返回列表 發帖

和懷念講再見 - 吳業坤

單選投票, 共有 73 人參與投票
19.18% (14)
4.11% (3)
5.48% (4)
1.37% (1)
69.86% (51)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 04/02/2019

https://www.joox.com/hk/zh_hk/single/+nngEq0c5zTzuWUHY9CRnw==
作曲 : 舒文 / 鄧建明
填詞 : 林若寧
編曲 : 黃思彥
監製 : 舒文@Zoo Music

新一日 你記得亦是昨日甜蜜
我的新生活
卻固執地為漂亮 舊事固執
任當初分秒再融洽
半數相愛對象未能夠結合
是幾經掙扎至明白到
記得縱使記得 錯失了的愛還是錯失

最美好的結尾 留低缺陷美
憑成熟的勇氣 預備
新一個年度 快樂地 帶笑祝福你
從遺憾的季節 找新的里程碑
舊愛給光陰處理
無後顧之憂豁達地愛新的美
來年重遇你 定滿足到妒忌

你的新經歷
別困於浪漫約定 活在記憶
任青春小說再沉溺
但我於你燦爛未來也缺席
幸福的終結過程是痛
嘆息也許嘆息 痛惜過幾次然後愛惜

最美好的結尾 留低缺陷美
憑成熟的勇氣預備
新一個年度快樂地 帶笑祝福你
從遺憾的季節 找新的里程碑
舊愛給光陰處理
無後顧之憂豁達地愛新的美
來年重遇你 定滿足到妒忌

放棄終需放棄 完整你後記
能誠實的對你 預備
新一個年度雀躍地 碰上新的你
和懷念講再見 找新一個自己活躍於清新空氣
期待這新一季遇著最新好戲
回頭凝望你 從明日再玩味
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

恭喜坤gor 成為最多一分的三台冠.

本身曲唔錯,但無啦啦後面加大和聲合唱好奇怪

TVB勁歌金榜 @2019.04.20  thx.   

RK  LW Songs       Singers
01 03  和懷念講再見         吳業坤

今次演唱會會露腹肌

再見 係再會見.........   

小句號都未出。。。

可能仲有引號問號其他標點符號呢 ...
moXYZ 發表於 2019-3-29 10:22

貼中 笑

小句號 歌詞

這句畫下「句號。」
下個章節畫上「引號——」
過去如留下「感嘆號!」
樂與苦也有記號!
...........
最精彩的每個「問號?」
...........

句號丫唔該 佢首首都係咁造作
johnny123 發表於 2019-4-7 01:29

你指MV做作,我亦有同感. 但祗聽歌曲, 這一首肯定不差過任何一首上榜冠軍歌曲.和懷念好有感染力, 而且帶出訊息不卑不亢, 令人除了回望以前, 亦藉著行動來放低遺憾. 重新出發面對將來.5fun之作.
如果大家還是留戀昔日的偶像唱一些無深度的歌曲, 如神經病這類無聊劣作 , 香港樂壇將會步入黑暗時代

句號丫唔該 佢首首都係咁造作

恭喜坤gor ,睇落最少三台冠.

爆升.........................rthk2     

中文歌曲龍虎榜@2019/03/30
RK  LW  Songs                     Singers
01  07  和懷念講再見     吳業坤

再見 係再會見.........   

小句號都未出。。。

可能仲有引號、問號、其他標點符號呢

CM是年青人,喜歡音樂的樂迷瀏覧的好地方,可能真的不太適合像我年紀較大的樂迷進來或留言。但像和懷念講再見這類歌曲,真的好想推介,希望大家聽完會感受歌者帶出的正面訊息,特別喜歡這幾句 ‘最美好的結尾 留低缺陷美 憑成熟的勇氣 預備新一個年度快樂地 帶笑祝福你從遺憾的季節 找新的里程碑’ 。希望年青人可以從遺憾中勇敢面對找到新的里程碑,共勉之。

要撐咪喺佢facebook留言囉 明知呢度個個憎佢架啦仲講 收手啦好無?
kaman921 發表於 2019-3-25 22:02

我咪係他唱的歌曲上留言,又有什麼問題。如果我唔提,首歌沉下去,咪無人留意,大家聽完唔喜歡我都無辦法,但相反地有些樂迷無心click 入去聽完喜歡咪可以推介到,我又唔覺好大問題。

喜歡坤兒
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

如果派歌開演唱會都唔撐,請問應該何年何月何日才撐
hkwilliamsiu 發表於 2019-3-25 21:59

要撐咪喺佢facebook留言囉 明知呢度個個憎佢架啦仲講 收手啦好無?

煩少陣啦撐你偶像唔洗撐到出面嘅
你咁樣只會令人更加討厭佢
kaman921 發表於 2019-3-25 16:21

如果派歌開演唱會都唔撐,請問應該何年何月何日才撐

有無聽2000靚歌再重聚, 坤gor聲線真的好適合唱acoustic  或鋼琴伴奏的歌曲.

...
hkwilliamsiu 發表於 2019-3-25 13:36

當天晚上已聽了,坤哥病病地都唱得咁好   

原本對和懷念講再見有好高期望, 可惜原來好多人都不是聽歌, 而是用個人情感來決定歌曲好聽與否?坤gor 都好 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-3-15 10:12

既然係咁 就快點和大家講再見啦

原本對和懷念講再見有好高期望, 可惜原來好多人都不是聽歌, 而是用個人情感來決定歌曲好聽與否?坤gor 都好 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-3-15 10:12

煩少陣啦撐你偶像唔洗撐到出面嘅
你咁樣只會令人更加討厭佢

有無聽2000靚歌再重聚, 坤gor聲線真的好適合唱acoustic  或鋼琴伴奏的歌曲.

...
hkwilliamsiu 發表於 2019-3-25 13:36

多謝你推 post 我先知我未入嚟投 1 分比佢

既然曲詞唱都是不錯, 咁齋聽歌 唔睇mv  

(其實mv無問題)
moXYZ 發表於 2019-3-25 13:05

https://www.rthk.hk/radio/radio2/programme/reunion

既然曲詞唱都是不錯, 咁齋聽歌 唔睇mv  

(其實mv無問題)

聽歌用感性 & 理性的話....

感性的 俾佢5fun;

理性的 扣佢0.5fun 希望下次, 下下次再進步     ...
moXYZ 發表於 2019-3-24 09:46

今次和懷念講再見曲詞唱都是不錯,可惜宣傳上有點本末倒置,放了太多以往的感受,加上MV亦設計有誤,令到不喜歡人連聽都提不起興趣,白白錯過了一首好歌。

聽歌用感性 & 理性的話....

感性的 俾佢5fun;

理性的 扣佢0.5fun 希望下次, 下下次再進步   

原本對和懷念講再見有好高期望, 可惜原來好多人都不是聽歌, 而是用個人情感來決定歌曲好聽與否?坤gor 都好難再得到認同

早幾日。。。終於到大台播MV。。。

係咪我副耳機太cheap 推唔出d 聲
YouTube 版聽完對耳好痛。。。noise多到癲
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

咁舒文呢
放空 發表於 2019-3-11 22:26

樣衰!

其實坤哥換咗新眼鏡 都幾Charn
hehehaha 發表於 2019-3-11 22:11

咁舒文呢

其實坤哥換咗新眼鏡 都幾Charn

算係比起舊年啲歌好聽架啦
但都希望完左紅館就真係句號
yinjai 發表於 2019-3-10 10:18

支持

幾pun
我buy 呢味
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

感覺佢又進步咗。

原來加拿大am1470個榜 march 02,2019 係最快冠首歌  

算係比起舊年啲歌好聽架啦
但都希望完左紅館就真係句號

恭喜坤gor2019年第一首冠軍歌

997個台 高質到呢 俾首歌冠 好好好嘢   

MV將猥瑣大叔集郵同Mario Kart放埋一齊 好噴

MV好多妹豬
坤坤應該拍得好開心
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

似古巨基在90年代的side track
masterdragon 發表於 2019-3-8 09:25

陽光點的歌、被單身的人、傷心到變形都有種古巨基感覺

masterdragon 發表於 2019-3-8 09:25

都有點似古巨基笑説想

和懷念講再見是較嚴肅的話題, 而且首歌無論曲詞唱都不差, 明白MV 有慨念是好的, 但不要派膠會好一點, 我估 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-3-7 18:44

嚴肅話題拍到笑臉代表 和懷念講再見   

畫面太dark太灰唔好睇

和懷念講再見是較嚴肅的話題, 而且首歌無論曲詞唱都不差, 明白MV 有慨念是好的, 但不要派膠會好一點, 我估坤gor 不想過於正經, 想有話題, 但2019年第一首派台歌就唔好玩埋低B嘢, 之前話就嚟30歲, 會對每件事都專業化處理, 但今次又要給人話柄, 真的不知如何撐他

PS 2017年尾孝順都是有慨念的MV, 就處理得好好多.

精裝追女仔個mv可以wor
HOTMAN 發表於 2019-3-7 18:21

跳舞個段真的太小學雞..

睇翻MV評論,有些評論都和我近似..不太喜歡.

有時好唔想評論坤gor 的MV, 精裝追女仔已經衰咗一次, 後來神不守舍和大女人主義有正常翻, 但今次又發作, 可 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-3-7 18:18

精裝追女仔個mv可以wor

有時好唔想評論坤gor 的MV, 精裝追女仔已經衰咗一次, 後來神不守舍和大女人主義有正常翻, 但今次又發作, 可能想比驚喜樂迷, 但今次是派膠和兒戲多一點

電單車場面有意思  穿越時光?
有小朋友 有老有少 男男女女 有份唱有份玩又入鏡 happy together~ ...
moXYZ 發表於 2019-3-7 18:03

尾段還算okay, 但中段扮揸電單車和又突然攞結他出來真的有點兒戲,處理得不太好.
幸好歌曲是好聽的, 亦看得出他放咗好多心機去改善自己的弱點, 祗計歌曲,是值得有5fun

根本灘涷咗! MV有慨念,但並不算新鮮, 而且加咗些好兒戲的電單車場面,真的看完都唔知好嬲都好笑,正正經經 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-3-7 11:37

電單車場面有意思  穿越時光?
有小朋友 有老有少 男男女女 有份唱有份玩又入鏡 happy together~