返回列表 發帖

和懷念講再見 - 吳業坤

單選投票, 共有 73 人參與投票
19.18% (14)
4.11% (3)
5.48% (4)
1.37% (1)
69.86% (51)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 04/02/2019

https://www.joox.com/hk/zh_hk/single/+nngEq0c5zTzuWUHY9CRnw==
作曲 : 舒文 / 鄧建明
填詞 : 林若寧
編曲 : 黃思彥
監製 : 舒文@Zoo Music

新一日 你記得亦是昨日甜蜜
我的新生活
卻固執地為漂亮 舊事固執
任當初分秒再融洽
半數相愛對象未能夠結合
是幾經掙扎至明白到
記得縱使記得 錯失了的愛還是錯失

最美好的結尾 留低缺陷美
憑成熟的勇氣 預備
新一個年度 快樂地 帶笑祝福你
從遺憾的季節 找新的里程碑
舊愛給光陰處理
無後顧之憂豁達地愛新的美
來年重遇你 定滿足到妒忌

你的新經歷
別困於浪漫約定 活在記憶
任青春小說再沉溺
但我於你燦爛未來也缺席
幸福的終結過程是痛
嘆息也許嘆息 痛惜過幾次然後愛惜

最美好的結尾 留低缺陷美
憑成熟的勇氣預備
新一個年度快樂地 帶笑祝福你
從遺憾的季節 找新的里程碑
舊愛給光陰處理
無後顧之憂豁達地愛新的美
來年重遇你 定滿足到妒忌

放棄終需放棄 完整你後記
能誠實的對你 預備
新一個年度雀躍地 碰上新的你
和懷念講再見 找新一個自己活躍於清新空氣
期待這新一季遇著最新好戲
回頭凝望你 從明日再玩味
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

flop到連出歌都要隔成個月先上架
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

認真 首歌都唔係咁差啫
對歌唔對人 唔會盲目反佢
唔會未聽就投1分
好過首悶歌和每天講再見

似演唱會ending
聽咗次, 幾鍾意後段

見到《和XX講再見》忍唔住畀1分 Sorry

和每天講再見 完勝
呢首1分

暫時未有五分
威廉應該未投票
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

暫時未有五分
威廉應該未投票
l00540 發表於 2019-3-5 18:08

投咗5 fun
真心好聽。不會落井下石,坤gor 加油

今天第一天收費下載,暫時itunes中文歌曲第一位,看似幾多人喜歡

暫時未有五分
威廉應該未投票
l00540 發表於 2019-3-5 18:08

得一個五分

得一個五分
放空 發表於 5/3/2019 20:27
JOHN 黎

真心呢首唔難頂喎!冇舊年個啲咁悶

認真到連出歌都要隔成個月先上架 。  

還有鋪排,首先做真人show ,訪問大男孩對向懷念講再見的剖白,不算感動,但是有心思。

好聽

評分人數

XYZZY 發表於 2019-3-7 00:31

笑左

監製 : 舒文

唔怪得d fans要吹奏舒文好charm

XYZZY 發表於 2019-3-7 00:31

十分喜愛歌曲,但不鐘意MV ,想表達和懷念講再見,可惜感受不深,而且某些場面派膠和兒戲,快些編輯出另一版本。

把聲好造作

唔係Y, 幾正..............個MV概念

~千呼萬喚始出來

監製 : 舒文

唔怪得d fans要吹奏舒文好charm
hehehaha 發表於 2019-3-7 00:38

舒文監製咁多歌手 又唔係坤專用
讚佢無乜著數

唔係Y, 幾正..............個MV概念

~千呼萬喚始出來
moXYZ 發表於 2019-3-7 10:23

根本灘涷咗! MV有慨念,但並不算新鮮, 而且加咗些好兒戲的電單車場面,真的看完都唔知好嬲都好笑,正正經經地唱歌算啦!  快些剪咗再出過..

把聲好造作
bagfgfcde 發表於 2019-3-7 09:52

又唔係太覺, 今次聲線控制得幾好,反而MV就較造作, 又唔好笑.

MV 也比其他人造作

唔错,5分

根本灘涷咗! MV有慨念,但並不算新鮮, 而且加咗些好兒戲的電單車場面,真的看完都唔知好嬲都好笑,正正經經 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-3-7 11:37

電單車場面有意思  穿越時光?
有小朋友 有老有少 男男女女 有份唱有份玩又入鏡 happy together~

電單車場面有意思  穿越時光?
有小朋友 有老有少 男男女女 有份唱有份玩又入鏡 happy together~ ...
moXYZ 發表於 2019-3-7 18:03

尾段還算okay, 但中段扮揸電單車和又突然攞結他出來真的有點兒戲,處理得不太好.
幸好歌曲是好聽的, 亦看得出他放咗好多心機去改善自己的弱點, 祗計歌曲,是值得有5fun

有時好唔想評論坤gor 的MV, 精裝追女仔已經衰咗一次, 後來神不守舍和大女人主義有正常翻, 但今次又發作, 可能想比驚喜樂迷, 但今次是派膠和兒戲多一點

有時好唔想評論坤gor 的MV, 精裝追女仔已經衰咗一次, 後來神不守舍和大女人主義有正常翻, 但今次又發作, 可 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-3-7 18:18

精裝追女仔個mv可以wor

睇翻MV評論,有些評論都和我近似..不太喜歡.

精裝追女仔個mv可以wor
HOTMAN 發表於 2019-3-7 18:21

跳舞個段真的太小學雞..

和懷念講再見是較嚴肅的話題, 而且首歌無論曲詞唱都不差, 明白MV 有慨念是好的, 但不要派膠會好一點, 我估坤gor 不想過於正經, 想有話題, 但2019年第一首派台歌就唔好玩埋低B嘢, 之前話就嚟30歲, 會對每件事都專業化處理, 但今次又要給人話柄, 真的不知如何撐他

PS 2017年尾孝順都是有慨念的MV, 就處理得好好多.

似古巨基在90年代的side track

和懷念講再見是較嚴肅的話題, 而且首歌無論曲詞唱都不差, 明白MV 有慨念是好的, 但不要派膠會好一點, 我估 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-3-7 18:44

嚴肅話題拍到笑臉代表 和懷念講再見   

畫面太dark太灰唔好睇

masterdragon 發表於 2019-3-8 09:25

都有點似古巨基笑説想

masterdragon 發表於 2019-3-8 09:25

陽光點的歌、被單身的人、傷心到變形都有種古巨基感覺
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

MV好多妹豬
坤坤應該拍得好開心
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

MV將猥瑣大叔集郵同Mario Kart放埋一齊 好噴

997個台 高質到呢 俾首歌冠 好好好嘢   

恭喜坤gor2019年第一首冠軍歌

算係比起舊年啲歌好聽架啦
但都希望完左紅館就真係句號

原來加拿大am1470個榜 march 02,2019 係最快冠首歌  

感覺佢又進步咗。

幾pun
我buy 呢味
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

算係比起舊年啲歌好聽架啦
但都希望完左紅館就真係句號
yinjai 發表於 2019-3-10 10:18

支持

其實坤哥換咗新眼鏡 都幾Charn

其實坤哥換咗新眼鏡 都幾Charn