鐘,在歌曲結構和演繹上模擬了一個女子奮力脫離情緒漩渦的過程。其步步綿密的歌詞和越來越有力量的唱腔帶領聽眾進入渾沌,而渾沌後有豁然開朗之境,歌者輕聲重複唱著「越來越冷淡」,如紛飛而紊亂情緒終於塵埃落定。

秉承Serrini新詩形式的歌詞寫作,華麗而沮喪的《成為 /Becoming》就是一個女子思考狠心還是憐憫、苟且還是灑脫的過程。歌曲裡面題旨「與人無尤,撞向冰山」一句帶出要成為新造的人、走出情感勒索的話必須先承認自己的困窘。悠悠數段撕裂的文字,明明是完整三分半鐘的一首歌,聽罷一次會馬上讓人得意猶未盡,replay、replay、replay,繼續投入漩渦裡。

單曲封面設計由插畫師Czech X. 操刀,擅長古典浪漫線畫風格的Czech和Serrini相識於偶然,正在逛北京電影學院學生展的Serrini在芸芸作品裡被Czech沈默而有力的作品震攝,二人見面後一拍即合,並決定要共同創作Serrini新專輯的設計。封面有蒙著眼的女皇手持利劍,形象化表達她要親手了結過去的自己。劍的手柄設計更是一個華麗的S字,攀藤植物圍著整個場景,為整個設計添上傳說般的莊嚴感。

繼載譽的《Don’t Text Him》大碟之後,Serrini說要摧毀舊我、蛻變成蝶,於是就拍夥Gravity Alterstra的電音監製Alok Leung一起策劃接下來的概念大碟《邪童謠》──做夠了喋喋不休的港女,《邪童謠》將會走入更深的女子思維空間,探討被背叛、傷害後的悲傷、憤怒、絕望、無力感,由Piper the Piper到妲己、由灰姑娘到海妖,Serrini以不同民間故事(folklore)來華麗承載各種暴烈情緒。《成為 /Becoming》單曲為《邪童謠》第一曲,敬請期待Serrini策劃的2019廣東歌盛宴。

《成為 /Becoming》
Duration: 3m26s
Intro Duration: 19s

詞:Serrini
曲:Alok Leung、Serrini
編:Alok Leung
監:Alok Leung、Serrini
混音:Alok Leung

狠心 憐憫之間
存在某種浪漫
難得凝住眼
別要孤單

彩色的 遊戲之間
離別有種浪漫
來去矇著眼
沒有孤單

與人無尤
撞向冰山

真真假假 通通 離散
用自大 爛道理 掩飾虛幻
其時心 仍未冷  亂了衣衫

虛假的一場遊戲支撐
決意要 浪漫到死一瞬間
浪漫盪失於荒誕  仍然糜爛

荀且跟忽然離去之間
理智與浪漫就靠勇氣拆散
墮落盡處的璀璨  迎面誘惑

哀傷 深刻都不容你分擔 禁絕我
吻別到得過且過 歲月未無限
怎稱呼這雙眼  茫然 黯淡

越來越冷
越來越冷淡
越來越冷
越來越冷

最近 24 小時發帖 排行榜 @06/03/2019
01 06 iamsingingwong 27
02 01 放空 21
03 10 stephybest 20
04 03  ...
bagfgfcde 發表於 2019-3-6 20:43

各大個個星期嘅post基本已經俾iamxxxxxxx屠版

成為Becoming個編曲好正

邊度有得tang!
HOTMAN 發表於 2019-3-7 19:14

https://www.xiami.com/song/1810438242

好似用電話先聽到

12號又有得聽falling live
開心

我都去呀 有tanya
Kfmusic 發表於 2019-3-9 23:16

我要聽一種永遠1st live

聽唔到pretty crazy live, 應該呢世都聽唔到
Kfmusic 發表於 2019-3-9 23:19

祖祖早幾日唔係日日練緊pretty crazy隻舞咩
我諗應該會唱啩

會唔會叫監製執走埋勝利把聲,變左真真正正solo 歌搶女金
Kfmusic 發表於 2019-3-9 23:23

可能好似creo en mi咁有幾個版本呢

原來何嘉莉同蛋記仲有約。。。。。

成功壓哨re返
多謝林奕匡

喜喜 走喇homo
我要Show Up / 好事多爲
jasonng 發表於 2019-3-11 21:11

都唔明喜喜點解可以做怨鬼
又唔係話乜big hits
除非呢隻就係祖祖心目中嘅side track

Carl 叔叔ma
hehehaha 發表於 2019-3-11 21:19

Carl叔叔同祖祖大把貨啦

原來你有呢隻垃圾碟
Wonders 發表於 2019-3-11 21:20

混血兒
好正

原來各大真係仲有人追post睇返400樓之前去復iamxxxxxxxxxxxxx

最近 24 小時發帖 排行榜 @ 13/03/2019
01 04 JayantL 70
02 NE mosesming 62
03 RE stephybest 59
04 NE f ...
bagfgfcde 發表於 2019-3-13 20:21

呢個第一真係要多謝謝安琪同曾樂彤

最近 24 小時發帖 排行榜 @ 14/03/2019
01 RE iamsingingwong 38
02 03 stephybest 36
03 07 hehehaha 32
0 ...
bagfgfcde 發表於 2019-3-14 21:01

我都要嚟個我本人走勢!

好誘惑
jasonng 發表於 2019-3-20 23:13

三隻新歌都好好聽

樂壇三大天后
Tanya
Kacey
Kary
bagfgfcde 發表於 2019-3-21 16:49

Serrini呢

Wow
幾時我有兩個提名我自己都冇留意
我都覺我簽名好正
尤其冠軍歌

一晃眼 一晃眼 就有兩個提名噶
bagfgfcde 發表於 2019-3-22 15:09

我要給CM最悠長的濕吻

有無人可以話俾我知講緊啲咩 LOL
616.1314 發表於 2019-3-26 23:36

唔知
反正我支持祖兒

CM 發帖榜頒獎典禮 2019 投票 LINK :

CM 發帖榜頒獎典禮 2019 提名名單:

Vote vote vote ...
bagfgfcde 發表於 2019-3-27 22:26

投自己一票唔使食蛋 開心

究竟攞韋羅莎同Serrini比侮辱啲
定 攞細眼同Ivana比侮辱啲

你都可以將林家謙同林宥嘉嘅唱腔同咬字比
其他人將Phil同Ivana嘅得獎紀錄比較 其實好合理啦  ...
nicholashin 發表於 2019-4-1 13:32

將林宥嘉唱廣東歌嘅咬字同林家謙比明明係踩wor

明明林宥嘉唱廣東歌都依然唱得好好
nicholashin 發表於 2019-4-1 13:47

壞與更壞好好聽
但佢咬字唔正呢個係真wor(雖然我知唔可以要求太高

利申:有冠

#REPOST
三月發帖排行榜 @ 2019

01 NE hehehaha 1818
02 NE stephybest 1725
03 NE John 1144
04 NE 放空  ...
屮SiU霖屮 發表於 2019-4-6 23:58

支持16

四月發帖排行榜 @ 2019

01 01 hehehaha 819
02 06 Kfmusic 474
03 03 John 465
04 02 stephybest 426
05 1 ...
屮SiU霖屮 發表於 2019-5-1 19:04

天后位

6月應該會有幾位新(?)會員佔領發帖榜頭幾位